COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 979 917
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 10 995
А в Русе на колко от 280те ученици от лагера родителите се съгласиха да ги тестват? И карантинираха ли изобщо всички, или си се разхождат из града?

# 10 996
Вече се появяват и първите места само със сертификати:
https://www.facebook.com/abordagebg/
Скъпи приятели⚠️,
Във връзка с актуалната заповед на Министъра на здравеопазването от 07.09.2021г. на територията на цялата страна се прилагат нови противоепидемични мерки, които пряко засягат нашата работа. Предвидени са рестрикции, които утежняват нашето функциониране, а съвсем скоро, убедени сме, те ще бъдат засилени до абсолютната невъзможност да приемаме гости в “Абордаж”. В тази връзка ще приложим т. 23 от заповедта......
Накратко: от 07.09.2021г. при посещение може да ви бъде поискано да представите документ за преболедуване, ваксинация или тест. Редовните ви знаем.

Реакциите на клиентите са повече положителни и подрепящи.

# 10 997
И в тази връзка - по данни на НСИ, само през юли, 600 000 българи са се разходили в чужбина, а 1 250 000 чужденци са дошли у нас.  Т.е. близо 2 млн. разхождащи се насам натам. После, видиш ли, не били донесли делта, тя си е била у нас.
На всичките тези екскурзианти, трябваше да се правят тестове на граница, без значение какви документи представят.

https://nsi.bg/bg/content/18256/basic-page/%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1 … D0%B5%D1%86%D0%B8
За да доминира през Август делта, тез разходки трябваше да са през май - юни.
За да се разнесе добре се искат 0 мерки.
Хайде да не са ни виновни чужденците с ваксини, за липсващи мерки и т.н.
Делта е засечен тук още април, при почти липсващо търсене. Сигурно ваксинираните са го донесли и той ни е намерил докато сме спазвали и минималните наложени мерки.
Ако погледнеш графиката и сметнеш, за май и юни пак има над 2 млн разходки.

Mury-mur и турците спират, контактуват у нас. като казвам разходка, визирам преминаване на границата. А ти, като си минавала няколко пъти, поне веднъж, направиха ли ти бърз тест на влизане?

Последна редакция: пт, 03 сеп 2021, 23:05 от Diorela

# 10 998
По повод кога се е появил Делта-варианта - този линк съм го давала:
https://nextstrain.org/ncov/gisaid/global?f_country=Bulgaria
https://nextstrain.org/ncov/gisaid/global?f_country=Bulgaria& … rn%20Region,Sofia

У нас не се спазват мерки нито вътре в страната, нито се контролира както трябва по границите.

# 10 999
Ами изкачихме се на първо място  в Европа по смъртност следствие на ковид ,това трябва да се отпразнува не 30 не 50 ,а на 100 % в нощните клубове

В тази връзка, умиранията по седмици, според данните на НСИ към 31.08:

https://nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W33.png
Елпис, и аз наблюдавам общата смъртност от известно време. В момента свръхсмъртност няма.
Същевременно се докладват по едни 50 + души на ден, за които се твърди, че са починали от Ковид.
Изводите всеки да си ги направи.
Все още не е излязла статистиката на НСИ за тази седмица в която имаме по 50+ починали. Освен това, вече е по-коректно да се сравнява не с 2020, а с предишните години, без Ковид. На сравнението с 5 години назад се вижда пълзящо увеличение точно последните седмици, все още малко, но не и липсващо.
П.П. Радвам се, че изведнъж си започнала да вярваш на статистиката на НСИ. Нали до вчера беше стъкмистика?

# 11 000
За чужденците по морето не се знае къде са се заразили, защото са пристигнали в България с тестове / ваксини. Лесно да се обвиняват те, все едно, че на морето не работят българи (молдовци и прочие).

За идващите по суша: да бяха инвестирали в  РЗИ проверяващи на границата. Братята роми, които бяха основните прибрали се в Търнивска област според моите наблюдения, просто са се възползвали от факта, че нямаше никой, който да изисква сертификати или да записва данни за карантина. Кой е виновен? Те ли?

В България можеше малко да се спаси положението, ако имаше повече дистанция, сапун и самосъзнание да не правим точно сега рожден ден с 20 души, кръщене с 30-40 ( ала малки сватби се правят) или други сбирки. Да, ама не. Животът ще свърши, ако за първия рожден ден на детето не напълним трапезата.

В Нидерландия вече обявиха, че мерките (маски транспорт, училище, ограничен брой в театри, кина и т.н) няма да паднат на 20 септември, защото има около 2 милиона неваксинирани, които потенциално може да се отзоват в болницата. Започват да се целят в 90% ваксинация (в момента наближава 80%).
Сбирки с 20-30 човека ли? Всичките са с една нула в повече. Преди няколко дни един кмет от търговищко село се оплака, че за 30 дни е имало 32 сватби на гастарбайтери, всичките със сериозна трицифрена бройка. Опнали на мегдана една софра със слети маси и месец не се изпразнила. Е, как после да не влезнат в тъмночервената зона? И там продължават да катерият сериозно, да не говорим, че по селата ако някой се тества, той определено е много зле. Реално със сигурност са над 1000 на 100 000.

# 11 001
Струва ми се, че през идните седмици ще се нагледаме и наслушаме на какви ли не небивалици — отговорност няма да се поеме обществено от почти никого, остана едно доста изолирано малцинство, което държи на медицина и обосновани действия.

Именно от бездействията ни народни обаче ще страдат най-вече лекарите, медицинските работници и болничната система изцяло. Както днес бях прочела в един доста мъдър пост във ФБ, масовото отношение на българина е следното: „Има едни каръци вътре (за болниците става дума). И има едни щастливци вън. Точка“. Мангъров отново онзи ден бе поканен в една от водещите телевизии — човекът говори, та чак пяна ще му потече от устата; невротичен до болезненост, труден за слушане — личи си отдалеч, че има нужда от сериозна консултация с психотерапевт, но хората му вярват. Вярват на човек, който вероятно срича, докато си казва собственото име; такава несигурност струи от него, но извършва патологична компенсация за това чрез арогантна позиция по наболяла тема. И защо, в края на краищата, му вярват? Защото им казва, каквото им се иска да чуят. Няма значение дали наистина е прав, дали е чел изследвания, дали интерпретира добре статистически данни, дали е лекувал болни изобщо — той е прав; с народа е бе, хора, как не го разбрахме това?!

Смущаващо за мен е, че се очертава на „пангара“ през тази вълна да излязат и студенти, и ученици. Нищо, че се появяват все повече научни изследвания в журнали, че младите, за жалост, са по-уязвими към Делта варианта от очакваното. Университетите предлагат противоречиви мерки, свързани с пандемията (ваксинираните — без маска, неваксинираните — с маска, но как ще се следи това — никак, дълбоко се съмнявам, че някой ще изисква документ или ще разпитва; абсолютен противонаучен буламач е сътворен само и само за да се съхрани престижа на и без това окаяната образователна система); в училищата пък заради „гениални“ родителски лица и техните искания мерки изобщо няма да съществуват. Ситуацията след 4-5 седмици ще бъде доста обострена.

# 11 002
  • sofia
Aко не се получи да злорадстваме над някой повторно заразен (под 1 % процент вероятност сигурно), що пък да не се израдваме на заразяването на някой негов близък... Ама иначе всички искаме благоденствие за ближния.
Една учителка в Генуа е написала нещо интересно в декларацията, която са й подали, преди ваксинацията:

"Принудена съм да приема тази ваксинация, защото рискувам работата си. Съгласна съм да бъда ваксинирана, тъй като под принуда, а не по мое желание, трябва да се подложа на ваксина, в която нямам доверие, поради спиране на заплатата. Не считам себе си за отговорна за каквито и да било щети или неблагоприятни последици за здравето ми, и в този случай претендирам да бъда компенсирана от държавата ”.
Не са я ваксинирали. Simple Smile Не разбирам защо... Нали е безопасно?

Иначе си струва идеята, умна жена.

https://www.ogmag.net/costretta-vaccinazione-protesta-della-maes … V4sOq14wgOQsXCOWA
Същинска Жана Д Арк... Поради каква причина трябва да продължават да се величаят подобни откачености?
Първо място по смъртност в Европа, последно по ваксинации....И продължават подобни глупости да се публикуват, одобряват и споделят...

# 11 003
За  тестовете за антитела  на ученици в Израел сутринта писах имаше и линк от статия.
Значи..аз така го разбирам, че няма да се правят седмично и мисля е правилно.
Може и да греша, но би трябвало да е в началото на уч. година, после след 3-4 месеца поне още един и годината свършила. При това минават всички деца -ваксинирани и неваксинирани, не правят разлика.
Май няма да отпадат седмичните или поне по 1 би трябвало да има.
Прави се с цел да не се карантинира целият клас. Ако през седмицата някой ученик даде положителен тест, ще минат на ДО и карантина само тези , които нямат антитела на теста . Другите си продължават да си учат присъствено. Вярно е, че антителата падат, ама чак за една седмица няма как, поне няколко месеца държат или ще се гледа кой е на границата и ще си направи пак...Въпросът е там да учат присъствено децата възможно най-дълго , но и да не са в риск. Бе..това си е друга вселена за мен.

# 11 004
То лятото и ковид нямаше у нас. Едва средата на август започна да се засилва и то благодарение на ваксинирани пристигащи, без тестове. Ако имаше тестове на входяща граница, това не би се случило в подобни мащаби. Поне сега още е топло и може лесно да се проветрява.
Независимо кой какво и как пренася, се знае, че вирус все още има.
Никой не е спрял кранчето на епидемията, нито България е изолирана от света.
Затова и въпреки че е "нямало ковид" през лятото в България, беше важно да има някакви мерки, които да ограничат разпространението.

Абсурдно е да се сочи с пръст определена група виновати при положение, че антигенните тестове също имат пропуски и деца под 12 години не се тестват.

Именно де, че вирус има, ваксините доказано не предпазват от разпространение и се иска много по-строг контрол, а не разпускане на гащите.
От къде тръгна Делтата у нас? - От курортите и места със завърнали се гастърбайтери.
Кои бяха първите хоспитализирани? - Чужденци курортисти.
Как влязоха у нас? - На база сертификат за ваксинация, без тест.
Ако имаше изискване за тест, повечето щяха да бъдат уловени още на граница.

Диорелка,
При предишните варианти тестовете позитивираха най-рано на 5ти ден след заразяването. През тези 5 дни човек спокойно можеше да си прескача от държава в държава с отрицателен тест, въпреки че вече е заразен. В Гърция алфата я донесоха студентите, учащи в Англия. Въпреки контрола и тестването.
С Делтата нещата са малко по динамични, но пак важи същото. Заразяваш се, но чак след няколко дена проявяваш симптоми и позитивираш.
Та каквото и да се прави, все ще има пробиви по границите. В някой държави и задължителна карантина изискваха, и пак имаше пробиви.
А е много грешно да се обвинява някой, затова че се е разболял. Било то турист или гастърбайтер.
От друга страна, ако се спазваха елементарни мерки като маски и дистанция, сега нямаше да сме на това дередже. Ама ние не щем маски, не щем тестове, не щем карантина, не щем и ваксина и все някой друг ни е крив.
Аааа да. За нас не щем. За туристите и гастърбайтерите искаме обаче. И ваксинирани, и тествани и под карантина даже за по сигурно.
Ей затова вече почти 2 години си сърбаме попарата дето сме си надробили.

# 11 005
Както се казва, всичко е цветя и рози и вечен купон, докато не те засегне лично.
Много лош период случихме - няма правителство , банда популисти се борят за кокалът и не могат да го поделят .
Ангелов поне се стараеше да убеди хората за ваксини  и опровергае неверни твърдения за тях.  Кацаров бяга тотално отговорност , банда лумпени без маски тормозят пенсионирани портиери и охрана на хипермаркети ..
Тия в срещата на МОН тепърва стигнаха до извод, че може би има вирус…
За съжаление нормалните ( по мои критерии) хора остава само да се скрием в землянки.
Според мен вирусът се разпространява дифузно вече, няма клъстери и момента с мерките е тотално закъснял.
В състояние на свободно падане сме

@geizer права си, а в Малта делтата я донесоха студенти в езикови школи

# 11 006
И в тази връзка - по данни на НСИ, само през юли, 600 000 българи са се разходили в чужбина, а 1 250 000 чужденци са дошли у нас.  Т.е. близо 2 млн. разхождащи се насам натам. После, видиш ли, не били донесли делта, тя си е била у нас.
На всичките тези екскурзианти, трябваше да се правят тестове на граница, без значение какви документи представят.

https://nsi.bg/bg/content/18256/basic-page/%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1 … D0%B5%D1%86%D0%B8
Делтата си беше тук още в началото на юни. Преболедувахме тежко цялото семейство 5 души, от които 4 много тежко, петият е малко дете. А аз - за втори път, първият беше края на ноември.
И аз през зимата тропах с крак и се клех, че няма да се ваксинирам... Но вторият път ми беше адски зле, много бях болна.
Диорела, ти така тежко пострада от тази болест. Не разбирам какво си се заинатила като магаре на мост. Пак ли ти се влиза в БГ Болница??? То като че ли на някой в държавата му пука дали ще се ваксинираш или не, дали ще се заразиш или не. Пари за помощи няма. Управляващите нямат желание да си цапат ръцете с мерки, глоби и наказания. Това е положението. И о изненада, на фона на цялата тази мизерия има ваксини, всякакви, навсякъде, на всеки ъгъл. Ми ако щеш, и да философстваш, и да търсиш под вола теле, все тая.

# 11 007

@geizer права си, а в Малта делтата я донесоха студенти в езикови школи

А местните въобще не купонясват и не се целуват с познати и непознати, също и не пътуват. Имам информация от първа ръка, че правят банкети вечерта след първа доза.

# 11 008
Тоест в България хората живеят с идеята, че вирусът е изчезнал от само себе си и някакви ваксинирани чужденци, българи, мигранти и гастарбайтери са им го донесли ли? Тоест почти никой не се тества, мерки няма, по смъртност България е напред, но не е имало заразени в самата държава, докато не са дошли ваксинираните през лятото ли?

Защо точно ваксинираните? Защо да не е имало заразени от отпуска в чужбина българи примерно, чиито тестове са се позитивирали по-късно; защо да не са например хора с фалшиви тестове (има, само не ми казвайте, че у нас няма такива) или хора с "изляти в мивките" ваксини?

Параноята ми идва малко в повече, съжалявам.
Ли лу, не сравнявай себе си и останалите образовани българи, работещи в чужбина. Но не малък дял както от първата вълна, така и от тази се дължат на гастарбайтерите от малцинствата, които се прибират заразени. Повечето пътуват с нелегални превозвачи с бусчета, по сухоземните граници никой нищо не проверява. Не е за всички области, но това е причината за тъмночервеното Търговище и до голяма степен и Велико Търново. Като капак повечето от тях изобщо нямат здравни осигуровки никъде. И не е ясно кой плаща за лекуването им в болниците.
Защо пък да очакваме от гастърбайтерите да са по-различни от местните. Че нали и те са българи.
Което означава = над 80% неваксинирани, неспазващи мерки, четящи Фейса и вярващи в конспирации.
Таааа, възмутил се хърбел от щърбел е нашта работа.
ПП: През Търговище и Хасково  минават и доста турци.

# 11 009
Тези дето минавали нелегално българската граница и заразявали, нали после с връщат в Германия и Нидерландия? Е там как влизат заразени? Или идват с цел да се лекуват в България може би.
Иначе по сухоземните граници проверяват когото решат, често не. Но видях на унгарската и румънската граница български бусове отклонени за проверка. На влизане в България никой не проверява нищо. За което влизащите вина нямат.

Общи условия

Активация на акаунт