Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

• 28 791
  • 738
  •   1
Отговори
# 180
Така. Жените имат нужда от около 2 пъти (по спомен, а може и да е повече) повече желязо от мъжете. Поне жените в детеродна възраст. Причина? Загубата на кръв с месечния цикъл. Най-малкото (пък то никак не е малко при някои жени).
Хомоцистеинът обикновено се покачва когато има дефицит на Б 12- някой да ме поправи, ако греша! Съответно, не виждам как Б 12 ще повиши хомоцистеина...
Не е вярно, че няма значение какъв Б 12 се приема. Изобщо не е вярно. Има хора които не могат да усвояват всяка форма, дори може някои форми да са вредни за тях- затова е желателно да се приема метилирана форма. Също така, освен подезичен Б 12, има и спрейчета за нос. Да, добре е да се приема през лигавица (подезичен, спрей за нос), защото може да има проблем с усвояването през стомаха...
Не знам дали няма начин да се предозира Б 12, но определено има начин засиления му прием като добавка да доведе до осезаемо спадане на желязото...Затова не е никак зле хора с по-ниско желязо да си правят сметката по колко да пият. И желателно е да се оправи първо желязото и после да се приема Б 12 (ако стойностите му не са много зле).
И последно, изобщо не съм съгласна, че след 40 дни глад човек може да "яде каквото му падне"...От личен опит (макар и не за 40 дни, а за 20) мога да кажа, че след това изобщо не е трудно да се качват килограми и от много ниски калории, и при доста разумно хранене...
Съгласна съм единствено, че диабетик тип 1 не бива да си бие повече инсулин и после да яде торта. 😃

Здравейте. Всеки има нужда от различно количество желязо. В червата има механизъм, който усвоява КОЛКОТО ТРЯБВА желязо. Тозимеханизъм се явява един вид защита срещу предозиране. Само че той работи само за формата на желязото, която е в зеленчуци плодове и т.н., но НЕ работи когато источника е месо. При месото усвояването е НАСИЛА и точно там проблема - тялото усвоява насила и повече от необходимото и трупа запаси, които са опасни. Повече за този механизъм можете да научите на nutritionfacts.org.

При дефицит на Б12 би следвало хомоцистеина да се покачи, точно така. Ако съм казал друго е грешка. Неутрализирането на хомоцистеина освен от Б12 зависи и от няколко други витамина и системи.

Б12 може би е най-правилно да се приема като cyanocobalaminе, той като се оказва най-стабилен и най-консистентно вдига нивата при дефицит.
Methylcobalamin се оказва по-нестабилен и има риск да не покачи нивото. Разбирате ли - проблем на самите добавки, на нестабилната форма.
За съжаление напоследтк Methylcobalamin стана толкова известен, че на практика не може да се намери по аптеките от класическия cyanocobalamine. Другите форми са съвсем редки.
Разликите във формите, за които говорите се прояват при строго определени случаи и не би следвало да се отчитат в обшия случай. Тук даваме препоръки на общо основание, а не за всеки (крайно рядък) случай. Та това са принципните препоръки.
По-подробна информация на nutritionfacts.org.

Ако смятате, че има достатъчно проучвания за Б12 като спрей за нос - сигурно и с него може, но със сигурност повече данни са натрупани за хапчетата под езика.

>>  И желателно е да се оправи първо желязото и после да се приема Б 12 (ако стойностите му не са много зле).

Тук може би имате пред вид, че липсата на едното е възможно да маскира липсата на другото. Уточнете, защото е интересно какво точно имате пред вид.

Напомням на четящите, че механизма за усвояване на Б12 е сложен и се поврежда. По тази причина яденето на месо не гарантира високо ниво, нито достатъчност. Просто увеличава шансовете, но не е гаранция. - повече инфо на nutritionfacts.org Wink

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 11:07 от MiroG

# 181
Егвийн, тиреотоксикозата Базед ли е? Как я лекуваш и следиш ли редовно щитовидните хормони? При не оптимални щитовидни се появяват колебания в кръвната захар.

# 182
Егвийн, тиреотоксикозата Базед ли е? Как я лекуваш и следиш ли редовно щитовидните хормони? При не оптимални щитовидни се появяват колебания в кръвната захар.
Не е Базед. От предозиране се получи с добавка с изсушена жлеза. Нищо не ми изписаха. За 4 месеца се вдигна тсх сам. Хормоните ми в момента са в норми, но не са оптимални. ТСХ 4, фт4 14, фт3 3,73. Следя ги всеки месец. Сваляла съм и до 1,6 тсх без хормон. С добавки (но не тази, с която се предозирах). Антителата си ги имам и не ги пускам толкова често. Оплаквания нямам, освен несвалянето на тия 3-4 килограма дето остават.

# 183
Здравейте. Ще си позволя да се включа в дискусията за ВМ/кето диетите, въпреки че там нямам опит. Според nutritionfacts.org свалянето на килограми при този род диети идва от факта, че се приемат много белтъчини. Те имат свойството силно да подтискат апетита и от там идва редукцията на тегло при този тип диети. Без тази особеност на протеина би следвало да се качваше тегло, тъй като мазнините са най-енергийно плъната храна. Така че може би да увеличите още протеина?

Знаете, че редовно текат проучвания където учените се чудят - токсично ли е предозирането с протеини за бъбреците. Има много тревожни неща около прекаляването с протеини. неслучайно е това чудене... Общо взето нещата са на кантар. Изглежда еволюцията е измислила надежден механизъм да ни предпази от прекаляване точно с протеин, чрез редуциране на апетита. Последното изречение е моя мисъл, може да бъркам..

Отделно от това ми се струва че смесването на много мазнини + сладко е крайно недобра идея, но нека последователите на този род диети потвърдят. Това е формулата за инсулинова резистентност.

Изобщо ВМ/кето диетите са ДОКАЗАНО по-здравословни от типичното западноевропейско хранене не заради съдържащите се в тях животински продукти, а заради изобилието от зеленчуци, с които се комбинират. Просто зеленчуците са ТОЛКОВА МНОГО полезни, че с тях можете да си позволите немалко животински продукти и въпреки това да се храните адекватно. Типичната западна диета е бедна на зеленчуци, плодове и фибри.

# 184
Да се изкажа и аз да вит.д и изгарянето. Не знам дали са свързани ниските нива на Д и по-лесното изгаряне, но за мен има резон. Не съм се и пекла на слънце интензивно и често, за да преценя при мен как действа, но нивата на Д в момента (преди 1 година когато го изследвах), са повече от прилични.
При мен проблемът е, че живея в страна, в която слънцето е кът и през повечето време е крайно недостатъчно за набавяне на адекватни количества, нито пък мога да го меря често, че да си правя експерименти. За това, взимам добавка от 4000UI през 2-3-4 дни.
За дефицитите, проблемите идват от две страни, едно че може да не получаваме адекватни количества от слънцето с криене и ползване на слънцезащити, второ, може да има проблем с усвояването/производството в кожата, въпреки адекватните количества слънце. Освен това Д е мастно разтворим и за доброто усвояване и производство се искат адекватни количества мазнини, а аз бих казала и адекватен тип мазнини. Има значение дали се приемат мазнини, които лесно се окисляват или дори вече окислени, които се натрупват в организма и създават свободни радикали.
Смятам, че употребата на индустриални, растителни олиа, е изключително вредно и има връзка с ниватана Д, окислителните процеси създаващи големи количества свободни радикали и слънчевите алергии. Както знаем, пакетираните храни, а и домашната кухня са с интензивно ползване на слънчогледово, а напоследък и все повече  рапично олио както и други модерни олиа, основно моно и поли ненаситени, а наситените мазнини са низвергнати и обвинени в запушване на кръвоносни съдове. Писала съм за тиганите си и лепкавите полимерни капчици, образувани при готвене със слънчогледово олио. Е как пък веднъж не се случи откакто ползвам свинска мас...? Няма го и това гнусно, мазно и лепкаво натрупване по мебелите в кухнята.

Вече не употребявам никакви мазнини различни от краве масло, свинска и патешка мас и зехтин за салати. Студено пресовано, кокосово масло си слагам в кафето. Никакви течни при стайна температура масла (освен зехтина и то рядко) и мисля, че течните растителни олиа, които не са прясно и студено пресовани, без да са подложени на други химични процеси са пагубни за здравето, ако не и повече от въглехидратите. Свинската мас ми стои в хладилника и по цяла година без помен от гранясване.

Егвийн ал-Вийр, повишаването на сутрешната глюкоза е в следствиена процесите на събуждане сутрин и подготовката на тялото за новия ден както и на процеси протичащи нощем по време на сън като повишени нива на разтежния хормон и други. Нормален феномен е и глюкозата се произвежда от черният ти дроб, не е свързан пряко, с това какво си яла вечерта. Виж, вече нивата на захарта, може да имат връзка.

Миро, като рекламно лице си на тоя сайт, в който има всичко друго, но не и факти. Препоръчвам ти горещо да си разнообразиш източниците, защото си забил в сериозно грешна посока. Това което си написал за желязоко са глупости на куб.
Неадекватните количества протеини приемани от жените, е един от основните виновници за развитие на остеопороза, а при двата пола на саркопения.
Единствените които прекаляват с протеини са тия дето се тъпчат с протеинови шейкове, вместо да си набавят необходимото от храна. За това и приемът на добавки и витамини на прах и хапчета може да ти докара сериозни проблеми, ако количествата са неадекватни. Да не говорим, че изобщо не е проучено дали внасянето в организма на ударна доза от даден витамин/микроелемент на хапче има същия положителен ефект като редовния прием на по-малко количество от същия с храна, има същия положителен ефект.

Единствено прав си, че смесването на мазнини и въглехидрати е пагубно за здравето.

# 185
Здравейте. Ще си позволя да се включа в дискусията за ВМ/кето диетите, въпреки че там нямам опит. Според nutritionfacts.org свалянето на килограми при този род диети идва от факта, че се приемат много белтъчини.

Знаете, че редовно текат проучвания където учените се чудят - токсично ли е предозирането с протеини за бъбреците.

Отделно от това ми се струва че смесването на много мазнини + сладко е крайно недобра идея, но нека последователите на този род диети потвърдят. Това е формулата за инсулинова резистентност.

Хм, ВМ / кето разчитат основно на мазнини, а не на протеин.
Всеки си измерва количество протеин, според индивидуалните нужди.
Не познавам човек, който да предозира с протеин или с мазнини, ако спазва режима правилно.
И да, зеленчуците са неизменна част от този режим на хранене.
За какво смесване на сладко и мазнини става въпрос, че нямам спомен да съм срещала подобни съвети?
И изобщо, ако имаш мнение за даден режим, формирай си го на база повечко източници. Пълно е с такива и може да се попрочете. Не че нещо, но...

P.S. Не знам каква ти е идеята да спамиш темата вече цяла седмица. Очевидно е, че участващите тук са стигнали до своите изводи, преценили са как да се хранят и не желаят да са вегани или да се хранят с въглехидрати. Ако някой иска да пробва с веганство или въглехидратно хранене, ще посети подобни форуми и теми. Споровете са излишни, защото в тях всеки само си затвърждава мнението Simple Smile

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 13:27 от Gadina_Malka

# 186
Здравейте. Вижте сега, казвате спамя темата. Или казано по друг начин - иска ви се да наложите удобна на вас цензура и да четете само това, което ви харесва на вас. Това е ваше право разбира се, но не го приемам.

Nutritionfacts e добре познат източник, с който ПРЕДПОЛАГАМ изобщо не сте запознати в детайли поради това, че се говори по "неудобен" на вас начин. За това го подминавате с лека ръка.

Не искам никак да се противопоставяме, по-скоро дайте да прочетем и нещо в защита на вашите тези.

Например критиката:
>>Миро, като рекламно лице си на тоя сайт, в който има всичко друго, но не и факти. Препоръчвам ти горещо да си разнообразиш източниците, защото си забил в сериозно грешна посока. Това което си написал за желязоко са глупости на куб.

Добре, изгледайте това - https://nutritionfacts.org/video/the-safety-of-heme-vs-non-heme-iron/

Под това видео има още няколко на същата тема, вижте и тях:
What About the Heme in Impossible Burgers?
Does Heme Iron Cause Cancer?
Heme-Induced N-Nitroso Compounds and Fat Oxidation
Is Heme Iron the Reason Meat Is Carcinogenic?

Ако имате други източници, където проблема е изяснен по-добре -  пускайте да четем, защото това е целта - да се образоваме. Само моля ви крайно сериозни източници от ранга на nutritionfacts. Може би знаете, че там работи цял екип, не се продава нищо.. Всичко е базирано на концепцията open source така да се каже.

Нямам проблем да чета и да вниквам в "неудобни". Интересно ми е защото само така се стига да "дъното" на проблемите и можем да си обясним иначе противоречащи си неща както необяснимо здравите вегани и необяснимо здравите кето-привърженици Wink

# 187
Сайтът не е неудобен, а е пълен с полу и неистини, и веган пропаганда. Нямам намерение да гледам видеото - то е от същия източник.

# 188
Хайде да сменим сайта 🙂 Аз предлагам който иска информация да чете примерно сайтове като www.dietdoctor.com 😉 Има и много други, разбира се. Да се дава като последна инстанция все един и същ сайт...
Миро, всеки има нужда от адекватен прием на желязо. Но жените с цикъл и бременни по принцип имат 2 пъти по-голяма нужда от мъжете. Това е факт. А жените принципно следва да си набавят необходимата доза желязо и с по-малко храна отколкото мъжете. За жените (в тази възрастова група) дозата желязо е около 18 мг/ден. Естествено, за да усвоиш 18 мг трябва да приемеш с храната доста повечко...
За "насилственото" приемане на желязо с месото- е, тук съм почти безмълвна 😄  Да, усвоява се по-добре от източници като месо, но чак пък насилствено...Има си механизми за регулиране на приема, да, но нека не сравняваме инжекция с голяма доза желязо с месо, моля. Има някои състояния при които е затруднено усвояването (обичайно тогава ЖСК се покачва, за да се усвоява максимално добре желязото), както и има и хора които са склонни да натрупват повече желязо (забравих как се казва състоянието, но такива хора- при липса на друг здравословен проблем са идеални кръводарители). И междудругото, познавам мъже хранещи се до голяма степен с джънк и с приемани с храната неадекватни дози желязо, ама пак имат чудесен хемоглобин. Пък такива жени с чудесен хемоглобин (наблягащи на джънк) не познавам...Аз се хранех основно с бавни вгх, малко мазнини, много зеленчуци, плодове и малко месо/риба/яйца, захарта също ми беше по-ограничена. Когато е зависело от мен (разбирай, имало е избор да ям нещо друго) винаги съм предпочитала бавни вгх пред рафинирани.
Относно ВМ/НВХ, да, личи си, че не си запознат добре. Както са казали вече, при този режим не се набляга на огромни количества протеин, а на мазнини (ама пак, и те не са с черпаци). Всичко се изчислява (когато е необходимо) като % от калориите. Мазнините имат по много калории за малко обем и затова безконтролно гълтане на лъжици с мазнина просто не е нужно. А много хора незапознати с режима си представят огромни обеми от месо и/или мазнини...Зеленчуци се ядат в количество което се понася добре- аз лично съм от тези които обичат зеленчуците много. Но понякога се наяждам и с малко от тях или без, зависи доколко съм гладна. А друг път пък имам хранене на зеленчукова основа с добавена мазнина. Не ям по 5 пържоли. 😃
Натка, аз съм със слънчева алергия. С годините започна да става все по-зле, а след раждането още по-осезаемо (тогава си мислех, че е от хормоните след раждането, от Слънцето, от годините, от какво ли не). Кърмих 3г. и 8 месеца- жалко, че тогава се притеснявах основно дали вит. Д стига на детето ми, а не мислех за факта, че чрез кърмата малката си "дърпа" всичко което и' е нужно като вит. Д и др. 🤪 Откакто съм на режим и приемам и вит. Д и аз започнах да не изгарям чак толкова лесно...със светла кожа съм- не от типа "бледолики" с бяла, почти прозрачна кожа- моята е бяла с лек розов подтон (не изглежда розова на външен вид, но задължително слагам фдт с розов подтон, че иначе изглеждам като болна 😄). Отделно съм с тъмноруса пепелява коса и зелени очи, светъл тип съм си. Има нещо вярно предполагам и в това, че Слънцето пече по друг начин вече, но не е единствената причина за лесното изгаряне...Принципно, в началото на всяко лято имам за няколко дни лек обрив- ситни сърбящи пъпчици които само аз си виждам. Но има голяма разлика в това почти да не ги усещам и в това да сърбят много и по седмица или за няколко седмици след всяко излагане на слънце...🙂
Егвийн, можеш да прочетеш за феноменът на зазоряване (the dawn phenomenon). При мен беше доста осезаем. Ако през деня стойностите на КЗ са добри, леко повишение сутрин може да се дължи точно на този феномен. ЩЗ също дава отражение (и особено нисък Т3). Аз при подобни ТСХ и Т3 (уж "в норма") се чувствах МЕГА ужасно, постоянно качвах кг, подпухваха ми клепачите изведнъж, а също и при стрес в онзи период...при доста ниски калории също...
П. С. Други източници- д-р Фънг, д-р Стен Екберг.

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 16:28 от dolce miele

# 189
Здравейте. Вижте сега, казвате спамя темата. Или казано по друг начин - иска ви се да наложите удобна на вас цензура и да четете само това, което ви харесва на вас. Това е ваше право разбира се, но не го приемам.

Nutritionfacts e добре познат източник, с който ПРЕДПОЛАГАМ изобщо не сте запознати в детайли поради това, че се говори по "неудобен" на вас начин. За това го подминавате с лека ръка.

Цензура? Удобна на нас? В тази тема сме се събрали хора, които са стигнали до своята истина с четене и често на принципа на пробата и грешката.  Никой не отрича веганството, нито правото на някого да се храни така. Има сайтове, източници, всичко необходимо. Направете си една тема за веган лечение на диабета и се съберете съмишленици да си пишете. Очевидно това не е нашият начин и очевидно нямаме нужда от "просвещение" по темата.

# 190
Аз съм от тези, които "подминават с лека ръка". Joy Докато има "спор", ще има още такива постове.
Покрай почивката прецаках здраво режима. От вчера се опитвам да вляза пак в релси. Днес ми дойдоха добавките - берберин, диабекан и хром пиколинат. Първите две пиех редовно, но ми свършиха и направих една пауза от седмица ( а за диабекана и повече). Към 10.08. трябва пак да правя изследвания на кръвна захар, инсулин на гладно и гликиран хемоглобин. А както тръгнах да се спускам по нанадолнището, едва ли ще са, каквито ми се иска. Иначе сутринта агитирах сестра ми да изхвърли захарта, тестото и въобще храните с въглехидрати от менюто си. Казах й, че ще се чувства много по-добре без тях, както съм аз.

# 191
Цензура? Удобна на нас? В тази тема сме се събрали хора, които са стигнали до своята истина с четене и често на принципа на пробата и грешката.  Никой не отрича веганството, нито правото на някого да се храни така. Има сайтове, източници, всичко необходимо. Направете си една тема за веган лечение на диабета и се съберете съмишленици да си пишете. Очевидно това не е нашият начин и очевидно нямаме нужда от "просвещение" по темата.
Да бе, ще кажеш че пари изкарваме тук като си споделяме личния опит, успехи и провали...

Който иска да си веганства, който иска да си вегетарианства. Аз проблеми с това нямам, но да не ми обяснява, че моя начин е грешен, въпреки положтелните резултати, които имам, няма как да мине.

# 192
Честно казано, и аз през последните няколко години съм имала периоди с включване на повече (да не се разбира като "тъпчене" или "нагъване") въглехидрати- естествено, основно са били от бавни вгх, по-въглехидратни зеленчуци, варива, картофи, плодове...даже няколко пъти пробвах и "заради ЩЗ" да не ограничавам много вгх. Ами, всеки път не ми се получава да се чувствам по-добре, отколкото с по-малко вгх. Даже пък с малко вгх+ фастове ми е най-добре. 🙂
Да сменим малко темата 🙂 Снощи попаднах на това интересно инфо за гестационния диабет и най-накрая пише ясно, че през бременността се повишава инсулиновата резистентност (имам позната която наистина качи почти 20 кг през последните 2 месеца на бременността, без промяна в храненето, но пък и по цяла нощ не спеше). Пише, че съмнения за гестационен диабет има при КЗ над 5,1 (а някои източници казват и над 5 на гладно). Значи, имала съм по-ниска КЗ през бременността, че бях много далеч от съмнения за гестационен диабет. (По този повод се разтърсих снощи, че ми стана любопитно, а изследванията ми от онзи период не са ми тук)🙂 Интересно, ЗАЩО при бременните КЗ на гладно не е ок когато е над 5- 5,1, а на "здрави" хора с редовни стойности над 5,5 или дори около 6 на гладно (в някои лаборатории нормата е даже до 6,5!) им се казва, че са "добре" и "няма проблем"?! За здравите хора защо твърде често няма повишено внимание (особено когато редовно КЗ излиза в горната част на нормата) и защо им се казва, че всичко е ок? Докато не се доближи много границата...🤔

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 15:09 от dolce miele

# 193
Честно казано, нямам идея за отговор на този въпрос, само знам, че аз уж в отлично здраве през бременността, родих голямо бебе - нетипично голямо за наследствеността ми.

Помня, че са ми мерили само захар и тя винаги е била в норми. Инсуин не и понеже аз не качих много кг, никой не ми е обръщал особено внимание. Големината на бебето се установи в последните месеци. Качих общо 18кг но основно на корем ми личаха. Въпреки огромното тумбачище, ми се четат ребрата - гледам снимка... Половината паднаха с раждането, другата половина свалих за около 3 месеца без някаква интервенция. Помня, защото ходихме на една сватба на едни познати на мъжа ми и аз си бях със старите дрехи. След това даже отслабнах още и бях станала много кльощава. Стигала съм до 49кг (не нарочно) на 170см височина. През цялото време си правех хипогликемии., правя ги от пубертета.

# 194
А, съмнявам се и на мен някой да ми е пускал инсулин за изследване... 😄 Помня, че всичко изследвано ми беше не просто в норми, ами добре, всички показатели, а също и кръвно, и кг качих малко, че даже бях по-длаба когато родих. Жалко, че не са тук изследванията ми да видя точните цифрички, но много ми се радваха лекарите, защото бях с наднормено тегло и като че ли очакваха да видят някакви показатели извън норми...Междудругото, не само като хранене, а и ментално тогава бях много "балансирана" (е, ментално някои хора се опитваха да ми въздействат зле през последните 2 месеца, но пък храненето ми беше все така балансирано и даже сравнително нвх).

Общи условия

Активация на акаунт