Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

• 28 824
  • 738
  •   1
Отговори
# 480
Глюкоза 5,8 mmol/l (3,5-6,0); Инсулин 4,88uU/ml (2,60-24,90); Гликиран хемоглобин 5,5% (4,0-6,3). На гладно са правени, едновременно.
Какво означава това, че инсулинът е нисък?

# 481
Миро, супер, ама аз няма откъде да ходя и да наливам. А колко се задържа водата в магазина- със сигурност е повече, отколкото на мен ми е ок.
Да, филтрите чистят и други неща, освен хлор, но какво точно- не съм химик. За мен е по-добре, отколкото да наливам направо от чешмата (преди десетина години все още от чешмата пиех, но тогава като че ли и вкусът беше друг). За себе си съм направила този избор- да филтрирам, най-малкото, водата направо от чешмата не ми е вкусна.
StrangeRose, инсулинът ти не е нисък, добре е. Глюкозата обаче е висока- ако обичайно ти е такава. И гликираният хемоглобин май натам отива...

# 482
Глюкоза 5,8 mmol/l (3,5-6,0); Инсулин 4,88uU/ml (2,60-24,90); Гликиран хемоглобин 5,5% (4,0-6,3). На гладно са правени, едновременно.
Може да означава диабет. При ИР инсулина е висок, а КЗ нормална, при диабет КЗ е висока, а инсулина нормален или нисък. Гликирания е все още в недиабетни стойности, което е добре, но не изглеждат много розови нещата, ако това са постоянни във времето резултати.

# 483
Различен е вкусът на водата в София, в трите ни бани дори. Ужасна е, но като свърши от диспенсъра и съм забравила на купя....
В градът, който съм израснала, водата от чешмата е много хубава Grinning
И сега като отида на гости на мама, винаги пия от чешмата.
Иначе купувам различни марки минерална, изворна, трапезна и там каквото още има.

И ва да не е спам, можете ли да препоръчате пектин и магнезий, конкретни марка, линк?

Последна редакция: ср, 04 авг 2021, 21:44 от ver4eto_sv

# 484
Може да означава диабет. При ИР инсулина е висок, а КЗ нормална, при диабет КЗ е висока, а инсулина нормален или нисък. Гликирания е все още в недиабетни стойности, което е добре, но не изглеждат много розови нещата, ако това са постоянни във времето резултати.
Инсулин за първи път. Кой тип диабет имаш предвид?

# 485
За 2 говоря, StrangeRose. При тип 1, бета клетките на панкреаса не произвеждат никакъв инсулин, захарта при това положение е много висока и състоянието е спешно и животозастрашаващо. 
Не ме разбирай погрешно, не ти поставям диагноза, но се консултирай с лекар непременно, ако не си го направила до сега.

# 486
За 2 говоря, StrangeRose. При тип 1, бета клетките на панкреаса не произвеждат никакъв инсулин, захарта при това положение е много висока и състоянието е спешно и животозастрашаващо.  
Не ме разбирай погрешно, не ти поставям диагноза, но се консултирай с лекар непременно, ако не си го направила до сега.
Говорих с ЛЛ преди този резултат за това, че предишната ми КЗ е 5,3, а предишни години съм имала ниска (3-3,5). Тя каза, че 4 и нещо, 5 и нещо е нормална, а ниската означавала недостатъчно хранене и разградни процеси, нещо такова. Сигурна съм, че за тези резултати ще коментира, че всичко е перфектно.

При тип 2 не е ли пак по-висока захарта?

Последна редакция: ср, 04 авг 2021, 22:05 от Анонимен

# 487
  • Paris, France

Не са никак зле нещата и с добавки, диета и спорт ще се оправят. Хубавото е, че инсулинът ти на гладно е нисък и няма нужда от лекарства. Проблемът е, че не успява да задържи и КЗ ниска.

Гликираният е на научната граница на влошаване и подобрение. Под 5.5% и диабетът регресира, над 5.5% и прогресира, като над 6.5% рисковете от сърдечносъдови инциденти и слепота, бъбречни увреждания итн скачат експонентно. Д3 и б12 как са?

Не ти е супер  висока захарта, но никак не е добре. Моята беше подобна.

Вижте първа страница и започвайте!

Елора, погледнах първия пост и не намирам референтните стойности при ОГТТ. Има примери, но няма стойностите с обясненията. Струва ми се, че ги беше сложила.

# 488
А някаква идея за причината да е нисък?

# 489
Изчислявам си гликирания хемоглобин на 5,2. Това как е като стойност? Изчисленията са според средната КЗ измерена с глюкомера (като включват и дните през които ме "гонеше" глад постоянно, а КЗ не мърдаше от 5,6-5,7, дори и на гладно+  може би по-голяма част от измерванията са правени след хранене, а не на гладно).
StrangeRose, ако КЗ ти беше по-ниска, този инсулин щеше да ок. Не е нисък- не се ориентирай, че е много далеч от референтната 25! Макс 25 трябва да е 60 минути след обременяване с глюкоза (75 гр)! На гладно трябва да е под 5. Но КЗ на гладно също не бива да е почти 6.

# 490
StrangeRose, аз на твое мясо бих почнал да портувам, а ако го правиш - то прави по-интензивни натоварвания.
Трябва да намалиш възпалението - интензивен спорт, редукция на стреса, лягане рано и хубав сън.

Аз бих се ръководил само и единствено от гликирания хемоглобин ама... то тука при вашите особени виждания и той може да падне заради наблягането на мазнини/протеин и отбягването на захари. Тогава и при нисък гликиран пак може имаш резистентност...

Като се замисля излиза, че при вашия тип диета изследванията са по-тегави и сложни заради особения начин на хранене. Очаквам да бъда обявен за враг на човечеството...

# 491
Една от причините да е нисък (съчетан с вповишени нива на КЗ) може да е изтощение на бета клетките на панкреаса, които секретират този хормон.

# 492
Миоки, но все още не е чак дотолкова нисък инсулинът. Според мен е обратимо състояние на този етап (КЗ не е чак чудовищна). Ако се вземат мерки.
Миро, ето ти калориите ми от вчера. Сам можеш да видиш колко "прекалявам" с протеините като погледнеш какъв % от храната ми за деня идва от протеин. 😅 За мазнините няма да обсъждам- кожата ми изглежда чудесно, чувствам се прекрасно, че и кг свалям.

Вчера даже се понапънах да хапна повече храна- не за друго, но понеже правя фастове през ден. 😉 Спортът ми беше ходене, малко планк и малко клекове.

# 493
Изчислявам си гликирания хемоглобин на 5,2. Това как е като стойност? Изчисленията са според средната КЗ измерена с глюкомера (като включват и дните през които ме "гонеше" глад постоянно, а КЗ не мърдаше от 5,6-5,7, дори и на гладно+  може би по-голяма част от измерванията са правени след хранене, а не на гладно).
StrangeRose, ако КЗ ти беше по-ниска, този инсулин щеше да ок. Не е нисък- не се ориентирай, че е много далеч от референтната 25! Макс 25 трябва да е 60 минути след обременяване с глюкоза (75 гр)! На гладно трябва да е под 5. Но КЗ на гладно също не бива да е почти 6.
За КЗ знам. Може и да не е нисък, но не е и висок (нали?), а КЗ е висока. Може би това, което казва Миоки е единственото обяснение... Може и КЗ да е паднала леко, т. к. ходих пеш 30мин. и бях нервна преди изследването.

# 494
StrangeRose - каква ти е историята, имала ли си проблеми до сега?
Имала ли си констатиран диабет тип 2 преди? А високи триглицериди - те са са особено токсични за бета клетките?

Общи условия

Активация на акаунт