Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

• 28 811
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
Миоки, но все още не е чак дотолкова нисък инсулинът. Според мен е обратимо състояние на този етап (КЗ не е чак чудовищна). Ако се вземат мерки.
О, обратимо е разбира се! Не е отишъл коня у ряката Simple Smile Дори диабетици успяват да обърнат процесите. Който е осъзнал, че има проблем и има желание, ще намери начин да подобри здравето си. Проблем е когато нямаш идея какво се случва и всички ти казват, че си добре, нищо ти няма, въобразяваш си или пък така ще е - одъртяваш...

# 496
StrangeRose, ходенето 30 мин може да понижи КЗ, а може и да не я понижи (особено ако черният ти дроб междувременно изработва нова глюкоза). Стресът пък може да я повиши...Лошият сън също може да я повиши.
Миоки, така е. Много хора не предприемат нищо, защото няма кой да ги насочи, че имат проблем...
Само да спомена, Миро няма ИР. Така че съветите които дава НЕ са на база личен опит. 😉

Последна редакция: чт, 05 авг 2021, 11:00 от dolce miele

# 497
Да Долче, няма, ама се прави че разбира.
Все едно да отида при алергичен към фъстъци и само защото аз нямам да му повтарям, че са полезни и трябва да ги яде.
Невена, като се прибера ще видя. И аз мисля, че ги сложих. Не съм пипала нищо.
Разгледах, в пета точка са.

Колкото до минералните води, на мен не ми е ок да ги пия само тях.

Последна редакция: ср, 04 авг 2021, 22:46 от Елора

# 498
  • Хасково
NadiaNGX, нали и сама виждате тенденцията в изследванията? А гинеколога е за незабавна смяна. Килограмите ще станат проблем в близко бъдеще и то като от нищото. При мен точно АГ хвана проблема след първото раждане - цикъл нямах заради кърменето, но изведнъж качих над 10 кг за месец... Хубаво е, че проблемът е установен преди това. За кистите какво предписаха?
Миналата година Дуфастн, сега противозачатъчни, не сме ги взели. Единия гениколог казва, че се виждали кистите, другия, че трудно се виждат! Потресена съм искам да намеря лекар, който да не гледа на парче - нямаш цикъл, ще лекуваме симптома, причината?!? Препоръчайте ендокринолог и гениколог (Пловдив, Стара Загора), които са в час, четат новостите, знаят какво да правявят и чуват пациента
 Храненето ще се постараем да променим, други изследвания трябва ли да пуснем?

# 499
StrangeRose - каква ти е историята, имала ли си проблеми до сега?
Имала ли си констатиран диабет тип 2 преди? А високи триглицериди - те са са особено токсични за бета клетките?
Нищо констатирано нямам. Това търся в момента. Имам предпоставки за ИР и симптоми, за които търся причина. Преди 2 години триглицериди и холестероли - бяха перфектни.
След известно време може да повторя тези показатели (КЗ и инсулин) да видя сходни ли ще са. Но при мен явно има много фактори.

# 500
NadiaNGX, нали и сама виждате тенденцията в изследванията? А гинеколога е за незабавна смяна. Килограмите ще станат проблем в близко бъдеще и то като от нищото. При мен точно АГ хвана проблема след първото раждане - цикъл нямах заради кърменето, но изведнъж качих над 10 кг за месец... Хубаво е, че проблемът е установен преди това. За кистите какво предписаха?
Миналата година Дуфастн, сега противозачатъчни, не сме ги взели. Единия гениколог казва, че се виждали кистите, другия, че трудно се виждат! Потресена съм искам да намеря лекар, който да не гледа на парче - нямаш цикъл, ще лекуваме симптома, причината?!? Препоръчайте ендокринолог и гениколог (Пловдив, Стара Загора), които са в час, четат новостите, знаят какво да правявят и чуват пациента
 Храненето ще се постараем да променим, други изследвания трябва ли да пуснем?
А, те щото противозачатъчните са едно "лекуване"... ум да ти зайде. Няма цикъл, дай да пие хормони че да има фалшив цикъл и да не плаче, така ли?? Като бонбони ги раздават тия хапчета, а те също не са най-безвредното нещо, дори и когато се вземат по предназначение.
Дано успеете да намерите по-читав лекар.

# 501
  • в сърцата на децата <3
NadiaNGX, аз съм при д-р Светлана Петрова в Селена. Тя ме насочи към ендокринолога д-р Георгиев, кабинета му е срещу Военна болница. Но за него се чака МНОГО, поне 2 месеца напред винаги ми записват час. Сега лятото може и да не си вдигне телефона. Важното е, че аг гледа комплексно на нещата и със сигурност ще вземе под внимание всички изследвания. Обременяването с глюкоза го правих пак в Селена, точно по нейно назначение и като излезе резултата директно ме прати при д-р Георгиев. И двамата работят по ЗК.

Natka и аз съм пила противозачатъчни, но целта изобщо не е тази. Цикълът чисти кистите и колкото е по-силен препаратът, толкова по-добре се изчистват. Имах огромна киста, колкото портокал голяма. За няма и два месеца я стопих до нула с кето и Ясмин по три пъти на ден. Рисковано е, но ми се размина поредната операция. Важно е при високи дози хормон да се пие аспирин, защото рискът от тромбоза е голям!

# 502
Nevena Virolan май спомена, че изоползва магнезия за разхлабващо. Абе това е крйано недобра стратегия, защото причинява всъщност разтройство с всичките му недостатъци по неусвояване на важни неща в червата.

Пускам някои интерсни извадки от тук:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5786912/

..Although magnesium intakes have been gradually falling since the beginning of the century, there were sharply increased intakes of nutrients that increased its requirements [particularly high vitamin D and phosphorus intakes]..
...Since 1940 there has been a tremendous decline in the micronutrient density of foods...

...Increased calcium and phosphorus intake also increases magnesium requirements and may worsen or precipitate magnesium deficiency.63–65 Dairy, especially cheese, has a very high phosphorus to magnesium (Mg) ratio. For example, cheddar cheese has a phosphorus:magnesium ratio of ~18 and a calcium:magnesium ratio of ~26,66 whereas pumpkin seeds have a phosphorus:magnesium ratio of 0.35 and a calcium:magnesium ratio of 0.21.67 Some have argued that the optimal dietary calcium:magnesium ratio is close to 2:1.15...

...The American diet is low in calcium and fiber as well as in magnesium, and high in protein and phosphorus’.21 Excess calcium, phosphorus and vitamin D may also lead to increased magnesium loss increasing magnesium requirements.60...

...The phosphate to calcium ratio in the USA during 1932–1939 was approximately 1.2:1, rising to 4:1 in those who substituted the intake of soda for milk, but other data suggest that the phosphate:calcium ratio is around 1.5:1.60 Nonetheless, the most dramatic change that has occurred since the early 1900s until now regarding phosphate, calcium and magnesium has been a reduction in magnesium intake, going from around 500 mg/day to an average of 250 mg/day. Thus, the calcium:magnesium ratio has increased from approximately 2:1 to 5:1, and the phosphate:magnesium ratio has increased from 1.2:1 to around 7:1.60 The increase in dietary phosphate has come from phosphate additives, found in many food items but especially processed meats, as well as from phosphoric acid found in soft drinks...

..A common misconception is that consuming phytate-rich foods can lead to nutrient deficiencies particularly magnesium depletion via binding by phytic acid. However, urinary magnesium excretion will drop to compensate for a reduction in bioavailable magnesium.70 And most high-phytate foods are also good sources of magnesium (grains and beans are good examples). Thus, it is unlikely that consuming foods high in phytate will lead to magnesium depletion. However, a vitamin B6-deficient diet can lead to a negative magnesium balance via increased magnesium excretion.71...

..Supplementing with calcium can lead to magnesium deficiency due to competitive inhibition for absorption,84 and oversupplementing with vitamin D may lead to magnesium deficiency via excessive calcium absorption and hence increase the risk of arterial calcifications.85 Use of diuretics and other medications can also lead to magnesium deficiency...

# 503
NadiaNGX, може да проверите вит. Д и Б12 както и щитовидните. Обикновено при ИР има и там проблеми.

Противозачатъчните за мен са замазване на проблема. Въобще това бъркане в работата на хормоните с хапове е изключително порочна практика. За някои целеви проблема може и да са от полза, но те наистина ги изписват на общо основание, а реално не са безвредни.

# 504
Миро, не всички форми причиняват разхлабване. Все казват че цитрата имал такъв ефект, но при мен няма.
Виж Нигари има, но ми е някак агресивно и не го използвам често.

# 505
NadiaNGX, аз съм при д-р Светлана Петрова в Селена. Тя ме насочи към ендокринолога д-р Георгиев, кабинета му е срещу Военна болница. Но за него се чака МНОГО, поне 2 месеца напред винаги ми записват час. Сега лятото може и да не си вдигне телефона. Важното е, че аг гледа комплексно на нещата и със сигурност ще вземе под внимание всички изследвания. Обременяването с глюкоза го правих пак в Селена, точно по нейно назначение и като излезе резултата директно ме прати при д-р Георгиев. И двамата работят по ЗК.

Natka и аз съм пила противозачатъчни, но целта изобщо не е тази. Цикълът чисти кистите и колкото е по-силен препаратът, толкова по-добре се изчистват. Имах огромна киста, колкото портокал голяма. За няма и два месеца я стопих до нула с кето и Ясмин по три пъти на ден. Рисковано е, но ми се размина поредната операция. Важно е при високи дози хормон да се пие аспирин, защото рискът от тромбоза е голям!
Това е първият случай дето чувам някой да каже че са му минали кисти от противозачатъчните... макар че и ти казваш кето и хапчета, та не се знае кое повече е повлияло. Свалила си инсулина и си го държала нисък, а той си е фактор и за проблема с яйчниците, много често са заедно ИР и ПКЯ. И си права де, рисковано си е, а много от лекарите буквално правят това дето писах в горния пост,  без много много изследвания, да има там цикъл и всички да са доволни. Радвам се че при теб е било с добър край всичко, такава голяма киста звучи много страшно.

# 506
StrangeRose, сподели какви са симптомите о какво казаха до тук докторите.

# 507
  • Paris, France
Изчислявам си гликирания хемоглобин на 5,2. Това как е като стойност? Изчисленията са според средната КЗ измерена с глюкомера (като включват и дните през които ме "гонеше" глад постоянно, а КЗ не мърдаше от 5,6-5,7, дори и на гладно+  може би по-голяма част от измерванията са правени след хранене, а не на гладно).
StrangeRose, ако КЗ ти беше по-ниска, този инсулин щеше да ок. Не е нисък- не се ориентирай, че е много далеч от референтната 25! Макс 25 трябва да е 60 минути след обременяване с глюкоза (75 гр)! На гладно трябва да е под 5. Но КЗ на гладно също не бива да е почти 6.
За КЗ знам. Може и да не е нисък, но не е и висок (нали?), а КЗ е висока. Може би това, което казва Миоки е единственото обяснение... Може и КЗ да е паднала леко, т. к. ходих пеш 30мин. и бях нервна преди изследването.

Това изследване на КЗ и инсулин не е меродавно след 30 мин ходене пеш. Ходенето може да е качило КЗ, може и да я е свалило, всичко може.

Гликиран Hb 5.5% означава средна КЗ около 6.1-6.2, което значи, че вдигаш КЗ след ядене. Имаш си проблем с глюкозата.

КЗ на гладно се влияе от ВХ, които си изяла и не си изразходвала предния ден. Деси123 беше пускала стойности като ходи и като не ходи и свали сутрешна КЗ 6 до 4.5 с две седмици яко ходене и спорт след ядене.

Противозачатъчните и особено Дуфастонът са отрови, които влошават ИР и вкарват в порочен кръг. Бях там. Не, мерси. С диета и добавки изчезват и кистите. При мене още от първия месец диета и Метформин се появи редовен, лек цикъл. А преди това само с Дуфастон ме тъпчеха.

Миро, какво разстройство те гони? На НВ с много листа и малко мазнина се запичах така, че и с двойна доза Нигари едвам ходех до тоалетна. Който е склонен към разхлабване, да пие цитрат.

Нивата на Mg зависят от нивата на селена, вит Д, Б6. Витамин Д не пречи на усвояването когато сме в дефицит. Част от витамин Д го правят или задържат бактериите в червата. Витамин Д пречи когато е в излишък. Също и нивата на калий са важни. Калият пречи на усвояването на магнезий, но в хипокалемия може да се стигне и до хипомагнеземия.

При липса на йод яйчниците правят кисти. При ИР йодът се изпикава в повече, магнезий и цинк също.

# 508
Нали казваш, че те разхлабва,  между разтройството и разхлабването разликата е само в степента, иначе механизма е един и същ?

# 509
Изчислявам си гликирания хемоглобин на 5,2. Това как е като стойност? Изчисленията са според средната КЗ измерена с глюкомера (като включват и дните през които ме "гонеше" глад постоянно, а КЗ не мърдаше от 5,6-5,7, дори и на гладно+  може би по-голяма част от измерванията са правени след хранене, а не на гладно).
StrangeRose, ако КЗ ти беше по-ниска, този инсулин щеше да ок. Не е нисък- не се ориентирай, че е много далеч от референтната 25! Макс 25 трябва да е 60 минути след обременяване с глюкоза (75 гр)! На гладно трябва да е под 5. Но КЗ на гладно също не бива да е почти 6.
За КЗ знам. Може и да не е нисък, но не е и висок (нали?), а КЗ е висока. Може би това, което казва Миоки е единственото обяснение... Може и КЗ да е паднала леко, т. к. ходих пеш 30мин. и бях нервна преди изследването.

Това изследване на КЗ и инсулин не е меродавно след 30 мин ходене пеш. Ходенето може да е качило КЗ, може и да я е свалило, всичко може.

Гликиран Hb 5.5% означава средна КЗ около 6.1-6.2, което значи, че вдигаш КЗ след ядене. Имаш си проблем с глюкозата.

КЗ на гладно се влияе от ВХ, които си изяла и не си изразходвала предния ден. Деси123 беше пускала стойности като ходи и като не ходи и свали сутрешна КЗ 6 до 4.5 с две седмици яко ходене и спорт след ядене.

При мен стреса сваля КЗ, защото след стрес огладнявам, усещала съм и симптоми на хипогликемия. Имам фобия от болнична обстановка и лекари, ходих, за да компенсирам "нервите" малко.
Каквото и да съм яла предния ден, не е нормално след 10 часа да е над 5, аз знам, че при здрав човек до 2 часа се нормализира. При мен не е така явно. Може и постоянно да е висока, може и понякога да не е, но е повече време висока явно.
Но най-странното си остава, защо не се е синтезирал повече инсулин в момент, в който е била 5,8, независимо от причината да е толкова.

Общи условия

Активация на акаунт