Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

• 28 806
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Това, че магнезият може да има разхлабващ ефект значи ли, че трябва да го приемаме в такива дози, че да стоим постоянно в тоалетната и почти нищо да не усвояваме от изядената храна? 🤔
StrangeRose, вярвай ми, моят черен дроб е много добър в произвеждането на нова глюкоза 😉 А стресът като нищо може първо да ти вдига КЗ и после да я сваля, а ти да усещаш само симптомите тип хипогликемия.

# 511
Причиняването насила на леко разтройство, независимо по какви причини пречи на усвояването на много вещества. Когато редовно се налага такава помощ е редно проблемите да се търсят и да се отстранят по друг начин - например повече фибри или пък клизма нещо, поне няма да влияе на целите черва.

Аз не знам дали бях споделил тук една рецепта за смути от боровинки и арония, при което изхождането става като по команда, както африканските деца в проучванията, дето докторите се изумили как е възможно да се ака по команда.. Целия процес отнема 2-3 секунди и ставаш от тоалетната чиния. Няма какво повече да правиш на нея.

# 512
Какво разстройство, че и причиняване насила, те гони- не знам...😁 Съществува и ленено семе, зеленчуци, а и други неща. Аз лично не пия магнезий, за да си "причинявам разстройство". Пък било то и леко...

# 513
Това, че магнезият може да има разхлабващ ефект значи ли, че трябва да го приемаме в такива дози, че да стоим постоянно в тоалетната и почти нищо да не усвояваме от изядената храна? 🤔
StrangeRose, вярвай ми, моят черен дроб е много добър в произвеждането на нова глюкоза 😉 А стресът като нищо може първо да ти вдига КЗ и после да я сваля, а ти да усещаш само симптомите тип хипогликемия.
В крайна сметка как да разбера имам ли ИР?

# 514
Ами имаш метаболитен синдром според мен. Имаш не оптимални нива на КЗ, имаш симптоми, какво повече може да искаш, че да си сигурна, че имаш проблем? Взимай мерки, не отлагай. От теб зависи да коригираш положението и имаш реални шансове да се справиш. Успех!

# 515
Изследваш пак инсулин и КЗ- като този път гледаш да си възможно най-спокойна (аз ходя бавно до спирката преди изследване), да си се наспала и т. н. Обаче ако инсулинът пак излезе 4-5 само стойностите на гладно не дават много информация. Или правиш обременяване с глюкоза (ОГГТ със стойности на КЗ и инсулин за 0, 60 и 120 мин- но там си има изисквания как точно се провежда изследването- не бива да се прави често). Аз не съм правила ОГГТ, защото се виждаше проблем и с КЗ, и с инсулин на гладно.
И аз като Миоки мисля, че имаш проблем, още повече щом имаш и симптоми. Въпросът е колко зле е положението...но има какво да се направи. Успех и от мен!

# 516
  • Paris, France
Причиняването насила на леко разтройство, независимо по какви причини пречи на усвояването на много вещества. Когато редовно се налага такава помощ е редно проблемите да се търсят и да се отстранят по друг начин - например повече фибри или пък клизма нещо, поне няма да влияе на целите черва.

Аз не знам дали бях споделил тук една рецепта за смути от боровинки и арония, при което изхождането става като по команда, както африканските деца в проучванията, дето докторите се изумили как е възможно да се ака по команда.. Целия процес отнема 2-3 секунди и ставаш от тоалетната чиния. Няма какво повече да правиш на нея.

Никакво леко разстройство не си причинявам. Запекът ми е такъв, че едвам ходя на няколко дена като ям фибри. Фибрите ужасно ме запичат. Установих го миналата година по случайност, когато не ядох фибри. Ходя нормално само като ям доста мазнина без много фибри или доста леща и боб. А ми казваха да ям фибри като се запекох по кето диетата. Нормално не съм разхлабена. Клизмата влияе много повече от прословутия магнезий. Променя и чревната флора.

Африканските деца не ходят по команда, съжалявам. Поне съм живяла сред такива. Имат много паразити и чревни инфекции и диарии, но не ходят по команда. В западна Африка, но и в централна доста често прибягват към клизми. Майките им масажират дълго коремите.

https://www.shutterstock.com/fr/editorial/image-editorial/niger- … an-enema-9865140a

StrangeRose, не е странно да не се вдига инсулин. Просто не си склонна към хиперинсулинемия. Зависи от средата в матката когато си била ембрион и фетус. Ако майка ти е имала хипогликемии или просто ниска КЗ, то в панкреасът ти не са се образували голям брой острови на Лангерханс. Генетиката също влияе.

Имаш проблем при такъв гликиран и можеш да вземеш мерки. Не мисля, че има смисъл от ОГТТ. Направо виж Д3, фолат, Б12 и почвай омега 3, листа за К1, салати, намали ВХ и ходи бързо. Не си зле, но трябва да вземеш мерки. При нисък инсулин и Т3 е нормално да ти изчезне цикъла. Можеш да ходиш средно бързо след ВХ.

# 517
И аз мисля, че няма нужда от ОГГТ, за да се разбере дали има проблем.

# 518
Миналата година Дуфастн, сега противозачатъчни, не сме ги взели. Единия гениколог казва, че се виждали кистите, другия, че трудно се виждат! Потресена съм искам да намеря лекар, който да не гледа на парче - нямаш цикъл, ще лекуваме симптома, причината?!? Препоръчайте ендокринолог и гениколог (Пловдив, Стара Загора), които са в час, четат новостите, знаят какво да правявят и чуват пациента
 Храненето ще се постараем да променим, други изследвания трябва ли да пуснем?
За Стара Загора мога да препоръчам ендокринолог д-р Грета Вълканова, от гинеколозите нямам наблюдение дали някой разбира от СПКЯ, при който не е задължително да има кисти по яйчниците.

# 519
Добро утро! Ирен, точно за Вълканова не съм съгласна, че не е от старата школа - директно хапчета. Стамен Касалов е лекаря, който ми изписа добавки и режим и ми каза следващия път като се видим да съм поне шест килограма по-лека. Писа ми обременяване с глюкоза задължително, където лъсна ИР. Та за Стара Загора препоръчвам него.
Напоследък все повече народ около мен, който е карал Ковид има проблеми с КЗ. Дори на баща ми лекаря е казал, че поне година след това ще му трябва, за да се нормализират нещата.
Аз ползвам магнезий спрей на Better You. Не знам колко е ефективен, но него ми препоръчаха. Какво ви е мнението?

# 520
Бренди, аз ходих при нея вече бременна, по препоръка на момиче от тук. За Касалов съм чела и положителни , и отруцателни отзиви. Аз хапчета(Метфогама) пиех още преди да посетя ендо- лекарка, която не препоръчвам, но пък ми пусна изследвания и коригира дозата на метформина. От Вълканова съм доволна, защото каза само хранителен режим да спазвам и то ВМ-НВХ , без стриктни рестрикции при въглехидратите и прием на плодове, с уговоката , че периодично ще си следя резултатите. Но пък аз съм от пациентите , които са доста информирани и знаят какво искат Wink

# 521
Направих си вчера кръвни изследвания, които ми пусна ревматологът заради съмнения за РА и реших да пусна допълнително инсулин, КЗ, феритин, витамин Д, магнезий.

Това, което установих е, че 2 месеца по-късно КЗ ми е все така в норма, но висока - 5.99. Не се притеснявам толкова, защото е възможно да е заради едни бадеми, които хапнах към 23 и нещо, точно преди лягане. А може и да не са толкова виновни бадемите, а просто да поддържам високи нива на кръвната захар. Disappointed

Инсулинът ми от 16.9 вчера излезе 14.6 (има лек спад и го отдавам на НВ хранене).

Витамин Д е 27 при референтна стойност > 30.

Феритин е 38.5 при референтни 13 - 150.

Магнезий е 0.9 при референтни 0.7 - 1.2

Продължавам в същия дух. Витамин Д трябва да почна да го взимам по-редовно. Имам капки вигантол и се чудя дали по 8 капки на ден е добра доза, за да си подпомогна малко положението. Другото, което ми сподели позната е, че понеже е мастноразтворим, било добре да се взима по време на хранене - така ли е действително или е по-добре да се взима вечер заедно с магнезия?

Съмняват ме и нивата на феритина - в норма е, но ми се струва по-нисък, от колкото трябва.

Мисля след Нова година да отида да пусна отново изследвания. Ще ми трябва ендокринолог, който да ми ги назначи, но като му дойде времето ще търся специалист.

# 522

Продължавам в същия дух. Витамин Д трябва да почна да го взимам по-редовно. Имам капки вигантол и се чудя дали по 8 капки на ден е добра доза, за да си подпомогна малко положението. Другото, което ми сподели позната е, че понеже е мастноразтворим, било добре да се взима по време на хранене - така ли е действително или е по-добре да се взима вечер заедно с магнезия?

8 капки е добре.По-добре е вит Д да се взема в първата половина от деня,с храна и далеч от магнезий.Има тема за него във форума и може да я погледнеш.

# 523
Недей вечер с магнезия, вземай си го с храна, както са ти казали за вит. Д. В усвояването му се намесват и храносмилателните процеси, не само това че е евентуално разтворен в мазнина от храната ти. То ако е само до това - те си го направо продават в маслен разтвор, но с храна се усвоява по-добре. А и имаше нещо май че вит. Д и магнезий се вземат поотделно, а не в един прием че май пречеше да се усвои магнезия. На две глътки кафе съм още, не се сещам точно какво и що беше но може да потърсиш в тая насока информация.
Помисли и за витамин К2 щом ще вземаш височки дози витамин Д. Другата причина да не се взема вечер е че при някои хора повлиява производството на мелатонин и може и да не спиш много добре ако го вземаш в края на деня, по-добре в началото или поне такава информация съм срещала. Има цяла тема за витамин Д във форума и там има доста информация събрана и обсъждана, може да погледнеш и нея.

# 524
iradkova, вит. Д е "слънчевият" витамин, не се пие вечер 😉 Освен това, мисля, че трябваше да се взима далеч от магнезия- заради усвояването на магнезия. В капките Вигантол си има мазнина, мисля, че не е нужно специално по време на хранене да се приемат (ако човек се храни ВМ-НВХ). Аз ги приемам преди хранене или по някое време след, нямам навик да приемам хапчета или добавки с храна (освен ако изрично не пише така да ги приемам). Как ти е желязото, ЖСК, хемоглобин? Ако не са с добри нива, може и да се вдигне още малко феритин. Симптоми като косопад имаш ли? Повече от 2 единици при инсулина не са "спаднал е малко" 🙂 Той принципно не пада бързо. Възможно е КЗ да се дължи на глюконеогенеза нощем- ако е така, няма особено значение какво ядеш вечер...Може да се наложи да преразгледаш режима, да пробваш по-ранна вечеря, пропускане на закуска или някаква форма на фаст (не е задължително да е за много часове, нито ежедневно, важно е да ти е поносимо). Добре е да приемаш и К2, ако дозите на вит. Д са по-високи.
П. С. Момичета, ама много сте бързи, изпреварихте ме... 😄
П. С. 2. Понеже няколко вечери подред се будя нощем, много отчетливо усещам по кое време черният ми дроб се опитва да си изработи още глюкоза- между 2 -4 ч. По това време винаги глюкомерът отчита по-висока стойност, дори и няколко часа по-рано да е била по-ниска. Усещането е нещо като глад, обаче търпим (почти ми е приятен, защото знам на какво се дължи (и какво следва- топене на мазнини). Като не му подавам много вгх през деня (до около 50 гр са), просто няма откъде да си изработи много нова глюкоза и се "отключват" складираните мазнини 🙂

Общи условия

Активация на акаунт