Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

• 28 629
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
Аз имам следния въпрос, след като тук непрекъснато се твърди, че конкретните цифри са без значение, това означава, че ако няма симптоми значи нямат значение стойностите на инсулина или гликирания хемоглобин или кръвната захар така ли? Тоест инсулина може да е повишен или гликирания хемоглобин да е повишен или кръвната захар да е повишена, но след като няма симптоми значи няма проблем? Защото непрекъснато това се твърди, че след като няма симптоми цифричките са само за по-интересно, и изглежда доста хора са съгласни с това.

Какви са тия глупости?
Кой твърди, че стойностите на инсулин и кз са без значение?

# 136
  • Столичанин ама не в повече :D
Идеално значи, и без натоварване ще се оправиш. Аз не съм правила. Хипогликемиите които получавах бяха достатъчно показателни, че нещата не са наред, а конкретните цифри не бяха от значение. Знам, че някои много държат да видят числата и ако са ок значи няма проблем, аз предпочитам да разчитам на симптомите основно, а цифричките са само за по-интересно.
Мисълта ми беше, че ако имаш симптоми навяващи на мисълта за конкретен проблем и знаеш какво е потенциалното решение, цифрата в изследването не би трябвало да е от значение за предприемане на интервенция.
Гледам, че тези мнения са харесани от 7 човека, което би трябвало да означава, че са съгласни с тези твърдения.

# 137
Някои продължават да четат като дявола евангелието, да вадят от контекст и да интерпретират некоректно казаното...
Пост N37 от текущата тема "Липсата на симптоми не значи непременно здраве, но наличието на такива, със сигурност сочи проблем."

# 138
  • София
С неприятно чувство виждам, че в темата има много нови потребители. И въпреки, че са от мъжки пол, се е превърнала в кокошарник. Идете си изследвайте тестостерона, вместо кръвната захар. Спорченца, мрънченца, ама защо така, ама защо онака. Егати досадата.

# 139
Явно съм направила грешка с яденето днес.
Няма да повтарям пак и ще намаля малко дозите.
Nora, много ме отчая с тази половин година.. на висока доза ли си ?

Да, постепенно, много бавно за няколко месеца стигнах до 3×1000. Но след около година сама си ги намалих на 2×1000, едновременно почнах и хоум офис, така че отпределено оттогава е по-добре. Още ми е по-чувствителен стомаха, но не е ежедневно и по цял ден.

Тъпото беше, че най-зле се получаваше след салати, манджички със зеленчуци, супи, плодове(рядко ги ям), което е нормално, но трудно за режим. След сандвич и тестено нямах проблеми от хапчето, ама 😄 та често за да съм спокойно на работа, трябваше да ям сандвич.

Но явно си е и до човек, организъм, аз отвсякъде съм се метнала на баща ми, той е от години на глюкофаж и още е така - след хапче и ядене, в тоалетната.

А моя приятелка с мен почна метфогама, бързо свикна и при нея отшумяха стомашните проблеми.

Последна редакция: сб, 24 юли 2021, 23:53 от NoraSimeonova

# 140
За мен моят гликиран хемоглобин няма особено значение, защото с моя железен дефицит излиза все по-голяма цифра, отколкото реално би трябвало да е. Затова и спрях да го изследвам и разчитам на глюкомера. Когато мога да се похваля с нормално желязо и феритин, определено ще пусна един гликиран хемоглобин...ей така, от любопитство. Холестеролните показатели са ми винаги тип copy-paste, без значение какво ям и колко внимавам. Само стойността на триглицеридите се променя и затова тях ги пускам най-често, а останалите доста по-рядко.
Джерами, не ставаше въпрос, че по принцип цифрите нямат никакво значение. А че щом има симптоми, значи няма значение колко леко повишен е даден показател. Да, по-добре е да ти липсват само 3 зъба, отколкото 6, но това не значи, че е добре да си "само" без 3 зъба. Особено ако това ти пречи да дъвчеш нормално.

# 141
Аз питам, защото когато обърна внимание на влошен холестеролен профил отговора, е че след като няма симптоми, конкретните цифри са без значение, а ако обърна внимание на влошен инсулин и/или глюкоза тогава важи, че "липсата на симптоми не значи непременно здраве", та кое твърдение е вярното, защото няма как и двете да са верни. Или и за двете важи, че "липсата на симптоми не значи непременно здраве",, или и за двете важи, че "конкретните цифри са без значение".
За мен моят гликиран хемоглобин няма особено значение, защото с моя железен дефицит излиза все по-голяма цифра, отколкото реално би трябвало да е. Затова и спрях да го изследвам и разчитам на глюкомера. Когато мога да се похваля с нормално желязо и феритин, определено ще пусна един гликиран хемоглобин...ей така, от любопитство. Холестеролните показатели са ми винаги тип copy-paste, без значение какво ям и колко внимавам. Само стойността на триглицеридите се променя и затова тях ги пускам най-често, а останалите доста по-рядко.
Джерами, не ставаше въпрос, че по принцип цифрите нямат никакво значение. А че щом има симптоми, значи няма значение колко леко повишен е даден показател. Да, по-добре е да ти липсват само 3 зъба, отколкото 6, но това не значи, че е добре да си "само" без 3 зъба. Особено ако това ти пречи да дъвчеш нормално.
А ако няма симптоми, тогава пак ли няма значение колко леко е повишен даден показател?

# 142
  • пак там
Има ли смисъл, Долче, да спориш със стена?

# 143
Намалете мазнините до възможния минимум..
Отличен начин да си загуби цикъла. Страхотен съвет! Ией!

Да не мислиш, че му пука дали някой ще се влоши след малоумните му съвети.
За такива вредители няма значение дори безпорния факт колко много хора тук/и не само тук/ са писали за успехите си.
Важното е да пишем глупости, да вредим, да объркваме хората, да съсипваме, да тролим, да спамим.
Тотален егоцентризъм.
Би следвало в зряла възраст да е понамалено и да е в разумни граници, но развитието е спряло в някои случаи.

# 144
Джерами, не съм срещала тук мнения, че изследванията на холестерола по принцип не са важни и цифрите нямат значение. Напротив, доста често се споменава, че това което е най-важно е съотношението между различните холестероли, а също и триглицеридите. Но не претендирам, че разбрах последния ти пост. 🙂
Елора, ами...човек без цикъл няма как да знае някои неща...пък и човек като е убеден в нещо си вярва. Който чете тази тема също може да чете, преценява и отсява информацията. 🙂 Аз поне не приемам на сляпо информация без да я обмисля. Ако нещо не ми се връзва, проверявам. Вече поне е пълно с информация- вярно, че е разнопосочна, но е много по-добре отколкото преди години когато нямаше много информация за ИР и аз си мислех, че ендокринолозите се занимават само с диабет и ЩЗ...и никой лекар не ме пращаше на ендокринолог, а само на диетолози... 😄 И естествено...никой лекар дори не ми спомена за съществуването ИР.

# 145
  • В полите на Пирин планина
Аз написах по-назад, че общият холестерол сам по себе си не дава много информация и трябва цялостен холестеролен профил... Ама има едно нещо наречено четене с разбиране, което не всеки го владее.

Последна редакция: нд, 25 юли 2021, 13:00 от Lady Brinne

# 146
При мен проблемите започнаха най-вече от това, че имам ПКЯ и нямах овулация. Килограмите ми бяха също стабилни, каквото и да правех не отслабвах. Не бях с наднормено тегло, но да кажем бих искала да сваля едни 4 кг. Сега не съм правила изследване за ИР, по време на бремеността правих обаче и си имах. Още същия месец, когото почнах да пия метфогама имах овулация и така всеки месец до когато се решихме за бебе. Посещавала съм години репродуктивни клиники и добре че беше др Тодорова и др Шефкетова да ми кажат, че имам ИР и да пия метформин, че той помага за качеството на яйцеклетките, помага за имплантацията и за нисък тестостерон.

# 147
Джерами, не съм срещала тук мнения, че изследванията на холестерола по принцип не са важни и цифрите нямат значение. Напротив, доста често се споменава, че това което е най-важно е съотношението между различните холестероли, а също и триглицеридите. Но не претендирам, че разбрах последния ти пост. 🙂
Елора, ами...човек без цикъл няма как да знае някои неща...пък и човек като е убеден в нещо си вярва. Който чете тази тема също може да чете, преценява и отсява информацията. 🙂 Аз поне не приемам на сляпо информация без да я обмисля. Ако нещо не ми се връзва, проверявам. Вече поне е пълно с информация- вярно, че е разнопосочна, но е много по-добре отколкото преди години когато нямаше много информация за ИР и аз си мислех, че ендокринолозите се занимават само с диабет и ЩЗ...и никой лекар не ме пращаше на ендокринолог, а само на диетолози... 😄 И естествено...никой лекар дори не ми спомена за съществуването ИР.
Добре, тъй като ти имаш щитовидни проблеми предполагам, че си разучавала и щитовидните хормони и знаеш, че идеалното съотношение между фт4 и фт3 е 3.6, тоест това предполага най-добра конверсия,
да вземем три примера, имаме фт4 12 и фт3 3.33; фт4 18 и фт3 5; ;фт4 22 и фт3 6.11. И в трите случая съотношението е 3.6, това означава ли че и в трите случая щитовидната жлеза работи еднакво добре в процесите на тялото, които зависят от нея?
Аз написах по-назад, че общият холестерол сам по себе си не дава много информация и трябва цялостен холестеролен профил... Ама има едно нещо наречено четене с разбиране, което не всеки го владее.
А кое е цялостния холестеролен профил? Може ли да напишеш какво включва?

# 148
Ставаше въпрос за холестеролните показатели, а не за щитовидните. 😉

# 149
Ами аз просто дадох пример с други кръвни показатели, или за щитовидните хормони референтните граници важат, а за холестеролните показатели не толкова?

Общи условия

Активация на акаунт