Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

• 28 851
  • 738
  •   1
Отговори
# 465
Защо не пиете направо минерална вода (напр. Горна баня, която е достатъчно нискоминерализирана), която е натурално чиста, без да е чистена допълнително.
Питам, защото в питейната вода има хлор. Той реагира с какво ли не - стотици производни съединения прави със замърсителите. 20 от тях за доказано канцерогенни.

Може би само обратната осмоза би помогнала, но е много енергоемка.

Поради това изначално е по-добре да се пие чиста а не пречистена вода.

# 466
След филтъра хлор няма във водата. Минералните не са ми хич вкусни, пия ги само при липса на избор, но когато водата ми е недобра на вкус не пия достатъчно. Филтрите ме устройват като вариант, но и на мен без конкретна информация тези с магнезия са ми съмнителни. Ще си карам май със стандартните, че наливам такава вода и в кафемашината и ютията, зорлем ядове няма да си причинявам.
Другото е че предпочитам да не пия все вода дето е стояла в пластмасови бутилки, не виждам смисъл в това.

# 467
При мен водата е твърда и ми е гадна на вкус, за това пия от кана. Според доставчика на вода, хлорът тук е по-малко от 1мг на литър. Това не знам колко е добре или зле, но предпочитам хлор пред бактерии. Иначе софийската вода си я пия от кРана. Бутилирана вода отказвам да купувам.

# 468
Навън пия или минерална, или трапеза вода. Но не виждам смисъл да мъкна до вкъщи бутилки с вода (стояла не знам си колко време в пластмасови бутилки)- нито ми се занимава да ми доставят...Филтрираната вода изпиваме доста бързо, а когато ми се занимава я сипвам в стъклени бутилки.
А и това което е написано на етикета на минералните води мисля, че важи за момента на наливане, кой знае след това дали съставът остава същият...а и кой ще ми гарантира как и къде я съхраняват тази вода и на какви въздействия е подложена при транспорта, че нон стоп да пия такава...Но когато си навън няма особен избор.
Някои пластмаси няма как да избегнем (опаковки от кисело мляко и др.), но предпочитам да си спестя поне тези от водата. Не на последно място, доста по-екологично е да не изхвърлям ежедневно бутилки с пластмаса. 🙂

# 469
  • в сърцата на децата <3

Няма лошо ходенето при ендокринолог, но аз лично, не разчитам на адекватни съвети от там... все още. Надявам се, някой ден това да се промени. Все повече лекари "се усещат", но за момента, повечето и хал хабер си нямат, моите уважения.
Всъщност има такива лекари и веднага давам пример с д-р Георгиев (Пловдив). Изключително добър лекар, което си личи и по препълненият му график... Още на първо ходене преди лекарствата ми каза да захващам да чета за вм-нвх и да не си мисля, че което и да е хапче ще ме излекува. Като разбра, че всъщност точно така се храня, адмирира и ме насърчи да продължавам. И за други лекари съм чела същото, но не мога да го потвърдя от първо лице.

Относно бутилираната вода - питейната е много силно замърсена и хлорът съвсем не е достатъчен. В нашата, например, има "безвреден" уран над допустимите норми. Лафът за безвредността е на кмета. Горна баня наистина е най-доброто като съотношение минерализация-обем, подходяща е и за дългосрочно пиене. Редувам я с изворната им - Сердика. Не ми е никак ок микропластмасата, но алтернативата е още по-неприемлива. Компенсаторно пък не ползваме кисело и прясно мляко в пласмаса, защото купувам от съседите и ми го наливат в стъкло...

# 470
При мен лично консумацията на вода надвишава тази на продуктите в пластмасови опаковки. Така или иначе, не може да се избяга напълно от пластмасите...всеки прави своя избор. То е хубаво да можем и да се къпем с чиста/пречистена вода, а също и тръбите по които достига тази вода да са безвредни, ама това е утопия (казвам го като човек който е склонен към пърхот при вода с повече хлор). Не съм наясно как точно се добива и минералната вода- използват ли се някакви тръби или не- но предполагам, че все с някакво "средство" я взимат тази вода...Но нека дискусията не се измества в посока "за/против бутилираната вода" 🙂 Аз отговарях на Миро защо вкъщи не пием ежедневно бутилирана, идеята ми не беше да заклеймявам употребата на бутилира вода. 😃
Snow angel, чудесно е, че има лекари които препоръчват режима. В интерес на истината, и предишната ми ендокриноложка ми спомена за режима, а и за фастовете (макар и под формата на "режима на Атанас Узунов" 😄)- каза, че при моите добри стойности на холестерол и на други показатели, няма проблем да спазвам такъв режим, но ми даде и стандартните насоки и аз да си избера...Но аз, така или иначе, вече бях стигнала и сама до ВМ-НВХ...

Последна редакция: ср, 04 авг 2021, 18:52 от dolce miele

# 471
Скрит текст:

Няма лошо ходенето при ендокринолог, но аз лично, не разчитам на адекватни съвети от там... все още. Надявам се, някой ден това да се промени. Все повече лекари "се усещат", но за момента, повечето и хал хабер си нямат, моите уважения.
Всъщност има такива лекари и веднага давам пример с д-р Георгиев (Пловдив). Изключително добър лекар, което си личи и по препълненият му график... Още на първо ходене преди лекарствата ми каза да захващам да чета за вм-нвх и да не си мисля, че което и да е хапче ще ме излекува. Като разбра, че всъщност точно така се храня, адмирира и ме насърчи да продължавам. И за други лекари съм чела същото, но не мога да го потвърдя от първо лице.
Има, има, но са все още обидно малко. Peace  
Казвайте им имената тук, би било от полза за всички.

# 472
  • в сърцата на децата <3
Долче, моята първа консултация беше далеч преди АУ да чуе за вм-нв, камо ли да го кръсти на себе си Joy Приключвам коментарите си за този господин, защото не желая да съм груба. Права си, че няма как да живеем в перфектно чиста среда, уви... Но цитираният от мен уран не е просто вреден, той е радиоактивен и реално не би трябвало да има никаква допустима доза в питейната вода. От друга страна спокойно водата се ползва за миене и къпане, защото е алфа активен (дали това беше точния термин?) и е вреден само при поглъщане.

Миоки, информацията я имаше във фейсбук групата "вм-нвх/палео сладурки", която по едно време беше архивирана, трябва да видя дали може да се свали инфо от там и ще го пусна.

# 473
Snow angel, само в Пловдив ли има уран. Аз съм в София.
Каните с филтър не го ли чистят или пиша глупости.
Аз пия чешмяна, но през кана. На работа минерална, нямам избор.
Бая вреди пластмасата, ама не можем да я избегнем.

# 474
  • в сърцата на децата <3
Snow angel, само в Пловдив ли има уран. Аз съм в София.
Каните с филтър не го ли чистят или пиша глупости.
Аз пия чешмяна, но през кана. На работа минерална, нямам избор.
Бая вреди пластмасата, ама не можем да я избегнем.
Не в Пловдив, в основните три водоизточника на града в който живея - Първомай. И стойностите са си сериозни. Не е само тук, разбира се, но тъкмо бяха набрали инерция с проверки при нас и в Хасково (там доста време бяха на водоноски точно докато излязат резултатите от пробите) и се появи Ковид... А след Ковид от нищо друго не се мре, така че... Филтърните кани не хващат тежки метали. Филтърни системи има, които го чистят, но са в общия случай непосилни за средностатистическо домакинство (говорим за цени от 10 хиляди нагоре). В общия случай водопровода има механични замърсители и бактерии - хлорът убива бактериите, а филтърните кани чистят механичните отпадъци. Но не навсякъде е така. В зоните, в които по соц време е добиван уран, в момента има проблеми с качеството на водата. И ще ги има още много дълго време. Показателен е процентът раково болни тук, както и бройката (основно) жени с отстранена ЩЖ...
И да, пластмасата, особено микропластмасовите частици, които поглъщаме са МНОГО вредни, но ще ни убият в доста по-далечно бъдеще спрямо останалите замърсители. Въпреки всичко и пластмасата съм свела до санитарен минимум, но пък не може да се върнем в пещерите...

# 475
  • Хасково
Може ли коментар и съвет по тези изледвания. Става връпрос за 17 г. момиче, правени по моя инициатива поради нередовен цикъл през 3-4 месеца. Гинеколог каза, че има кисти, но не отдели никакво внимание на изледванията. Пендиатър ендокринолог ни предписа Сиуфор. Момичето е с идеално тело за възрастта и ръста си.
Скрит текст:
изследване правено 04.2020 г.
ОГТТ - 0''      5.09   mmol/L   2.50 - 6.50
ОГТТ - 60"      6.21   mmol/L   
ОГТТ - 120"      4.90   mmol/L   
Insulin ( Серумен Инсулин ) (пакет)      Профил   *   *
Insulin ( Серумен Инсулин )      12.88   мIU/ml   4.03 - 23.46
Insulin ( 60 м post 75g glucose )      41.96   мIU/ml   
Insulin ( 120 м post 75g glucose )      33.27   мIU/ml   
и изледване правено 07.2021
ОГТТ - 0''      4.82   mmol/L   2.50 - 6.50
ОГТТ - 60"      8.71   mmol/L   
ОГТТ - 120"      5.44   mmol/L   2.50 - 6.50

Insulin ( Серумен Инсулин ) (пакет)      Profile   *   *
Insulin ( Серумен Инсулин )      11.42   мIU/ml   4.03 - 23.46
Insulin ( 60 м post 75g glucose )      117.5   мIU/ml   
Insulin ( 120 м post 75g glucose )      59.61   мIU/ml   

# 476
  • в сърцата на децата <3
NadiaNGX, нали и сама виждате тенденцията в изследванията? А гинеколога е за незабавна смяна. Килограмите ще станат проблем в близко бъдеще и то като от нищото. При мен точно АГ хвана проблема след първото раждане - цикъл нямах заради кърменето, но изведнъж качих над 10 кг за месец... Хубаво е, че проблемът е установен преди това. За кистите какво предписаха?

# 477
Не е задължително да има проблем с теглото. За съжаление, това не е никаква гаранция за липса на проблем с инсулина както се вижда от тези изследвания.
Аз например си го влача от първи клас /тогава припаднах за пръв път/, а до към 40-та си година си бях с поднормено. Дори бременността не провокира наддаване, но за сметка на това ме удари на други места. Даже бих казала, че ненапълняващите са по-прецакани, защото ни обръщат внимание дори по-малко и от на дебелковците.

# 478
Да, не е гаранция, че ще има проблеми с теглото. Отделно, че слабите (по принцип, може да не е така при всички) са по-необлагодетелствани от известна гледна точка, защото нямат откъде да свалят килограми. А със самото сваляне на кг обичайно се подобряват и нивата на инсулин.
Как точно решават, че има кисти, виждат се на ехограф или...?

Скрит текст:

Междудругото, приятелка в тийн годините си беше с нередовен цикъл. Чат-пат пиеше противозачатъчни за това. Цикълът и' се регулира трайно чак след като започна да води редовен полов живот, междудругото. Но и като тийн, и сега има склонност към натрупване на кг около корема и в горната част на тялото, а в крака и дупе почти нищо не качва. Подчертавам, че никога не е правила диети и все пак с годините има натрупани може би около десет кг които си седят. По времето по което имаше нередовен цикъл имаше и проблеми с акне (какво ли не правеше за него и то като цикъла накрая се оправи без тя да прави кой знае какво). Вероятно е имала/има отклонения в инсулина които на различна възраст имат различни проявления като симптоми...Наясно съм, че и да и' обяснявам за нвх режим, няма да го спазва, така че си спестявам непоискани съвети. Казала съм, че е добре да изследва и инсулин, а не само КЗ, казала съм колко оптимално трябва да е КЗ на гладно, споменавала съм как се храня и какво не ям ежедневно. Но за повече трябва да има желание и от другата страна, а аз не искам да я поучавам какво да яде и какво не.  

Последна редакция: ср, 04 авг 2021, 21:55 от dolce miele

# 479
Нали това обясних - проблема е в съединенията, които се получават В СЛЕДСТВИЕ на реакцията между хлора и замърсителите, при което хлора чисти водата от биологични замърсители. Тези производни съединения са прекаено малки молекули,  да могат да се "почуистят". Трябва да разгледате проучвания в тази насока, за да ме разберете колко е отчайващо положението с тези филтри. Не знам дали асбест филтрират, той е особено голям проблем за България и е опасен за червата.

Можете да си наливате направо в стъклени съдове/дамаджани от чешмите в ГБ. Минералната вода в бутилките едва ли седи много по магазините. Аз ходя, наливам в пластмасови туби, и преливам в стъклени. В повечето днешни водопроводни инсталации има пластмасови тръби, в главата на чешмата често има пластмаса и т.н. Даже медни тръби се използват като водосточни!

Общи условия

Активация на акаунт