Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

• 28 812
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
  • София
2019 година
Скрит текст:
Биохимия
Име на теста (анализ)       резултат      Мярка   Референтна стойност   метод
гликоза
     5.86       ммол / л     2.8 - 6.1     PHOT

Холестерол       6.52       ммол / л     <5.17     PHOT

HDL-холестерол        1.85       ммол / л     М. > 1.45; Ж. > 1.68     PHOT

LDL-холестерол
    5.01       ммол / л     Heart.36     PHOT

VLDL-холестерол        0.53       ммол / л     <0.65     PHOT

триглицеридите        1.17       ммол / л     <1.71     PHOT

ИМА        17       U / л     4 - 31     PHOT

GPT        21       U / л     0 - 33     PHOT

HbA1c                      
     HbA1c
    6       %    4.8 - 5.9   
     HbA1c        42       ммол / мол    29 - 42   

ХОРМОНИ
FT3        4.39       пикомола / л     3.1 - 6.8     ECLIA

FT4
    22.57       пикомола / л     12.0-22.0     ECLIA

TSH        0.66       uIU / мл     0.27 - 4.2     ECLIA

анти-TG
    231       IU / мл     <115     ECLIA

Анти-СОТ
    356       IU / мл     <34     ECLIA

инсулин        13.9       uIU / мл     2.6 - 24.9     ECLIA

МЕТАБОЛИТИ
Витамин В12        301,9       пикомола / л     141 - 489     ECLIA

Витамин D общо
    28.8       нг / мл     > 30     ECLIA

ХЕМАТОЛОГИЯ
ПКК                      
      WBC        6       x10 * 9 / L    3.5 - 10.5   
      RBC        5.02       x10 * 12 / L    3.90 - 5.90   
      HGB        147       г / л    120-160   
      HCT        44.9       %    35 - 47   
      MCV        89.4       ет    78 - 96   
      MCHC        327       г / л    320 - 360   
      MCH        29.3       PG    27 - 33   
      PLT        279       x10 * 9 / L    130 - 450   

2020 година   

Скрит текст:
HEMATOLOGY
Name of test(analysis)       Result      Measure   Reference value   Method
ПКК                      
     левкоцити / WBC        5.5       x10*9/L    3.5 - 10.5     FC
     еритроцити / RBC        5.09       x10*12/L    3.90 - 5.90     FC
     хемоглобин / HGB        151       g/L    120 - 160     FC
     хематокрит / HCT        45.8       %    35 - 47     FC
     ср. обем на еритроцитите / MCV        90       fl    78 - 96     FC
     ср. Hgb. конц. в ер. / MCHC        330       g/L    320 - 360     FC
     ср. Hgb. съдърж. в еритр. / MCH        29.7       pg    27 - 33     FC
     тромбоцити / PLT        259       x10*9/L    130 - 450     FC

BIOCHEMISTRY   
Глюкоза/Glucose        5.42       mmol/l     2.8 - 6.1     PHOT

Холестерол/Cholesterol   
8.83       mmol/l     < 5.17     PHOT

HDL-холестерол/HDL-cholesterol        1.95       mmol/l     М. > 1.45; Ж. > 1.68     PHOT

LDL-холестерол/LDL-cholesterol   
7.51       mmol/l     < 3.36     PHOT

VLDL-холестерол/VLDL-cholesterol        0.55       mmol/l     < 0.65     PHOT

Триглицериди/Triglycerides        1.20       mmol/l     < 1.71     PHOT

ASAT/GOT        18       U/l     4 - 31     PHOT

ALAT/GPT        17       U/l     0 - 33     PHOT

Гликиран хемоглобин/HbA1c                      
     Гликиран хемоглобин/HbA1c        41       mmol/mol    29 - 42     TINIA
     Гликиран хемоглобин/HbA1c        5.9       %    4.8 - 5.9     TINIA

HORMONES   
FT3   
2.92       pmol/l     3.1 - 6.8     ECLIA

FT4        20.37       pmol/l     12.0-22.0     ECLIA

TSH        3.98       uIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA

TAT/anti-TG   
294       IU/ml     < 115     ECLIA

MAT/anti -TPO   
184       IU/ml     < 34     ECLIA

Кортизол/Cortizol - сутрин        431.6       nmol/l     171 - 536     ECLIA

Инсулин/Insulin        7       uIU/ml     2.6 - 24.9     ECLIA

HOMA-IR                   Нормален HOMA-IR < 2.5 Рискова зона 2.5-5.0 Висока Инсулинова резистeнтност ( HOMA-IR ) >5.0   

METABOLITES   
Vitamin B12   
703.2       pmol/l     145 - 569     ECLIA

Витамин D Тотал/Vitamin D Total        42.2       ng/ml     > 30     ECLIA

Note :
H - the result is above normal (High)
L - the result is below normal (Low)
Аttention ! Laboratory results are not diagnosis and a basis for such. The acceptance of any drugs without a prescription can be dangerous to your health. Refer to interpret the results only a qualified doctor.   
Investigator :
Dr Stanislava Kancheva   

Дано не ви затрудня много, но само в такъв формат ги имам на РС-то си.
Извинявам се за неудобния формат.

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 18:02 от Nel

# 211
Триглицеридите ти са спаднали, което е добре, ГХ също е спаднал, инсулинът ти е на половина. Вит.Д ти е/бил нисък. Пиеш ли добавка?
Как се чувстваш като цяло? Усещаш ли някакви негативи от промяната в щитовидните? По отношение на ИР имаш подобрение, тоест би трябвало да имаш понижаване на нивата на възпаление. За щитовидните е добре да се изкаже специалист и във връзка със анамнеза и текущото ти здравословно състояние.

# 212
  • София
Чувствам се много добре, никакви симптоми на Хашимото като умора и липса на енергия. Свалих около 15 кг., като се придържах към режима на Ат.Узунов. Сега съм намалила мазнините, като употребявам само зехтин. Преди 3 години ми изписаха Сиофор, с който се измъчих близо година и го спрях сама. Не видях някаква полза от него.При всяко посещение при ендокринолог чувам, "Нищо ви няма на КЗ и инсулина." Последният път, ендокринологът от Сити клиник възкликна-  "Та кой няма ИР?" Anguished
Миоки, бях спряла вит.D, но от утре ще започна отново. Сега видях, че в хладилника ми имам D-Abovit на AboPharma спрей. Дано е добра форма.

# 213
Нел, според мен си пуснала еднакви изследвания- не е възможно да имаш еднакви вит. Д и Б 12, инсулин и т. н. 🙂 И аз щях да кажа, че холестеролът даже е спаднал оттогава.

# 214
Естествено, че има смисъл да отиде при лекаря си, а той какво ще каже е друг въпрос. Дали ще е "на въпреки" на доктора или не, също не се знае.

Никакво намерение нямам да пращам никого в никакви центрове. Аз също не бих отишла.

Nel, щом се чувстваш добре, не го мисли толкова. Иди си на лекар естествено, но не се впрягай излишно. Стресът се отразява пагубно на здравето. А изрази от сорта на, че кой нямал ИР, биха ме накарали за бягам с 200 от такива лекари. Абсолютно непрофесионално отношение.
На мен също ми твърдяха, че ставните болки са от възрастта и е нормално, да свиквам...
То така нищо ти няма на инсулина докато не чуеш един хубав ден, честито имате диабет Smiling Imp

# 215
На мен пък ми препоръчаха скъпоструващо лекарство за отслабване със странични ефекти гърчове, високо кръвно, склонност към самоубийство и др.... 😅 Всичко друго, ама не и Л-тироксин...Даже ме пратиха откъде точно да си го купя...Ами, и аз избягах...
Което не значи, че бих избягала от лекар който има разумен подход.

# 216
Значи, тоя сайт дето толкова пъти се повтори в темата от няколко дни, мислех да го прегледам от любопитство... и сега попадам на твърдението че според тоя сайт nutritionfacts хората на ВМ и кето хранене прекаляват с протеините и се поболяват от това. Е, мисля че няма точно там да търся нещо ново да прочета, ако всичките им факти са такива, по-добре да не си губя времето.
То първо ще дойде някой да се кара че ядем сланина и масло с лъжиците, сега пък много протеини, абе чувал там някой си нещо. Поне да беше някой дето е пробвал да се храни така, ама то пък на веган може и две кюфтета да му се виждат прекалени, знам ли го...

Изследванията няколко поста по-нагоре наистина не изглеждат добре с този гликиран хемоглобин, бива да е по-малко и явно играе захарта много. А холестеролът може по много причини да е в повечко, всякакво възпаление изисква повече за да се справи организмът с него. Този холестерол не е погълнат с храната ами си е лично твой произведен от твоето тяло. Дали ще са микровъзпаления, дали нещо по стави, дали боледуване, ако ще и болен зъб да е... Гледам общия, който уж е много, че LDL как точно го установяват колко е, май смятат само нещо там а не го мерят.
Статини не коментирам хич, аз и на майка ми намилам постоянно да не ги пие ама нали докторката казала че трябва цял живот... За съжаление са много масово предписвани, на ден виждам по страшно много рецепти за такива, по здравна каса. Даже и на диагноза Диабет тип 2 също могат да се предписват статини по здравна каса, смятайте колко е масово. Първия път като видях такава рецепта бях хванала телефона да търся лекаря, мислех че е объркал кода на диагнозата, ама така си била...

Емилова не беше ли дето се кара на плодове и чай с мед при нея или я бъркам с друга подобна? Ако на живо някой ми настоява за такова "лечение", честно ви казвам че ще го изгоня с пръчка...

# 217
  • София
Нел, според мен си пуснала еднакви изследвания- не е възможно да имаш еднакви вит. Д и Б 12, инсулин и т. н. 🙂 И аз щях да кажа, че холестеролът даже е спаднал оттогава.
корегирах 2020 година. Благодаря, dolce miele

Много ви благодаря за коментарите, момичета. Бъдете здрави!

# 218
Статините имат някакъв слаб противовъзпалителен ефект и би могло да са от полза при специфични и редки случаи, но за сметка на това, толкова много неща "чупят", че е направо престъпление да се изписват като бонбонки.

Освен това нямат почти никакъв положителен ефект в намаляването на смъртността от ССЗ (особено при жени е нула), а в намаляване на смъртността от всякакви причини - никаквъв.
Все ми е едно дали ще умра от ССЗ или рак - и в двата случая, крайния резултат е един и същ, а качеството на живот до фаталния край не е подобрено. Иначе, да, свалят холестерола, ама до там. Нито удължават живота, нито подобряват качеството му, в повечето случаи, даже го влошават.

# 219
Последният път, ендокринологът от Сити клиник възкликна-  "Та кой няма ИР?" Anguished
За кой лекар става въпрос? Защото и аз съм се запътила натам.
Благодаря.

# 220
  • София
ver4eto_sv
д-р Марио Николов
https://acibademcityclinic.bg/bg/sofia/doctors/d-r-mario-nikolov

Но това беше единственият лекар с който коментирахме нива на Витамин Д и В12. Когато ми подаде направление за нови изследвания, написа и Vit.D, и го подчерта.

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 20:24 от Nel

# 221
За съжаление наистина стана много често срещано, ама това пак не го прави нормално състояние де. Ами то вече и високо кръвно сигурно над половината от застаряващото ни население го има - ама не е нормално и се вземат мерки, нали?

# 222
Нел, благодаря.  Аз мисля при др. Хедер да ходя, при нея и бях и през бременността ми.

Съжалявам,  че нахлух така, без да се представя. Ще опитам да бъда кратка.
2016 ме диагностицираха с Хашимото и микроаденом на хипофизата,  след спонтанен аборт.  Оттам по лекари се установиха горните + дефицити на вит. Д, б12, в6. После имам още един спонтанен аборт, една успешна бременност ( родих сина си 3960г, не съм имала г.диабет, качих 8кг). Много бързо забременях с второто си дете, през бременността не развих г.диабет, но качих 18кг (следях се с глюкомер,  внимавах какво ям, правих обременяване,  родих бебе 3700гр).
Бях на стриктен кето режим до към 7/8 гс, когато започнах много да повръщам и така приключих с него. Сега, се боря да сваля кг и спазвам НВ ВМХ. Според мен имам нарушение, защото след като родих, първо нямах време за себе си и храненето беше безразборно и второ, много силно ми се отрази,  фактът, че бебето ми беше прието само в болница, малко след раждането.  

За момента съм доволна как се с равям с НВ Вм режим, свалям см и кг, не толкова бързо както ми се иска, но действа.

Предстои ми консултация с ендокринолог. Чудя се дали да правя обременяване, като е ясно, че ми трябва този режим. Имам по-голяма обиколка в пояса, имах сухото в устата дълго време. И не на последно място, баща ми е с диабет тип 1.
От 2015 насам се научих да си поддържам нивата на витамините, знам си дозите и препаратите, така че там съм топ.

# 223
Не знам дали има нужда да правиш обременяване, щом си наясно, че имаш проблем, освен ако не държиш да разбереш колко е задълбочен, но си мисля, че щом вече си на режим, това изследване може да даде подвеждащи резултати.
Надявам се с детенцето ти всичко да е наред вече.

# 224
Благодаря,  и аз мисля,  че не необходимо, но ще се посъветвам с лекар.
От март съм на режим, но заради кърменето и Щ.жлеза не съм в стриктен кето режим. Опитвам да правя и фастове, като последните 10 дни ми се получават с лекота, без да се напрягам или да гладувам.
Слава Богу, детето е добре, благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт