COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 978 363
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 13 365
  • Под сянката на разлистените кактуси
Като гледам бакалските сметки и аз да пусна една - за почти 2 години официално 1,5 млн  са "защитени", а неофициално 3 млн, допълнително умрели са 30 хиляди (по 15 хил на година).
Значи, докато всички го придобият този имунитет, ни трябват официално останалите 3 млн / 1,5 млн = още 2 години и още 30 хил допълнително умрели,  а неофициално 3 млн /3 млн = още 1 година и още 15 хил допълнително умрели.
На мен 2 години са ми много да се влачим така.
Далеч няма да са две години. В момента има около 3.3 млн защитени. До началото на ноември ще има още около 90 хил официално преболедували.(45 дни по около 2000 дневно). Съответно като ги умножим по 6 се получава около 540000. За тези 45 дни ако има по средно 6000 напълно ваксинирани дневно (включително с Джонсън) ще станат около 270 хил нововаксинирани. Половината да са преболедували ще останат 135000 новозащитени. Общо с преболедувалите стават към 700000. Т.е. общо около 4 млн. Ако през следващите 4 месеца има затихване дневните случаи ще намалеят до 400-500. Това са нови 60000 официално защитени, което значи около 360000 неофициални. През това време въпреки вероятно спадналата ваксинация ще има и около 360000 нововаксинирани, от които половината няма да са преболедували. Простата сметка показва, че в евентуалната пролетна вълна ще влезем с около 4 500 000 защитени, а това вече си е сравнително сериозен процент от населението на България. При такъв процент защитени пролетната вълна би трябвало да не е толкова сериозна.

Ъхъ.  6 Х 6 = 96 и едно кибритче - левче (златно)...

# 13 366
Левче малко са криви сметките защото виж държавите с високо ваксинационно покритие, че имат много нови случаи. Примерно Израел сега бият някакви рекорди, нали не смяташ, че това е защото ваксините не пазят? Също така реално те имат и доста преболедували неваксинирани и са повече процентно от нас ... поне на хартия. Съседна Сърбия примерно стремглаво влиза в червена зона с тенденция за черна като също чупят рекорди по брой заразени, не е като да не са се ваксинирали/боледували. Така, че сметките, че до пролетта ще сме почти добре може да са леко криви.

# 13 367
Аз сега отидох при личния без час. Болна, много зле, отварям да запазя час- има след три дни. Обаждам се на личния, щото ми трябва болничен, еми вика идваш без час..
Изобщо на личните лекари много им се услади тази пандемия. Примери за това хиляда и сто.
Детето болно, личния вика не ми го води. Ами какъв лекар си тогава?!
Детето трябва да мине профилактичен преглед, лекарят вика измери го у дома и ми пиши на Вайбър. Ами ако аз ще го измервам и преглеждам, ти за какво си ми?!
На мен ми трябва направление, на  лекарката телефона все заето дава. Отивам на място, тя си говори сладки приказки по телефона еди кой си къде бил ходил. И ми се кара, че идвам без да съм се обадила.
Така ме откакто е пандемия аз личен лекар нямам.

# 13 368
  • София
Речено - сторено, заведенията бойкотират заповедта на министъра.
Проверки на нощните заведения в София извършват от СДВР. След 23 ч. те нямат право да работят - независимо дали са на открито или закрито. Проверките са съвместни с Регионалната здравна инспекция, поканени са и представители на медиите. 20 минути след 23 ч едно от заведенията в центъра на София е пълно с клиенти. Екипите на полицията и РЗИ вече пишат първите актове за нарушение.  Това обаче не е единствен случай, екипът на БНТ забеляза множество работещи заведения след изтичането на вечерния час до 23 ч. По всяка вероятност, такава ще бъде ситуацията и през уикенда, тъй като в социалните мрежи има обяви на заведения, които съобщават, че ще продължат работа.
Актовете за нарушение са между 1000 и 2000 лв, те се пишат на собствениците, клиентите не подлежат на глоба.
            от ТУК
Екипите обходиха осем заведения по сигнал. Едно от тях беше глобено, а други две получиха покана за връчване на акт, тъй като не беше открит управител.
„Това е въпрос на гражданско неподчинение. Няма смисъл да се затварят заведения, а хората да се струпват някъде другаде”, твърди  Ричард Алибегов , председател на БАЗ .
  от ТУК
При тези "яки" глоби от по 1000лв. на собствениците на заведения май им е по-изгодно да работят и да ги плащат, даже обявяват това за гражданска позиция.
Какъв е смисълът от шумно обявени мерки, ако те също така шумно и нагло се погазват, оставяйки народа с убеждението, че властта е безсилна да наложи каквито и да е правила и всичко е позволено, стига само да се самообявиш за репресиран и подтиснат?

На другия полюс: Задължителен здравен сертификат за всички работещи в Италия

# 13 369
  • София
И аз да бях собственик на нощен клуб, и аз щях да си плащам глобите, те тия 1000 лева от една пияна компания са ги изкарали само. Смешна глоба е това.

Иначе, гледам Нико вече си е прехвърлил надеждите за лека вълна от сегашната към следващата. Дообре.

# 13 370
Скрит текст:
Речено - сторено, заведенията бойкотират заповедта на министъра.
Проверки на нощните заведения в София извършват от СДВР. След 23 ч. те нямат право да работят - независимо дали са на открито или закрито. Проверките са съвместни с Регионалната здравна инспекция, поканени са и представители на медиите. 20 минути след 23 ч едно от заведенията в центъра на София е пълно с клиенти. Екипите на полицията и РЗИ вече пишат първите актове за нарушение.  Това обаче не е единствен случай, екипът на БНТ забеляза множество работещи заведения след изтичането на вечерния час до 23 ч. По всяка вероятност, такава ще бъде ситуацията и през уикенда, тъй като в социалните мрежи има обяви на заведения, които съобщават, че ще продължат работа.
Актовете за нарушение са между 1000 и 2000 лв, те се пишат на собствениците, клиентите не подлежат на глоба.
           от ТУК
Екипите обходиха осем заведения по сигнал. Едно от тях беше глобено, а други две получиха покана за връчване на акт, тъй като не беше открит управител.
„Това е въпрос на гражданско неподчинение. Няма смисъл да се затварят заведения, а хората да се струпват някъде другаде”, твърди  Ричард Алибегов , председател на БАЗ .
  от ТУК
При тези "яки" глоби от по 1000лв. на собствениците на заведения май им е по-изгодно да работят и да ги плащат, даже обявяват това за гражданска позиция.
Какъв е смисълът от шумно обявени мерки, ако те също така шумно и нагло се погазват, оставяйки народа с убеждението, че властта е безсилна да наложи каквито и да е правила и всичко е позволено, стига само да се самообявиш за репресиран и подтиснат?

На другия полюс: Задължителен здравен сертификат за всички работещи в Италия
  "Няма смисъл да се затварят заведения, а хората да се струпват някъде другаде”, твърди  Ричард Алибегов , председател на БАЗ - държавата не може да контролира нито заведенията, нито това "някъде другаде".
   В България е пълна слободия, отиваща към анархия по отношение на Covid. Хората вече за нищо я нямат държавата и мислят че могат да правят каквото си искат.
   Какъв е смисъла да й плащаме данъци, осигуровки и всякакви налози след като държавата я няма никаква и е оставила много неща на самотек по време на Covid кризата.

п.п. Толкова ли беше трудно да се обезпечат неработещите поради ковид кризата финансово, толкова ли беше трудно да се пречупи мисленето на българина че ковид съществува и че трябва да се ваксинира, за да работи и живее нормално както правят в други страни, които след като са стигнали около 70 % ваксинирани си премахват ограниченията, толкова ли беше трудно да се организира по-добре болничната помощ.

Последна редакция: пт, 17 сеп 2021, 08:18 от pril

# 13 371
  • София
Разбирам ги напълно. Досега те и училищата бяха единствените затворени. Явно така и ще продължи.

# 13 372
  • на пистата
В училището на сина ми твърдо държат на мерките.Снощи бях на родителска,която се проведе на двора.5 пъти ни казаха,да говорим с децата си да спазват мерките-маски в час и коридора.Без маска само ван на двора.За сметка на това,училищетото на съседчето е без абсолютно никакви мерки,няма маски няма нищо.Явно всяко училище си решава.

# 13 373
  • София
Аз се замислих за нещо от онзи ден, слушах един лекар ли беше, какъв беше, говори за ваксини и всичко, и в един момент го питаха за маските и той тръгна да обяснява как нямало смисъл здрав да носи маска, а болен, защото маската спирала разпространението на болния. И се сетих за един виц, който обрисува абсурдността на твърдението му
В клон на банка.
- Господине, сложете си маската!
- Но вие сте без маска.
- Аз съм зад стъклото и имам право да съм без маска.
- А аз къде съм, не съм ли зад стъклото?

Как ще стане тая работа маската да пази от едната страна, т.е. от страната на болния, но от страната на здравия, ако здравият носи маска, да не пази? Щом имаш преграда, тя спира и от двете страни - независимо дали болен или здрав носи маска.

# 13 374
  • София
Маската спира фините капчици, към които се задържат вирусчетата. Като кихне някой, най-общо кихавицата остава в маската, поне частично.

Последна редакция: пт, 17 сеп 2021, 08:24 от бъръльо-бъръльо

# 13 375
  • София
така де, а за друг, който носи маска, тя спира всякакви изкихани и изговорени или изкрещяни частици отвън. Въпросният лекар директно каза, че маската не пази, нямало смисъл да се носи, освен ако не е болен. Тоест, ако Иван изкиха без маска, а Петър носи маска, за Петър няма защита, неговата маска не го предпазва. Тази маска на Петър не спира ли поне част от частиците, идващи от Иван? За мен е абсурдно такова твърдение.

# 13 376
  • През девет планини в десета...
Те повечето като кихат си свалят маската да кихнат и после си я слагат пак 🤭

# 13 377
  • София
Да, вече за мен това е някакъв косвен индикатор за степен  на интелигентност.

# 13 378
  • София
така де, а за друг, който носи маска, тя спира всякакви изкихани и изговорени или изкрещяни частици отвън. Въпросният лекар директно каза, че маската не пази, нямало смисъл да се носи, освен ако не е болен. Тоест, ако Иван изкиха без маска, а Петър носи маска, за Петър няма защита, неговата маска не го предпазва. Тази маска на Петър не спира ли поне част от частиците, идващи от Иван? За мен е абсурдно такова твърдение.
Спира, разбира се, макар и в някаква по-малка степен.

# 13 379
Те повечето като кихат си свалят маската да кихнат и после си я слагат пак 🤭
Или като започнат да кашлят, говорят по телефона. Виждала съм го в магазините.

Общи условия

Активация на акаунт