Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

• 28 630
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
Спанака може би е най-полезната храна за калорийте си, кoято се продава масово в българските магазини.
Пускам някои препоръки:
- трябва да е суров. Всяка термична обработка го поврежда. Нищо особено, просто полезното му действие намалява.
- трябва да се блендира във високоскоростен блендер, за да се раздробят клетъчните стени и да са достъпни микронутриентите за храносмилателната система.
- в спанака има каротени, но е богат на - лутеин и зеаксантин, особено важни за очите - натрупват се върху ретината и я предпазват при излагане на UV и синя светлина.
- води се тъмно зеленолистен зеленчук - много богат на хлорофил, едни от най-добрите фибри за червата, богат на антиоксиданти за разлика от обикновената зелена салата.
- ако се комбинира с магнезиев цитрат би трябвало да усвоите по-малко оксалати, а усвоените няма да образуват толкова лесно калциево-оксалатни камъни в бъбреците.
- най-често се обработва с перметрин, който е умерено невротоксичен, но се отмива лесно с вода.

Много хубаво смути става с 200гр бейби спанак + 2 праскови + вода и изобщо не се усеща сладък вкус. Усещането е сякаш е с мляко, много е приятно за пиене.

Ако знаете други рецепти споделете.

Относно магданоза - като дете имах бъбречни камъни (не знам какви..), но положенето отиваше към сериозно. Казаха, че камъните не са малки и трябва да се разбиват. Тогава намерихме доктор, който каза - почвате сок от магданоз, след 1 месец идвате на контролен. Не помня по колко пиех дневно, но бяха чаши.. ужас беше. След месец нямаше никакви камъни, иначе магданоза е богат на оксалати?!

Споделете за него рецепта за смути/сок ако знаете.

Елора, казваш да търся.. 38 теми по 40-50 страници, мяу. Добре де, ако не се намерят тези постове, ще се наложи..

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 22:22 от MiroG

# 601
  • Столичанин ама не в повече :D
Миро, много пъти съм писала за ползите от ядене на корем на сурови, ниско калорични листа и зеленчуци. Контесата даже беше пуснала линк към видео, което обясняваше защо на кетогенна диета целина и подобни могат да се ядат сурови в каквито количества искаме и без да повишават КЗ и инсулин и даже да ги намаляват. Някои от важните ползи са:

1) Пълнят и разтягат стомаха и помагат на нивата на хормона на глада, грелин. При ИР и диабет 2 има проблем и повишено отделяне на грелин, а за мъжете нивата на грелин са по-важни от тези на лептин за успешно отслабване.

2) Повишават метаболизма. Все пак трябва да се обработят.

3) Доставят безценни витамини като К1 и Ц, бета каротен, фолат, Б6 и много други. Доставят и минерали като магнезий, натрий, калий.

4) Доставят ензими, които помагат за чистене на собствената плака и понижаване на холестерол. С възрастта отделянето на собствени ензими пада. При болен панкреас има и намалено отделяне на ензими, особено амилаза,за обработка на ВХ. 

5) Намаляват ГИ на поетата храна. Като се смесят 300 грама маруля и 200 грама торта, глицемичният индекс на нахлуващото от стомаха в червата намалява наполовина.

6) Намаляват рисковете от рак на черва, които се качват с повишаване на приетите мазнини. 

7) Дъвкането им чисти зъби и намалява количеството на стрептококите, предизвикващи плака и кариеси.

Sunglasses Оводняват. Съдържат 80-90% вода в зависимост колко са пресни.

9) Алкализират, дори и лимоните.

10) Доставят лимонена киселина за свързване с Na, K, Ca, Mg, от която панкреасът прави бикарбонат. Това производство е намалено при ИР.

11) Хранят чревни бактерии, които ни произвеждат полезности.

12) Мене ме запичат ужасно, но при други помагат да се ходи до тоалетна ако ВМ диета запече.

13) Горчивият вкус помага на работата на черен дроб.

Не слагам линкове към проучванията, защото ми е омръзнало, а и никой не ги чете. Готова съм да ги сложа при интерес. Горното го пиша за 10 път.

jerami, висок Т3 не е нужен при ВМ режим докато сме на режима. При кето диета в черния дроб гликоген няма, глюкоза за съхранение няма, защото малкото поета се изгаря веднага, така че няма нужда той да бъде съхраняван. Скоци на КЗ при строга кетогенна диета просто няма. То затова и ни слагат на нея като ни скача КЗ. Нисък Т3 си е напълно нормален при такъв вид хранене и това е физиологично. То и самата кетоза качва ИР, но това не пречи, защото докато сме на режима ВХ не влизат. След режима вече ги няма излишните кила, мазнини във вътрешностите, обем на тялото и спокойно можем да се върнем на ВХ и да видим какво ще стане. Понижаването на ИР след кето режим идва от свалените кила И освободеното място в клетките.

Т4 е нисък при ИР и диабет, защото се изпикава повече йод. Т4 се прави от йод. Другото е, че се обръща непрекъснато в Т3.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23203253/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32267361/

Много хора, Бледолилава, аз, но и други сме писали, че TSH се е покачило в началото, но след диетата падна.

А за холестерола- сурови зеленчуци, омега 3, ниацин, магнезий и още няколко трика помагат да е идеален при повечето хора, когато се храним НВ-ВМ. Писали сме вече как става.
Демек човек да пие ниацин за да си подобри холестеролния профил, след като може да си промени храненето и да го подобри по естествен начин? Нали обичаш да четеш проучвания потърси, че естествено регулирания холестерол предпазва много повече от сърдечно съдови заболявания от изкуствено регулирания (за което всъщност не са нужни никакви проучвания, щот ако нещата ставаха с хапчета нямаше да има дебели и болни хора). Нисък фт3, че не е физиологично при това хранене не виждам да съм казвал някъде, само че фт3 има десетки други функции освен контролирането на глюкозата, ир и щитовидната жлеза са свързани,
фт4 пада защото жлезата както една пеперуда се задъхва, оттам и тсх се качва, и ако това е по-слаб орган може и да не се оправи, а щитовидната жлеза образно казано казва на панкреаса как да работи, а не обратното защото тя е от висшите жлези с вътрешна секреция (над нея е само хипофизната жлеза), и заради това е много важно да е в оптимално състояние, Перфектните стойности на щитовидните хормони са тсх 1, фт4 18, фт3 5, много ме съмнява да има и един човек с такива стойности на високомазнинно нисковъглехидратно хранене, а че са много много по-важни от инсулин 5 е факта, че при цел забременяване всеки еднокринолог без изключение, ако тсх е над 2.5 (дори над 2) ще предпише хапче, докато ако инсулина е над 5 предписването на нещо е слабо вероятно.
Всъщност я обясни що съществува изобщо тая кетоза, щот на мозъка му се живее и като не му се доставя глюкоза търси други начини за оцеляване впрягайки обаче целия организъм за това, и съответно изразходвайки определената му енергия за по-къс период от време, заради и това хора хранещи се високомазнинно нисковъглехидратно доживяли до повече от 80 не съществуват.
jerami, кажи твои любими гурута/сайтове.
Нямам кумири, високомазнинно нисковъглехидратно съм се хранил много отдавна, когато бях запален по фитнеса (а и ми беше лесно, защото аз съм по месото в родата), тогава се разболях от два бронхита за една зима, отключи ми се хроничен синузит, хронични ушни възпаления и т.н. (разбира се, тогава не знаех, че храненето освен на мускулите влияе пряко и на здравето, въпреки тогавашните ми познания по спортна диететика, с идеята по едно време дори евентуално да взема и диплома за инструктор), в по-скорошно време след отключването на аиз, съм се хранил и веганско, но след една-две годишен период на подобряване, започнах отново да се влошавам и тогава почнах да проучвам по-сериозно нещата.
Простият извод от всичко написано дотук е, че не можем да бъдем по-умни (високомазнинни) или по-морални (вегани) от природата, тоест от собственото си естество, от нашата физиология и биохимия. Кодът на нашите гени е безкомпромисен – около 10% потребност от животински храни (като трябва да има периоди на тяхното пълно изключване, но периоди, а не непрекъснато). Надскачането му води до риск. Отсъствието му – до не по-малък. Отричането на въглехидратите е просто бягане от баланса, отричането на мазнините също, и двете са страни на една и съща монета, и двете поотделно няма да дадат истинско здраве. Ако продължим с примера здравето е образно казано монета във въртеливо движение без да пада на нито една от страните.

# 602
Скрит текст:
Скрит текст:
jerami, добре написано. Доколкото съм запознат аз единствения научно доказан начин за реверсиране на артериалната плака е едно публикувано изследване на Dean Ornish. Там на ангиографии се вижда постепенното отпушване на артерийте. Този Dean Ornish не е случаен човек, бил е съветник по ханенето на президента Bill Clinton.
Не съм сигурен обаче, че акцента на диетата е специално нискомазнинно хранене, по-скоро да е богата на микронутиренти от всякакво естество. В никой случай не е *богата* на мазнини, а тези, които ги има се използват за сосове (т.е. ядки и се използват често и навсякъде) и така се усвояват максумум мастноразтворими нутриенти, при минимум поети мазнини.

Просто в мазнините има много енергия, а идеята е в енергийния бюджет за деня да се вкарат максимум микронутриенти. Например 1-2 лъжици зехтин се равняват на един леген салата както казва Невена.

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 23:55 от MiroG

# 603
Май ще трябва да направим нова тема и да оставим Миро да се вихри тук да видим колко популярна ще продължи да бъде.

# 604
  • Paris, France
jerami, Не, не всеки човек има нужда от точно 10% животинска храна. Някои хора са генетични вегетарианци, а други месоядни, трети рибоядни.

https://www.fromthegrapevine.com/health/diet-dna-vegetarian-gene-study

Моите холестероли се подобряват на кетогенен режим, разбира се без определени наситени мазнини и с омега 3. Питър Аттия беше пуснал същото. Давала съм линкове към брат и сестра, които се тестват след мазнотии и след НМ ден. Е, има и изключения.

За щитовидните - еми аз точно намаляване на Т3 целях и се получи. ТSH ми е било над 2 само като бях ИР, а след отслабването не съм видяла над 2 дори зимата. Като падна прекалено, минах на WFPBD.  Нямах много наднормено тегло. Щитовидните хормони се менят в зависимост от температура и хранене и това е физиологично, нормално.

Защо съществува кетозата е обяснено в първия пост няколко пъти.

Миро, смутитата са определено вредни, защото допринасят за лоша хигиена на устната кухина. Да се гаврътват необработени със слюнка праскови е самоубийство за ИР. То и за стомах и черва е вредно.

Нямам нерви да търся стари постове. Пиша от телефон. Проучванията се намират, като се пусне на английски това, което те интересува.

Не знам защо кетогенна = много месо за вас и тонове мазнина. Ям много гъби, кълнове, листа, плодове като домати и малини пинякога и съм си в кетоза. Мазнината ми е от маслините и зехтина в салатите, авокадо, дето свекърите го пращат и жълтъци на яйца. Малко от бразилски орехи или други ядки. Млечни, месо и риба в момента не ям на никаква диета.

Като съм WFPBD и не ям нищо животинско ям бобови, кълнове, кафяв ориз, много домати, цвекло, пащърнак.

И на двата режима мога да вместя спокойно по 15 порции зеленчук дневно.

като са толкова добри методите на Орниш, защо Бил Клинтън е стигнал до байпас и е в момента развалина? Как не му е реверсирал плаката този негов, талантлив съветник по храненето?  Не е вярно, че няма хора, които се хранят високомазнинно и не доживяват над 80г. Ричард Бернщайн, на 87г, не е вкусвал повече от 12 грама ВХ на хранене от началото на 70те и е още жив и работи. За човек с диабет от тип 1, който е бил на смъртно легло като е спрял въглехидратите неговият живот е голямо постижение, защото след спирането на ВХ той няма никакви поражения от диабета, на 80г няма типичните костни изменения, които получават диабетиците. Няма деменция, нестабилност итн.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Richard_K._Bernstein

Познавам негови пациенти на 80+ години, но историите им не са в интернет

Последна редакция: нд, 08 авг 2021, 00:46 от Nevena Virolan

# 605
Аз пък предлагам Миро да се вихри в друга тема...и ако е възможно, да отнесе там "калорийте", "артерийте"...и всички подобно изписвани думи. 🙄
Невена, не Джерами, а Миро е писал за Орниш. Иначе и аз не знам защо се мисли, че кетогенно е само ядене на много месо и тонове мазнина...д-р Бернщайн не беше ли диабетик тип 1 от ранна възраст?
Джерами, я кажи повече за Т3 и влиянието му върху глюкозата. А също и върху панкреаса. 🙂

# 606
  • Paris, France
С диетата на Орниш (подобна всъщност, защото моята беше основно веган и без млечни) много си подобрих ИР, но на нея аз не мога да отслабна и така са 80% от жените с наднормено тегло и ИР. В групата за такава диета имахме успех само слаби диабетици от тип 1 и такива с нисък инсулин от тип 2 и слаби ИР жени с хипоталамична аменорея. Измежду жените нямаше нито една успешна, която да я е започнала с тегло над 50кг.

Единствената ми модификация беше, че не ядях белтъци, а цели яйца, но само сутрин или на обяд, като първо ядене за да не ми се налага да препускам.

Ще ида да редактирам това за Орниш. Извинявам се, че съм го писала на jerami.

Тутуткат я като добра за лептинова резистентност, като временно успокояване преди кетогенна.

На тази диета трудно постя и не мога да ям веднъж или два пъти дневно. Огладнява се яко.  

А ако някой иска, може да я пробва.

Май ще трябва да направим нова тема и да оставим Миро да се вихри тук да видим колко популярна ще продължи да бъде.

Елора направи нова тема, но никой не ще да пише там и никой не си слага резултатите.

Последна редакция: нд, 08 авг 2021, 00:52 от Nevena Virolan

# 607
Хм. добре де Невена, не ти ли е тегаво да сменяш разните диети и да ги въртиш ту една ту друга...
Относно 10%-те процента, твърдението на Орниш и докторите около него е, че това е максимума, при който може да се получи все още страхотна диета без забележки.

Клинтън - не знам да ти кажа, той преди това е имал проблеми, розацеа, бил е по-пълен, а какво и колко е спазвал после? Защото ефекта накрая е на практика какво правиш.

Сега относно смутито от спанак - ама какво приказваш... За устната хигиена - след всяко ядене така или наче е редно да се мият зъбите и езика. Смутито специално от спанак е толкова пъти по-полезно, че всички евентуални недостатъци се компренсират в пъти.

Един примерен недостатък, за който също се сещам, е че по-малко фибри остават за храна на бубите в червата, колкото са по-смлени преди това, но това са по-скоро теоритични проблеми в случая.

При 2 праскови и 200гр е всичко друго но не и сладко. Чидя се тук редовно пишещите казват за торти и т.н., пък 2 праскови да са такъв проблем и при това ЗА ДА гаврътнеш 200 грама спанак... хм.

Знаете ли, че след такова смути, богато на хлорофил ако се изложите на слънце се регенерира CoQ10 в тялото.
https://nutritionfacts.org/video/how-to-regenerate-coenzyme-q10-coq10-naturally/

# 608
Спанакът докарваше на майка ми пристъпи на подагра. Представям си да изгълта и едно смути от така полезния спанак, какви болки щеше да си докара.

# 609
Миоки, това не го прави автоматически лош. Проблема в конкретния момент е в здравето на майка ти тогава, съгласи се все пак...
Искам да кажа, че.. с растителна храна да си докараш изначално подагра не знам как ще стане, то е от друго причинен проблема.

Невена, преди време като четях за Pettar Attia беше писал за някакви (изкуствени разбира се) мега фибри, които могат да забавят много усвояването на въглеходратите. Под много имам пред вид чудовищно много. Какво се случи с това, появи ли се като продукт на пазара, някой тук тествал ли е нещо подобно.

Richard K. Bernstein верно е бил много прогресивен човек за времето си, но и страшно дисциплинирн изглежда.

Няколко пъти се споменава защо намесваме месата, че те не са задължителни. Първо - вижте аватарите - само кървавици Wink Втория сериозен проблем според мен е, че инсулина се слага като централен стълб по отношение на вредата. Съответно всичко, което не вдига особено инсулина автоматично минава най-малкото за невредно. Оставам с впечатлението, че сладоледа и тортата са не толкова вредни, колкото един плод например. Такова впечатление оставяте у мен за сега. Едва ли го мислите наистина, но... като ви се прияде сладко щом се докарват нещата до там да стигнете до тортата, изглежда страха от нея е занижен по някаква причина.
Така построен мирогледа става доста объркващ ОСОБЕНО за неспециалиста според мен. За неспециалиста, за тийн-а банана = тортата, само дето е по-лош.

Казано по друг начин - повечето хора, сега започващи не могат да разберат сложните взаимовръзки в биологията, но разбират лесно така важния прост принцип, че инсулина е техния единствен враг в живота. Хората обичат простите неща и бягат от сложността. Но дали биологията е толкова просто нещо, че да я опишеш с принцип в едно изречение.
---------------
При авторите, които аз чета има 2 групи - еднитe казват - най-важно е low-fat, защото инсулиновата чувствителност е максимална тогава. Можете да ядете всичко растително, полезно, само да е low-fat и особено внимавайте с наситени мазнини, защото вдигат LDL. Пробата при мен и нашите ви казах, че даде удивителен резултат. Тук не говорим за полуфабрикати и др. съвременно измислици в храненето, само натурална храна.

Другите казват така - по-важен е nutrient density, може и по-високомазнинни храни, стига да имат уникални свойства, напр. авокато, какао, ядки. Подбирайте си храните, ръководейки се от нещо като ANDI Score. Проблема при мен специално тук беше е, че не си давах сметка колко мазнини поемам чрез ядките, докато не се запознах с докторите от 1вата група, които не забраняват, просто ти обръщат особено внимание, че не си в съвсем правия път. Ядките са полезни, но не точно в неограничени количества.

Последна редакция: нд, 08 авг 2021, 22:47 от MiroG

# 610
  • Paris, France
Дали ще изядеш прасковите или ще ги гаврътнеш необработени не е все едно и също. Не случайно ОГТТ тестовете се правят с разтворена във вода глюкоза, а не с излапана с лъжица или направена на бонбонки.

Нахлуването на смляна в блендер, несдъвкана със зъби и обработена със слюнка храна влияе много, много неблагоприятно на хората с ИР, особено склонните към хипогликемии.

https://honey-guide.com/2016/11/07/apples-smoothies-or-juice-eff … cose-and-insulin/

Освен това, което хич не е малко, прасковите съдържат фруктоза, която сама по себе си изисква 25% от инсулина за обработка на същото количество глюкоза. Омазнява идеално черен дроб.

За дебел човек да поглъща глюкоза и фруктоза е като за нормален да яде по много мазнина и ВХ заедно. Дори и да не хапне грам мазнина, той си има достатъчно мастни киселини в кръвта от собствените сланини.

Правила съм експеримент да изръфам и сдъвча магданоз, целина и краставица. Около 500 грама общо количество го дъвках около 15 минути. Същото, нарязано в резачка го сдъвках за около 8 минути. На смути 2 минути ми бяха прееееедостатъчни да го глътна и можех и за 90 секунди.

Обработката на ВХ започва в устата. Някои хора генетично произвеждат по-малко амилаза. Ниско производство на амилаза се свързва с ИР, метаболитен синдром и диабет. Защо да не ползваме малкото, което имаме?

https://honey-guide.com/2016/11/07/apples-smoothies-or-juice-eff … cose-and-insulin/

Тортата, ако е от масло, белтъци, малко захар, ядки, се вмества в калориите за даден ден и дава време да бъдат изгорени ВХ. При прасковите не става. Тортата лекува нисък лептин, а прасковите не. Е, при дебелите нисък лептин няма, де. А тортите никой не ги препоръчва, но някои жени ги ядем заради цикъла. Някои от нас ядат плодове.

Сладоледът е приемлив 2 пъти годишно, примерно, но в минимално количество и без добавени захари. Идеалното е без него.

И не, нито торти, нито сладолед има в ежеседмичното меню докато се слабее или сме тежко ИР. Веднъж месечно, примерно.

Сладолед мога да хапна след огромна салата от маруля и протеин и преди бързо ходене за час. Иначе не.

Ниско мазнинната работи при ИР, но само при слаби хора, да. При дебели low fat просто няма, защото те са си целите във fat. Ей това не искаш да схванеш.

Не знам за изкуствените фибри на Peter Attia и няма да ги пробвам. Моето предишно Джипи, което ми помогна с диетите е против всякакви фибри, включително пектин и овесени трици, които тук дават за холестерола. Каза ми да ям пресни, сурови, цели зеленчуци. Това и направих.

Добре де, бил дебел и с розацея Клинтън, ама Орниш не могъл ли да му спретне едно разтварящо плаката меню? Клинтън тичаше из белия дом, не е като да е лежал.

# 611
Тя вече се оправи, няма пристъпи от 2 години, въпреки че яде месо което е набедено за виновник за подаграта - е не е месото.
Тук няма да успееш да превъзпиташ никой да не яде месо, освен ако вече не са решили, така че не виждам защо се пънеш.

# 612
Не мога да проумея, как се позволява този безумен спам да продължава толкова време.. Тук не четат ли модератори? Все пак тази тема се следи и помага на хора с конкретен здравословен проблем. А сега е обсебена от нелепите разсъждения на човек, нямащ нищо общо с ИР.
Извинявам се за нахлуването, по принцип не пиша, но ви чета редовно и страшно много ми помагате

# 613
  • Paris, France
Миро, забравих за диетите. Не, не ми е тегаво и даже ми е много, много лесно. В къщи синът яде само месо, дъщерята само веган, та готвя всякакви манджи. Гледам да ям салата. Ям кето като няма да излизам, нямам възможност да спортувам и WFPBD през останалото време. Имам си свински 🐖 ден, грух, грух, който е събота и тогава има право да ям каквото искам - сирена, макдоналдс, пица, алкохол, сокове, торта, праскови 😻, баница, сладкиши. Безалкохолни не вкусвам, но на останалото не прощавам. Този ден дава надежда на отслабващите и човек не се чувства лишен. Постя един ден или два. Не се тегля, освен веднъж годишно. Меря талия ежеседмично, преди 🐖 ден, грух, грух и това е. От пролетта на 2015 до пролетта на 2020 кетогенна съм се хранила за по месец в годината, за кеф. От 2020 и като ни затвориха почнах кето и ми се събира половин година кето. Няма да е все така.

Имам плодов ден веднъж месечно, с манго и папая, че свекърите пращат, а никой не ги яде. Понякога 2 дена си ги ям сама.

На всякакво хранене отбягвам алкохол, сладки плодове, наситени мазнини, внимавам с омега 6. Ям чисто, естествена храна и това е.

Аз повтарям за диетата за да мотивираме новите. Ясно е, че след отслабване има повече опции.

# 614
За съжаление, не може да му се забрани да пише. Остава да се надяваме, че ще му писне... скоро... и ще спре да ръси вредни за хората с ИР съвети.

Общи условия

Активация на акаунт