Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

  • 28 795
  • 738
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 18 539
Моето хранене си беше стандартно, нормално. Не съм се тъпкала, не съм яла по-различни неща от преди да забременея. По едно време в средата имах киселини само помня. Реално никакви проблеми през цялата бременност. Нито на изследвания, нито съм се чувствала зле или по-особено. Не съм имала сутрешни неразположения, повръщане, а бе изобщо супер лека и безпроблемна бременност. Обикалях си по цял ден, висях във форумите на дир.бг. Не ходех на работа поради обстоятелства, които са без значение за темата - а бе абсолютно спокойствие и само приятни занимания. За това пък си "платих" за всичкото това спокойствие при раждането заради голямото бебе, което го обяснявам единствено с високия инсулин, който никой не запдозря поради това че бях и винаги съм била слаба и без никакви заболявания, които да наведат на мисъл, че има нещо не наред, освен хипогликемиите. Ама на тях никой не обръщаше внимание.

# 196
  • Мнения: 31 824
Моето хранене беше нещо като балансирано към (не прекалено) нисковъглехидратно. Просто не ми се ядеше джънк и като цяло дори и шоколад почти никога. Рядко сладолед, но само сметанов или плодов (с истински плод), а на всичко пакетирано етикетите се проверяваха старателно...Да се разбира предимно сирене, кашкавал, хубава шунка, пз хляб от цяло зърно и др. такива. Бобови, ориз или картофи ядях без хляб, по малко хляб комбинирах само с млечни и/или салати. Най-джънк храната която съм яла тогава със сигурност не беше с повече от 2-3 Е-та, а това доста ограничава избора. 😄 Имахме домашни кайсии, праскови, ягоди, дини, грозде, домати, краставици и чушки...Имах много неприятно гадене през първите 3 месеца (почти нищо не можех да ям) и съвсем в края и малко киселини вечер, но то това си беше вече от порасналия корем. Някак естествено обаче освен, че не ми се ядеше джънк, наяждах се и много лесно. Понякога си мисля, че може и гаденето в началото и оскъдното хранене тогава да са ми въздействали добре на нивата на инсулин. Та ако не се бяха намесили някои фактори като стрес, недоспиване и дразнещи хора вероятно сега нямаше да съм тук в тази тема 🙂

# 197
  • Мнения: 18 539
Аз боб, ориз и картофи никога не съм яла с хляб. Боб не обичам, картофи само пържени и на пюре харесвам, но виж ориз много обичах и често си хапвах. Хляб ядах само бял и на филии (главно препечени) с нещо, иначе с манджи не го обичам.

Бременността ми беше през зимния сезон и докато мъж ми е на работа, аз ходех при майка. Тя готвеше и си ядях домашна храна, джънк не съм яла в някакви големи количества - някоя вафла или кроасан с шоколад, не съм се тъпкала в никакъв случай. Безалкохолни същи не се пиеха много нито в детството и младостта ми, нито по-късно. Имахме домашни компоти и когато се пиеше нещо е било това. Много рядко се купуваше кола. По ресторанти също не съм яла, нито пък фаст фууд. Основното ми хранене винаги е било домашно. Не съм почитател на салатите обаче нито преди, нито сега - просто не са ми по вкуса.
Диети също никога не съм спазвала, ама никога, нито съм си контролирала съзнателно по някакъв начин храненето. Даже ми беше чудно като се заговори за глутеновата непоносимост - стомашни проблеми не съм имала също никога. Мислех, че е някаква поредна мода. Нито пък свързвах ставните ми болежки с храненето. Мислех си, че като съм слаба, нямам алергии и непоносимости, нямам някакви сериозни здравословни проблеми, съм здрава, да ама не.

# 198
  • Мнения: 31 824
От безалкохолните обичам само газирана вода (за предпочитане естествено газирана), евентуално с лимонче. 🙂 Друг вид безалкохолни или сок от компоти не съм имала никога навик да пия в ежедневието. Т. е. примерно нещо безалкохолно от типа на кока кола ми е било по няколко пъти в годината- предимно по празници като НГ, Великден, рожден ден или ако нещо ми падне кръвното (но бързо разбрах, че айрян със сол върши по-добра работа). През бременността ми май изобщо не съм пила кока кола...С две думи, много дзен бях тогава 😄
Ставните бележки много хора не ги свързват с храненето.

# 199
  • Мнения: 179
Искам да питам следното. Знаете за Емилова и Витарама например, това са центрове за лечение с добри резултати. Там работят и доктори, съответно по-болни хора могат да се възползват от услигите им без особен риск.

Такова нещо предлага ли се по отношение на високомазнинни диети тук, като услуга - отиваш на почивка, хранят те, обучават те?

Отделно от това - прави ми впечатление, че се оплакват съфорумците, че като тръгнат да ядат нещо, не им понася, отказват се и заключват, че проблема е в храната. Причина за неприятните реакции могат да са бактерйте в червата. Микробиома се мени според храната, но не толкова бързо. Дайте си време, за да се развият нужните популации, въвеждайте полека такива храни и е много вероятно след време да нямате абсолютно никакъв проблем с въпросните храни. Типичен пример е боба. Там проблема може да е особено изявен.

По отношение на спаменето - с твърдолинейните привърженици тука ще избягвам да споря. Една дама тук заключи, че говоря глупости. Предложих източниците, с нужните изследвания. Наистина би ми било интересно да се запозная с всяка друга гледна точка. Тя какво каза - НЕ аз такива неща не чета. Еми какво повече да коментираме - предубеден човек. Скяаш аз съм ги писал тия неща, а не изследователи с един топ дипломи и т.н.

Прави ми впечатление, че тук много коментирате макронутриентите - мазнини, белтъчини и въглехидрати. Не се приказва за микронутриентите - витамините и многото други антиоксиданти и т.н. В преработената храна липсват именно те. За това една веганска диета може да бъде ужасна и чудесна. Високомазнинната и тя така - може да е ужас, или супер и това има своето обяснение.
Така че тия епитети какви сме били веганите са крайно тесногръди, да знаете.

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 16:52 от MiroG

# 200
  • Мнения: 31 824
Нали говорехме, че с 40 дни глад ("плодолечение" и прочие) си оправяш едва ли не всичко? Ами, много ясно, временно ще си подобрят състоянието, защото тялото когато не получава необходимото отвън, гледа какво може да рециклира от наличното...и започва с това което не му е нужно за оцеляване. Нужен ли ми е на мен подобен център където да ме "обучават" как да се чувствам добре? Не. Особено при положение, че не си спомням да съм чула в подобни центрове нивата на инсулин да са особено важни...

# 201
  • Мнения: 18 539
Аз не съм се интересувала, защото не мисля, че е нужно да упражняваш някаква воля и контрол когато консумираш храни, които са елементарни за приготвяне, доставят всички необходими микро и макро елементи,  вкусни и държат сито за дълго. 
Отделно, че упорито се отричат ползите и се държи на малоумната теза калории приети срещу калории изразходвани, и човешкото тяло се третира като калориметър, а не като биологична еденица.

# 202
  • Мнения: 31 824
Виж, количеството на паричните единици в тези центрове ми е доста интересно...мисля, че черно на бяло не бях открила преди време цени...

# 203
  • София
  • Мнения: 401
Здравейте, прехвърлям си питането от съседната тема Hands Pray

Здравейте, момичета и..., ако има и момчета, и те са поздравени 
От 10 години съм с Хашимото и ИР. Моля, някоя добра душа да коментира последните ми изследвания, докато ми дойде часът за ендокринолог. Пия ел тироксин 100 5дни, събота и неделя 0.75. Досега винаги TSH ми е било около 1.2 понякога и 0.1. Сега, изненада...не мога да повярвам, че е над 4.
Инсулинът съм понижила от 13 на 6, но аз от година и половина се храня НВВМ. Въглехидратите ми са само от млечни - малко сирене, кисело, прясно мляко само с кафето и зеленчуци, като съм изключила картофите. Захар и брашно не консумирам, а КЗ пак е висока. Не приемам метформинови препарати
Скрит текст:
Холестеролът е пак висок, дайте съвет как да го сваля, не мисля да пия статини.
Благодаря ви   Flowers HibiscusFlowers RoseFlowers Tulip

# 204
  • Мнения: 18 539
Консумираш ли достатъчно и пълноценни протеини? Наскоро попаднах на информация, че недостатъчнния прием на протеини при хора ограничаващи храната, може да има участие във влошаването на щитовидните показатели.
Нямам повече инфо по въпроса, но е интересен аспект, който е добре да се проучи.

Гликираният ти ХБ е много висок за НВ хранене. Имаш ли предишна стойност?

# 205
  • София
  • Мнения: 401
Основно се храня с протеини, а високата КЗ и ГХ ме стреснаха много. Ежедневното ми меню включва много свинско месо, телешко, риба и пиле. Само вечер съм на богата зелена салата с много маслини. Закуската ми е 2 яйца, сирене-козе, краставици, и "мъфин", приготвен от яйца и извара. Ендокринолог ще може да ме приеме чак края на август. Благодаря за отговора, Миоки

# 206
  • Мнения: 18 539
Хм, аз ям също основно от това което си изброила без салатите и изварата. Моя ХБ спадна от 5,5% на 4,9% за година и половина. При 4,9 ГХ, захарта ми беше 4,7, а инсулина 7,47. Аз обаче нямам Хашимото.
Холестеролът ми е малко по-висок от твоя, но статини с ла...на пръчка не бих докоснала какъвто и да ми е на хартия.

# 207
  • Мнения: 31 824
Нел, ако са ти твърде много белтъчините също може да се покачи КЗ...или пък може да е феноменът на зазоряване...или пък да правиш нещо като хипогликемии и КЗ да ти варира през деня/нощта...И на мен ми е интересно има ли предишни стойности на гликиран хемоглобин?
ТСХ може да е повишено понеже Т3 е нисък и жлезата да се опитва (образно казано) да стимулира по-добра конверсия на Т3...

# 208
  • Мнения: 179
Добре де на тази диета сега, как жената би могла да смъкне LDL. На веганска диета ще се смъкне веднага, че и хематокрита ще влезе в норма. Ама тук как?
Жената много правилно се страхува от статини, защото страничните ефекти никак не са ОК.

# 209
  • Мнения: 18 539
А защо трябва да го смъква? Трябва захарта да смъкне, не холестерола.

Общи условия

Активация на акаунт