Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

• 28 643
  • 738
  •   1
Отговори
# 165
Аз ли нещо не схванах или въпросът се отнасяше за това какво се случва след тези 40 дни и какво да се яде...или поне фразата "все в един момент ще трябва да се яде" ме навежда на тази мисъл... 🙂

# 166
След 40-дневен глад, остава да не ти изчезнат мазнините и теглото. Това като във вица: тъкмо научих магарето да не яде и то взе, че умрЕ. Stuck Out Tongue Winking Eye

Абе познавам няколко такива кукумицини, изключили почти напълно протеини и мазнини, редовно гладуват.
Имат наглостта да твърдят, че така човек е здрав, но все са болни, че и по-болници лежат.
И като ги питам що са все болни, ми се сърдят. Не разбирам защо Grinning

# 167
Здравейте, преминах през доста изследвания на щитовидна, полови хормони и дойде ред на обременяването с глюкоза. Може ли вашето мнение имам ли ИР според тези резултати или всичко е ок. Преди две седмици правих еднократно само глюкоза и инсулин и бяха съответно КЗ 5.45, а инсулин 6.5.Снимката с резултатите от обременяването са от днес.

# 168
Не са ти много зле изследванията, според мен. Не е хубаво обаче, че глюкозана на 120 минута продължават да се повишават в сравнение с 1 час, а пък инсулина е започнал да спада. Симптоми имаш ли? Напълняване или напълняване в средната част на тялото, умора, особено след ханене, "озверяване" от глад, засилен апетит към сладко, кожни проблеми, ставни, бъбречни някакви други симптоми, които не си имала до скоро?

# 169
Чак перфектни не са, ама и не съм сигурна познавам ли някого дето би изкарал идеални стойности след глюкоза, вероятно на повечето хора няма да са по-хубави. Не ми изглеждат чак зле на хартия, предполагам че и повечето лекари ще кажат че си ОК и да не го мислиш.
Имаш ли някакви оплаквания, заради които си правила това изследване?

Писали сме едновременно с Миоки. Че не е много хубаво да е така на втория час - не е. В идеалния случай да си се върнала в изходно положение или близо до него. Но една дори не много драстична корекция на хранене и малко спорт според мен могат да ги поправят тия стойности.

# 170
Миро, благодаря за отговора.

Разбирам донякъде логиката, но имам съмнения. Да кажем, че имаме индивид с 50 наднормени килограма. Никакъв шанс за 40 дни глад да загуби всички. Дори и да приемем, че се е избавил от ИР, след започването на някакво хранене (макар и праволинейно), тялото няма ли съвсем да се побърка? От типа на "тоя луд виж докъде ме докара, аз сега ще си наваксам, че не знам кога пак ще изтрещи"? И да се върнем на точка нула, че и по-зле?

# 171
Стигнах до това изследване от оплакване от косопад, умора имах, в средната част на тялото напълняване, причерняване след физ. натоварване, даже на няколко пъти до колабиране се стигна, когато се свестявах ми изтръпваха ръцете, устата.

ТСХ на щитовидната беше покачен на горна граница (всичко друго в норма), желязото на долна, вит.Д на долна, Б12 на долна, КЗ тогава беше 5,9.
Започнах да пия вит.Д, вит.Ц, желязо, фолат. Включихме и Тирохелп. ТСХ спадна на 3 и нещо.
Хашимото или гуша нямам.

Симптомите към момента ги няма вече, косопада намаля, поотслабнах в кръста, освежих се с две думи.
Сега пия желязо, фолат, вит.Ц, Вигантол 10капки, К2, магнезий, Б12 и Тирохелп (поне 3 месеца ми каза ендокриноложката)

# 172
Ниското желязо води до слабост и невъзможност за нормално физическо натоварване, Б12 е важен за правилното функциониране на нервната система, дефицитът на Д до разстройство на много функции, той даже не е витамин, ами хормон. Те тези дефицити не са били ей така от нищото, нещо е човъркало. Според мен си с метаболитен синдром, макар и не силно изразен за сега. Причината каква е конкретно не знам, но е очевидно, че трябва да направиш промени. Хубаво е че пиеш добавки за наваксване на дефицитите, но е добре да се открие причината за да стигнеш до тях. Може да е недостиг, може да е не добро усвояване, може да е нещо друго което пречи на нормалното акумулиране на необходимите количества. 
Мисли за промени, само с пиене на добавки няма да е устойчиво. Успех!

# 173
Даниела, щях да питам има ли дефицит на Б 12, вит. Д, желязо и нисък феритин (на мен от последните две много ми капе косата)...ама ето, че почти всичките ги има (а вероятно и последното, щом и желязото е ниско). Добре е да се открият причините. Да не би случайно да има нещо общо вегетарианството (реално не знам как се храниш, само предполагам)? Особено ниски Б 12 и желязо натам ме насочват...

# 174
Миро, благодаря за отговора.

Разбирам донякъде логиката, но имам съмнения. Да кажем, че имаме индивид с 50 наднормени килограма. Никакъв шанс за 40 дни глад да загуби всички. Дори и да приемем, че се е избавил от ИР, след започването на някакво хранене (макар и праволинейно), тялото няма ли съвсем да се побърка? От типа на "тоя луд виж докъде ме докара, аз сега ще си наваксам, че не знам кога пак ще изтрещи"? И да се върнем на точка нула, че и по-зле?

Нали казахме, че част от проблема е омазнаването на самите клетки, вътре в тях, а не толкова в килограмите сланина.
Клетките ще се изчистят. Ще изгори вътрешното омазняване в клетките. От там инсулиновата чувствителност рязко ще се повиши.
Другото е, че митохондрийте на сланината се повреждат и тя не може да изпълнява функциите си - не може да трупа сланини, което поражда кризисна ситуация и високи триглицериди. При гладуване този проблем би следвало да се разреши до голяма степен, и така отслабналия човек може да известно време да яде каквото му падне, ако това е задачата Wink

Съзнателен човек няма да допусне да върне всичко. Трябва да ви кажа, че при разумно хранене сваленото тегло би се върнало за години. Когато човек се мери редовно, включва много салати и се движи общо взето трудно катери килограмите. Това е доказано от проучвания. При правилно хранене няма опасност от бърз rebound в килограмите. Но ако започне човека да се "храни" редовно например с тора - има такива хора, които почват яденето с торта и правете сметка след нея какви ужасии се ядът (!!!) то.. неизбежно ще се върне там, където е бил.
Чук за моче с диабет тип 1, което чинно преди тортата си бие инсулина, ЗА ДА Е ВСИЧКО НАРЕД.

Права сте, че тялото ще иска да върне килограмите, за това трябва да се пложи усилие килограмите да се задържат максимално дълго време. Така тялото свиква кое е новото "нормално" и така наречения set point спада до по-ниски килограми.

Тук някой спомена за Б12 дефицит. Ще ви кажа следното - в БГ мисля, че няма надеждно изследване за достатъчност на Б12. Изследванията обаче показват, че с покачване на нивото, което изследвате вероятността от недостиг спада и някъде при около 500 (в какви единици се изследваше?) вероятността е <1%. Така че това ви е решението - смучете под езика (задължително така) Б12 редовно. Опасност от предозиране няма, така че смело. Формата също е без значение, не искам да изпадам в излишни подробности. Само трябва да е под езика!

Дефицита и недостига на Б12 носят риск за непоправими щети върху нервнта система, но това става ясно след време, когато вече са настъпили измененията. Има други 2 тегави проблема, свързани с Б12:
1. Качва homocysteine, кой поврежда съдовете и е по-изразен рисков фактор от LDL.
2. Повишава Red Cell Distribution Width (RDW), откъдето червените телца стават големи и запушват фините съдове. Изследваняи показват, че повишените стойности корелират със съкращаване на живота на индивида. Говорим за стойности в рамките на референтните.

Трябва да знаете, че с възрастта в тялто настъпват изменения, които поврежат механизма за усвояване на Б12. Тогава даже да ядете месо, пак е възможно да имате ниски нива. За това съвета ми е да се отнесете сериозно, без да се лигавите, че трябвало да взимате "хапчета". мяу, много страшно Wink

За ниското желязо - по принцип желязото реактивно и състарява тялото. За това е хубаво да е ниско - да е минималното, което върши работа. Имам пред вид да е хем ниско, хем да имате висок хемоглобин и да не се наблюдава желязодефицитна анемия.
При мен и хора около мен се оказва, че желязото е минимално, хемоглобина е около 180. За определяне колко е желязото е добре да се мери трансферин - рядко някой го пуска.

Всичко това е по материали на www.nutritionfacts.org - там има проучванията ако искате да се заровите в максималните детайли.

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 00:48 от MiroG

# 175
Така. Жените имат нужда от около 2 пъти (по спомен, а може и да е повече) повече желязо от мъжете. Поне жените в детеродна възраст. Причина? Загубата на кръв с месечния цикъл. Най-малкото (пък то никак не е малко при някои жени).
Хомоцистеинът обикновено се покачва когато има дефицит на Б 12- някой да ме поправи, ако греша! Съответно, не виждам как Б 12 ще повиши хомоцистеина...
Не е вярно, че няма значение какъв Б 12 се приема. Изобщо не е вярно. Има хора които не могат да усвояват всяка форма, дори може някои форми да са вредни за тях- затова е желателно да се приема метилирана форма. Също така, освен подезичен Б 12, има и спрейчета за нос. Да, добре е да се приема през лигавица (подезичен, спрей за нос), защото може да има проблем с усвояването през стомаха...
Не знам дали няма начин да се предозира Б 12, но определено има начин засиления му прием като добавка да доведе до осезаемо спадане на желязото...Затова не е никак зле хора с по-ниско желязо да си правят сметката по колко да пият. И желателно е да се оправи първо желязото и после да се приема Б 12 (ако стойностите му не са много зле).
И последно, изобщо не съм съгласна, че след 40 дни глад човек може да "яде каквото му падне"...От личен опит (макар и не за 40 дни, а за 20) мога да кажа, че след това изобщо не е трудно да се качват килограми и от много ниски калории, и при доста разумно хранене...
Съгласна съм единствено, че диабетик тип 1 не бива да си бие повече инсулин и после да яде торта. 😃

# 176
Предпочитам да си набавям Б12 и другите необходими микроелементи по възможност от храна, не от хапче, благодаря.

# 177
Долче, не съм вегетарианка.
При мен месечния цикъл е доста обилен, още от тинейджърка съм така, често страдах от косопад, когато бях бременна ми бяха изписали малтофер.
Хемоглобина ми е 122. Пак около долните граници.
Навиците ми за хранене в последните години са направо ужасни. Бях напълняла от лекарства (роакутан), започнах да спортувам, но ми ставаше лошо, когато се понатоваря и реших да е с глад. През деня на работа джънк фуудс, а вечер домашна храна. Според мен това е оказало дефицита на всичките тия липси.
Забравих да кажа и за вит. Д, липсата му според мен е това, че от време оно избягвам да се пека, а да не говорим пък без слънцезащита, лицето ми цялото става в петна, то си ги имам, но и със слънцезащита пак потъмняват и положението става плачевно и за да се пазя, от къщи до офиса за 5мин и следобяд същото. Слънце да не вида, винаги го свързвам с тия неприятности.

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 07:35 от dani-ela-80

# 178
За витамин Д - има и хора дето по цял ден са навън и пак са с дефицит, за съжаление. Оказва се че от слънцето човек трудно успява да си набави дори нормално количество, камо ли дефицит да оправи, както половината ми познати решават че една почивка на море ще им го навакса... Малко са късметлиите на които слънцето им стига.
От години изгарях супер лесно, само да ме "близне" слънцето и ставах червена. Буквално ми се е случвало половин час в парка през Март и вечерта да си мажа носа с кисело мляко, толкова зле бях. И съм по-скоро фототип 2, не тип 1 дето са хептен бели. Съответно се пазех много, слагах СПФ при всяко излизане. А като дете ставах почти кафява и не изгарях от слънцето. Като пораснах, беше невъзможно да хвана тен, освен съвсеееем лека разлика до края на лятото и дето само аз си я знаех.
Все си мислех че слънцето грее по-"люто" напоследък, то може и това да го има де. Обаче като започнах да понаваксвам витамин Д и се оказа че аз всъщност не изгарям толкова лесно, а в момента дори и малко тен имам. За мен не е малко де, разликата е осезаема, но на повечето хора все още им изглеждам светла като за посред лято Grinning На плаж нямам намерение да ходя, имам много бенки и гледам тях да пазя, но поне да не треперя че ще съм червена с дни ако забравя защитния крем при прибиране от работа.
Мисля че и още някой в темата сподели подобен опит, дали не беше и със слънчева алергия а не просто лесно изгаряща на слънце кожа.
Не мога да кажа дали е само от витамин Д или от режима на хранене като цяло, при мен стават 3 години вече, някъде по това време на годината започнах. Но съм много доволна и от този аспект на всичките промени от тогава насам. Наясно съм че ВМ-НВ режим не е идеалният за всеки, но за мен изглежда че съм си намерила това което работи най-добре откъм хранене. Не съм стриктна до фанатизъм както някои плюят през рамо като видят морков де, това не е за мен Grinning

# 179
Здравейте! Изчетох последните 20тина теми, но информацията е толкова много и толкова разнообразна, че имам някои въпроси. Ще разкажа малко за себе си. Диагностицирана съм с Хашимото от 2018г. Не пия хормон. Нямам почти никакви симптоми и оплаквания. Косопад от време на време. Високa съм 165см. Килограмите варират между 58 лятото и 65 зимата, като трябва да кажа, че структурата ми е такава , че 58 кг са ми най-добре. Под тези изглеждам ужасно в лице, като скелет. Нямам корем. Качвам равномерно навсякъде. Дори и на 65 кг рамнете ми са по-широки от ханша. Декември месец 2020г. направих тиреотоксикоза след предозиране с добавка. 4 месеца бях с тсх 0.01. Появи ми се сърцебиене. Януари 21, засякох КЗ 6,48 и инсулин 16. Но висока кръвна захар засичам на профилактични изследвания последните 2 години от 5,5 до 6,5, та подозирам че съм с ИР от доста време, въпреки, че лятото свалям килограми. От 2 години всеки понеделник правя фаст между 30 и 36 часа. Ходя на йога и доста често правя преходи с голяма денивелация и раница.
От 2 месеца се опитвам да се храня НВ. Някъде явно бъркам, защото почти не свалям и при най-малкото прегрешение качвам. Храня се с месо, яйца, млечни, зеленчуци, ядки. Мазнините са  масло, зехтин, авокоадо. Черен шоколад вечер по  2 блокчета. Имам прегрешения с плодове и бяло вино уикенда. В планината си позволявам от забранените въглехидрати преди ходене ( бонбон, шоколад, бисквита). Не меря калории и количества. Никога не съм правила хипогликемия. Не знам какво е. С това хранене не изпитвам никакъв глад, но не свалям. Последните ми изследвания са 5,56 КЗ и 6,70 И. Според вас възможно ли е тиреотоксикозата да е завишила КЗ и И? И какво да променя според вас, за да тръгнат надолу килограмите? Последната ендо, с която се консултирах ми говореше за някакво сутрешно покачване на КЗ на гладно. Това от ядене късно на сладко ли се получава? Благодаря предварително за отговорите.

Общи условия

Активация на акаунт