COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 978 878
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 11 880
В България за къде трябва сертификат?
Досега не съм го показвала никъде. Нито ползвам някакви преференции като ваксинирана. Не че търся.
Никъде, само в цивилизованите държави трябва. Тук трябват антитела.

# 11 881
Антитела пък за къде трябват?
Освен за лична информация.

# 11 882
Новите данни не ми харесват. Хоспитализирани и интубирани катерят здраво.
Учениците ще почнат при 5 000+ хоспитализирани май. Confused

# 11 883
Ето ги новите данни.

Направени тестове 24142.

# 11 884
  • Сан Франциско
Ето ги нашите от Калифорния:

# 11 885
По повод възникналата дискусия за цифровия сертификат (не че е нужен за България, но всеки си има причини за какво му трябва) и понеже аз ви отговорих, но явно се подлага на съмнение. Истината може лесно да се намери в актуална заповед на МЗ №733/27.08.2021 (а не по различни сайтове):

"10.3. „Валиден цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване“ е документ, който удостоверява, че лицето е преболедувало COVID-19 и който е валиден за периода от 11-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, вписана в документа. Сертификатът трябва да съдържа имената на лицето, изписани на латиница, съгласно документа за самоличност, с който пътува, дата на раждане, дата на първия положителен резултат от NAAT изследване и положителен резултат (Positive), данни за  органа, издаващ документа, държава, в която е направено изследването и неговия уникален идентификатор. „Изследване NAAT“ означава молекулярно изследване за амплификация на нуклеинови киселини, като например полимеразна верижна реакция с обратна транскриптаза (RT-PCR), циклично медиирана изотермична амплификация (LAMP) и техники с транскрипционно медиирана амплификация (TMA), използвани за откриване на наличието на рибонуклеинова киселина на SARS-CoV-2 (RNA).
10.3.1. Аналогичен на цифровия COVID сертификат на ЕС за преболедуване документ е документ, който удостоверява, че лицето е преболедувало COVID-19, и който е валиден за периода от 11-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, вписана в документа. Документът трябва да съдържа имената на лицето, изписани на латиница, съгласно документа за самоличност, с който пътува, дата на раждане, дата на първия положителен резултат от PCR изследване или от бърз антигенен тест и положителен резултат (Positive), данни за лечебното заведение, извършило изследването (наименование, адрес или други данни за контакт) или за органа, издаващ документа и държавата, в която е направено изследването."

Та с простички думи - щом нямате тест по т.10.3, а антигенен - искате си го от лабораторията преведен на чужд език с печат и пътувате по този начин. За всяка страна си проверявате дали е възможно.

# 11 886
У нас като привилегия е само на едно място,или ако има и други не съм чула.В онкологията,ваксинираните се приемат без пср тест.
Това ми се вижда безумно. Вече е доказано, че ваксинираните заразяват, онкоболните са имунокомпрометирани и е много опасно да се заразят, дори и ваксинирани. Би следвало да има драконовски мерки точно там за неразпространение и всички да се тестват с ПСР.

# 11 887
  • в страната на чудесата
Кой да го плати?
Вчера докато коментирахте мутафчиев и затварянето на местата, които са рискови много ми досмеша. Най-рискови са лечебните заведения всъщност. Те са по-рискови от училища и кръчми взети заедно Simple Smile мерки там? По-запознат да каже...

# 11 888
Областен град. Кабинет на ендокринолог. Работи само със запазен час. Струпвания няма. На диванче наслагани брошури и надпис да не се сяда. Самият лекар с маска, ръкавици и някаква найлонови престилка с ръкави върху дрехите. При тези предпазни мерки, вероятно и дезинфекциране. Не виждам какво повече.

# 11 889
  • в страната на чудесата
Доста кабинети са така.
А болниците? Там е проблем...

# 11 890
  • София
Областен град, приятелка чака с детето си пред кабинета на хирург, още 6 човека чакат на диванчетата, тя и детето с маска, 3ма с маски под носа и 3ма без маски...

# 11 891
  • София
В България за къде трябва сертификат?
Досега не съм го показвала никъде. Нито ползвам някакви преференции като ваксинирана. Не че търся.

DeVa®, има заведения в София, в които го искат. Вчера след 23.00 ч. бях в заведение, където на входа ми чекираха QR кода.
Не знам дали и през деня е така. Има залепена табела за 100% ваксиниран персонал.
Работят спокойно и след 23 часа. Посетители, доволно. Без да има "тълпи".

# 11 892
Областен град, приятелка чака с детето си пред кабинета на хирург, още 6 човека чакат на диванчетата, тя и детето с маска, 3ма с маски под носа и 3ма без маски...

Е, това с маски под носа и без маски кой да го следи? Лекарят, сестрата? Щом ние не сме достатъчно разумни...
А за струпванията пак ние сме виновни. Не си си запазил час, ама чакаш докато се отвори "дупка", та дано те приемат и си намираш разни оправдания.
Не съм лекар.

# 11 893
  • София
Кой да го следи, сестрата луда ще я направят - да каже на един или двама, ама на деня като се изредят поне десет такива през две минути ли да казва? Хората са непоправими в това отношение, не знам как не ги е страх за себе си.

# 11 894
  • в страната на чудесата
Кой да го следи, сестрата луда ще я направят - да каже на един или двама, ама на деня като се изредят поне десет такива през две минути ли да казва? Хората са непоправими в това отношение, не знам как не ги е страх за себе си.
Досега един единствен човек отказа да си сложи маска в моята практика, вместо това обясни, че огнестрелните ги пишат ковид. Беше поканен да напусне.
Та докато няма ултра стриктно спазване на мерки, протоколи, дезинфекция в болници поликлиники и центрове какво спорим за кръчми. Те сестрите често са без маски...

Общи условия

Активация на акаунт