COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 979 917
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 10 980
Проблемът не е в гастарбайтерите, които са си дошли болни, а в масовата липса на мерки и безкрайния купон. Миналия месец имаше 80 болни от една сватба. Дали ако бяха с ограничение 30 човека, което се спазва, щеше да е същия резултат?  В Бургас от месеци е пълно с пневмонии, дали и как ги тестват, че чак в края на сезона започнаха да им нарастват случаите, не знам. А дали е от чужденците, или от българите, които отиват болни на почивка, за да не им изгърми капарото и отпуската, не е много ясно.

# 10 981
Скрит текст:
О, аз дори и не съм си помисляла, че в България ще да се е пръкнал някакъв собствен Делта-вариант ей така. Разбира се, че е дошъл от някъде другаде, то и в Австрия не се е самопроизвел. Но башингът против фармата и ваксинираните има все още някакви логични и разбираеми граници.

Както и да е. Казах повече от достатъчно.

Точно така, аз го написах. А ти го интерпретира погрешно.
Първите данни от бургаското черноморие също бяха за хоспитализирани чужденци. Те със сигурност не са пристигнали с бусчета, а са дошли със самолети, предимно с цифрови сертификати, по-малко с тестове.
Всъщност вероятността тези с тестовете да са заразени, е доста по малка от тези със сертификатите. А да са се заразили у нас, още по-малка.
И постът ми е провокиран от това, че не се правят тестове, за да се улавят още на граница поне повечето заразени, а се допускат само съ ссертификат.
 А няколко души извадихте Биг фарма от торбата, не аз. Просто не разбирам как обръщате всяка една информация и мнение по този начин. И на мен параноята ми идва в повече.
Напротив, много по-голяма е вероятността туристите да са се заразили именно у нас. По простата причина, че ги откриват, когато си правят тестове да се приберат в страните си. Тестовете позитивират 4-5 дни след заразяване. А чуждите туристи по нашето море не идват за по 3 дни, както българите ходят на Халкидики, като видят дълъг уикенд. Така че е значително по-вероятно да са се заразили из претъпканите заведения.

Иначе аз съм за тестване на всички. Но няма да стане, защото ние не искаме да се тестваме, за да не ни карантинират. А само тестване без карантина и контрол на тази карантина е безсмислено.

# 10 982
Ами изкачихме се на първо място  в Европа по смъртност следствие на ковид ,това трябва да се отпразнува не 30 не 50 ,а на 100 % в нощните клубове

В тази връзка, умиранията по седмици, според данните на НСИ към 31.08:

https://nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W33.png
Елпис, и аз наблюдавам общата смъртност от известно време. В момента свръхсмъртност няма.
Същевременно се докладват по едни 50 + души на ден, за които се твърди, че са починали от Ковид.
Изводите всеки да си ги направи.

Данните са до 33 седмица, вървят две седмици назад, сега сме седмица 35.

Рано е за изводи, бройките на починалите започнаха да се увеличават точно през последните десет дни.

# 10 983
По повод безопасното пътуване със самолет от България.
Вчера ме среща съседка и ме пита дали не съм летяла със Bulgaria Air, обясни, че компанията имала/разпространявала Ковид и нейни клиенти били сега в карантина, защото наскоро са се прибрали с авиокомпанията. Anguished
Успокоих я, че не съм летяла наскоро със самолет. Но ми стана неприятно, защото все повече усещам как ме подпитват дали съм си ходила в България.
Глупости са това за България Еър.
Летях 4 пъти лятото с тях и доказано след това нямах ковид.

# 10 984
  • Бургас
Вносът на зараза у нас да се твърди уверено, че е главно от ваксинирани чужденци без тест е чиста спекулация. Ако го твърдите това дайте доказателствата.
Не е спекулация, а пълна глупост. Ако Делта беше нов летен внос, нямаше да доминира от месец.
Туризъм по черноморието Юни нямаше. Да я внесем Юли и да гръмнем след няма и месец с доминация на делта е невъзможно. Внос е имало преди това, а тук си я завъдихме и си я лепяхме на всеки.

# 10 985
И в тази връзка - по данни на НСИ, само през юли, 600 000 българи са се разходили в чужбина, а 1 250 000 чужденци са дошли у нас.  Т.е. близо 2 млн. разхождащи се насам натам. После, видиш ли, не били донесли делта, тя си е била у нас.
На всичките тези екскурзианти, трябваше да се правят тестове на граница, без значение какви документи представят.

https://nsi.bg/bg/content/18256/basic-page/%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1 … D0%B5%D1%86%D0%B8

# 10 986
  • При семейството си
Няма, няма надсмъртност. Даже като стигнем до миналогодишните пикове ще имаме и подсмъртност вероятно. Пък такива
Цитат
Обявените починали на 2.09 под 50 години:
мъж на 42 г. със затлъстяване;
мъж на 48 г. със сърдечно заболяване;
жена на 38 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания;
жена на 39 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания;
мъж на 31 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания;
жена на 37 г., за която в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;
12% от починалите са под 50 години, 8% под 40 години, 4%  40-49 години при 0.2% CFR (case fatality rate) 30 до 39 години и 0.6% 40 до 49 години. Многократно отклонение над средното.

дето са ги писали от ковид, ама ние си знаем, че това е една грандиозна лъжа, те от нещо друго са, само така - заради пътеката са ги писали...

Днес още едно позната под 40 си е отишла. Две седмици само са му трябвали на заболяването.
Наистина не знам как е възможно толкова безчуствени да сме станали.

И към 03.09 има починали доста хора под 50 годишна възраст. И, да, това се дължи основно на скапаната ни от години, много години и много скапана здравна система. Как да опазиш и пазиш нещо, което изначало е скапано:

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/1-564-sa-novodia … oronavirusna-inf/

# 10 987
  • Бургас
И в тази връзка - по данни на НСИ, само през юли, 600 000 българи са се разходили в чужбина, а 1 250 000 чужденци са дошли у нас.  Т.е. близо 2 млн. разхождащи се насам натам. После, видиш ли, не били донесли делта, тя си е била у нас.
На всичките тези екскурзианти, трябваше да се правят тестове на граница, без значение какви документи представят.

https://nsi.bg/bg/content/18256/basic-page/%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1 … D0%B5%D1%86%D0%B8
За да доминира през Август делта, тез разходки трябваше да са през май - юни.
За да се разнесе добре се искат 0 мерки.
Хайде да не са ни виновни чужденците с ваксини, за липсващи мерки и т.н.
Делта е засечен тук още април, при почти липсващо търсене. Сигурно ваксинираните са го донесли и той ни е намерил докато сме спазвали и минималните наложени мерки.

# 10 988
Според Tracking covid-19 excess deaths на economist, за периода 20 април 2020 - 8 август 2021 излишната смъртност в България е 35 400.

За същия период официално починалите от ковид са 18 210.

17 190 преки и косвени жертви от пандемията са заметени под килима.

https://www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-tracker

# 10 989
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Значи сигурно звуча като някаква вманиачена мрънкалница, но всъщност го пиша просто защото наистина не ми е ясно за какво трябва да ни правят на малоумници.
Гледах репортажа за заведението в Созопол, дето клиентите си пиеха кафенце от машина, кацнали на бара, а персоналът никакъв го нямаше. Инспекторката беше възмутена и така нататък, ама като ги гледам сега хич не са изплашени и пак са си с муцунките отвън.
Не че са единствените, ама си мислех, че щом ги изтъпанчиха по тивито, ала-бала... абе въобще май всичко е ала-бала, освен това, че хората се разболяват и си отиват, колкото и жасминовият чай да се опитва да изкара това най-голямата ала-бала.

# 10 990

Ами и това не е така. В статистиката на НСИ влизат не посетилите страната, а пресеклите границата. От тези 1 250 000 чужденци поне милион са турските гастарбайтери, пресичащи България за ежегодното си преселение. За август цифрите ще са същите, защото тогава минават през нас в обратна посока.
В 600 000 българи само аз влизам 3 пъти. А такива като мен са много. Не всички пътуват на разходка, на някои им се налага и по работа:)

# 10 991
Ами като ни е скапана от години, много скапана здравната система и като имаме заболяване с подобна смъртност,  да бяхме взели адски здрави скапани мерки, та да не се стига до такова разпространение, че да ни измират хората.
А не да си признават, че мерките не ги спазвали, да е би да им намалеят печалбите.
Иначе в някои страни за починали от ковид броят само тези, които нямат абсолюно никакви други заболявания, немците бяха така в началото.
Ние пък броим само тези, починали в болница.
Изобщо по цял свят се опитват да запазят психиката на хората, защото реалните данни биха накарали хората да се пазят в пъти повече, но това ще съсипе и приходите на богатите.

# 10 992
  • При семейството си
Според Tracking covid-19 excess deaths на economist, за периода 20 април 2020 - 8 август 2021 излишната смъртност в България е 35 400.

Какво значи “заметени под килима”?! Едните бройки са официално обявените за починали от Ковид, другите са официално обявените от НСИ, именно въпросната свръхсмъртност. НСИ и той ли крие починали?!

# 10 993
Няма, няма надсмъртност. Даже като стигнем до миналогодишните пикове ще имаме и подсмъртност вероятно. Пък такива
Цитат
Обявените починали на 2.09 под 50 години:
мъж на 42 г. със затлъстяване;
мъж на 48 г. със сърдечно заболяване;
жена на 38 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания;
жена на 39 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания;
мъж на 31 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания;
жена на 37 г., за която в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;
12% от починалите са под 50 години, 8% под 40 години, 4%  40-49 години при 0.2% CFR (case fatality rate) 30 до 39 години и 0.6% 40 до 49 години. Многократно отклонение над средното.

дето са ги писали от ковид, ама ние си знаем, че това е една грандиозна лъжа, те от нещо друго са, само така - заради пътеката са ги писали...

Днес още едно позната под 40 си е отишла. Две седмици само са му трябвали на заболяването.
Наистина не знам как е възможно толкова безчуствени да сме станали.

И към 03.09 има починали доста хора под 50 годишна възраст. И, да, това се дължи основно на скапаната ни от години, много години и много скапана здравна система. Как да опазиш и пазиш нещо, което изначало е скапано:

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/1-564-sa-novodia … oronavirusna-inf/

Човек би предположил, че хора с толкова скапана здравна система биха били по-првдпазливи по време на епидемия, а не да се държат като развързани, ама на.

# 10 994

Какво значи “заметени под килима”?! Едните бройки са официално обявените за починали от Ковид, другите са официално обявените от НСИ, именно въпросната свръхсмъртност. НСИ и той ли крие починали?!

Напротив - НСИ изсветлява заметените преки и косвени жертви на пандемията.

А България как брои починалите е отделна тема - с мизерно тестване и скъпи платени тестове е най-лесно да замиташ трупове.

Писала съм Швеция как брои починалите от ковид - до 30-я ден след положителния тест, независимо къде си умрял. И тестовете са безплатни, а препоръката е хората да се тестват при най-леките симптоми.

Последна редакция: пт, 03 сеп 2021, 22:54 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт