НПМГ - тема 6

• 52 541
  • 770
  •   1
Отговори
# 615
Сравнението между двете неща е напълно безпредметно в настоящата ситуация. Не става дума за едни пари, които са налични и училището се чуди за какво да похарчи. За съвсем друго иде реч. Така или иначе в момента няма изгледи тестването да се осъществи по този начин освен може би в частните училища.

Извинявай, става дума за това

За да осигури тези средства, МОН отлага за следващата година някои ремонтни и инвестиционни дейности в училищата, детските градини и центровете за специална образователна подкрепа и за подкрепа на личностното развитие, съобщиха от МОН.

Осигуряват средства за тестване на гимназисти, подлежащи на ваксинация, вземайки ги от средствата за ремонти ДОГОДИНА. С други думи догодина няма да бъдат направени дългоочакваните игрища, физкултурни салони, кабинети по биология, да се сменят течащите дограми в детските градини, да се поправят падащите мазилки на тавани и фасади. Не, тези пари ще отидат за тестване 2 пъти седмично на ГИМНАЗИСТИ в рамките НА ЕДИН МЕСЕЦ - до края на '21.

Не, тези тестове са за малките 1-4 клас, за които тестовете в момента са осигурени само за 2 седмици.

# 616
  • София
.

Последна редакция: сб, 20 ное 2021, 15:34 от katiABV

# 617
  • София
Веднъж ми се е налагало да звъня на УН. Никой не вдигне, но до час върнаха обаждането. Увериха ме, че УН работи. Който иска, може да направи дарение, което да е целево. И когато е направено дарение за нещо конкретно, то парите ще бъдат използвани само и единствено за това.
Така че, който иска и за каквото иска може да направи дарение. За охрана, за тестове или за финансиране явяването на деца на състезание. За съжаление намеренията остават само на думи.

# 618
Права сте, така твърдят от МОН Simple Smile Дано да стане, това е супер!

# 619
  • София
Не ми се искаше да влизам в разговор с katiABV, но ми се налага.
Моето дете също идва от 134 СУ и няма да забравя колко беше въодушевена от факта, че влиза спокойно в НПМГ и може да седи на пейка в двора преди или след часовете, за разлика от предишното училище, където влизаха с поименен чип, през пропускателна "въртележка" и в двора имаше само 2 пейки (пред главния вход). Много й харесва свободната и приятелска атмосфера в училището за разлика от почти военната организация при влизане в предишното училище. Не ме разбирайте криво. Училището си беше много добро като учебно заведение, учители и материална база.
Правенето на целево дарение, както беше казано, е допустимо и възможно при желание на дарителя.
За мен въпросът е на приоритети. Няма да съм щастлива, ако се направят ремонти и различни материални придобивки, ако децата са по къщите и не могат да ги използват. Каква е ползата от това? Престиж? Имитиране на дейност? "Пара в свирката?"
Много повече бих искала да отделя от бюджета си на единствен родител средства, за да може детето ми да е в училище, сред приятелите и учителите си.
Но като гледам как вървим в 3 посоки като орел, рак и щука, губя и малкото си останал оптимизъм.
Извинете за дългия пост.

Последна редакция: пт, 19 ное 2021, 20:53 от Fair Lady

# 620
  • София
Аз говорих с няколко човека, включително и с представител на гимназията. Засега ще задържа информацията за себе си, с изключение на няколкото човека, които познавам лично и споделих с тях.
След днешното изявление на министърът, може би трябва да изчакаме няколко дни, защото може да се получи абсолютен отпор от страна на властимащите , за да докажат твърди позиции, както и несигурни родители да се откажат, понеже ситуацията виси и начинанието дори и да се случи от наша страна, не е сигурно, че ще ни се разреши от МОН.

# 621
Без да сме в това училище, но по принцип, децата в училище е приоритет.

Замислих се обаче над това, което Кати споделя. Сега след такава история, редно е да се намерят тези деца от бандата и да се вземат мерки, дори да е било веднъж. Но у нас първо чакаме да стане беля, да има жертва и после пускаме сълза във фейсбук и се оплакваме колко е зле държавата. Насилието между децата у нас е на ниво гето.  Не е нормално дете да вади нож на друго дете и да остане ей така Sad

# 622
  • София

Но щом се повдига темата и родителите разполагат с някакви средства... може би е добре първо да се погрижим поне за система за затваряне и отваряне само с чип на вратите на двора, а после да видим как да покрием харчовете на държавата...

Разбира се! Къде-къде по належащо и практично е да финансираме въоръжена охрана за празните, затворени училища. Smirk

# 623
  • София

good fight, не бих квалифицирала 17-18 годишен младеж с нож точно като "дете". А банда от такива - като "деца".

Последна редакция: сб, 20 ное 2021, 15:36 от katiABV

# 624
  • София
Уау! Как стигнахме от тестовете за училище и неуместното изместване на темата към строга охрана до загуба на човечност и ценности?! Flushed Дори и не се наемам да коментирам поредицата от "логически свързани" разсъждения, довели до този извод.

# 625
Доколкото знам, дворовете на училищата са отворени заради инициатива на общината за повече спорт и движение на децата. Да имат възможност да посещават дворовете и да играят, тичат и т.н.
Случилото се с ножа е доста стряскащо, но охрана на дворовете не е решение. Да се охраняват и паркове и градинки тогава, понеже там също може да се случи...
Информирана ли е полицията за случката ?

# 626
  • София
Забелязвате ли как Кати успява да настрои всички срещу себе си. Целият свят е лош, освен нея. “Децата на преценящите да идат да пазят моето!” Аз в общия случай бих подкрепила охрана, но сега ще съм против заради просташките писаници на Кати.
Спрете да й се връзвате!

Що се отнася до тестовете, не смятам, че ще успеем да създадем организация за закупуване на поне 4 теста на ученик, така че да има смисъл връщането в училище. Струва ми се това са около 30 хил. лв., при условие, че тестовете са 6 лв. Т.е. смятам, че вълната ще падне, преди да се намерят пари за тестове.

# 627
  • София
И аз мисля, че след 01.12 заболеваемостта ще е паднала и ще учат присъствено.

# 628
  • София
Дано да паднат бройките и да тръгнат децата на училище, но дали можем да разчитаме само на естествения ход на развитие. За 2 години виждаме, че след всяка вълна следва "плато" и спад до следващата. Няма ли да е добре, след като вече има някаква нагласа, родителите да се съюзят и направят организация за събирането на средства за тестове, да ги дарят на УН и то да има готовност за закупуване при нужда? Не вярвам, че ще отмине от само себе си вируса и се видя, че на държавата не може да се разчита за адекватни и навременни действия. Ако не се наложи използването на тези целеви средства, няма пречка в края на годината да се предоставят за други нужди на училището. Въпрос на организация.
И си мисля, че дворовете на уличилищата не трябва да са отворени в извънучебно време именно за избягване на такива ужасни ситуации. Места за събирания има достатъчно и извън дворовете. (Паркове, градини, Витоша).

# 629
  • София
Ще се включа в дискусията, защото инцидента в дворът на училището ме засегна почти пряко.

Кати, мисля, че не е редно да се публикуват лични съобщения във публичен форум. Информацията за инцидента не е сведена до всички родители, но не редно да е по този начин.

Охраната на двора не бива да се противопоставя връщането на децата в училището.
Неадекватно поведение на "охраната" (меко казано) не е основание за превръщането на училището в затвор. Сравнението с 134то не е правилно, там основанията за затворения двор различни.

За мен дворовете на училищата трябва да са със свободен достъп, за да може да се спортува и играе там.

Детето ми е 4та година ученик в училището, като 7 г. го посещава - 3 г. преди това ходеше на уроци събота-неделя (в тези 3 г. и 1,5 и по-малкото ми дете ходеше на уроци).
През почивните дни училището преди пандемията бе гъмжило от деца, всякакви възрасти - външни ходещи на курсове или ученици на НПМГ - на школи,  и възрастни (учители, родители прибиращи децата си),
През цялото това време имаше едно спокойствие, а хора от квартала - деца и възрастни преминаваха през входовете на училището, за да ползват двора с - топки, колела, тенис ракети.
Извън училищата няма друго сигурно място където да може да се прави това в големия свободно, неорганизирано и безплатно. 
Явно пустотата, която е в момента, е променила контингента местни.
Не е работа на големите ученици да го играят охрана!
За пример: Моят 11класник е 16годишен и не се различава на външен вид от 8класник.... предполагам не би стреснал някой бабаит, пък бил той и ученик в ОУ (каквато ми е информацията за нападателите) .

За толкова години не разбрах как работи УН, усещането ми е, че инициативите се случват от училището, а не от УН. На страницата на УН има само общи приказки.

Също съм скептична по отношение на събирането на пари, бих се включила в инициативата. За мен най-лесния начин е масовост с малки суми, с анонимна кутия не се получават нещата за съжаление,
Скрит текст:
за разлика от при присъствена среща, когато хората дават почти всички (е виждала съм и грозното изнудване " не сте дали пари за УН, ако не дадете ще трябва аз да го дам")
Предлагала съм на Ушагелов,  УН да се обърне към родителите за подпомагане на училището през школото, направиха го неколкократно в другото ни училище и имаше полза.

Общи условия

Активация на акаунт