Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

  • 28 821
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
  • Мнения: 31 837
Тест чрез издишване не съм срещала (но и не съм се интересувала от такъв, може и да има). Дали е най-точен- кой знае. Не ми звучи много логично да е така, бактерията се издишва и витае из въздуха ли (нещо не мога да си го представя, честно казано)? 🤔
Миоки, имах преди време няколко дни в които май вдигах само долната граница (супер, супер необичайно за мен и моето винаги чудесно кръвно), усещането беше много неприятно. Добре, че тук някой ми каза, че може да е от недостиг на магнезий- купих си магнезий и веднага всичко се нормализира. По онова време и чат-пат крампи имах, и доста се потях, че беше горещо...Принципно, не съм от тези които лесно получават крампи. Затова в повечето случаи като положителен ефект от магнезия усещам най-вече лесното заспиване и по-добрия сън.

# 421
  • Мнения: 179
Ето:
https://en.wikipedia.org/wiki/Urea_breath_test

Urea breath tests are recommended in leading society guidelines as a preferred non-invasive choice for detecting H. pylori before and after treatment.

# 422
  • Мнения: 31 837
Благодаря за линка. Силно ме съмнява в България да се правят подобни тестове. А и изследване на кръв/фецес също не е толкова инвазивно.

Последна редакция: вт, 03 авг 2021, 16:40 от dolce miele

# 423
  • Paris, France
  • Мнения: 17 490
Оцет - "Тези данни показват, че оцетът може значително да подобри чувствителността към инсулин след хранене при пациенти, устойчиви на инсулин. Доказано е, че оцетната киселина потиска дизахаридазната активност (3) и повишава концентрациите на глюкоза-6-фосфат в скелетните мускули (4); по този начин оцетът може да има физиологични ефекти, подобни на акарбоза или метформин"

Това от:

https://care.diabetesjournals.org/content/27/1/281

Пие се по около 20мл оцет преди ядене на ВХ, когато няма да се движим след ядене. При ИР прави кривата на глюкоза и инсулин на 1ви и 2 час подобна на тази на хората с нормална инсулинова чувствителност. При диабет 2 ефектът е почти никакъв, но го има. Методът с оцет се препоръчва при започване на кетогенна диета, когато се намаляват въглехидратите. След спирането им не е нужен.

Ако след ядене на ВХ ще се ходи бързо с цел подобряване на ИЧ, то оцет не се пие, защото ще трябва да се гори оцет докато глюкозата се мотка някъде.

Оцет преди лягане вечер замества 30 минутното ходене с цел ниска сутрешна глюкоза.

Оцетът е помощ, както и Метформинът, но е временна помощ и сам по себе си няма да излекува ИР. Удобен е за хора, които смятат, че се нуждаят от Метформин, но нямат достъп до него.

Системата работи и когато сме принудени да ядем ВХ инцидентно и няма да можем да се движим. Коледно парти, фирмен прием, вечеря у тъща или свекърва 🥳. Алкохолът прави същото, но омазнява черен дроб и затова се избягва.

Магнезий - при ИР задължително има липса на магнезий. Пие се допълнително докато има ИР и след това отвреме навреме. Метформиновите препарати закарват повече магнезий към черен дроб. Има ясна, показателна, драстична обратна зависимост между нивата на клетъчен магнезий и рисковете от развитие на диабет 2. Последната графика:

http://www.mgwater.com/diabetes.shtml

Серумният магнезий рядко е под норма, защото тялото вади магнезий от костите за да го държи постоянен. Клетъчният е показателен, но няма смисъл да се изследва, защото липсва. Излишния магнезий просто се изпикава.

Самият прием на магнезий подобрява ИР с около 50% . В предишни теми съм пускала линкове с графиките. При диабетици:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356710/

При метаболитен синдром не поправя ИР в 12 седмичен план, но това не значи, че не трябва да се пие.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4169088/

При ИР без диабет:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15223977/#:~:text=controlled%20r … ,Diabetes%20Metab.

 - 2.5 грама магнезиев хлорид дневно и след 3 месеца тези, които са го пили са намалили HOMA от 4.6 до 2.6, а при контролната група от 5.2 станал 5.3

За разлика от Метформина не сваля Б12 и е нужен на черен фром, щитовидна, яйчници итн.

Магнезий се пие, заедно с всички консумирани Б витамини + останалото на първа страница.

Сам по себе си няма да излекува ИР.

Симптомът на недостиг на магнезий при мене беше чуване на собствения пулс в ушите след ядене на ВХ. Спираше бързо веднага след пийване на малко сол Нигари. Сигурни симптоми са остеопения и остеопороза, калциране на хрущял, но когато се установят е късно. Има и други. Натрий и калий са антагонисти на магнезий и е добре да се намалят когато се приема магнезий.

Миро, сулфорафан се образува и докато режа броколи за да ги пържа или варя и нямам нужда от хапче. Консумация на броколи и без мачкане бори ИР.

Офф - това за оцета го пиша за не знам кой път, а за магнезия има в първия пост. Не е зле да се изчете този пост, няколко пъти..

# 424
  • Мнения: 179
Има, в google "урея тест пилори". После да кажеш къде си ходила, че е важно.
Ако правят в Cibalab - най-добре там, че е роботизирано, не преписват и не нанасят резултати лелите.

Някой четете ли линковете, които пуска Nevena Virolan. Така се грижи каката за нас - сдъвкано, сервирано и наготово.

За сулфорафан идеята беше, че при рязане се генерира незначително колчество. Прекалено малка част от тъканта се засяга. Блендера само би свършил работа. Има хитър метод обаче, при който СЛЕД сготвяне пак може да се образува. т.е. готвите си го традиционно, но накрая пак да се образува количество както ако е минал през блендер. Да пускам ли линк?

Последна редакция: вт, 03 авг 2021, 16:44 от MiroG

# 425
  • Мнения: 31 837
А, не. Аз не смятам засега да си правя изследване за бактерията. Нямам и характерните симптоми. За по-нататък ей така от любопитство бих изследвала...
Вчера малката искаше да и' купя нещо сладичко. То трудна задача (а не бях в магазин откъдето мога да купя предпочитан от мен тъмен шоколад). Знам ги аз тези "сурови барчета" колко вгх съдържат, ама пак се подлъгах, че за човек без ИР може и точно тези да са малко по-читави...то поне мъничко (поне на вид) това барче, нали...с кокос/ядки уж...Оказа се, че тежи 40 грама. В 100 грама около 70% бяха стафиди, някакво незначително количество ядки или кокос имаше. Без добавена захар, подсладители, млечни, брашно, нишесте, веган, не знам си какво...обаче страшно голяма част от тези 70+ грама вгх идваха от захари. Ами, оставих го и и' взех една малка халвичка с фъстъци- поне в нея имаше само към 11,5 гр вгх и след това не търси и друго...а често изяжда само половината от 25-те грама халва.

Последна редакция: вт, 03 авг 2021, 18:51 от dolce miele

# 426
  • Мнения: 40 325
Невена, не знам дали го има това за оцета в първия пост. Мързи ме да видя Grinning На море съм.
Миро, който иска чете, който не иска не чете. Подхождаш наставнически, а повечето в темата със сигурност са по- големи от теб.
Невена е писала много неща и повтаря, щото хората ги мързи да четат дори първия пост. Скоро мисля постепенно да и копирам всички постове и да ги сложа в първия пост, че са безценни.
Как има нерви да повтаря, не знам.
Аз вече съм изморена от това и пращам да се чете.
За броколи, карфиол, зеле, трябва да се внимава като се препоръчват, защото при болна щитовидна ще навредят, особено сурови.
Темата може да е за ир, но ир и болна щитовидна често вървят в пакет.

Последна редакция: вт, 03 авг 2021, 17:19 от Елора

# 427
  • Мнения: 18 312
Аз днес търсих в първия пост, преди да попитам. Част от линковете съм изчела, друга част не, но е обяснено кой за какво се отнася. Може и да съм пропуснала, ако бях намерила, нямаше да питам Wink

# 428
  • Мнения: 40 325
Верче, не визирам теб Kissing Heart

# 429
  • Мнения: 179
Ясно е, че аз съм пак на мушката хаха

# 430
  • Мнения: 40 325
Ох, на кака детенцото...

# 431
  • Мнения: 179
Nevena Virolan, каза нещо интересно - чуваш пулса си в ушите и го бориш с магнезий. Това ме сети нещо, което чух от доктор - каза ако след ядене на баница, целия туптиш/пулсираш, това е признак за метаболитен синдром.

Предполагам, че може да има връзка.

Къде го чете помниш ли? Стана ми интересен механизма по който се случва.

Към всички - наясно ли сте каркадния ритъм какъв сериозен ефект има върху ИР, едно и също ядене сутрин и как вечер има двоен ефект върху КЗ.
Повече тук: https://nutritionfacts.org/topics/chronobiology/
Четейки какво пускате и т.н. почвам да не разбирам защо го намрзихте този сайт така непоносимо, заради мен ще да е... Иначе е много готин и подробен в обясненията със субс на БГ.

# 432
  • Мнения: 31 837
По един и същ начин ми влияят на мен върху КЗ храните сутрин и вечер. Измерено с глюкомер, не само по усещания...Но хроничното/периодично недоспиване определено може да доведе до ИР (в съчетание и с други фактори) или да я влоши...

# 433
  • Мнения: 24 613
Мен лично това дето ти писа че според този сайт ние прекаляваме с протеините ме отказа да го гледам хич. Ако вярно пише такова нещо че кето значи прекалено много протеини, за мен този сайт е силно ненадежден източник и го игнорирам, понеже това е откровена глупост. От там нататък няма смисъл, аз каквото и да бих прочела в него, няма да го повярвам и ще счета че е също толкова вярно. Може да има и по-стойностни четива там, знам ли. Ама няма да отида да ги търся.
То не че всички източници са надеждни, всичко трябва да се проверява и засича на още няколко места, но все пак някои неща си звучат несериозно още на първо четене.

# 434
  • Мнения: 179
Мен лично това дето ти писа че според този сайт ние прекаляваме с протеините ме отказа да го гледам хич. Ако вярно пише такова нещо че кето значи прекалено много протеини, за мен този сайт е силно ненадежден източник и го игнорирам, понеже това е откровена глупост. От там нататък няма смисъл, аз каквото и да бих прочела в него, няма да го повярвам и ще счета че е също толкова вярно. Може да има и по-стойностни четива там, знам ли. Ама няма да отида да ги търся.
То не че всички източници са надеждни, всичко трябва да се проверява и засича на още няколко места, но все пак някои неща си звучат несериозно още на първо четене.

Моя грешка, ако съм оставил такова впечатление у теб. Освен, че препоръчва растителната храна, която и вие здраво ядете, не мога да кажа, че има друга насоченост или да клони към нещо друго. Изследванията, които се цитират са най-ранообразни по разнообразни теми.

Абе както Nevena Virolan пише бе.. същото е, смляно, има и текст ако искате, има и видео и конкретните проучвания, върху които е базирано видеото. Там също се преценяват изследванията откъм финансиране, лобизъм и т.н., защото се оказва, че има много плява, която не че не е за четене, но с едно на ум все пак.

Nevena Virolan, моля те кажи нещо за тази вода с магнезии. Каква е идеята? Питам, понеже ми е ясно колко недобре се усвоява магнезия. Аз пия Magnesium Citrate, понеже цитрата намалява шансовете за образуване на камъни в бъбреците. Има един Magnesium Bisglycinate, който е много добре усвоим, но ГАДНИЯ ВКУС ми е толкова отвратителен, че ... рядко има по-неприятен вкус.

Идеята на водата е за да приемаш непрекъснато малко количество, вместо еднократна доза на таблетка, която заминава в тоалетната ли?

Последна редакция: ср, 04 авг 2021, 00:14 от MiroG

Общи условия

Активация на акаунт