COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 978 546
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 8 610
  • При семейството си
Продължава да ми е интересно как болница, която има 10 легла, например, в един и същи период води хоспитализирани 12 човека?! Моля да ми го обясните, papi6, както и че това не е вид злоупотреба.
Да, ако нямаш места, отказваш прием…и съответно даваш възможност да се констатира, че болниците са препълнени и се вземат по-адекватни мерки.

# 8 611
Цитат
Ще ме извиняваш,ама леглото си се плаща....
Ще ме извиняваш, но завинаги сме благодарни, че не върнаха близката ни, въпреки че нямаха места.

Цитат
В повечето държави мислят и правят това, което е нужно въобще да не се стигне до болница, а ти даваш, като довод да се разреши положението в болницата. Все едно да строиш къща от втория етаж или от покрива.
Само че, за съжаление, при нас не само не мислят как да не пълнят болниците, не, ами се чудят как като в най-скоро време местата свършат, да накарат хората да си остават "на лечение"?! по домовете и да си умират кротко там.

С месеци - нищо. Ама нищо.
Оплюха предните, направиха план, ама цветен план.
Сега си го гледат и не го спазват. Първо мерки щеше да има не знам кога, после по-строги при над 100 на 100000, после не при 100, при 200. Минахме ги 200, ама не - сега ще вземем мерки, ако всички области са в червено, интензивните са в лилаво, децата са половината болни, а в министерството прелети бяла лястовица.

# 8 612
Скрит текст:
Кацаров от тази вечер във връзка с Ковид проблема, нарастващото напрежение в обществото във връзка с началото на учебната година:

Ще оценим каква е епидемичната ситуация преди 15 септември, преди да решим за нови мерки. Рано е още да се правят предварителни оценки, защото ситуацията е много динамична. Държа решението за мерки да се вземе на експертно, а не на политическо ниво. Освен това държа да се прилагат ограничителни мерки в конкретен регион, в който ситуацията го налага. Това заяви служебният здравен министър доц. Стойчо Кацаров в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Това ще се случи, когато бъдат изслушани експертите, каже го държавният здравен инспектор и получа доклад за това. Най-важен е темпът, с който нарастват случаите. Аз съм спокоен и уверен, в това което правя.
Не е толкова важно на коя дата ще настъпи пикът. За нас е важно мерките, които прилагаме, не си правим илюзията, че това ще спре пандемията, но ще спре стръмния ѝ връх, за да може да имат капацитет лечебните заведения да приемат болни пациенти“ , изтъкна здравният министър.

Удовлетворен съм, че бе подкрепено искането за актуализация на бюджета на НЗОК. Основната част от средствата са насочени към болниците, лекарите, за лечение. Стартирахме процедура за предварително запасяване с лекарства, за да не се стигне до дефицит, когато достигнем пик на заболеваемостта. Предвидени са и средства за лечение на болни в домашно лечение, което не е правено досега. Нашето желание е да се включат всички лекари от извънболничната помощ. В момента тази процедура се обсъжда, уточняват се всички детайли. Това изисква и промяна в няколко нормативни документа“, коментира министър Кацаров.

По въпроса с процеса на ваксинация у нас, министър Кацаров заяви, че в началото организацията е била лоша.

„Сега властите полагат всички възможности за осигуряване на достъп до ваксините. Ако бъде разрешена третата доза ваксина, ние сме в готовност да я осигурим. Аз съм привърженик на доброволната ваксинация. Проучванията показват, че 99% на тежките случаи на COVID-19 са на неваксинирани“, каза още здравният министър.
Да ти кажа, Тесла, имах аз някакви макар и малки надежди за Кацаров, току виж действал както трябва, но вече не..Според мен, не действа експертно, а политически, и това е голяма грешка..Освен това, самият план, който е изготвил, не е както трябва, заложил е високи нива, за прилагане на мерки..Няма достатъчно време да се реагира, докато ги наложи тези мерки, силно заразния делта вече ще се е разпространил до такава степен, че ситуацията ще стане неуправляема и много хора ще загинат напразно..А това може да се спести, ако се взимат мерки при по-ниски нива..Но той и екипът му, за мен са много нерешителни и се съобразяват прекалено много с други фактори, доста незначителни и маловажни, вместо приоритет да е опазване на здравето..Просто не действат адекватно, според мен..

# 8 613
  • софия
Това със резистентността е всъщност обратната страна на същата монета. Много хора не осъзнават, че пред такъв здравен проблем сме, като скачени съдове и всеки зависи от другия. Дали ще се пият хапчета със шепа масово и щото така им харесва, а бактериите ще се изхитрят или пък масово няма да се ваксинират щото така са решили пак голям процент хора и ковида ще намира вратички.  Едно и също е. Просто в двата случая един и същ човек е от едната или от другата страна на оградата. Иронията е в това, че винаги тез от отсрещната страна са лошите. Grinning

Плаши ме това, което се случва с децата, като честота в тази вълна. Дано, дано нещата минат леко, но не съм оптимист. Дано да греша.   Дано.

# 8 614
Цитат
Сега си го гледат и не го спазват. Първо мерки щеше да има не знам кога, после по-строги при над 100 на 100000, после не при 100, при 200. Минахме ги 200, ама не - сега ще вземем мерки, ако всички области са в червено, интензивните са в лилаво, децата са половината болни, а в министерството прелети бяла лястовица.
В какъв смисъл не се спазва планът, аз не откривам никакви критики че не се спазва, крутите мерки са предвидени в тъмночервената зона, 9 000+ хоспитализирани, когато образно казано държавата хлопва кепенците и всичко затваря без хранителни магазини, аптеки и банки. Дотогова ограниченията са постепенни, намаляване на капацитета на закрито, после поетапно затваряне на това онова, финтеси, заведения, кина, театри, игрални зали и прочие, до колкото помня последни ще са учениците, заради важността на присъственото обучение, но и там май имаше поетапно ДО преди да затворят напълно у-щата или се бъркам. В момента сме много далеч от 9 000+ хоспитализирани, но Кунчев през миналата седмица казва, че още при 6, 7 000 здравната с-ма ще почне да се затруднява.

Скрит текст:
Готовността на болниците показва, че те ще се справят с до 6000 – 7000 хоспитализирани, но лимитиращият фактор са лекарите и сестрите. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. „Вече сме в разгара на четвъртата вълна. Няма нищо ново като мерки. Планът, разработен от Министерски съвет, описва всичко много точно. Няма как всичко да е точно ясно при една вълна, но е ясно какви са следващите мерки. Моето лично мнение е, че България не е чак толкова голяма територия. Мерките ще бъдат въвеждани на национално ниво и това е обвързано с икономическите мерки за засегнатите бизнеси“, посочи Кунчев.

„От самата първа вълна не се уморявам да повтарям, че не е определящо мястото на риска, а поведението ни. Ключовото е доколко се спазват мерките. Има достатъчно безопасни средства за пречистване на въздуха. Навсякъде ние се заразяваме, като гълтаме аерозолите във въздуха. Ако осигурите обмен на въздуха, това е изключително ефективна мярка“, добави той.

„Има доста случаи на деца, които се връщат заразени от море. В хотелите всичко трябва да е както сме предписали. Децата контактуват и ако има един носител, той бързо разпространява заболяването. Доколко ще се опазим основно зависи от нашето поведение, а не от това къде ходим и какво заведение посещаваме“, посочи Кунчев.

„Хубаво е, че МОН разработи 4 варианта за учениците. Рано е да кажем какво ще се случи на 15 септември. Сега сме във възходящото рамо на пандемията. Дали ще достигнем върха в края на август или началото н септември е рано да се каже. Трябва да имаме предвид какъв процент от населението е ваксинирано и доколко се спазват мерките. Ако говорим за сегашното ниво, а ние сме под 200 на 100 000, учениците могат да започнат нормално обучението си в новата учебна година“, каза още той.

„Ако говорим за лично мнение, моето мнение е, че е най-добре да има добре професионално направена комуникационна кампания за ваксиниране. Не мисля, че флаерите са най-ефективният начин. Трябва да имаме присъствие постоянно в социалните мрежи и таргетирани послания към отделните групи“, заяви Кунчев.

„В момента най-висока заболяемост в е групата 20 – 40 години. Делта вариантът смъкна значително възрастта на заболелите. Ако трябва нещо да променим в сравнение с предишните вълни, то е да осигурим по-голям капацитет на здравната система за приемане на тежки случаи при деца“, добави той.

„Като тежест този Делта вариант като че ли е малко по-лек от другите, но това няма да се усети, защото засяга много повече хора. Готовността на болниците на приемане е ключова. Според мен те ще се справят с до 6000 – 7000 души, макар и доста трудно. Има цели сгради, които са идеално оборудвани, но няма кой да работи. Това е лимитиращият фактор – лекарите и сестрите. С много добра организация можем да достигнем 8000 – 9000 настанени в болница, но оттам нататък ще бъде доста трудно“, допълни той

В момента не сме над 200 на 100 000 на национално ниво, само 2 града в страната са над 200 на 100 000 и в момента текат разговори с районните здравни власти за затягане на мерките.

# 8 615
Тесла здрасти
Ето го плнът.
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/07/09/threa … inal_08072021.pdf
Мисля, че от 48 стр. са разписани мерките за зоните.
Над 250 са вече 5 области, а още няколко ги доближават. Погледни ги. Третата колона на таблицата. Тук сме червена зона и нищо от това не се спазва. Маски носим единици в магазини.

# 8 616
Цитат
В какъв смисъл не се спазва планът, аз не откривам никакви критики че не се спазва, крутите мерки са предвидени в тъмночервената зона, 9 000+ хоспитализирани, когато образно казано държавата хлопва кепенците и всичко затваря без хранителни магазини, аптеки и банки. Дотогова ограниченията са постепенни, намаляване на капацитета на закрито, после поетапно затваряне на това онова, финтеси, заведения, кина, театри, игрални зали и прочие, до колкото помня последни ще са учениците, заради важността на присъственото обучение, но и там май имаше поетапно ДО преди да затворят напълно у-щата или се бъркам. В момента сме много далеч от 9 000+ хоспитализирани, но Кунчев казва че още при 6, 7 000 здравната с-ма ще почне да се затруднява.

Скрит текст:
Готовността на болниците показва, че те ще се справят с до 6000 – 7000 хоспитализирани, но лимитиращият фактор са лекарите и сестрите. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. „Вече сме вече в разгара на четвъртата вълна сме. Няма нищо ново като мерки. Планът, разработен от Министерски съвет, описва всичко много точно. Няма как всичко да е точно ясно при една вълна, но е ясно какви са следващите мерки. Моето лично мнение е, че България не е чак толкова голяма територия. Мерките ще бъдат въвеждани на национално ниво и това е обвързано с икономическите мерки за засегнатите бизнеси“, посочи Кунчев.

„От самата първа вълна не се уморявам да повтарям, че не е определящо мястото на риска, а поведението ни. Ключовото е доколко се спазват мерките. Има достатъчно безопасни средства за пречистване на въздуха. Навсякъде ние се заразяваме, като гълтаме аерозолите във въздуха. Ако осигурите обмен на въздуха, това е изключително ефективна мярка“, добави той.

„Има доста случаи на деца, които се връщат заразени от море. В хотелите всичко трябва да е както сме предписали. Децата контактуват и ако има един носител, той бързо разпространява заболяването. Доколко ще се опазим основно зависи от нашето поведение, а не от това къде ходим и какво заведение посещаваме“, посочи Кунчев.

„Хубаво е, че МОН разработи 4 варианта за учениците. Рано е да кажем какво ще се случи на 15 септември. Сега сме във възходящото рамо на пандемията. Дали ще достигнем върха в края на август или началото н септември е рано да се каже. Трябва да имаме предвид какъв процент от населението е ваксинирано и доколко се спазват мерките. Ако говорим за сегашното ниво, а ние сме под 200 на 100 000, учениците могат да започнат нормално обучението си в новата учебна година“, каза още той.

„Ако говорим за лично мнение, моето мнение е, че е най-добре да има добре професионално направена комуникационна кампания за ваксиниране. Не мисля, че флаерите са най-ефективният начин. Трябва да имаме присъствие постоянно в социалните мрежи и таргетирани послания към отделните групи“, заяви Кунчев.

„В момента най-висока заболяемост в е групата 20 – 40 години. Делта вариантът смъкна значително възрастта на заболелите. Ако трябва нещо да променим в сравнение с предишните вълни, то е да осигурим по-голям капацитет на здравната система за приемане на тежки случаи при деца“, добави той.

„Като тежест този Делта вариант като че ли е малко по-лек от другите, но това няма да се усети, защото засяга много повече хора. Готовността на болниците на приемане е ключова. Според мен те ще се справят с до 6000 – 7000 души, макар и доста трудно. Има цели сгради, които са идеално оборудвани, но няма кой да работи. Това е лимитиращият фактор – лекарите и сестрите. С много добра организация можем да достигнем 8000 – 9000 настанени в болница, но оттам нататък ще бъде доста трудно“, допълни той

В момента не сме над 200 на 100 000 на национално ниво, само 2 града в страната са над 200 на 100 000 и в момента текат разговори с районните здравни власти за затягане на мерките.
Вчера в Търново управителите на някои от оборотните ресторанти са помолени (неофициално) от докторите да затварят по-рано. Отменени са 2 големи събора в близки до Търново села. В София Алибегов натискал своите да се ваксинират. Предлагал им бонуси. Искал поне на Витошка да има 100 процента ваксиниран персонал. Това е малко ЕЖК информация, но на хората, които ми я казаха съм склонен да вярвам.

# 8 617
Ако наложим мерки при над 9000 в болниците, извинявам се, но за какво са ни тези мерки? Да не затлачим болниците? Че те при толкова са вече издъхнали, а ако ние тогава евентуално ще се решим да понатиснем вълната... Разпространението ще е такова, че не лекари, а копачи ще трябва да внасяме.

# 8 618
Цитат
В какъв смисъл не се спазва планът, аз не откривам никакви критики че не се спазва, крутите мерки са предвидени в тъмночервената зона, 9 000+ хоспитализирани, когато образно казано държавата хлопва кепенците и всичко затваря без хранителни магазини, аптеки и банки. Дотогова ограниченията са постепенни, намаляване на капацитета на закрито, после поетапно затваряне на това онова, финтеси, заведения, кина, театри, игрални зали и прочие, до колкото помня последни ще са учениците, заради важността на присъственото обучение, но и там май имаше поетапно ДО преди да затворят напълно у-щата или се бъркам. В момента сме много далеч от 9 000+ хоспитализирани, но Кунчев казва че още при 6, 7 000 здравната с-ма ще почне да се затруднява.

Скрит текст:
Готовността на болниците показва, че те ще се справят с до 6000 – 7000 хоспитализирани, но лимитиращият фактор са лекарите и сестрите. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. „Вече сме вече в разгара на четвъртата вълна сме. Няма нищо ново като мерки. Планът, разработен от Министерски съвет, описва всичко много точно. Няма как всичко да е точно ясно при една вълна, но е ясно какви са следващите мерки. Моето лично мнение е, че България не е чак толкова голяма територия. Мерките ще бъдат въвеждани на национално ниво и това е обвързано с икономическите мерки за засегнатите бизнеси“, посочи Кунчев.

Тесла, планът им е хубаво шарен, ама иначе нищо не струва. Тези 9000+ хоспитализирани са почти бройката, при която при една от предните вълни хората умираха пред болниците, а легла разкриваха по столови и мазета. При многократно по-малко заразен вариант на вируса. Ако тепърва въведат мерки при такъв брой хоспитализирани, докато вълната се обърне, ще минат поне 2-3 седмици. За които нуждаещите се от хоспитализация ще станат двойно и тройно. Не напразно министърът(чух с половин ухо в някакви новини) се похвали, че "сега работят да организират средно тежките да се лекуват в къщи". Затова е и глупостта с домашните посещения от GP-тата, които е ясно, че няма как да се осъществят. Пак хората ще разчитат на късмет и домашни кислородни апарати. Този филм вече сме го гледали, но втората серия има всички шансове да стане хорър.

# 8 619
Тесла здрасти
Ето го плнът.
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/07/09/threa … inal_08072021.pdf
Мисля, че от 48 стр. са разписани мерките за зоните.
Над 250 са вече 5 области, а още няколко ги доближават. Погледни ги. Третата колона на таблицата. Тук сме червена зона и нищо от това не се спазва. Маски носим единици в магазини.
Аз чета че в последните данни от днес само 2 области са в червено, Бургас и Велико Търново, и се водят разговори на ниво здравно министерство - районни здравни власти да се вземат предвидените мерки, така четох някъде по сайтовете днес. Плана предвижда доста непопулярни мерки, като затваряне на разни работи, като бегло го чета плана макар че трябва да се прочете в цялост, просто не ми се занимава в момента. Но пак става сложна ситуацията политически, ще ревнат бизнеси, ще ревнат ИТН, а те са най голямата парламентарна сила, не може да не се съобразят с тях, защото от тях зависи актуализаиция на бюджет, могат ако искат да оставят служебното правителство в много тежка ситуация, не само свързана със здравната криза. Така че надушвам че пак ще има политически катаклизми. Но да, според плана при червено ниво мисля че трябва в Бургас и Велико Търново да почнат да затварят разни неща, като например нощни заведения, дискотеки, клубове, игрални зали и казина, така е според плана ако го чета правилно, ако не ги затворят наистина почва да не се спазва плана. Другите заведения продължават да работят но с ограничения в работното време и само на открито с изисквания за посетители от едно домакинство. Да видим какво ще протече и ще изпълнят ли плана районните здравни власти. Аз не знам чисто юридически или правно кой трябва да въведе мерките по райони, районните здравни власти или здравното министерство.

Последна редакция: вт, 24 авг 2021, 22:17 от Никола Тесла

# 8 620
  • на пистата
Цитат

Скрит текст:

Вчера в Търново управителите на някои от оборотните ресторанти са помолени (неофициално) от докторите да затварят по-рано. Отменени са 2 големи събора в близки до Търново села. В София Алибегов натискал своите да се ваксинират. Предлагал им бонуси. Искал поне на Витошка да има 100 процента ваксиниран персонал. Това е малко ЕЖК информация, но на хората, които ми я казаха съм склонен да вярвам.
Не само Алибегов натиска персонала за ваксинация.Детето на моя приятелка е сервитьорка в голямо заведение в провинцияна.Дали са им срок да се ваксинират,но тя не иска и ще напуска.

# 8 621
  • При семейството си
Тесла какво пише, вие какво четете- крути мерки, които до момента, дори и при извънредното положение не сме имали - отворени само хранителни стоки, аптеки и банки.
В момента сме с 2 700 хоспитализирани, 16% напълно ваксинирани…и децата ще бъдат на ДО, и моловете ще затворят, и заведенията…може компромисно само ваксинираните да ни пуснат да щъкаме по/свободно.

# 8 622
Сега разгледах плана. За Ямболската болница, например,
при първо ниво на заболеваемост - 30 легла за ковид, 2 интензивни.
При четвърто ниво на заболеваемост - 135 легла за ковид, 11 интензивни.
Ами, супер! Обаче - леглата растат, но нали е ясно, че персоналът е същия брой. Дори и по-малко, ако имат заболели. И уморен до смърт при такова покачване на тежко болни хора, за които трябва да се грижат. Само инжекциите на толкова народ да сложат и трябва да започват отначало.
Мдааа.
Нека обаче нежно попитаме заведенията дали не биха били съгласни да затварят малко по-рано...

# 8 623
Тесла
https://covid.tobel.bg
Точно 5 са от днес.
Би трябвало регионалните здравни инспекции.

# 8 624
Интересно в ямболската болница за 11 интензивни легла колко персонал са подготвили за 24часово обгрижване?

Общи условия

Активация на акаунт