COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 970 800
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 20 115
Аз сега се чудя на броя карантинирани...
Не разбирам бройката.
Вчера групата на сина ми е поставена под 10-дневна карантина - 27 деца и 2 учителки.
Има 515 положителни деца... Дори само при половината да е такава бройката на карантинирани...
Струва ми се много малка бройката...
Разсъждава просто...
Може би нещо пропуска.
Синът ми беше с положителен тест, прибра се по-рано от училище един четвъртък, училищната сестра му издаде бележка за останалите часове до края. И въпреки това вчера научавам, че класната е обяснила на другите деца, че не са контактни ... Не ги карантинираха.

Тестът от кой ден е?
48 ч назад от него се връща, за да се видят контактните. Ако са минали 48ч..не ги водят контактни.

# 20 116
  • София
В откритите части (незатворените) на заведенията - Ще може ли да се сяда без серт.?

# 20 117
Министърът вместо да направи нещо, за да оправи кашата, той съвсем я забърка.
И аз го чух това за заплатите - те не работели за пари. Еха, всички подобни професии все са по призвание и не работят за пари, все едно в магазина без пари им дават хляб.
Да, този от ПП е избил рибата Simple Smile
Специално на лекарите им дават от магазина каквото си поискат … без пари,  и не само там !!

# 20 118
  • София
Тестът от кой ден е?
48 ч назад от него се връща, за да се видят контактните. Ако са минали 48ч..не ги водят контактни.
В деня на първи симптоми направихме домашен, на следващата сутрин официален. Баш са си били контактни.

# 20 119
  • София
Скрит текст:
Нещо ще бръкнат в системата и ще го разрешат. Ще променят филтъра и готово.
Със сигурност! Стрина, а и всички позитивирали с БТА, може да са спокойни, въпрос на техника е. Не, Стойчо лично няма да ви го оправи, има си експерти.
Действително от декември м.г. всеки с БТА (не от аптеката, моля) влиза в статистиката и не се налага потвърждение с PCR. Поради което е редно да имат сертификат. И ще имат.
По отношение на тестовете за антитела, Кацаров посочи – не се приема за достоверно за наличие на имунна защита. Така казват учените в ЕС, в цял свят – имунитетът, който се получава след преболедуване, не е толкова дълъг, колкото при ваксиниране, посочи той. Срокът от 6 месеца валидност на имунитет при преболедуване го има и в най-новия междинен доклад на ЕК по темата, както и обяснение защо в Приложение II на доклада!
от ТУК
Доколкото разбрах от преглеждането набързо, в тези EU документи е регламентирано всичко относно европейските сертификати - включително и за антигенните тестове, така че няма как да имаме свои правила. Друг въпрос е, че можем да въведем такива за вътрешно ползване, но за това Стойчо имаше достатъчно време да мисли - вместо да обяснява за леглата и да се хили доволно.
Num, не говорим за тестове за антитела, а за бързи антигени тестове, които се признават от 1 декември и служат за диагностициране на ковид-19.
От цитирания документ - т.2.3.1.2.
Based on the guidance from the ECDC, the Commission consulted Member States’ experts in different fora, such as the Health Security Committee, the eHealth Network and the Technical Working Group on COVID-19 diagnostic tests, to obtain further scientific and technical input regarding the possible issuance of certificates of recovery based on positive rapid antigen test results.
Following these consultations, the Commission concludes that for the time being there is insufficient support among Member States’ experts for the issuance of certificates of recovery based on the result of a rapid antigen test only, that is, without further confirmation by a reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) test. Several Member State experts consider that rapid antigen tests are still not sufficiently reliable in terms of their specificity levels, with several reports mentioning quality issues in particular, high level of false positive results. According to experts, current testing policies in a majority of Member States require a confirmatory RT-PCR test in case of a positive rapid antigen test result. Where positive, the result of the confirmatory RT-PCR test can then form the basis for the issuance of a certificate of recovery.
In view of the above, for the time being the Commission will continue to monitor this issue and may consider the option of adopting a delegated act to amend the EU Digital COVID Certificate Regulation to allow for the issuance of certificates of recovery on the basis of rapid antigen test results at a later date.

Мислят по въпроса, но още не са приели за валиден антигенен тест без потвърждаващ PCR като условие за издаване на европейски сертификат. Поне аз така го разбирам.
.

# 20 120
  • Където морето целува небето...
Аз само не разбрах извънкласните занимания за малките деца също се спират, нали така, като танци, балет, спорт. Понеже дъщеря ми по принцип ходи на балет и и ми писаха, че щели да си имат. 🤔
Школа може, но до 5 деца в стая с маски, спорт може само за картотекирани състезатели към съответните федерации.  За децата е това, за големите може всичко с паспорт.

# 20 121
Тестът от кой ден е?
В деня на първи симптоми направихме домашен, на следващата сутрин официален. Баш са си били контактни.

Петък, колега е на работа. Събота влиза в болница с пср положителен...ние НЕ бяхме контактни.
Измишльотините на РЗИ...
Не се изненадвам вече на нищо в тая държава...

# 20 122
Не съм вадила сертификат, защото не ми е трябвал. Ще видя утре какво ще стане в РЗИ.
Няма нужда да ходиш до РЗИ. С личните ти данни и ако имаш серийния номер на втората си партида поставена ваксина /понеже си ваксинирана преди юни и номерата на първите сертификати не важат/ може от his.bg да си извадиш сертификата в пдф формат или да си го качиш на телефона ако си свалиш едно приложение Гриин пас уолет. Не се изисква КЕП. Сертификатът важи за една година. Друг е въпросът, че тъпият им сайт е прегрял и снощи на съпруга ми не можахме да извадим нищо. Но аз преди два дни успях. Така че не си губи времето и не се бутай в РЗИ. Ако имаш КЕП също става.

# 20 123
  • София
Аз само не разбрах извънкласните занимания за малките деца също се спират, нали така, като танци, балет, спорт. Понеже дъщеря ми по принцип ходи на балет и и ми писаха, че щели да си имат. 🤔
Школа може, но до 5 деца в стая с маски, спорт може само за картотекирани състезатели към съответните федерации.  За децата е това, за големите може всичко с паспорт.
Танцовите и музикалните школи не могат да работят, другите - с ограничение до 5 деца.

# 20 124
  • София
нали това написах - партидния номер на втората ваксина не ми го приема, той е като първия, явно са сбъркали. А има и друг номер, който не ми е вписан в картончено. Не става, пробвах всичко. А не искам да изпращам по разни мейли или да диктувам на някого по телефона лични данни като номер на ЛК. Дори да оставим настрана ЕГН-то.

# 20 125
Тогава звъни на личния лекар, поне на него трябва да имаш някакво доверие с лични данни

# 20 126
Andariel писах 5 пъти къде да пишеш мейл и да си получиш сертификата. Защо настояваш да е през системата? И моят не излезе оттам. Като те е страх за лични данни, стой си без сертификат и това е. На мен ми писа някаква дама - инспектор. Не вярвам да е приритала за данните ми.

# 20 127
За да е прието това условие за ПСР, явно си има причина. Научна някаква, не просто "да пълним гушите на лабораториите".
Този проблем с антигенните тестове се знае от месеци. И въпреки това хората продължават да ги предпочитат,  а след това се сърдят защо нямат сертификат. Редно ли е според вас Х да е чакал на опашка пред ЛЛ за направление, после на опашка пред лабораторията, да се е бръкнал 100 лв за ПСР, ако не е получил направление, а Y да не е минал през тази процедура, която е разписана като правило, и да иска същите права като Х? За мен не е редно. Ако трябва да се изисква нещо и да се настоява, то това е държавата да осигурява безплатни ПСР тестове при симптоми, да се прави безплатен ПСР след положителен антигенен задължително.

Всичко е "счупено" в тази държава. Нищо не работи както трябва. И зеленият сертификат няма да проработи, но не само заради неадекватното ни управление, а и заради нас самите. И все някой друг ни е виновен. Сравняваме се в Европа, ама само за нещата, за които ни е изгодно - гледаме там кой какви права има и искаме същите, но без отговорностите и задълженията им. Не става така.

# 20 128
  • София
Разбирам, но на ЛЛ точно ще му е до мен в за сертификата в тази пандемия.

Бианка, няма нужда да ми размахваш пръст! Зная какво е да се работи с лични данни. Да, прочетох какво написа и откъде. Не искам да си изпращам ЕГН и номер на ЛК по мейл, нито да ги диктувам на някого по телефона, не разбра ли? Ще отида лично до РЗИ да видим как ще протекат там нещата.

# 20 129
Днес имаше дебат и говореха как не може да искат зелен сертификат при 20% ваксинирани. И наистина всички други държави бяха с по-висок процент ваксинирани, когато беше въведен този сертификат.

Общи условия

Активация на акаунт