Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

  • 28 795
  • 738
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: 179
Аз доколкото знам при диабет (така наричам тия истории за най-кратко) вътре в клетките има относителен дефицит на магнезии. Може би за това е хубаво да се приема ИЛИ да се храниш така че да има изобилие на магнезии. Няма да казвам коя диета е с дефицит на магнезии и коя е с предоволно магнезии, за да не ме набият Wink

Киселината в оцета повишава инсулиновата чувствителност. Но си купи естествено ферментирал оцет, био един вид, защото съдържа антиоксиданти, които са в допълнителен плюс.

Майка ми го прави от ябълки + малко захар и го оставяш да седи. Общо взето това е технологията.

# 406
  • Мнения: 63
И на мен ми стана интересно за оцета и магнезия. Лично аз пия магнезиев цитрат преди лягане.

Поразрових се из старите теми (от преди година и малко) и намерих коментар от Невена, че е добре да се пият 20 мл (или 2-3 с.л.) оцет (5% ябълков) преди всяко ядене, съдържащо повече или по-малко въглехидрати. Оцетът в салатите няма толкова силен ефект, но пак помагал.

Ще го пробвам със сигурност! Благодаря, че пак се повдигна въпросът за оцета.

# 407
  • Мнения: 179
Може със сламка, за да няма после мяу със зъбите..

# 408
  • Мнения: 18 311
кристи,
От колко време го пиеш?
Режим знам, че спазваш.

И на мен ми стана интересно за оцета и магнезия. Лично аз пия магнезиев цитрат преди лягане.

Поразрових се из старите теми (от преди година и малко) и намерих коментар от Невена, че е добре да се пият 20 мл (или 2-3 с.л.) оцет (5% ябълков) преди всяко ядене, съдържащо повече или по-малко въглехидрати. Оцетът в салатите няма толкова силен ефект, но пак помагал.

Ще го пробвам със сигурност! Благодаря, че пак се повдигна въпросът за оцета.
Благодаря.  Това щеше да е следващия ми ход. Полезно е по един поглед на стари теми.

# 409
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Преди доста години беше супер модерно да се пие оцет, даже имаше на хапчета. Единствено помня, че си докарах гастрит с тях. От там пък, като ме болеше стомах на всяко ядене, започнах OMAD (което тогава не знаех, че така се нарича) - поне да ме боли веднъж дневно. Е, отслабнах де. Но след това като си излекувах гастрита и забременах сланинките пак си дойдоха по местата. Та леко ме е шубе да го пия тоз оцет, че не е много приятно нещо гастрита.

# 410
  • Мнения: 40 321
И аз не мога да пия.
Само на зелените салати. Там слагам доста. Купувам си био.

# 411
  • Мнения: 179
Оцета верно, че е киселинен, но в рамките на киселинността на стомаха. Но пък гастрит да докара? Аз.. наистина доста слагам в моите яденета, защото се явява заместител на солта при мен.
Баща ми имаше гастрит преди. сега употребява редовно оцет и е ОК.
Майка ми преди години жестока язва, оцета й понася чудесно.

На детето давам ако иска. Тя обича - лапа малкото чучурче на оцета и оп.
Видимо е силно усещането за нея, като да удари шот водка хаха.

# 412
  • Paris, France
  • Мнения: 17 488
Скрит текст:
Nevena Virolan, разкажи повече относно това:
>>Телата на затлъстелите са забравили как се гори мас. Когато им липсват ВХ горят собствените мускули За да си доставят глюкоза. Оттам и стопените бедра и компенсаторното развитие на прасците, за което Миро спомена.  

Това компенсаторно развитие не ми е ясно като концепция, аз другояче си го представях - измирането на митохондриите в мастната тъкан по долната част на крайниците, водещо до загиване на тези клетки и невъзможност да се складират мазнини. Резултата е супер релеф в тази област. Корема пък обратно - разраства се сланината около вътрешните органи и червата (най-страшната за ССЗ), откъдето корема щръква.

Каза, че ядеш кафяв ориз. Оризите са доста богати на арсен се оказа, много тегав проблем - в nutrituonfacts има поредица по темата и в кои часто на света положението е най-зле. Та покрай това се препоръчва яденето на див ориз - черен е, прилича на клечици. Той представлявал друго растение, генетично по-далечно от нормалния ориз и не натрупва толкова арсен. Има го в Зоята. Бялото е него е много малко и тънко. За диабет и т.н. е много по-добър от нормалния, защото на практика представлява главно обвивка - дебела, голяма обелка. Има вкус на ориз иначе макар и да е малко по-груб за ядене и увира по-бавно.

Затлъстелият поради ИР или сдобилият се с ИР поради затлъстяване има понижена инсулинова чувствителност. Не всеки дебел има ИР и не всеки с ИР е дебел. Има кльощави с ИР и много дебели без ИР. В тази тема се разглежда отслабването с ИР. Съответно се имат предвид дебели хора с ИР.

От протеините тялото може да прави мускул, а може да ги ползва и като гориво, превръщайки ги в глюкоза. Глюкозата и мазнините трябва да се изгарят. Те са гориво, енергия. Неизгорената глюкоза се превръща в мазнина и се складира някъде. Мазнината се складира. При физическа активност можем да горим глюкоза или кетони (направо мазнина при кетоадаптираните). Кетоните, които са ацетон, ацетоацетат и хидроксибутират се употребяват когато тялото е в покой, за базов метаболизъм. Ацетонът се издишва ( от там дъхът на ацетон), ацетоацетатът може да се изгори от мускули или да се изпикае. Хидроксибутиратът е предпочитаното гориво на сърцето.

Глюкозата трябва да се изгори с физически усилия като бързо ходене, бягане, гребане, примерно.

За да се влезе в кетоза трябва инсулинът да е под 5. От там и настоятелността да го държим под тази цифра. Когато инсулинът е под 5, след хранене изразходваме глюкозата и като свърши, ако инсулинът е паднал под 5, влизаме в кетоза. При висок инсулин на гладно това се случва много трудно и много рядко. Когато инсулинът е перманентно над 5, тялото търси начини да набави глюкоза. Набавя я от протеин и изяжда собствените си мускули.

Най-големият мускули в тялото са тези на задника и бедрата. Когато не се ползват са идеално гориво 🥳. При намаляване на мускулите на бедра и задник трябва някак си да компенсираме, защото иначе няма да можем да ходим. Най-лесно става с включване на прасците. Те компенсират, доколкото могат, загубата на сила в горната част.

Силно ИР не произвежда достатъчно кетони и като му падне КЗ. Графиката е в първия пост, мързи ме да ходя да я копирам. Мозъкът гладува и тялото се мобилизира да търси глюкоза.

При дебелите в кръвта циркулират много мастни киселини. Ако дебел успее да се опразни от глюкоза, той може да си живее щастливо на собствените си мазнини с месеци и без да пипва мускул. За да се случи това, обаче трябва да изгори наличната глюкоза в мускули и гликогена в черния дроб. Трудността идва от това, че не може да остане гладен 1 седмица за да се опразни от глюкоза. Затова хората са измислили външни кетони (от бутилка, но са скъпи и вкусът е като керосин) или заменяне на ВХ с протеин в началото.

Дебелият няма нужда от лъжици мазнина или мазно месо. Трябва му малко с храната, нещо като половин чаена лъжица за да се стимулира жлъчката и черният дроб да не превръща целия протеин в глюкоза.

Протеинът, въпреки че вдига инсулин е важен за да не се губи мускул, защото засища и защото за преработката му отива 25% от енергията на поетия протеин. При ВХ  отиват 5-10%, при мазнини 0-3%.

Ако изядем:

1. 1000 калории от протеин, усвояваме 700 до 800.

2. 1000 калории от ВХ усвояваме 900 до 950.

3. 1000 калории от мазнини усвояваме 970 до 1000.

Само със замяна на ВХ с протеин се постига някакъв калориен дефицит без да се изпитва повече глад.

Дебелият човек има същият обем на мозъка, който е имал като слаб. Тялото, обаче е удвоило и утроило обема си. Възможността за влизане в кетоза зависи правопропорциомално от съотношение обем на мозък/обем на тяло. В превод - слаб лесно влиза в кетоза, дебел трудно.

Както и да въртим и сучем, затлъстял с ИР трябва да мине някакъв период със силно намален прием на ВХ ако иска да почне да отслабва. Друг начин няма.

Приетият магнезий е от водата, която пием, най вече. Спокойно се набавя от леща и боб, но покълнали и така се вписва в кетогенната 🥳.

Гастрит и язва оцетът не ги причинява, но ги обостря. Причинява ги Helicobacter pylore. Самата бактерия причинява ИР и трябва да се излекува с антибиотици, като ядене на мазнини е противопоказно през това време. С излекуването, ИР се оправя сама, понякога.

Елора, проучванията с оцета не ги ли сложихме в първия пост?

# 413
  • Мнения: 31 824
Я кажете, какво точно изследване е най-достоверно за хеликобактера? Гледам, че има кръвни, има и с проба от фецес...
Ябълков оцет си правя от ябълки и съвсем малко мед (вероятно и с кафява захар бих пробвала). За всеки случай, изобщо не слагам количества както в някои рецепти които съм виждала 🙄, а само колкото за ферментация. Мисля някой път да пробвам и без мед, когато си ферментирам краставички и зеле добавям само сол и си стават чудесни. Аз оцет пия като го разреждам в чаша вода, нямам проблеми със стомах и ми харесва и на вкус.

# 414
  • Мнения: 18 539
Какви са симптомите при липса на магнезий? Крампи нямам.

# 415
  • Мнения: 31 824
Мисля и сърцебиене, липса на енергия, ако не се лъжа и повишени граници на кръвното (не помня само едната или и двете)...

# 416
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Оцета верно, че е киселинен, но в рамките на киселинността на стомаха. Но пък гастрит да докара? Аз.. наистина доста слагам в моите яденета, защото се явява заместител на солта при мен.
Баща ми имаше гастрит преди. сега употребява редовно оцет и е ОК.
Майка ми преди години жестока язва, оцета й понася чудесно.

На детето давам ако иска. Тя обича - лапа малкото чучурче на оцета и оп.
Видимо е силно усещането за нея, като да удари шот водка хаха.
Предполагам (без да съм лекар и да мога да го обоснова по-научно), че въпросните ХАПЧЕТА с ябълков оцет бяха проблема при мен, тъй като съвсем отчетливо след като започнах да ги пия болките се появиха, засилиха и не повече от половин година по-късно диагнозата бе поставена от лекар след контрастен рентген (това не съм сигурна така точно ли се води - пих някаква гадост и ме снимаха). Няколко години по-късно с правилни насоки и изчистване на боклуците от храната за доста голям период, болките не само изчезнаха, но и (пу-пу) не са се връщали. Вероятно при пиене на обикновен оцет няма как да се получи, но не ми се рискува.

Последна редакция: вт, 03 авг 2021, 15:36 от ♥snow_angel♥

# 417
  • Мнения: 18 539
Мисля и сърцебиене, липса на енергия, ако не се лъжа и повишени граници на кръвното (не помня само едната или и двете)...
Мерси Долче, нямам и такива. Питам, защото все пишете, а аз нямам възможност да се изследва, поне не в обозримото бъдеще.
Интересно видео за дишането, техники на дишане и връзките с някои заболявания
https://www.youtube.com/watch?v=TD2PNVzzoZY

# 418
  • Мнения: 179
Nevena Virolan, благодаря, много хубаво обясняваш.

dolce miele, за h.pylori има ли тест чрез издишване - той трябва да е най-точен.

Едното е магнезий в кръвната плазма, другото е вътреклетъчното съдържание. Серума не може да покаже вътреклетъчното ниво.

Какво ще кажете за това:
https://www.newscientist.com/article/2134735-5-kilograms-of-broc … tics-blood-sugar/

Sulforaphane се образува при мачкане/нараняване в сурово състояние. Ако първо се сготви - край.
Повечето от нас изпълняван грешната последователност. Първо задушават, после мачкат..

Последна редакция: вт, 03 авг 2021, 15:47 от MiroG

# 419
  • Мнения: 18 539
Ей за това казвам, че наличието или липсата на симптоматика е от глямо значение, не само какво показват цифричките на хартия, ама някои умират да спорят.

Общи условия

Активация на акаунт