Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

• 28 628
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
След като си хапна голяма  салата от домати + 3кюфтета, огладнявам много по- бързо отколкото само с 3 кюфтета. По този начин ми става ясно за инсулина., захарата естествено си я меря. От  салата от домати със саламурено сирене съвсем съм си гладна след 2 часа. Иначе понякога тикам много магданоз при доматите, но пак не помага. Не ми влияят добре тези домати, а аз Юли и август прекалявам с тях, но много ги обичам.

# 631
  • Paris, France
Едно по едно, винаги има малък процент от хора, които се различават от останалите, примерно има хора, които могат да ядат стъкло (засилен пример но се разбира какво имам предвид), има хора, които постигат най-добро здраве на високомазнинно хранене, има и хора, които постигат най-добро здраве на високовъглехидратно хранене (над 90% въглехидрати), има хора, които каквото и да правят и както и да се хранят винаги ще са здрави, има и хора, които каквото и да правят и както и да се хранят винаги ще са болни, моите постове са за останалите 90-95% от хора, на които здравето им зависи от храненето, и при тях важат точно тези неща, които съм описал, това 10% е ориентировъчно, може някой да има нужда от 5%, а друг да има нужда от 15%, може някой да има нужда от повече месо, а друг да има нужда от повече яйца и т.н. и т.н.
Относно примера, който даде, не е коректен, защото онзи човек браво за усилията му, но не е здрав, освен това заради спецификата на заболяването му, ти е ясно, че той буквално винаги е мерил всяка хапка, аз говоря за хора, на които не се налага да мерят всяка хапка цял живот, и не приемат лекарство, без което няма как да оцелеят и един ден, тоест, дори и да са били болни са се излекували и да са приемали лекарства са ги спрели и се радват на сравнително добро здраве.

Ами хората, пишещи тук се различават силно от останалите. На много от тях, в някакъв момент, който може да трае години им се налага да мерят всяка хапка. Пресен пример е elitsa_b, която вдига КЗ и инсулин от ядене на домати и сирене. Пише в темата от доста отдавна и доколкото помня не е с кой знае какво наднормено тегло. Миоки е отдавна на режим и не е имала наднормено тегло. Някои стигат и до инсулин и стават точно като Richard Bernstein и по-зле. В крайните стадии диабет 2 е като диабет 1 и изисква инсулин.

Имах съсед с магазин за балкански и близкоизточния продукти. Все седеше на един стол до магазина. Веднъж си помислих няма ли да стане диабетик с тези меки, тънки крака без бедра и с обиколка на прасци колкото на бедра. Той забеляза, че не пазарувам често от там, не купувам кашкавал и краве сирене. Разказах му за моята хиперинсулинемия и ми каза, че е диабетик на инсулин. Съжалих го. Говорихме за витамини. Жена му беше дебела и с ужасен псориазис и каза, че е дефицитна на витамин Д. Тогава им показах едни проучвания за пиридоксамин и кетогенна диета, които подобряват бъбреците, но не се заинтересуваха. Тогава разбрах, че всъщност има диабет 2 и е бил първоначално на хапчета 20 години. Той тръгна на диализа, влоши се, рязаха му крак, другия, присадиха му бъбрек. В новата клиника му казаха да отслабне и малко живна. Следващата клиника му казала да върне тегло и...... край. Почна да прави гнойни, кожни инфекции и умря миналата Коледа. Жена му свали 17 кила покрай погребението и като се върна нямаше никакъв псориазис. Сега, обаче е върнала 10 кила, защото сенейството и казали да се храни и е цялата в псориазис, с топки мас, нещо като липоми под кожата на главата. Яде масло, яйца и разни бобови и седи на стола по цял ден. Нямат деца, заради неговия диабет, ми каза тя. Няма да ти казвам колко пъти им дадох книгата на Bernstein, Нюкасълската с проучванията на Рон Тейлър. Не се заинтересуваха.

Лъжеш се ако мислиш, че диабетиците от тип 1 мерят всяка хапка. Много даже КЗ не си мерят редовно. Допреди Bernstein да въведе домашното мерене даже не е имало домашни апарати.

Та, колкото е нездрав Бернщайн, толкова са нездрави и новодошлите тук, а може и повече. Бернщайн не е нездрав. Той е по-здрав от 90% от хората на неговата възраст, тоест доживелите до нея. Хиперинсулинемията разбрицва кръвоносните съдове, а не си личи и малко лекари я търсят при наднормено тегло без висока КЗ.

елица б, честно казано мисля, че по-може сиренето да е проблем, отколкото самите домати. По колко омега 3 приемаш дневно? Пробвай доматите след ядене на маруля, спанак, връзка магданоз, но само със студено пресован зехтин или даже без. Другото е солта в сиренето. Пробвай да пиеш магнезий преди да ядеш солено. Наското ядох много Емментал, без ВХ и си чух пулса в ушите. Сега пия магнезий и от тогава не се е случвало.

А какви са ти КЗ и инсулина сега? Имаш ли напредък?

# 632
  • В полите на Пирин планина
Невена, респект за търпението, честно!
На мен ми са много полезни постовете ти. Аз съм убеден почитател на НВ-ВМХ, но ти даваш много хубаво и аргоментирано инфо. Simple Smile

# 633
Невена, зимата ми се наложи да пия кортикостероиди с шепи за 3 месеца и се върнах години назад с проблемите. В момента малко да се отпусна и качвам жестоко. Тази зима качих 7 кг, нямаше начин да мина на кето, защото лекувах щитовидна жлеза. Захарта и нея съм качила сутрин около 5,8-6. Сега много внимавам и използвам жегите да намаля кг, пусто тези домати ме провалят. Аз по сиренето не съм много, но от време на време вместо пържола, слагам сирене. С други салати нямам този проблем, даже съм забелязала от моркови не огладнявам толкова. Омегите съм ги спряла от няколко месеца, но ще взема да ги почна пак.

# 634
Много полезна тема наистина!
Колко време трябва да спра метформина преди да правя ОГТТ? Последно правих докато бях бременна преди 8 месеца и си имах ИР.
Започнах от 2 седмици метфогама 2×500.

# 635
Ахаа, кортикостероиди...
Не обвинявай доматите Grinning
То и мен операцията ми размести чакрите от-до. Чак на петия месец организма се сети какво трябва да прави.
Аз пък се чудя лятото освен домати, каква друга салата може да се яде? Аз съм по бързите неща.
Зеле не става. Рядко ям такива салати заради щж.
Елица, а фастове ако пробваш?
Аз качих сега почти 3 кила. Бях на море и го ударих на хранителен разврат. По-добре да не обяснявам  Mr. Green     
Ама бързо ще си вляза в релси. Вече ми е трети ден и почвам да се успокоявам и не мисля за разни неща. Тренирана съм все пак.
Тая седмица поне два кратки фаста ще спретна.

# 636
Аз по принцип не закусвам.Това ми е фаста. Ям към 6-7 вечер и после около 11:30. По-дълги не правя, особенно сега с тази жлеза ме е страх и да опитам.

# 637
И аз често не закусвам. Но при мен фаста ако е тогава не ми помага. Върши ми работа, когато пропусна вечерята.
Ядеш през нощта ли? Ама защо толкова късно?

# 638
Забавно ми е как Миро пропуска да коментира повечето от постовете ми, защото не подкрепят теориите му за нас и за това с какво по-точно се храним...😆
Мариат, така звучи като по-протеинов, нали😅 Редактирах. Просто "ч" и "п" са ми съседни букви на клавиатурата 🙂
Елица, КС обясняват много неща 🙂 Защо не пробваш да добавяш и друг зеленчук към доматите? Аз ги ям задължително с достатъчно зехтин. Можеш и да ядеш белтъчини преди доматите. Можеш и да пробваш да ги теглиш за няколко дни доматите, за да видиш колко тежат и да можеш да си изчислиш въглехидратите. Друг трик е да дъвчеш по-дълго от обикновено, да се храниш по-бавно, да оставяш вилицата на всяка хапка. Удоволствието от храната е всъщност докато дъвчем, по-голямо количество изядено за същото време няма да ти даде повече вкус от по-малко количество изядено за по-дълго. Да, банално звучи, но е така. Ако ядеш доматите с извара вместо сирене? Изварата засища доста (при мен е повече от сиренето, а и сиренето ми е по-скоро като декорация в сравнение с изварата). Знаеш, че ИР изисква постоянство, за да се подобри, КЗ също (ако е достигнала нива към 5,8-6). Едно ядене на домати няма да те спъне, важна е тенденцията. 16-17 часа фаст, особено ежедневен, е добре. Можеш да пробваш понякога и 18 ч (близо си така или иначе), ако се чувстваш ок- примерно на следващия или на предния ден пък можеш да съкратиш с 1 час. След 18-тия час започват някои други ползи от фастовете. Смяна на часовете за хранене също е добра стратегия.
Елора, Елица не яде вечер късно, в 11,30 закусва. 🙂 За салатите- спанак, зелени салати, айсберг, домати, краставици, тиквички, чушки, авокадо, понякога алабаш, бяло и червено зеле, моркови, червено цвекло. Задушен зелен боб (от френския), карфиол, гъби като по-нестандартни "салати". Междудругото, ферментирали зелеви мисля, че можеш да хапваш по-често.
RoseBlossom, лекарят ти какво казва за метформина- да го спираш или не преди това?

Последна редакция: пн, 09 авг 2021, 15:44 от dolce miele

# 639
В момента съм на морето. Съответно реших да ям много риба и морски неща за протеини, някои дни съм на месо и салата. Е, не знам какво се случва, но съм постоянно с разтройство. Не е вирус. Не е и натравяне. За това съм сигурна. Просто отивам, ям, тичам към тоалетната и това се повтаря всеки ден. Само когато хапна нещо въглехидратно се успокояват нещата. В София риба рядко ям, защото не обичам да я готвя, вмирисва ми кухнята-хол. И затова си викам хайде сега ми е паднало яко протеини тука и миди, скариди, неща. Е, не става бе. Корема ми се побърка. Нямам никакво обяснение. Корема ми си обича тестото и това е. Голям конфликт с това мое хранене.
По-назад някой ме питаше за изписания ми глюкофаж XR, ендото ми каза че е нов и не се тича нон стоп до тоалетна, но разбирам че и двете твърдения са пресилени. Не съм го почнала, ако го почна ще кажа.

# 640
Lovely, вече не е много нов този Глюкофаж 🙂 (освен ако допълнително не са променяли нещо в състава му). А за тичането до тоалетна- при мен тичане натам няма при никой от двата вида, при други точно с XR е голямото тичане (макар да е по-рядко, но на някои хора се случва). За мидите и скаридите като нищо може да е някакъв вид "натравяне"- не буквално, но все пак, знаеш ли как точно са съхранявани и приготвяни? На други хора може да не им влияят чак така, но може твоят стомах да е по-чувствителен.

# 641
Долче, явно неправилно съм разбрала.
Ама аз си обичам сезонни плодове и зеленчунци. Айсберга не го харесвам особено, някак ми фалшивее.
Ферментирали зелеви нещо след операцията не ми понасят много.
Чушки е краставици си слагам в салатата. Тиквички с патладжани на фурна правя редовно, ама аз като седна си искам суровата салата. Лятото някак си не ми е до морков и цвекло.

lovely, гледай от добрата страна. Прочистила си дебелото черво, лошо няма Grinning
С хапчетата имах и аз тези моменти. Или запек или разстройство. И от двете получавах хемороиди.
Иначе е възможно и тези морски неща да не са приготвени както трябва и затова да имаш реакция.

# 642
В момента съм на морето. Съответно реших да ям много риба и морски неща за протеини, някои дни съм на месо и салата. Е, не знам какво се случва, но съм постоянно с разтройство. Не е вирус. Не е и натравяне. За това съм сигурна. Просто отивам, ям, тичам към тоалетната и това се повтаря всеки ден. Само когато хапна нещо въглехидратно се успокояват нещата. В София риба рядко ям, защото не обичам да я готвя, вмирисва ми кухнята-хол. И затова си викам хайде сега ми е паднало яко протеини тука и миди, скариди, неща. Е, не става бе. Корема ми се побърка. Нямам никакво обяснение. Корема ми си обича тестото и това е. Голям конфликт с това мое хранене.
Четох преди време нещо за връзката между разстроения стомах и обработката на мазнините. С други думи, изхвърлят се почти директно без преработка и усвояване, особено когато има проблем с жлъчката. От там и рядкото щастие при някои хора на НВВМХ.

# 643
Да, може и да е така един вид леко натравяне нещо, но проявяващо се с моментално разстройство. Доста необичайно, защото аз натравяне си го разбирам след няколко часа, с повръщане и всички екстри.
То, прочистване добре, ама леко луда станах с тва търчане до тоалетна. И това при все, че не съм почнала глюкофажа, още го обмислям. Представям си после какво ще е.
Миоки, тоест? Може жлъчката да е проблем ли? При мене най-вече от рибните неща става тая мигновена реакция. Но не само. Оня ден си ядох пържола и пак тичках към двете нули.

# 644
Не помня подробности, само че има нерегулирано обработване на мазнините при хора дълго хранели се нискомазнинно. Ще потърся, мисля че имаше и видео на д-р Берг по темата.

Ето тук https://www.youtube.com/watch?v=xjWSF8V1H00

Последна редакция: пн, 09 авг 2021, 15:38 от Миоки

Общи условия

Активация на акаунт