COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 980 126
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 10 815
  • София
Ако имаше такъв бум на зарази, нямаше един ден да сме нагоре, после три надолу, да не говорим, че вторник, точно както неделя, не е с реални цифри. А и сега много хора се тестват, за да отидат в Гърция за 6-и, а не защото имат симптоми.

# 10 816
  • София
Израелското здравно министерство обяви рекорден брой от 11 187 нови случаи на заразени с COVID-19 за последното денонощие. Това е трети ден с над 10 хил. новозаразени, пише БТА като се позовава на ДПА.
Скокът идва само ден, след като децата се върнаха на училище, а някои учени предупредиха, че това може да доведе до допълнително покачване на инфекциите.
Броят на тежко болните обаче е намалял значително и в момента е наполовина на нивото, отчетено през януари.
Учените го отдават на ваксините на "Пфайзер/Бионтех", които са ефективни в предотвратяването на тежко боледуване и смърт.
  от ТУК
И това - при 60% ваксинирано население.
И нас ни чака същото при връщането на децата в училище, а дотогава има и три дни за сватби, панаири, фестивали...
Според мен разпространението у нас все още е клъстерно на много места, дифузното предстои.

# 10 817
Дори сега да има лек спад, най- вероятно ще си стоим на много високо плато с върхове през няколко седмици. Във ваксинирана Англия се случва нещо такова - там стигнаха 50 000 заразени, после паднаха на 25 000, сега са около 30 000 и пак посоката е нагоре. Спад до нивата от юни и юли няма да видим поне до следващото лято.

# 10 818
Че той Витанов това пише от известно време:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 02 септември 2021 г.

Както знаете от днес има мерки, които ще действат от понеделник. Е що така, като бройката на заразените е 1700 и нещо. Я да се позаям малко и аз. Имаше един, дето ви писа, че тая бройка е занижена, но истината избива в претъпкване на болници и много смъртни случаи. Кой беше тоя човек, хейтъри мои. Кажете на глас името, и после плачете, ревете и вийте.

За другите, които не са хейтъри още малко инфармация по този въпрос. Още през март миналата година стана ясно, че има хора, които минават през заразата безсимптомно и този брой е доста по-голям от регистрираните със симптоми. Тогава аз поисках и получих помощ от САЩ, за да се определи тая бройка. Така се появиха числата, по които трябваше да умножавате броя на регистрираните, за да разберете броя на срещналите се с вируса.

Оттогава има мощен пропаганден рев - вирус няма, чайче, супичка, ваксините са вредни и тъй нататък. Резултатите от това не бяха големи до тая вълна по отношение на регистрирания брой хора със симптоми - големият брой хора със симптоми бяха регистрирани. Но ревът, оставен без отговор, съгласно законите на диалектиката, дава резултат. Резултатът си пролича през тази вълна - все повече хора, вече със симптоми, не се регистрират като заразени. Резултата го виждате по картите и в числата - София например танцува межде зоните и има почти толкова нови случаи, колкото и Пловдив. Да не би Пловдив да е стигнал София по население или пловдивчани са по-прости от софиянци и се ваксинират много по-малко. Нито Пловдив е станал голям като София, нито пловдивчани са прости. Друго има тук. А то е, че вече и хора със симптоми масово не се регистрират. Не им се стои карантинирани и тъй нататък, фактори много, няма да ги обсъждам тук. Така бройката на новите случаи не показва реалната ситуация на нещата. Но ви писах - Ганьо може да пробва да излъже индикатора брой нови регистрирани случаи на ден, но не може да излъже индикаторите, свързани с хоспитализациите и смъртността, особено последния. Затова са тези мерки. В минисерството на здравеопазването са наясно, че ситуацията е доста сериозна.

Ако трябва да продължа да се заяждам с моите хейтъри, би трябвало да кажа следните неща. Още през юли, когато бройката на новите случаи беше паднала до 16, излезе един и каза, че идва нова вълна. Кажете на глас през сълзи името му и после ревете и вийте от яд на воля. Тоя същия каза, че за края на август броят на случаите ще е от 1500 (за което доц. Кунчев трябва да бъде натоварен със злато колкото може да носи) до 3000 (което е песимистичния сценарий). Всеки хейтър, които има 2 работещи нервни клетки ще схване: от - до. Какво направиха хейтърите - рев до небето как тоя човек плаши хората, искания за съд. И това забележете, беше за числото 1500. То им се струваше високо - как тъй случаите ще скочат 100 и повече пъти. Скочиха ли - скочиха. Беше ли бройката в края на август в указания интервал - беше. Какво ревете и виете тогава. Вие излязохте ли в средата на юли да дадете по-добра прогноза. Не, излязохте да псувате Витанов и да искате да го съдите. Ха, ревете и вийте сега на воля.

Продължаваме нататък. Помните ли, че един единствен човек каза, че очаква пикът на тази вълна да е в средата на септември. Каза го в средата на юли. Кажете на глас през сълзи името на този човек и после вийте и ревете от яд на воля. Почвайте да саботирате тези мерки, защото те обискновено дават резултат след 10-на дни до 2 седмици. Тъй, че саботирайте, иначе омразният ви човек ще познае и за това.

А нали вече не сте забравили, че омразният ви човек, пак единствен той, говори за възможността от вторичен пик? Е, нека да ви кажа нещо. Ако изтървем нещата и се появи вторичен пик, това ще е паметник на невероятната ни глупост.
Може да се предотврати това. И трябва да се действа в тази насока защото нерегистрираните със симптоми и безсимптомните залагат дървата за този огън. Трябват само още 2 съчки и запалка.

Добре, стига толкова. Като се върна от конференцията, ще видим какво е станало и каква ще има да става. Сега картите за днес.  

Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Вижда се, че София -град се очаква да е на ниво 3. Танцуването на София и Перник между зоните на фона на надигаща се вълна, е ясен знак, че хора със симптоми не се регистрират и те не са малко.
Търговище отиде на ниво 4. Обаче, вие, които следите тая сводка, чакахте с отегчение това, нали. Отдавна знаехте, че ще стане така. Ама той Витанов от математика не разбира, затова ще си намери някое хейтърче, дето разбира, че да го остави да ви прави анализите и прогнозите.
Червената зона на тая карта расте. Като я гледате, не се чудите, че Министерството на здравеопазването реагира, нали. Все пак тая карта е правена съгласно собствения им план. Време беше да се случи нещо.
  На картата на риска по нашата методология промени няма.
Ако мерките сработят даже ще почне да се подобрява положението. Ще видим като се прибера от конференцията.
В областите в червено трява да се внимава повечко, а в тези във виолетово - доста повечко. Пазете се, пазете децата

Картата за прогнозната заболеваемост за 14 дни си е от червена по-червена. Където червеното е по-тъмно, там се очаква броя случаи за 14 дни на 100 000 население, дае по-голям.

Базовото репродуктивно число днес е 1.308. Това е на базата на регистрираните случаи. Обхвата на заразата се увеличава с бързи темпове. Това не е заплаха, а обективна информация.  
Активните случаи  прелетяха покрай 30 000 и ще полетят със свръхзвукова скорост към 35 000. Както и очаквахме. Но това не е добре.
Броят на хоспитализациите и на случаите за интензивно отделение ще расте с бързи темпове. И това не е заплаха, а реален факт. Причината е, че има доста нерегистрирани случаи и някои от тези хора до последно не вярват, че  вирусът може да доведе  до сериозни поражения.
Индикаторът  за смяна на тренда за страната все още е под  критичната стойност. Има  вече 13 области, които, както се очакваше, влязоха в зоната на слабо дифузно разпространение на заразата.  През тази седмица  се очакваше дифузното
разпространение да почне да взима надмощие над клъстерното разпространение на територията на страната.
Защото още няколко области са на ръба на началото на дифузно разпространение. Това ви писах, нали. Ами ето ви го - 13 от 28 области вече са вътре, още няколко са на ръба. Логично е министерството на здравеопазването да направи нещо при това положение. Иначе рискува да остави дифузното разпространение да обхване цялата страна.

Броят на починалите расте.  Но като сте прочели това по-горе, не се учудвате.   Очакват се по 50-на ден, че и повече през следващите дни. Толкова са, нали така.

Знаете, че чакам бройката да стигне 20 000 (коего ще рече, че има и предсказание, че ще станат толкова) за да направя изявление за причините за високата смъртност. 20 000, защото това е 500 пъти повече от 40 - общият брой починали (не на ден, общия брой) когата дадох интервюто, в което казах, че вируса си има помагачи. За сведение, когато генерал Мутафчийски даде онова интервю на госпожа Бенатова, общия брой починали беше 144. Той каза нещо тогава. И какво сега - гоним 19 000. Прав ли беше. Прав беше човекът. Може да го мразите колкото щете, но той е човек с ясен поглед върху нещата.  

Добре, вече има мерки, но за да захапят вируса, трябва да се спазват и да минат 10-на дни. Тъй, че спокойно, не се паникьосвайте, живейте си нормално, просто спазвайте мерките, пазете децата и внимавайте на места, където има много хора.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.

# 10 819
Роналд, последно барове, дискотеки, ресторанти ще са до 23 ч разбрах от новините снощи. Било...грешка на езика до 22ч , подписали са заповедта до 23ч да работят заведенията, така са обяснили промяната с езикова грешка. ))
Аз не разбирам какво значение има ваксинираният персонал и посетителите за дистанция и мерки. Да, хубаво е , дори препоръчително да е ваксиниран персонала (дори си мисля е добре, да се пише , ако е такъв и посетителите да знаят и преценяват) Но това си е за работещите най-вече, посетителите са много повече от персонала в заведението, та..то това е важно за мен. Не е редно да има това такова значение за мерките.

Вчера и изобщо последните дни съм в непрекъснато движение с ГТ-метро, трамвай, тролей, автобуси, всичко накуп всеки ден ползвам. Трагично е положението, все повече без маски и  ..мен ме е страх направо. Вече не правя забележки и не гледам под очи някой без маска (ами..то кой по-напред) Качваха се и за проверка на билети (на метрото няма такова нещо) та..нищо не казаха на нарушителите или да помолят поне. Това си е жива подигравка с останалите, да не говорим за последици какви могат да бъдет. Няма млади, няма стари -от всички групи, ама масово ви казвам. Къде гледате толкова хора да са изрядни не знам. Никога толкова зле не е било.

Писали сте за почивките на децата по безплатната програма и си мислите, че са приключили, защото са видели колко заразени се връщат. За мен повечето така си тръгват, не може май са по 5 дни по тази програма, та да се зарази, развие симптоми, че и да се влоши да му обърнат внимание и тестват... че и да зарази останалите и на тях да им проличи. То първият ден знаете е пътуване, настаняване, вечеря и спане, денят минал, за да се заразят от други хора там-продавачи на памук и сладолед примерно сте писали. Поне на мен така ми изглежда.
Но...спокойно, предвидено е зимата пак да има . То за дечицата де, ама ...май бизнеса да спасяват. И се питам защо тази иначе добра идея не беше преди пандемията предвидена. Разбирам, че за някои семейства това е шанс детето им да отиде някъде, да види дори морето май има и такива дечица, ама...да ги водиш и да ги заразяваш по време на пандемия , да знаеш как не се спазват мерки и крият заразените..еми..това са деца, как може хотелите да са по-важни.

Ако някой го интересува какво се предвижда за сектора туризъм го има в статията тук, като помощи, също и за пътувания, също и за децата през зимата как по хотели ще пращат  и т.н.
https://plovdivnow.bg/plovdiv/ministarat-turizma-obiasni-kakvi-p … ZgXDOCtM6Eu9erkxI

За Делта и симтоми прочетох от проф. Червенякова  казва загуба или намаляване на слух и отпадналост било показателно и срещано в началото, за пръв път разбирам и за такъв симптом..да се следи и слуха.
https://novavarna.net/2021/09/01/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84-%d1%87 … qwAL8pm7pnWaHktcU

За Мю варианта е бил вече в Гърция четох. Прескача защита на ваксините То тогава как се обвързват мерките с ваксините. Да, хубаво е да си ваксиниран, защото вече не знаеш кой вариант ще те пипне , а у нас е Делта предимно и сега се надявам поне аз да помогне ваксината, ама дойде ли Му, а той е на границата дет се вика...тогава какво значение имат ваксините да определят мерките.
И какво означава да са мислили и да се боцнат и значи край. Ми не е така. Дори ваксиниран трябва да спазваш мерки и да пазиш себе си и другите. А още повече, че това няма как да те опази особено в среда без мерки и сред много хора в затворено пространство, та...не знам как го мислят, особено лекарите и мед. персонал, както и за училищата и учителите най-вече се оказва. Едно , че повечето не вярват на ваксините или ги е страх (то те не са извънземни и са хора, като другите и трябва същото да важи) , но и да имат такива май няма всички да са опазени и дори с ваксини и маски си мисля. Все повече лекари и мед. персонал в дневните статистики виждам и ..ми те и без това са малко, та.. Като почне училището наесен пък съвсем.
Вариантът Мю е засечен в Гърция и заобикаля ваксината
https://nova.bg/news/view/2021/09/02/338552/%D0%BC%D1%8E-%D0%B7% … g-AKPYCyOrKElMIs8.

В Израел отчитат много високо покачване след започване на учебната година, а при нас сега дори е започнала вълната, не знам какво ще стане и с училищата. Не говорят за мерки с пари свързани -пречистватели, допълнителни дезифектанти, пръскачки или какво е там да дадат на чистачките, бе нещо да направят, не може само с парцал да бършат и сложили някакво за ръце и те това е , то и тези неща май ги няма, еми...как става да се опазят децата и да са присъствено, поне малко да да помислят и за тях пари да отпуснат за подобрение на средата поне, а и зима идва, как ще се стои на отворени прозорци, нали мамите ще протестират, децата и те няма да им е добре .. не го разбирам как никой не иска пари за мерки в училищата да се направи нещо и следи, за да учат. За тестове не смея да пиша, тук това..уврежда, както и маските, а и така си е добре няма да натоварват бюджета да има за кръчмите и хотелите. Това като Сезам-отвори се, затвори се стана, че най-лесно. Ама колко ще се заразят, пренесат и ...няма значение, кръчмите да работят. В Израел се предвижда и децата да бъдат тествани за антитела , за да могат да учат нормално и да не се карантинират, ако има заразен ученик, отделно другото, което вече знаем се прави и не се пести за децата нищо.
  https://dariknews.bg/novini/sviat/izrael-iska-da-vaksinira-uchen … ta-godina-2281438

Искам да попитам накрая, защото си мисля, че сме в някакъв абсурд и не го отчитаме между спора ваксиниран, преболедувал, маски и т.н.
На какви нива, като процент са заложени мерки и какви. При нас базата е твърде висока, дори още вдигнаха за процент заразени да попадат в червена зона примерно. И не е ли добре да бъде въведено от СЗО това за всички държави да е еднакво и да се следи и знае, иначе не е коректно при едни да е 100 на 100000 , при други 700 на 100000, защото ние сме от вторите и май това е заложено за тъмночервената зона

# 10 820
  • София
Ако имаше такъв бум на зарази, нямаше един ден да сме нагоре, после три надолу, да не говорим, че вторник, точно както неделя, не е с реални цифри. А и сега много хора се тестват, за да отидат в Гърция за 6-и, а не защото имат симптоми.
Наникъде не вървим, буксуваме си. Изключително рано е за подобни заключения. Мерки, някакви, на хартия, има едва от вчера.
Миналият четвъртък-петък, пак бяхме с 200 бр. надолу, някои потребители побързаха тогава да обявят края на вълната. Тази седмица правите същото. Предполагам, другата - отново ще побеждавате вълната.
Пуснах линк по-горе с това, което казва професора Кантарджиев. Не знам как, но българинът винаги, винаги знае повече от професорите и всички останали учени.

# 10 821
В Англия "вълната делата" започна юни и още не е започнала да стихва...
Шотландия отвори училищата средата на август и се покачиха брой новозаразени.
Вече отвориха училищата и в Англия, Уелс и Северна Ирландия - очаква се повишаване на новозаразените.
Свързано е с масовото тестване за безсимптомни.
Ако не се повишат хоспитализираните - ще сме без "мерки", но основната мярка "тест-проследяване-карантина" си остава.

# 10 822
Че той Витанов това пише от известно време:
За сведение, когато генерал Мутафчийски даде онова интервю на госпожа Бенатова, общия брой починали беше 144. Той каза нещо тогава. И какво сега - гоним 19 000. Прав ли беше. Прав беше човекът. Може да го мразите колкото щете, но той е човек с ясен поглед върху нещата.  

Нда, прав беше, също като да кажеш, днес е слънчево и оттук нататък времето ще става по-лошо. 100 % ще излезеш прав, защото няма накъде другаде. Та и в случая на Мутафчийски така.

Витанов, ако иска да звучи смислено, трябва да оправи тона. Ганьо, хейтъри, бръмбари, не е ок и изглежда като човек, който се нуждае от психологическа помощ. Определено няма да спечели много хора на страната на новоналожените мерки, ако продължава с тези изказвания.

# 10 823
fanfanito, и аз покрай работата пътувам доста с градски транспорт. Онзи ден вечерта 9 човека бяхме в трамвая, трима с маски. Няма оправия, човек и да гледа къде да седне по-далеч се оказва, че и там наблизо има човек без маска. А някои при почти празно превозно средство идват до теб точно да се намърдат. Но като сравня обстановката в София и тази в други градове, в които съм била в последно време, мога да кажа, че София нещата са даже добре. В малък град забелязах, че в магазин нямаше човек с маска. Иначе си права и с забелязвам много хора лежат на това, че са ваксинирани и стават по-небрежни в мерките. А нали точно вчера излезе информацията, че ваксинираните могат по-често да прекарат вируса безсимптомно сравнено с неваксинираните. В такъв случай не се знае кой е вирусоносител и кой не.

Последна редакция: пт, 03 сеп 2021, 07:49 от daisy12

# 10 824
Петко Димитров и той се жалва от националния ефир. Ако хора като него едвам се справят, какво остава за другите ?!?

# 10 825
Докато е по-топло времето може съвсем спокойно да се седне в заведение на открито. И аз това лято няколко пъти отидох , но винаги сядам на открито и гледам да е на повече разстояние от други хора. Когато се наложи да посетя тоалетна или да вляза във вътрешната част на заведението слагам маска. Мисля, че по този начин рискът е намален доста.

Последна редакция: пт, 03 сеп 2021, 08:06 от daisy12

# 10 826
fanfanito, по отношение на болднатия текст:
Как да се вземат единни решения за всички държави, като се намират на диаметрални позиции по отношение на въведени и спазвани мерки, а вече и на ваксинационно покритие? Ами повечето държави в Европа, САЩ, Канада и другите силни икономики и развити общества са в съвсем друга ситуация вече. Глобалните решения ще са съобразени с тях, а не с шепа плоскоземци. Няма дори от кого да "преписваме" и ни остава да се оправяме, както си знаем.

# 10 827
  • София
Че то буксуването си е добра новина...
Иначе съвсем откровено не се интересувам дали съм "вирусоносител", или не. Ваксини има - кой каквато му душа поиска. Казвам го, защото помня мнооого добре рева до небесата за Pfizer. Има Pfizer на корем, Moderna, еднодозова, двудозова, каквато си искат. Да се оправят.

# 10 828
fanfanito, по отношение на болднатия текст:
Как да се вземат единни решения за всички държави, като се намират на диаметрални позиции по отношение на въведени и спазвани мерки, а вече и на ваксинационно покритие? Ами повечето държави в Европа, САЩ, Канада са в съвсем друга ситуация вече. Глобалните решения ще са съобразени с тях, а не с шепа плоскоземци. Няма дори от кого да "преписваме" и ни остава да се оправяме, както си знаем.
Така е, права си и го отчитам. Но..поне за нас и това би било по-добре, защото въпреки всичко ние сме с най-високо май ниво на процент заразени при налагане на мерки. Затова и ми беше любопитно другите страни какво са заложили, нищо че спазват мерки, карантини, проследяват се, ваксинирани повече има и т.н.
Защото за мен така олекват нещата. Твърде много заразени, за да се вземат някакви мерки и това ще бъде късно вече, но пък доволни някои сектори. Просто е абсурд някакъв за страна с ниско ваксинационно покритие, без спазване на нищо, с платени тестове (следователно малко хора могат и правят профилактично при съмнение) и т.н.  и ..заложено повече  проценти май от страни с покритие.

# 10 829
В Израел отчитат много високо покачване след започване на учебната година,
Да, отчитат много високо покачване на случаите 1 (ЕДИН) ден след началото на учебната година. Близко до елементарната логика е, че това покачване не се дължи на започването на учебната година.

Общи условия

Активация на акаунт