Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

• 28 630
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
Според най-новите проучвания общият холестерол и LDL холестеролът не са показатели за риск от сърдечни заболявания.  Има проучване сред хора,  прекарали инфаркт и при 72% от тях имат LDL в референтни стойности.
https://french.mercola.com/sites/articles/archive/2020/09/12/tau … se-cardiaque.aspx

# 151
Мда, майка ми е била винаги с отличен холестерол, разбирай в референтните граници по всички показатели освен триглицериди, но това не ѝ попречи да прекара инсулт преди 6-7 години. 
Отделно, LDL в стандартнния холестеролен профил e изчислен, не измерен.

# 152
Те и за някои неща референтните стойности не са актуални хич, не е само за холестерола...
В малко ли лаборатории нормата за инсулин на гладно е до 24 или 25 да беше? И това че те го пишат така ще ме направи ли здрава ако моят е 20, влизащ в референтните стойности?
За холестерола доколкото знам има по-актуални становища, а масово се работи с референтните граници от преди тях, то и затова наблегнах оня ден че се цитират открития на моите години. И на база на пак тях масово пишат рецепти за статини все още и казват на хората да ги пият до края на живота си...

# 153
Ето го на английски:
https://www.sciencedaily.com/releases/2009/01/090112130653.htm

Референтнте стойности показват единствено какъв контнигент хора са преминали през лабораторията. Имайки пред вид, че  >50% от смъртните случаи в България са заради сърдечно съдови, то ясно е че едни референтни стойности не могат да се разглеждат като оптимални. В повечето лаборатории слагат изкуствен таван - това е препоръчителна стойност и тя разбира се е далече от например едно африканско племе, където сърдечносъдовите са много редки. Някой ще каже да ама що ни сравняваш с Африка. Биологията не я интересува къде живееш.

От друга страна LDL холестерола е доказан рисков фактор, но разбира се не е единствен. (друг не по-малко важен е хомоцистеина)

То е като да караш с 200км/ч редовно. Не е гаранция, че ще умреш, просто си увеличаваш вероятността, но която зависи и от други фактори (каква ти е колата, алкохолик ли си, нервак ли си и т.н.).

# 154
Не знам толкова ли е трудно да се разбере, че LDL би могъл да е проблем в контекста на хронично повишено вътрешно възпаление на организма, но не и сам по себе си и не е пряка причина за развитие на ССЗ...  Tired Face
Това вече и малките деца го научиха. Има си тема за веганското хранене, няма нужда и тук да се върти същата пропаганда... а, тази е активна, а онази умряла, хм защо ли?

# 155
Ядеш ли маргарин, много хляб, фалшиво (палмово) сирене, захар, колбаси с консерванти и др. също не е много ок, даже когато се вместваш в референтните граници...Нека не се лъжем, една голяма част от бг населението яде подобни неща, особено по-възрастните които често умират от СС заболявания...
Миоки, защото в другата тема май няма много опит за обменяне...Но то е и доста по-трудно да се балансира такъв режим.

# 156
Ами ето че има ентусиасти, да я раздвижат и да привлекат потребители като са им толкова брилянтни идеите и положителни резултатите. Аз саркопения не искам да развивам, нито остеопороза като одъртея и вляза в мено, нито да се тъпча с хранителни добавки заради липсата на основни хранителни вещества.

Писала съм и друг път, едната ми баба беше сгъната на две - буквално, от остеопороза. Бедна женица, цял живот основна храна боб. Месо по празници евентуално, джънк никога не е яла. Ми мерси.

# 157
Болни и нагли са веганите. Много обичат да се налагат. Но освен отвращение, нищо друго не постигат.
Да хода в другата тема да я раздвижда и да приказва на хора, които се интересуват от такъв режим.

# 158
Здравейте,
поставиха ми холтер преди 2 седмици и се оказа, че имам множество прескачания на сърцето. Кардиоложката ми предложи да ми изпише лекарства. Отказах. Поисках пак да си направя контролни изследвания при ендокринолог и при гастро (сигурна съм вече, че проблемът е в стомаха).

Та, имате ли някой гастро в София, който да препоръчате? Знам че темата не е за препоръки на лекари, но ако някой има добър опит с такъв лекар, който работи и с хора с ИР, ще съм ви адски благодарна.

# 159
Аз се впечатлих от 40 дни глад = край с диабет и ИР. Каква е обосновката? Щото все в един момент ще трябва да се яде Anguished

# 160
Вкарват се в ремисия вероятно. Трябва да се продължи с подходящ режим след тези 40 дни глад иначе, ако се върнеш към старите навици, ще се върнат и старите заболявания. Не е просто 40 дни глад = без ИР и диабет завинаги.

# 161
Моля за коментар относно изследванията на мен и ММ. Първите са моите, а вторите на ММ.

# 162
Няма да е зле когато пускате изследвания, да споделяте има ли придружаващи симптоми и какви. Така само по едни голи цифри е трудно да се прецени, освен ако не са някакви ексцесии разбира се.

Според мен, ти си с ИР, а той може и да няма, но пак зависи има ли симптоми.
Твоята захар на втори час е паднала доста ниско в сравнение с на гладно и инсулина е все още повишен, което значи, че вероятно още е паднала след втория час. При мъжът ти инсулина е нисък, но пък добре контролира захарта, така че той изглежда добре. Ама пак казвам, само по един цифри, ако разминаванията не са отчетливи, може и да се интерпретира грешно.

Мнението ми е немедицинско и трябва да се приема с доза скептицизъм.

# 163
Аз се впечатлих от 40 дни глад = край с диабет и ИР. Каква е обосновката? Щото все в един момент ще трябва да се яде Anguished

Здравейте. Точната причина не знам, но след такова гладуване възпалението в организма спада драстично, мазнините вътре в клетките спадат драстично, теглото спада драстично, функцията на митохондриите е много по-добра - това са основни причини, предразполагащи към инсулинова резистентност.

Знаете ли, че има група хора, които никога не развиват диабет - много много дебелите, при които сланината расте без лимит, хора тежащи 400кг.

От друга страна хора, генетично лишени от възможност за натрупване на мазнини развиват жесток диабет, независимо че са само кожа, кости и мускули.

Забелязали ли сте, колко силно релефни са краката на индивиди, които имат типичното телосложение за диабет тип 2. Човека в ханша и талията е яко дебел, горната част на краката има сланина, а в прасците е като лекоатлет. Това се обяснява с дисфункция на митохондрийте в мастните клетки в тези зони, съответно, не могат да натрупват повече сланина, почват да измират. Излишъците няма къде да отидат. Това е типичен проблем при т.нар старчески диабет тип 2, когато индивида е слаб, но въпреки това има диабет.

Следствието е, че тези излишъци, превърнали се в мазнини няма къде да отидат и започват да омазняват всички клетки в тялото, включително мускулни, чернодробни клетки, откъдето както по-рано казах се нарушава сигнализацията и по повърхността на клетките престават да се формират инсулинови рецептори.

Има и нещо друго - гладувайки тялото разгражда не само мазнини. 40-60% от разграденото са белтъчни структури.
Разграждането става по приоритет, като се почва от най-ненужните и най-увредени тъкани - системата за класификация е сложна и ефективна, иначе би повредила очи, бъбреци, сърдечен мускул и т.н..

След този 40 дневен глад което е останало е един много поздрав организъм, функциониращ много по-добре.

След приключване на гладуването, при връщане към режима, който е докарал до този диабет то не мога да ви отворя, но вероятно рано или късно ще се стигне до дъщото. Човек остарява експоненциално с възрастта. Едва ли може да възстанови здравето си както като е бил на 10 години и да започне всичкия гуляй отначало, невъзможно е поне за сега.

Гладуването е метод за бързо и сигурно избавяне от проблема, а не имунизация срещу безотговорен начин на живот.

Последна редакция: пн, 26 юли 2021, 23:57 от MiroG

# 164
След 40-дневен глад, остава да не ти изчезнат мазнините и теглото. Това като във вица: тъкмо научих магарето да не яде и то взе, че умрЕ. Stuck Out Tongue Winking Eye

Общи условия

Активация на акаунт