COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 979 009
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 7 815
  • София
Идва и от повърхностите. Някой беше пуснал преди дни нещо за медицинския персонал и как да се намали замърсяването на кожата на лицето, ръцете и тялото. и как да се справят с повърхностите в болничните стаи. Проблем е явно с повърхностите, защото тези частици, които човек изхвърля със слюнката ти полепват по всички овърхности - по бюрото, клавиатурата, телефона и каквото се сетиш. После пипаш повърхностите и случайно си пипаш лицето или очите. Хората не си мият редовно ръцете, нито ползват дезинфектант.

# 7 816
Снощи е имало двучасов концерт на Горан Брегович във Велинград. Даваха кадри в новините. На открито, но на малка площ, наблъскани като са дели в консерва, подскачат и пеят...
Много харесвам Г. Брегович, но не е сега времето за подобни неща.

Мен пък ми се видя, че някаква сръбкиня щяла да идва във Видин на Баба Вида да пее.
Аз защото имам служебно пътуване, търсех хотел, но всичко е пълно.
Веселба да има бе, веселба, кви маски, ква дистанция. Пиене да има..CloseJoyImp

# 7 817
Делтата е заразна колкото варицелата (отговарям на някой, който попита в предишен пост). Колко е заразна варицелата? Достатъчно, защото в групата на дъщеря ми за два-три месеца се разболяха всички, даже и някои родители, освен дъщеря ми. Дори и тези, които биеха барабан във вайбър, че техните деца не ги лови. А дъщеря ми не се разболя, защото преди две години я изкарахме. Тогава дъщеря ми не успя да зарази другите деца. Защото в момента в който на батко и излязоха пъпките, спрях и другите ми деца от градина.

И аз имам "интересен" опит с тая варицела. Много ужасен вирус... Явно в моята рода имаме някаква естествена защита, защото не успяваме да се заразим дълго време, а чак като ни се родят деца. Сестра ми се зарази от нейното дете като беше на 3 години дребния, а тя на 30 год. Майка ми я кара като съм била на 2 години аз, тя на 21 год.
Така и дъщеря ми - не се заразяваше, дори като е била с деца, които са се заразявали след като са били заедно на парти например. Аз лично я ваксинирах за варицела като стана на 10 години. На втората доза бяха по-сериозните симптоми като температура и обрив. Така че наистина може да се разчита на някаква естествена способност на тялото да прескача вируса, но това е до време, той просто те докопва в един момент.

# 7 818
Въздействието на ваксинацията в реалния живот върху смъртността от COVID-19 в Европа и Израел
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.26.21257844v1.full-text

РЕЗУЛТАТИ Анализът показа, че ефикасността на ваксинацията по отношение на защитата срещу смърт е равна на 72%, с по-ниско намаляване на броя на смъртните случаи за B.1.1.7 в сравнение с варианти, които не са B.1.1.7 (съответно 70%и 78%) ). Други фактори, свързани значително със смъртността, са пристигането на летища, промяната на мобилността спрямо нивото преди пандемията и температурата.

ЗАКЛЮЧЕНИЯ Нашето проучване потвърждава силната ефективност на ваксинацията срещу COVID-19 въз основа на реални обществени данни, макар и по-ниска от очакваното от клиничните изпитвания. Това предполага липсата на косвена защита за неваксинирани индивиди. Резултатите показват също, че ефективността на ваксинацията срещу смъртността, свързана с варианта B.1.1.7, е малко по -ниска в сравнение с други варианти. И накрая, този анализ потвърждава ролята на намаляването на мобилността, в рамките на и между страните, като ефективен начин за намаляване на смъртността от COVID-19 и предлага възможността за сезонни колебания в заболеваемостта от COVID-19.

Таблица със смъртността на милион:
https://www.medrxiv.org/content/medrxiv/early/2021/05/29/2021.05 … 00&carousel=1

Таблица с вариантите:
https://www.medrxiv.org/content/medrxiv/early/2021/05/29/2021.05 … 00&carousel=1

# 7 819
  • Насред хаоса
От варицела и аз не съм боледувала. Някога и в забавачката не хващах, а вкъщи нарочно ме бутаха в сестра ми и братовчедите, като бяха болни. Не и не. Голямата ми дъщеря я изкара, като беше в училище. Аз пак не можах, а малката щерка и тя не е карала досега.

# 7 820
Идва и от повърхностите. Някой беше пуснал преди дни нещо за медицинския персонал и как да се намали замърсяването на кожата на лицето, ръцете и тялото. и как да се справят с повърхностите в болничните стаи. Проблем е явно с повърхностите, защото тези частици, които човек изхвърля със слюнката ти полепват по всички овърхности - по бюрото, клавиатурата, телефона и каквото се сетиш. После пипаш повърхностите и случайно си пипаш лицето или очите. Хората не си мият редовно ръцете, нито ползват дезинфектант.

Ами да ги мият.
Аз бях ужасена от братовчедка ми, която, по време на пътуване с влак, вадеше през 5 минути пакет солети и ядеше. Като ѝ казах, че не е хигиенично, тя ми отговори, че си била измила ръцете. Кога? Преди 3 часа?
Дори без КОВИД не бих пипала храна с голи ръце в обществен транспорт. Но за някои е нормално.

Варицела и моята дъщеря не е карала. Имаха няколко пъти в ДГ, в училище, не я хвана.

# 7 821
  • София
Да пипат, като толкова не им пука. Преди време или някой от нашите К-та или някой друг, или не помня дали гледах сводките за заразните и паразитни заболявания на риокоз, беше намаляване на нивата на заразите от "мръсни ръце". Дали от маските, дали от миенето, дали от двете, но заболелите бяха символично число.

# 7 822
Скрит текст:
В съседната тема за изкарването на вируса някой зададе въпрос, който ме интересува и мен. Дано тук някой има информация. Та, има ли нови изследвания конкретно за делтата, как се предава, колко бързо, навън какъв е рискът, отстояния разни? Вътре с маски до колко си защитен, дали се предава от повърхности, ей такива неща.
А сега де..Simple SmileДобре, при предходните варианти как се предпазваше,  не беше ли наясно как става предаването? Делта е много по-силно заразен от предходните варианти, с много по-голям вирусен товар. Намали контактите на закрито до минимум, не посещавай места с много хора - кина , театри, заведения, молове, масови събития и т.н, където се застояваш по-дълго, подобни места са много опасни, дори и да са на открито..По магазините задължително с маска ФФП2, ФФП3..И най-важното нещо- дистанция / мин. 2 метра /от всички, извън домакинството..Рискът да се заразиш идва от хората, а не от повърхностите /нали си миеш ръцете/....Също така е много, много важно не само ти, а всички в семейството да спазват мерките, защото ако предните варианти беше възможно 1 от семейството да се зарази, а другите не, сега при делта, това е невъзможно..Ако 1 се зарази, и другите ще се заразят..Инкубационният период на делта е по-кратък от на алфа /3-5дни/..Не всеки обаче може да се предпази от заразяване, предвид много други фактори, които не зависят от него / работа, деца и т.н/ и разчита само на ваксината /да го изкара много леко/..
Прекарвай колкото може повече време на открито и на слънце, разходки в планината, спортуване и т.н.

Благодаря, знам реално как става предаването и предпазването, интересно ми беше за по-точни параметри. Може би не съм се изразила правилно. Тези мерки гледам от началото да ги спазвам, не съм променяла нещата. Преди излизаха едни таблички например - при престой еди-колко си време на определен тип място, каква е вероятността да се заразиш. От Х хора на някакво събиране, колко се очаква да се заразят. Та се чудех доколко са се променили нещата при този вариант.

# 7 823
От варицела и аз не съм боледувала. Някога и в забавачката не хващах, а вкъщи нарочно ме бутаха в сестра ми и братовчедите, като бяха болни. Не и не. Голямата ми дъщеря я изкара, като беше в училище. Аз пак не можах, а малката щерка и тя не е карала досега.

Антитела децата получават и вътреутробно, и с кърменето от майката.
За съжаление мнооого малко деца на този етап са получили ковид антитела.

Ковид е ново заболяване и сега тепърва започваме да си изграждаме антитела. С годините ще имаме, както и ще се "бустваме" при нова среща.
С годините новородените също ще имат.

За сега е важно първата среща да е с ваксина, а не с вируса директно.

# 7 824
В съседната тема за изкарването на вируса някой зададе въпрос, който ме интересува и мен. Дано тук някой има информация. Та, има ли нови изследвания конкретно за делтата, как се предава, колко бързо, навън какъв е рискът, отстояния разни? Вътре с маски до колко си защитен, дали се предава от повърхности, ей такива неща.
Тук има информация за предаването от Австралия, доказано е със секвениране.
https://www.forbes.com/sites/williamhaseltine/2021/06/28/infecti … across-australia/

# 7 825
На мен обаче ми е много чудно как, при толкова често срещано усложнение тромбоза от вируса при ваксините това не е било взето под внимание.

La Sombra,
Това интервю от 11.05.2021 беше дадено в темата - има обяснения:
https://infacto.bg/nyama-klinichno-prouchvane-koeto-da-predugadi … a-edno-na-milion/

# 7 826
На мен обаче ми е много чудно как, при толкова често срещано усложнение тромбоза от вируса при ваксините това не е било взето под внимание.

La Sombra,
Това интервю от 11.05.2021 беше дадено в темата - има обяснения:
https://infacto.bg/nyama-klinichno-prouchvane-koeto-da-predugadi … a-edno-na-milion/

Тромбозите и в двата случая са резултат от имунния отговор на нашето тяло към целия вирус, или част от него.

Усложненията към ковид болеста са вседствие бурната реакция на нашия собствен организъм.

# 7 827
  • Пловдив
Лекарство на AstraZeneca срещу Ковид-19 показва невероятни резултати

Лекарство, разработено от AstraZeneca, дава добри резултати за предотвратяване на тежко протичане на Ковид-19, съобщават от компанията. На трета фаза от проучванията лекарственият продукт AZD 7442, който съдържа комбинация от моноклонални антитела, намалява със 77% риска от развитие на тежка симптоматика.

https://www.bgonair.bg/a/4-world/236734-meditsinski-probiv-lekar … jSV-RBm84i0mLvXuA

# 7 828
  • Terra incognita
Взето от групата Ваксини.
Не знам колко е достоверно, но звучи обещаващо. Ха, дано.
https://www.bgonair.bg/a/4-world/236734-meditsinski-probiv-lekar … royatni-rezultati

# 7 829
  • Насред хаоса
Алмондина, това го разбирам. Но образуването на тромби не е от най-редките и освен това е един от характерните признаци на вируса, тоест, често срещано усложнение при него. Затова не мога да си обясня как това поне не е било очаквано.

Общи условия

Активация на акаунт