Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

• 28 778
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
  • Paris, France
jerami, офисът на TEVA, които произвеждат алфакалцидол за тукашния пазар е на метри от дома ни. Джипито ми, което ме следеше докато имах ИР ми го изписа през 2016г, но ме предупреди да внимавам с калций и pH на урината и абсолютно да не го пия докато ям Кето. Мииии, нямаше ефект. Нямам проблем с бъбреците. Всичко - разни паратироидни хормони, фосфор и още не знам си какво си излиза идеално. С кръвно никога не съм имала проблем.

Излекуването не се съдържа само в хапчета, но в началото не можем без тях, съжалявам. Ние ако имахме достатъчно омега 3, Д3, Б12, фолат, цинк, магнезий, селен, йод, вит С и още 100 неща, нямаше да имаме ИР. Сега, някои липси спокойно могат да се набавят от храна, но за други в началото трябват хапове. Има и генетичен компонент, неусвояване.

Винаги ще има някакъв % хора, които по някаква причина никога няма да могат да отслабнат или да се отърват от ИР.

Не знам какво не съм разбрала, а и вече не ме интересува силно. Знаеш,че повечето от нас изчезваме от темата в един момент. Такива като тебе и мене и още няколко като Елора, Бледолилава, савина33 сме малко, но и ние не пишем непрекъснато.

Не може да се сърдите на хората, които по някаква причина не искат или не могат да пазят вашата диета. Преди 3 години довлякох тук едно момиче с диабет и взех да обяснявам какво съм направила аз. Много хора скочиха срещу моята диета от 600 калории на ден с леген спанак и магданоз, а аз досега се кълна в нея. Стотици хора.ми писаха на лични, но не знам някой да я е направил. Не мога да им се сърдя, нито да казвам,че е единственото правилно.

В борбата с ИР има място за вегански и вегетариански методи. Много хора не желаят животинска храна, а някои генетично не я толерират. Аз нямам предразсъдъци, но моето желязо пада на веганско хранене. Дъщеря ми в момента е в болница с анемия и доста тежки липси от упорито веганско хранене. И въпреки това уважаваме желанието и.

Чела съм доста успешни истории за справяне със СПКЯ с плодово суровоядство, но става дума за слаби жени, не затлъстели с ИР.

Аз искам да прочета успешни истории с веганско диета. Човекът да пише начални резултати, тегло, ръст, симптоми, какво точно е направил, примерно меню, добавки и краен резултат и колко време го е задържал. Вече съм си разказала моята история, включая периодите с WFPBD, в които ИР се подобряваме колкото с кето, но:

1. Бях махнала мазнините в черен дроб.

2. Бях отслабнала с 15 кила.

3. Ходех бързо след всяко ядене на сериозни ВХ.

Тогава даже ядях и мазно след цикъл.

Не мисля, че можех да отслабна на този режим, бях го пробвала и не се получаваха нещата.

# 571
Така. Жените имат нужда от около 2 пъти (по спомен, а може и да е повече) повече желязо от мъжете. Поне жените в детеродна възраст. Причина? Загубата на кръв с месечния цикъл. Най-малкото (пък то никак не е малко при някои жени).
Хомоцистеинът обикновено се покачва когато има дефицит на Б 12- някой да ме поправи, ако греша! Съответно, не виждам как Б 12 ще повиши хомоцистеина...
Не е вярно, че няма значение какъв Б 12 се приема. Изобщо не е вярно. Има хора които не могат да усвояват всяка форма, дори може някои форми да са вредни за тях- затова е желателно да се приема метилирана форма. Също така, освен подезичен Б 12, има и спрейчета за нос. Да, добре е да се приема през лигавица (подезичен, спрей за нос), защото може да има проблем с усвояването през стомаха...
Не знам дали няма начин да се предозира Б 12, но определено има начин засиления му прием като добавка да доведе до осезаемо спадане на желязото...Затова не е никак зле хора с по-ниско желязо да си правят сметката по колко да пият. И желателно е да се оправи първо желязото и после да се приема Б 12 (ако стойностите му не са много зле).
И последно, изобщо не съм съгласна, че след 40 дни глад човек може да "яде каквото му падне"...От личен опит (макар и не за 40 дни, а за 20) мога да кажа, че след това изобщо не е трудно да се качват килограми и от много ниски калории, и при доста разумно хранене...
Съгласна съм единствено, че диабетик тип 1 не бива да си бие повече инсулин и после да яде торта. 😃

Здравейте. Всеки има нужда от различно количество желязо. В червата има механизъм, който усвоява КОЛКОТО ТРЯБВА желязо. Тозимеханизъм се явява един вид защита срещу предозиране. Само че той работи само за формата на желязото, която е в зеленчуци плодове и т.н., но НЕ работи когато источника е месо. При месото усвояването е НАСИЛА и точно там проблема - тялото усвоява насила и повече от необходимото и трупа запаси, които са опасни. Повече за този механизъм можете да научите на nutritionfacts.org.

При дефицит на Б12 би следвало хомоцистеина да се покачи, точно така. Ако съм казал друго е грешка. Неутрализирането на хомоцистеина освен от Б12 зависи и от няколко други витамина и системи.

Б12 може би е най-правилно да се приема като cyanocobalaminе, той като се оказва най-стабилен и най-консистентно вдига нивата при дефицит.
Methylcobalamin се оказва по-нестабилен и има риск да не покачи нивото. Разбирате ли - проблем на самите добавки, на нестабилната форма.
За съжаление напоследтк Methylcobalamin стана толкова известен, че на практика не може да се намери по аптеките от класическия cyanocobalamine. Другите форми са съвсем редки
.
Разликите във формите, за които говорите се прояват при строго определени случаи и не би следвало да се отчитат в обшия случай. Тук даваме препоръки на общо основание, а не за всеки (крайно рядък) случай. Та това са принципните препоръки.
По-подробна информация на nutritionfacts.org.

Ако смятате, че има достатъчно проучвания за Б12 като спрей за нос - сигурно и с него може, но със сигурност повече данни са натрупани за хапчетата под езика.

>>  И желателно е да се оправи първо желязото и после да се приема Б 12 (ако стойностите му не са много зле).

Тук може би имате пред вид, че липсата на едното е възможно да маскира липсата на другото. Уточнете, защото е интересно какво точно имате пред вид.

Напомням на четящите, че механизма за усвояване на Б12 е сложен и се поврежда. По тази причина яденето на месо не гарантира високо ниво, нито достатъчност. Просто увеличава шансовете, но не е гаранция. - повече инфо на nutritionfacts.org Wink
Мислиш ли, че това показва добра осведоменост, като се има предвид, че цианокобаламин е изкуствено съединение, което практически не съществува в организма и при чиято обработка в тялото се отделя цианид, а метилкобаламин е активния б12 съществуващ в организма.

Веднага пускам, ти прецени дали съм неосведомен: https://nutritionfacts.org/video/the-best-type-of-vitamin-b12-cy … -methylcobalamin/
Там в поредицата е засегнат подробно и въпроса и за с цианида, защото е важно колко е това количество все пак.

Щом говорим за изкуственост - често се дава фолиева киселина, а не Methylfolate, което на пръв поглед е странно -  едното е съвсем синтетично, даже заподозряно за рак. Има основателна причина за това обаче.

Последна редакция: пт, 06 авг 2021, 00:22 от MiroG

# 572
Невена, не знам кого визираш като казваш
"Не може да се сърдите на хората, които по някаква причина не искат или не могат да пазят вашата диета"? Аз примерно не се сърдя. Нека всеки намери своя начин. Но и не разбирам защо някой друг трябва да се сърди, че повечето тук не можем от личен опит да дадем "благословия" да се ядат повече вгх, обижда се понеже не чува каквото му се иска (образно казано) и после да пише по други теми колко сме лоши...Поведението на Миро също не ми харесва, защото постоянно твърди, че всички тук са заблудени...стадо...
Миро, твърдиш, че четеш много проучвания, обаче накрая все излиза "така е, защото nutritionfacts казва, че е така"...
Джерами, може и за някои неща да не съм съгласна с теб, обаче има и такива които подкрепям с две ръце.

# 573
  • Столичанин ама не в повече :D
jerami, офисът на TEVA, които произвеждат алфакалцидол за тукашния пазар е на метри от дома ни. Джипито ми, което ме следеше докато имах ИР ми го изписа през 2016г, но ме предупреди да внимавам с калций и pH на урината и абсолютно да не го пия докато ям Кето. Мииии, нямаше ефект. Нямам проблем с бъбреците. Всичко - разни паратироидни хормони, фосфор и още не знам си какво си излиза идеално. С кръвно никога не съм имала проблем.

Излекуването не се съдържа само в хапчета, но в началото не можем без тях, съжалявам. Ние ако имахме достатъчно омега 3, Д3, Б12, фолат, цинк, магнезий, селен, йод, вит С и още 100 неща, нямаше да имаме ИР. Сега, някои липси спокойно могат да се набавят от храна, но за други в началото трябват хапове. Има и генетичен компонент, неусвояване.

Винаги ще има някакъв % хора, които по някаква причина никога няма да могат да отслабнат или да се отърват от ИР.

Не знам какво не съм разбрала, а и вече не ме интересува силно. Знаеш,че повечето от нас изчезваме от темата в един момент. Такива като тебе и мене и още няколко като Елора, Бледолилава, савина33 сме малко, но и ние не пишем непрекъснато.

Не може да се сърдите на хората, които по някаква причина не искат или не могат да пазят вашата диета. Преди 3 години довлякох тук едно момиче с диабет и взех да обяснявам какво съм направила аз. Много хора скочиха срещу моята диета от 600 калории на ден с леген спанак и магданоз, а аз досега се кълна в нея. Стотици хора.ми писаха на лични, но не знам някой да я е направил. Не мога да им се сърдя, нито да казвам,че е единственото правилно.

В борбата с ИР има място за вегански и вегетариански методи. Много хора не желаят животинска храна, а някои генетично не я толерират. Аз нямам предразсъдъци, но моето желязо пада на веганско хранене. Дъщеря ми в момента е в болница с анемия и доста тежки липси от упорито веганско хранене. И въпреки това уважаваме желанието и.

Чела съм доста успешни истории за справяне със СПКЯ с плодово суровоядство, но става дума за слаби жени, не затлъстели с ИР.

Аз искам да прочета успешни истории с веганско диета. Човекът да пише начални резултати, тегло, ръст, симптоми, какво точно е направил, примерно меню, добавки и краен резултат и колко време го е задържал. Вече съм си разказала моята история, включая периодите с WFPBD, в които ИР се подобряваме колкото с кето, но:

1. Бях махнала мазнините в черен дроб.

2. Бях отслабнала с 15 кила.

3. Ходех бързо след всяко ядене на сериозни ВХ.

Тогава даже ядях и мазно след цикъл.

Не мисля, че можех да отслабна на този режим, бях го пробвала и не се получаваха нещата.
И преживяванията с дъщеря ти не те ли научиха, че здравето не е нищо друго освен ниво на баланс, зимата като си стоях на касата с една парче тофу, една непозната руса мацка ме пита дали не съм веган, преди няколко месеца като бях на вечеря с приятелки и си поръчах пилешки дробчета в масло и салата домати и краставици, ме питаха дали не съм на ау, и тука според единия потребител, който яде кюфте си носи кръста, а според другия потребител, който не яде кюфте си носи кръста, и кво излиза, че такива като мен носят по два кръста (ама па де да знаеш, може да се окаже, че тея хора всъщност не носят никакви кръстове). Колко пъти обясних, че повишения холестерол е не по-малко опасен отколкото повишената кръвна захар, ама щото високомазнинните пишели, че не било проблем значи не било проблем, и това е уморяващо, поне 5 потребителки писали в тая тема или във вм темата са ми се оплаквали от спиране на цикъл опадване на косата и някои от тях и отключване на хипофункция, ама не смеят да го изкажат тук или в оная тема, щот ша бъдат атакувани и ще почне да им се обяснява, че със сигурност били бъркали някъде.
Така. Жените имат нужда от около 2 пъти (по спомен, а може и да е повече) повече желязо от мъжете. Поне жените в детеродна възраст. Причина? Загубата на кръв с месечния цикъл. Най-малкото (пък то никак не е малко при някои жени).
Хомоцистеинът обикновено се покачва когато има дефицит на Б 12- някой да ме поправи, ако греша! Съответно, не виждам как Б 12 ще повиши хомоцистеина...
Не е вярно, че няма значение какъв Б 12 се приема. Изобщо не е вярно. Има хора които не могат да усвояват всяка форма, дори може някои форми да са вредни за тях- затова е желателно да се приема метилирана форма. Също така, освен подезичен Б 12, има и спрейчета за нос. Да, добре е да се приема през лигавица (подезичен, спрей за нос), защото може да има проблем с усвояването през стомаха...
Не знам дали няма начин да се предозира Б 12, но определено има начин засиления му прием като добавка да доведе до осезаемо спадане на желязото...Затова не е никак зле хора с по-ниско желязо да си правят сметката по колко да пият. И желателно е да се оправи първо желязото и после да се приема Б 12 (ако стойностите му не са много зле).
И последно, изобщо не съм съгласна, че след 40 дни глад човек може да "яде каквото му падне"...От личен опит (макар и не за 40 дни, а за 20) мога да кажа, че след това изобщо не е трудно да се качват килограми и от много ниски калории, и при доста разумно хранене...
Съгласна съм единствено, че диабетик тип 1 не бива да си бие повече инсулин и после да яде торта. 😃

Здравейте. Всеки има нужда от различно количество желязо. В червата има механизъм, който усвоява КОЛКОТО ТРЯБВА желязо. Тозимеханизъм се явява един вид защита срещу предозиране. Само че той работи само за формата на желязото, която е в зеленчуци плодове и т.н., но НЕ работи когато источника е месо. При месото усвояването е НАСИЛА и точно там проблема - тялото усвоява насила и повече от необходимото и трупа запаси, които са опасни. Повече за този механизъм можете да научите на nutritionfacts.org.

При дефицит на Б12 би следвало хомоцистеина да се покачи, точно така. Ако съм казал друго е грешка. Неутрализирането на хомоцистеина освен от Б12 зависи и от няколко други витамина и системи.

Б12 може би е най-правилно да се приема като cyanocobalaminе, той като се оказва най-стабилен и най-консистентно вдига нивата при дефицит.
Methylcobalamin се оказва по-нестабилен и има риск да не покачи нивото. Разбирате ли - проблем на самите добавки, на нестабилната форма.
За съжаление напоследтк Methylcobalamin стана толкова известен, че на практика не може да се намери по аптеките от класическия cyanocobalamine. Другите форми са съвсем редки
.
Разликите във формите, за които говорите се прояват при строго определени случаи и не би следвало да се отчитат в обшия случай. Тук даваме препоръки на общо основание, а не за всеки (крайно рядък) случай. Та това са принципните препоръки.
По-подробна информация на nutritionfacts.org.

Ако смятате, че има достатъчно проучвания за Б12 като спрей за нос - сигурно и с него може, но със сигурност повече данни са натрупани за хапчетата под езика.

>>  И желателно е да се оправи първо желязото и после да се приема Б 12 (ако стойностите му не са много зле).

Тук може би имате пред вид, че липсата на едното е възможно да маскира липсата на другото. Уточнете, защото е интересно какво точно имате пред вид.

Напомням на четящите, че механизма за усвояване на Б12 е сложен и се поврежда. По тази причина яденето на месо не гарантира високо ниво, нито достатъчност. Просто увеличава шансовете, но не е гаранция. - повече инфо на nutritionfacts.org Wink
Мислиш ли, че това показва добра осведоменост, като се има предвид, че цианокобаламин е изкуствено съединение, което практически не съществува в организма и при чиято обработка в тялото се отделя цианид, а метилкобаламин е активния б12 съществуващ в организма.

Веднага пускам, ти прецени дали съм неосведомен: https://nutritionfacts.org/video/the-best-type-of-vitamin-b12-cy … -methylcobalamin/
Там в поредицата е засегнат подробно и въпроса и за с цианида, защото е важно колко е това количество все пак.

Щом говорим за изкуственост - често се дава фолиева киселина, а не Methylfolate, което на пръв поглед е странно -  едното е съвсем синтетично, даже заподозряно за рак. Има основателна причина за това обаче.
Тоест както казва на 2та минута, по-добре е да използваме изкуствена форма, при която се отделя цианид, и се натоварват бъбреците вместо да използваме естествени форми, която съществуват в тялото.
Или пък в друго клипче, дето ми излезе отстрани, че най-здравословните хранителни източници на б12 били обогатена хранителна мая и обогатени лийфсайд, които са като нашите корнфлейксове.
Това нутришънфактс е същото като диетдоктор, щот със зрънце истина (в първото клипче, че все пак при хора с бъбречни проблеми може би е по-добре да се приемат метилирани форми, във второто относно неактивния б12 в спирулината) се прави цял хляб от неистини,
както миналата година писах надълго и нашироко, що обяснението за влизането на инсулина в клетките от диетдоктор е пълна лъжа, дето дори липсва квато и да била логика
както миналата седмица гледах оня доктор берг дет обясняваше, как наистина фт3 падал с 40% при кето палео вм и т.н., ама това не било никакъв проблем, щот тсх не се вдигал (пълна лъжа), и тялото преспокойно можело да си живее с ниски нива на фт3 (нищо, че повечето функции в организма зависят от него, и че може да се изпадне в кома заради това).

# 574
Джерами, по повод носенето на кръста се закачах с Миро 😃 Тук едва ли има някой който колкото и да е стриктен с ВМ-НВХ...никога не яде и нещо по-въглехидратно. Колко "мазен" или не да е режимът също всеки си решава сам, дори за един човек не е нужно всеки ден съотношенията да са еднакви.
Я кажи повече за това: "както миналата година писах надълго и нашироко, що обяснението за влизането на инсулина в клетките от диетдоктор е пълна лъжа, дето дори липсва квато и да била логика"? Защото това е обяснението и на стандартните доктори за инсулина- отварят се ключалките, инсулинът влиза, сваля КЗ...когато се повредят ключалките КЗ се повишава...

Последна редакция: пт, 06 авг 2021, 13:11 от dolce miele

# 575
  • Paris, France
Пускам ви една интересна статия за диабета и темповете на отслабване при високо-мазнинно/ниско-въглехидратно и ниско-мазнинно/ високо-въглехидратно - текста на проучването е свободно достъпен.

https://www.diabetesselfmanagement.com/blog/low-fat-vs-low-carb/

Няма нищо интересно в статията. Диетите, и двете са зле формулирани. Само като видях каймата и колбасите в чинията на снимката и кашкавала до тях и ми стана лошо. В здравословна диета за ИР място за колбаси и кайма няма.

Много хора отслабват с обикновено намаляване на калориите. Когато, обаче,това се постигне с интензивен спорт (90 минути каране на колело ма ден), метаболизъм пада и пада трайно. Тези отслабнали на ВВ могат да се окажат по-дебели отколкото преди диетата след 1 или 2 години. Половината излекували диабета с Нюкасълската Сега отново са с диабет. Защо? Защото след диетата трябва да ядат не повече от 2/3 (две трети) от това, което са яли преди диетата.

Мога да обясня донякъде защо няма загуба на мазнини при НВ седмицата - НВ качва кортизол, а интензивния спорт също го качва. Обикновено не спортуваме активно в периода на адаптация към НВ, а в проучването са карали колело 90 мин. 

На кетогенна диета също може да не се отслабва и даже да се дебелее. На кетогенна може да се омазни черен дроб и панкреас, да се качи инсулин. Излишните мазнини също трябва да се горят.

Изчела съм не 1, а 101 или повече проучвания за ИР и отслабване. Всички са категорични за едно:

"These studies have consistently observed that overweight adults with higher insulin secretion or insulin resistance lose more weight on Low-Carb than Low-Fat diets. In contrast, lower insulin secretion or the more insulin sensitive individuals in these trials had more or comparable success with a Low-Fat diet. McClain et al. observed that participants with higher baseline fasting insulin concentrations had lower adherence than participants with lower fasting insulin concentrations when assigned Low-Fat, even when unaware of their baseline fasting insulin status" - Тези проучвания последователно наблюдават, че затлъстелите възрастни (зрели хора, не деца, а не в смисъл на стари)  с по-висока секреция на инсулин или инсулинова резистентност губят повече тегло на нисковъглехидратни, отколкото на нискомзнинни диети. Обратно, по-ниската секреция на инсулин или по-чувствителните към инсулин индивиди в тези проучвания са имали по-голям или сравним успех с диета с ниско съдържание на мазнини. McClain et al. отбелязват, че участниците с по-високи нива на инсулин на гладно са имали по-ниско ниво на спазване на режима от участниците с по-ниски концентрации на инсулин на гладно, когато им е предписана нискомазнинна, дори когато не са наясно с техния изходен инсулинен статус на гладно. Това от:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5898445/

При затлъстелите инсулинът на гладно често е повишен.

Ето почти 2 дузини сравнения на нискомазнинни с ниско ВХ диети:

https://www.healthline.com/nutrition/23-studies-on-low-carb-and-low-fat-diets

7то на Volek e много интересно. От 8то проучване, на Meckling, при което загубата на тегло е еднаква:

"Blood pressure decreased in both groups, both systolic and diastolic. - и при двата режима има понижаване на долна и горна граница на кръвно.

Total and LDL (bad) cholesterol decreased in the low fat group only. - само нискомазнинният режим е понижил общ и лош холестерол

Triglycerides fell in both groups. - и НМ и НВ понижават триглицериди.

HDL (good) cholesterol rose in the low carb group, but it fell in the low fat group. - добър холестерол се качва при НВ и пада при НМ.

Blood sugar went down in both groups, but only the low carb group had decreases in insulin levels. This indicates improved insulin sensitivity" - КЗ пада при двата режима, но само НВ намалява ниво на инсулин и подобрява инсулиновата чувствителност.

В резюме - може да отслабнете на всякаква диета ако имате нормален или нисък инсулин. Все пак един от симптомите на диабет 1 е точно бърза загуба на тегло без диета и даже с повишен апетит. Ако инсулинът на гладно е над 5 ще видите зор на ВВ диета. Колкото по-висок е инсулинът на гладно, толкова по-дълго е влизането в кетоза, а излизането става от нищо.

# 576
Съгласна съм, Невена. Ако има такива при които много вгх действат добре, то нека споделят опита си в другата тема.

# 577
  • Paris, France
jerami, в тази тема поне, никой няма да посъветва жена с понижен от кето диета и/или отслабване Т3 и липса на цикъл да продължава с диетата без промени. Тук пише дама с такъв проблем и лично аз и писах как съм се справила и какво може да се направи. Ето тук съм и писала:

https://m.bg-mamma.com/?topicrefid=19;topic=1241875.msg43206857#new

Факт е, че като съм с нормално тегло нямам цикъл на кетогенна и затова не я правя дълго. Има стратегии, които трябва да се тестват. Може да се увеличат мазнини, протеини, да се намали спорта, да се замени кардио със силови. Не забравяй, че има жени, които влизат в хипоталамична аменорея и след отслабване с други диети и даже без диета. Малцинство сме тези, на които се е случило.

Понижаването на Т3 не е нежелано когато свободният Т3 е висок. ИР с обезитет се характеризират с нормално към повишено TSH, T4 на долна и високо Т3. Не са над норма, но не са и към средата.

https://www.researchgate.net/publication/314126236_Insulin_resis … abolomic_analysis

"Indeed, it has been shown that in obese individuals, who more frequently are insulin-resistant, FT4 levels are lower, and TSH and FT3 levels are higher" - при силно затлъстели, често ИР,свободен Т4 е по-нисък, ТSH и свободен Т3 са по-високи.

На мене ми поставиха диагноза по тези хормони, като ме пратиха на ОГТТ за доуточняване.

Високият Т3 разбрицва кръвоносните съдове. Свалянето му е желан ефект при затлъстяване с ИР. 

А качването му става с витамини А, Д, Е + селен и цинк и йод за Т4. При мене ядене на дроб или масло от дроб на треска помагат. Има и готово:

https://www.amazon.com/Dr-Westin-Childs-Biosynthesis-Sensitivity/dp/B075B548MN

Опадването на косата ми се случи 6 месеца след отслабването, но ако имам избор, предпочитам опадала коса пред сърцебиене, непрекъснати инфекции и болка. Косата порастна отдавна, ама вече не я искам дълга. Държа я малко над кръста.

Не знам кой е припаднал с такова ниско Т3. Не съм срещала подобно оплакване.

Пак да повторим, че една диета може да е идеална в дадени условия, и неподходяща в други. Може да се смени.

Каквато и диета да се пробва, ще трябва за известно време да се опразним от ВХ. Факт.

# 578
  • Пловдив
Момичета, здравейте!Това са ми последните правени изследвания, но не са от тази година.Да разбирам ли, че имам инсулинова резистентност?

Група Показател   Вид материал       Резултат   Измерителна единица   Референтна област   Метод
Хормони
Инсулин (IRI) сутр. на гладно   Serum        8.04       mIU/l     Оптимална стойност <10 mIU/l     ECLIA *

Клинична химия
Глюкоза   Serum        5.2       mmol/l     2,8 - 6,1     HK

# 579
Nevena Virolan, моля те сподели нещо за диетата с легените спанак и магданоз. Стана ми интересно и виждам,че назад е обдъждано, но не намирам нищо съществено. Най-бегло само ако може..

Jerami, разбрах ти гледната точка. Аз също взимам само methylcobalamin. При мен и баща ми доза 7x1000mcg седмично не може да вдигне над горна референтна. Майка ми с 2x1000  качва 2 пъти над горна референтна. Не съм дълбал в причините и не съм пробвал доза 5000. Бих пробвал cyano* да ти кажа, или ако имате други идеи...

Какво стана сега, защо всички спряха на пишат, не си говориме ли вече? Wink

Последна редакция: пт, 06 авг 2021, 15:34 от MiroG

# 580
  • Столичанин ама не в повече :D
jerami, в тази тема поне, никой няма да посъветва жена с понижен от кето диета и/или отслабване Т3 и липса на цикъл да продължава с диетата без промени. Тук пише дама с такъв проблем и лично аз и писах как съм се справила и какво може да се направи. Ето тук съм и писала:

https://m.bg-mamma.com/?topicrefid=19;topic=1241875.msg43206857#new

Факт е, че като съм с нормално тегло нямам цикъл на кетогенна и затова не я правя дълго. Има стратегии, които трябва да се тестват. Може да се увеличат мазнини, протеини, да се намали спорта, да се замени кардио със силови. Не забравяй, че има жени, които влизат в хипоталамична аменорея и след отслабване с други диети и даже без диета. Малцинство сме тези, на които се е случило.

Понижаването на Т3 не е нежелано когато свободният Т3 е висок. ИР с обезитет се характеризират с нормално към повишено TSH, T4 на долна и високо Т3. Не са над норма, но не са и към средата.

https://www.researchgate.net/publication/314126236_Insulin_resis … abolomic_analysis

&quot;Indeed, it has been shown that in obese individuals, who more frequently are insulin-resistant, FT4 levels are lower, and TSH and FT3 levels are higher&quot; - при силно затлъстели, често ИР,свободен Т4 е по-нисък, ТSH и свободен Т3 са по-високи.

На мене ми поставиха диагноза по тези хормони, като ме пратиха на ОГТТ за доуточняване.

Високият Т3 разбрицва кръвоносните съдове. Свалянето му е желан ефект при затлъстяване с ИР. 

А качването му става с витамини А, Д, Е + селен и цинк и йод за Т4. При мене ядене на дроб или масло от дроб на треска помагат. Има и готово:

https://www.amazon.com/Dr-Westin-Childs-Biosynthesis-Sensitivity/dp/B075B548MN

Опадването на косата ми се случи 6 месеца след отслабването, но ако имам избор, предпочитам опадала коса пред сърцебиене, непрекъснати инфекции и болка. Косата порастна отдавна, ама вече не я искам дълга. Държа я малко над кръста.

Не знам кой е припаднал с такова ниско Т3. Не съм срещала подобно оплакване.

Пак да повторим, че една диета може да е идеална в дадени условия, и неподходяща в други. Може да се смени.

Каквато и диета да се пробва, ще трябва за известно време да се опразним от ВХ. Факт.
Не мога да отворя статията, но това че фт4 е нисък а фт3 и тсх висок е просто начална фаза на хипофункция, (когато жлезата се опитва да компенсира и заради това за определено време може да увеличи производството на фт3, докато образно казано се измори, всичко е въпрос колко високо е фт3, защото прекалено високото фт3 кара черния дроб да губи способността си да съхранява гликоген, а непрекъснато го бълва и заради това хората с хиперфункция обикновено имат повишена кръвна захар, при ниско фт3 обаче, пък черния дроб отново губи способността си да съхранява гликоген, но и да го освобождава при нужда и при тея хора много често кръвната захар е нестабилна, и целта трябва да е се регулира кръвната захар, само, че с нв режими не става, защото се увеличават хормоните на стреса, на които една от функциите им е именно да не позволят на кръвната захар да падне прекалено ниско.
В по-горното ти мнение обаче чета, че нискомазнинната диета не действала при хора с по-висок инсулин, щот не я спазвали така, както тея с по-нисък инсулин, тоест от това не излиза, че нискомазнинното хранене не действа при тея с по-висок инсулин, а че не действа, защото тези с по-висок инсулин не я спазват, което са две съвсем различни неща (но тея определения не ме кефят, щот нито се храня нискомазнинно нито високомазнинно, а балансирано).
Пак от твоето мнение:
"Total and LDL (bad) cholesterol decreased in the low fat group only. - само нискомазнинният режим е понижил общ и лош холестерол

Triglycerides fell in both groups. - и НМ и НВ понижават триглицериди.

HDL (good) cholesterol rose in the low carb group, but it fell in the low fat group. - добър холестерол се качва при НВ и пада при НМ."

Това не ли навежда на мисълта, че значи трябва да се търси комбинация, при която хем общия и лошия холестерол да не се повишават хем добрия холестерол да не пада?
Какви нива на витамин д имаш и какви нива целиш?
Джерами, по повод носенето на кръста се закачах с Миро 😃 Тук едва ли има някой който колкото и да е стриктен с ВМ-НВХ...никога не яде и нещо по-въглехидратно. Колко "мазен" или не да е режимът също всеки си решава сам, дори за един човек не е нужно всеки ден съотношенията да са еднакви.
Я кажи повече за това: "както миналата година писах надълго и нашироко, що обяснението за влизането на инсулина в клетките от диетдоктор е пълна лъжа, дето дори липсва квато и да била логика"? Защото това е обяснението и на стандартните доктори за инсулина- отварят се ключалките, инсулинът влиза, сваля КЗ...когато се повредят ключалките КЗ се повишава...
https://bg-mam.ma/p/1219826/40819151
интересно е на кого ли съм отговорил:wink:
Момичета, здравейте!Това са ми последните правени изследвания, но не са от тази година.Да разбирам ли, че имам инсулинова резистентност?

Група Показател   Вид материал       Резултат   Измерителна единица   Референтна област   Метод
Хормони
Инсулин (IRI) сутр. на гладно   Serum        8.04       mIU/l     Оптимална стойност &lt;10 mIU/l     ECLIA *

Клинична химия
Тези изследвания не насочват към ир, поне не и на гладно.

# 581

Хормони
Инсулин (IRI) сутр. на гладно   Serum        8.04       mIU/l     Оптимална стойност <10 mIU/l     ECLIA *

Клинична химия
Не, ако е само базирано на тези числа, според мен не личи проблем с инсулина. Вече ако имаш основания да смяташ че има проблем, евентуално при обременяване би се показал (с изследване и на инсулина, не само кръвната захар), но поне на гладно си изглеждат добре стойностите.
Имаш ли някакви оплаквания, за да смяташ че може да имаш ИР?

# 582
jerami, кажи твои любими гурута/сайтове.

# 583
Джерами, така написано нямаше как да си спомня...😅
Невена, и при мен беше така по едно време- ТСХ и Т3 завишени, Т4 по-надолу в нормата. Тогава именно Джерами ми обясни какво се случва и какво ще последва...Малко след това ТСХ се покачи още (на ръба на референтните), а Т3 се смъкна почти на минимум. Тогава се чувствах мега зле (даже бях включила преди това някакви бавни вгх уж заради ЩЗ, а ставаше по-зле; после почнах хормона за ЩЗ и фастовете и се почувствах човек). При мен явно са свързани хипофункцията и дефицитът на желязо, от години понижи ли се желязото и ТСХ става почти 3 или повече, покача ли желязото, и щитовидните изглеждат по-добре...
Миро, на мен не ми излизаха известия за новите отговори...не знам защо. Затова и не съм писала 🙂

# 584
Поздрав за Миро - коментар на видео от любимия му сайт.

Общи условия

Активация на акаунт