Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

  • 28 627
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 18 302
Фраерът ми е любимият ми уред Simple Smile
Моите кюфтета стават за 7/8 минути.
Бутчетата също са приказка.
Рибата ми е любима и става невероятно хрупкава.
Аз готвя много неща в него.

Освен това не ми се вмирисва къщата и не се налага да чистя цялата кухня след пържене.

# 661
  • Мнения: 24 578
Помага си ми доста, по-разнообразно ми е храненето откакто го имам. Иначе особено в тия жеги ще има яйца, яйца, яйца до откат, на фурната съм ударила пълен бойкот за момента а до котлона заставам рядко че пак ми е горещо. Нищо против яйцата по принцип, ама все пак не бива само това да ям.

# 662
  • Мнения: 31 804
Натка, яйцеварката също е незаменима в жегите (предполагам, че там ги приготвяш яйцата, щом заставаш рядко до котлона)...🙂

# 663
  • Мнения: 24 578
Позна Grinning
Принципно като не е такава жега си уважавам омлетите много, сега ми е трудно да се прежаля. Кухнята ми е с южно изложение... а пък все пак трябва да се яде.
Наскоро си говорихме с приятел колко съм се променила в това отношение. Жега, студ, незнамсикакво... храната трябва да ми е домашна, включително и обяда за работа и то не като преди там сандвич или нещо от сорта ами хубава храна.

# 664
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Малко е встрани от основната тема, но какви марки са ви фраерите? ММ ми подари за осми март такава джаджа... Е, върнахме го. Басимус и мъката! Цели бутчета събираше точно две, пече ги към два часа докато се изпекоха добре. Иначе да, вкусни бяха. Ама ние сме четирима... Децата обичат картофки - един картоф (ЕДИН!!) се пече/пържи над 40 минути. За сравнение - печката ми е Миеле и като заредя нейната си тава с бутчета и зеленчуци на програма Bratautomatic за 40 минути са мозък. Количеството е 6 цели бутчета и 2 тиквички или глава карфиол/броколи... Поне две основни хранения на цялото семейство.

# 665
  • Мнения: 31 804
2 часа за 2 цели бутчета ми се виждат твърде много...макар че и аз имах един гаден опит с цели бутчета, бях сложила 4 ли, 5 ли 😅 Но дали имаше и 50 мин, не знам...
Скрит текст:
Нашият е от Лидъл, Силвъркрест. Да, повече от 2 цели бутчета ще събере само "на 2 етажа" или ако са малки,  за по-големите количества използвам фурна (особено за бутчета). Обаче за по-малки парчета месо и долни бутчета е супер. За времето на печене вече може да има големи разлики, някои уреди са с малко ватове и предполагам, че изискват повече време. Нашият е около 1650 вата. Трябва и да има място между бутчета или каквото е там, за да циркулира добре въздуха и да се опекат равномерно. Удобен ми е и за притопляне. Не се мъча да пека "пържени" картофи (ако го правя е 1-2 порции); купувам по-дребни до средни картофчета и ги пека с обелките (измивам добре, но не ги подсушавам). После се белят и са чудни (опитвала съм 1-2 пъти по малко, иначе само ги пека за другите). Пълня кошницата на макс с тях. Замразени пържени картофи стават супер и в по-голямо количество също, но вкъщи такива влизат макс няколко пъти годишно...
Междудругото, тази седмица има хубав замразен хек в Кауфланд за около 5 лв/кг- за който обича; ние задължително ще заредим във фризера, че много се харесва вкъщи. 🙂

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 12:02 от dolce miele

# 666
  • Мнения: 18 302
Моят е на Тефал ХХЛ, събира много продукти, но аз го взех, за да готвя за цялото семейство наведнъж.

Утре съм на ендокринолог да видим какво ще каже за моите придобити екстри.

# 667
  • Paris, France
  • Мнения: 17 461
Нямаме еърфрай. Пека всичко в газовата фурна. Яла съм храна от еърфрайър, хубава е, но ние сме 4 човека, от които двама мъже, ядящи за световни и трудно ще побера и пполовината от това, което побира фурната. Фурната ми е по-бърза от фрайър. Самопочиства се и наоколо няма мръсотия като от пържене. Фрайърът е добър за сам човек или двама максимум.

Яйцеварка нямам. Яйцата ги правя в мултикукъра на пара. Стават като от яйцерарка, а в кукъра мога да ги наредя на 2 етажа и събира повече.

Пържени картофи правя в тенджера с много мазнина. Първо ги бланширам, разбира се. Никой Не обича картофите от фурна, а аз не ги ям (освен да пробвам 1 или 2 как са на вкус 🥳.

Кюфтета обичам само пържени, а дъщеря ми ги обича в сос. Другото е на скара.

Като млада дълго живях без фурна, защото тогавашните, английски се палеха с кибрит или специална запалка и ме мързеше да се гъзуря да я паля, а и някак си ме беше страх. Научих се да готвя на котлон и ястията от фурна не ме блазнеха. Даже и десертите за гости правех на котлон.  

После почнах да готвя в комбинирана микровълнова. Имаше долен реотан и всичко ставаше идеално, все едно от истинска фурна. Сега има и комбинирани с еърфрай, обаче няма да ми стигне площта.

# 668
  • Мнения: 31 804
Аз не пържа. Принципно, никога не съм била фен на пържената храна и тя винаги ми е била последен избор. Дори варени картофи предпочитах пред пържени. Пека/"пържа" всичко на фурна или във Фрайърчо. Харесват ми и печени неща, и манджички. Не съм била и фен на газирани, на пакетирани боклуци, чипс примерно веднъж годишно по време на някое пътуване хапвах (соленото ми помага да не ми прилошава при пътувания). Салати и плодове винаги консумирах в количества, разнообразно. То и затова си мислех, че се храня много здравословно...😁
В нашата яйцеварка 7 яйца стават за около 7 минути, не е проблем да я заредя и втори път. В уреда за готвене на пара пък варя великденските яйца, хем повече яйца, хем не се пукат.
Съгласна съм, че фрайърът не е достстъчен като обем за някои неща. А и зависи в конкретното семейство по колко се яде като порция. Не мога да кажа, че с фрайъра съм "махнала 3 други уреда" (както върви една реклама по тв). 😃 Пускам и котлон, и печка, а кой е третият уред още се чудя...😅 Може
и скара или тостер да имат предвид (вкъщи пекат филийки и гръцки питки на Фрайърчо, идеално затопля и гофрети/палачинки/баница и др. от фризера). Гофретници имам и ги използвам и тях активно и за класически гофрети (за другите), и за нвх рецепти и за яйца с кашкавал или моцарела.
Мултикукър-херметик също се използва за някои неща (аз обаче никога не оставям нищо да работи когато не съм си вкъщи).

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 23:16 от dolce miele

# 669
  • Мнения: 18 539
Аз съм на газ. Всичко се готви сравнително бързо. Отне ми известно време докато се науча на фурната, че не пече като електрическа. Иначе пържено аз си обичам - кюфтета, яйца, преди картофи.
Май-по-скоро ще си взема хубава тенджера под налягане щом в тези фраери е все малко количество наведнъж. Мразя да готвя, та предпочитам на куп да сготвя за ден-два и да не се занимавам.

# 670
  • Мнения: 24 578
Аз съм на газ. Всичко се готви сравнително бързо. Отне ми известно време докато се науча на фурната, че не пече като електрическа. Иначе пържено аз си обичам - кюфтета, яйца, преди картофи.
Май-по-скоро ще си взема хубава тенджера под налягане щом в тези фраери е все малко количество наведнъж. Мразя да готвя, та предпочитам на куп да сготвя за ден-два и да не се занимавам.
Има и големи, не всичките са мънички за 1-2ма души. Ти си знаеш дали ти трябва, разбира се, не те кандърдисвам, но ако само обемът е проблем просто търси голям уред. Има по 5 и 6 литра, че и нагоре. За мен е много удобен в жегата или като нямам време, не че заменя всичко. Щом и панирани неща си правя и станат добре, за мен е супер. (Панировката е хуск и бадемово брашно, не хлебна галета, супер е като за нас)

# 671
  • Мнения: 31 804
Натка, в какво съотношение я правиш панировката?
Скрит текст:
На мен пък понякога точно това ми харесва в обема на нашия Фрайърчо, че няма нужда да пускам голямата фурна. 😃 А и Фрайърчо се самоизключва, а нашата фурна...уви, не. Никак не е нова, но пече страхотно. Периодът в който имахме газова фурна беше най-ужасният ми, само месо, хляб, пица ставаха добре- ако ги извадиш преди неусетно да се превърнат във въглени...😂 Всичко друго загаряше жестоко отдолу и често направо залепваше за тавата. На печени картофи трябваше да се слага мнооого мазнина. Затова в онзи период се научих да правя страхотни пържени картофки- и за съжаление, налагаше ми се да ям картофите пържени всеки път когато не ми се занимаваше да ги варя само за себе си (тогава все се готвеха по няколко неща и на моменти това ужасно ми писваше).
От газовите котлони нямам чак толкова ужасни спомени, бързо ставаше храната. Обаче пък нашите се палеха ръчно и мен ме беше страх и мина цяла вечност докато им свикна...

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 16:51 от dolce miele

# 672
  • Paris, France
  • Мнения: 17 461
Нищо не ми загаря в газовата фурна. Нищо. Цаката е сладкиши и месо да се слагат малко по-нагоре, отколкото в електрическа. От десетина години има газови фурни с вентилатор. Там всичко си става като в електрическа. На френските фурни гриловете са в самата фурна, на тавана и е удобно да се запече горна кора ако не е станала. На английските, гриловете са над котлоните и не побират много. То там всичко е наопаки, де 😻.

Миоки, вземи си мултикукър с налягане! Изключва се сам, някои и парата си вадят сами. От моя нищо не излиза като готви, само 2 пъти докато вади въздуха за да вдигне налягане. След като се затвори клапата нищо не излиза. Не можеш да разбереш, че се готви шкембе чорба ако влезеш в кухнята докато бачка. Даже не отварям прозорец. Е, преди да отворя капака за да сервиран, отварям, разбира се. Замести ми успешно уред за готвене на пара, тенджера под налягане, яйцеварка. Оризоварката не я замести, защото като готвя ориз, в кyкъра има манджа. От 10 години ми е най-ползвания уред в кухнята.

dolce, ако ще излизам, включвам кукъра и като вдигне налягане го изключвам от контакта. Докато сваля налягането и малко след това, манджата си се готви. При голямо количество храна и максимално налягане в кукъра има налягане още половин час. Давам и още 10 мин да се сгъсти соса преди да отворя. Като се приберем след 40-60 мин си имаме горещо ястие. Е, ако са ребра на пара с 300мл вода на дъното, налягането пада малко по-бързо, но за бургиньон, бобови, сос за кускус методът е идеален.

Браво, че не оставаш работещи уреди без надзор! 💐 90% от битовите пожари са от такива уреди.

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 19:07 от Nevena Virolan

# 673
  • Мнения: 18 539
Невена, дай примерен модел. Нищо не разбирам от тия уреди.

# 674
  • Мнения: 31 804
Невена, "в килъра има манджа" е много готино 🙂 Ех, тези редактори 😅 И аз оставям манджи и месо да се досготвят по този начин, да. Но да пускам с отложен старт все ме е страх...предпочитам докато съм си вкъщи. Знам, че някои хора точно отложения старт много го харесват и използват, но не смея.
Нашата газова фурна си беше отврат, все едно се бях върнала стотина години назад...🙄 По-скоро на пещ приличаше (то и за това пица, хляб и месо ставаха екстра). Нямаше значение колко нагоре се слага печивото- отгоре все по-бледо, отдолу загоряло (особено ако не уцелиш кога да махнеш печивото). Понякога изобщо не си личеше какво се случва на дъното, видимата част изглеждаше недопечена все още... 😆

Общи условия

Активация на акаунт