COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 979 405
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 11 400
Доколкото съм чела, 3ти-5ти ден..По-бързо е от алфа.
Това може би има и добра страна, в смисъл по-малък скрит период  => по-кратко време на безсимптонно заразяване  ?
Гърците писаха че пак е възможно предаване през 2та дена преди симптоми. Имало проучване някакво.

# 11 401
Не става дума за пренаселени, Лейка,  а че не спазват дистанция на касата. Все едно, като е плътно до мен, ще мине по-бързо?

# 11 402
Първите три седмици всеки, който влиза в училищната сграда, ще носи тест, после ваксинирани и преболедували не.
Излезли са цифрите на тестването в училище от три австрийски области.
Скрит текст:
Oт 490.000 деца (екстра плюс учители, няма съобщена тяхна бройка) 106 са позитивните тестове във Виена, Долна Австрия и Бургенланд. 56 от тях са във Виена и от тях седем са на възрастни (педагози и работещи в дирекцията). Тъй като днешният ден е само един час учениците не са били в кой знае какъв контакт преди теста, няма да има карантина за класовете - за щастие!

На мен стартът ми звучи повече от добре.

ПП След всичкото преброяване и следобед тестовете с позитивен резултат станаха 123 (на деца, педагози и персонал). Другата седмица стартират 650.000 ученика. Да видим там как ще е.

Последна редакция: вт, 07 сеп 2021, 09:13 от Анонимен

# 11 403
Има ли още неразбрали, че само у нас от целия ЕС тестовете се заплащат от хората. Всякакви тестове за ковид.
Доколкото разбрах от тук тестовете на Запад вече ще са безплатни само за ваксинираните.

Откъде го разбра това? В Германия от 11 октомври няма да са безплатни за никого, но от друга страна на ваксинираните не им трябват тестове. От трета страна все повече провинции почват да изключват неваксинираните от социалния живот. Решението е на конкретния ресторант примерно. Просто почват да не приемат неваксинирани, без значение дали имат тест.

# 11 404
Може би не разбрах, няма да приемат неваксинирани на ресторант въпреки теста ли?

# 11 405
И данните от Катар потвърждават, че ефикасността на ваксините намалява след 6 месеца.
Хич не ми харесва да поствам подобни новини, но трябва да се съобразяваме с реалността, за да може да вземаме адекватни решения.
И не знам какво още чакат, за да върнат поне в ЕС официално и без уговорки мерките, свързани с контрол на разпространението.

Ваксините вече имат смисъл единствено заради по-лекото изкарване, което хич не е малко.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.25.21262584v1
"..
В проучването са включени данни от около 200 000 индивида и авторите заявяват, че към 15 август 2021 г. 8 155 индивида, които са получили само една доза от ваксината Pfizer-BioNTech, са се заразили с SARS-CoV-2, докато 8935 индивиди, които са получили и двете дози, се заразяват. През ранните етапи на разпространение на ваксината процентът на индивидите с пробивни инфекции са много ниски, под 5%, като се има предвид ниският дял на населението, все още ваксинирано. По време на пика на вълната на бета варианта в страната през април 2021 г. случаите на пробив нараснаха до почти 15% и оттогава се повишиха до над 35% по нестабилен начин.

Около три четвърти от всички пробиви, случаите са сред тези, които получават ваксината Pfizer-BioNTech, а не ваксината Moderna, въпреки че около два пъти повече хора са получили първата, главно приоритетните и най-уязвими групи. Сред тези, които са получили само една доза от ваксината Pfizer-BioNTech, 377 лица са били хоспитализирани с тежък COVID-19 към 15 август, в сравнение с 96, които са получили и двете, с подобно съотношение сред критично болните: 31 и 8 , а сред починалите: 34 и 15.
..
Индуцираната от BNT162b2 защита срещу инфекция изглежда бързо намалява след своя пик веднага след втората доза, но тя продължава на стабилно ниво срещу хоспитализация и смърт в продължение на поне шест месеца след втората доза.
..
Катар преживя две големи SARS-CoV-2 вълни през 2021 г., първата се характеризира със смес от алфа и бета варианти, които предизвикват безпокойство, докато втората беше доминирана от силно трансмисируемия делта вариант. Ефективността на ваксината за няколко хиляди индивида, всеки от които е заразен с алфа, бета или делта варианти, както е потвърдено от геномни тестове, също се сравнява на седмична база. Например, 5-9 седмици след втората доза, ваксината осигурява 82,2% защита срещу инфекция от алфа варианта, 52,7% от бета, 72,0% от делтата, докато на седмици 15-19 нивата на защита са 11,9%, 47,7%и 13,0%съответно."

# 11 406
Може би не разбрах, няма да приемат неваксинирани на ресторант въпреки теста ли?

Не.
Няма изобщо да приемат неваксинирани.
Това  у нас няма да стане и след 10 години.

# 11 407

Точно така. Също и на футболен мач и други. Хамбург го въведоха за кетъринга, в други провинции се канят да го въведат всеки момент. Писах два пъти вече по този въпрос и линкове давах. Повече локдауни не искат, а на вълната й казват "вълна на неваксинираните". Меркел в последните си изяви също в прав текст каза, че локдауни няма да има, а с премахването на безплатните тестове окончателно стана ясно накъде духа вятърът. Ако още 15% се ваксинират, най-вероятно ще отпаднат всички мерки, макар че за ваксинирани само маските останаха.

Последна редакция: пн, 06 сеп 2021, 19:45 от Анонимен

# 11 408
Не знам дали е пускано в темата: https://novavarna.net/2021/09/03/pcr-%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82-%d … m_medium=facebook PCR тест даде различни резултати на един и същи човек само за ден

# 11 409
Лоши новини от Катар. Особено за тези, които са ваксинирани преди повече от 20 седмици (като мен).
Надявам се скоро да разрешат трета доза, вместо да ги хвърлят или подаряват на други страни. Въпреки, че се съмнявам да има адекватни решения във връзка с епидемията от правителството.

# 11 410
Не знам дали при този нисък процент ваксинирани, ще разрешат бустери?

# 11 411
В Катар с какво ваксинираха?
Сега видях, че за Бионтех става въпрос. Еми бустери ще слагаме.

Според британския епидемиолог Нийл Фъргюсън от Imperial College в Лондон, Германия преминава през пандемията много по -добре от Великобритания.  Например свръхсмъртността  по време на пандемията  е била с 80 % по-висока в Обединеното кралство, отколкото в Германия.  Фъргюсън  предполага, че редица фактори имат роля за това.  Според изследователя в Германия е имало по -успешно сътрудничество между учени и политици.  От друга страна, това е свързано със способността на Германия да тества много и много бързо.  Сравнително ранното решение за първия локдаун също спаси голям брой животи в Германия.  Не на последно място, децентрализираната система на вземащите решения в Германия е по-подходяща за потискане на разпространението на вируса.

https://www.n-tv.de/panorama/18-43-Britischer-Epidemiologe-Deuts … icle21626512.html

Последна редакция: пн, 06 сеп 2021, 19:59 от Анонимен

# 11 412
Не знам дали при този нисък процент ваксинирани, ще разрешат бустери?
Да си вдигнат процента, тогава. Ако могат. Аз каква вина имам, че едни 80% не желаят ваксина? Не стига, че не съм виновна, ами и ще страдам заради тях.
Тия дни попаднах на предложенията  за бюджет за 2022 на БСП. Предлагат да отпаднат 16 милиона разходи за ваксини за догодина, и тези пари да се пренасочат за пенсии и подобни. Загрижили са се за пенсионерите, видиш ли. Жалка история!

# 11 413

Точно така. Също и на футболен мач и други. Хамбург го въведоха за кетъринга, в други провинции се канят да го въведат всеки момент. Писах два пъти вече по този въпрос и линкове давах. Повече локдауни не искат, а на вълната й казват "вълна на неваксинираните". Меркел в последните си изяви също в прав текст каза, че локдауни няма да има, а с премахването на безплатните тестове окончателно стана ясно накъде духа вятърът. Ако още 15% се ваксинират, най-вероятно ще отпаднат всички мерки, макар че за ваксинирани само маските останаха.

То това хубаво, ама какви ще пускате да влизат и преминават през страната да попитам плахо.

# 11 414
Възможно е още през следващата седмица да бъде издадено разрешение за трета ваксинационна доза. Това обясни пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

https://bntnews.bg/news/zdravniyat-ministar-vazmozhno-e-oshte-sl … -1167906news.html

Проф. Гетов: Производителите не носят отговорност за поставянето на трета доза ваксина
Третата доза, която някои държави обмислят да прилагат, "това е малко като каруцата пред коня". За да има трета доза, трябва да има данни от клинични изпитвания, от наблюдение за това какъв е профилът на ефикасност и на безопасност при поставянето ѝ.

Това заяви в "Денят започва" проф. Илко Гетов – представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

https://bntnews.bg/news/prof-getov-proizvoditelite-ne-nosyat-otg … -1167190news.html

Той обясни, че има твърде голяма разлика между бустерна - усилваща доза, и трета доза от същата ваксина. Трета доза - просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да подсили имунитета на организма, т.е. тя е актуализирана по някакъв начин, променена, адаптирана към новите или очакваните варианти на вируса.

Общи условия

Активация на акаунт