Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

  • 28 619
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
  • пак там
  • Мнения: 2 892
А как ставаше с оплакването на модератор?

# 616
  • Мнения: 18 539
Долу, в ляво има един триъгълник с удивителна на всеки пост. Цъкаш там и се отваря прозорец за връзка с мод.

# 617
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Скрит текст:
Скрит текст:
jerami, добре написано. Доколкото съм запознат аз единствения научно доказан начин за реверсиране на артериалната плака е едно публикувано изследване на Dean Ornish. Там на ангиографии се вижда постепенното отпушване на артерийте. Този Dean Ornish не е случаен човек, бил е съветник по ханенето на президента Bill Clinton.
Не съм сигурен обаче, че акцента на диетата е специално нискомазнинно хранене, по-скоро да е богата на микронутиренти от всякакво естество. В никой случай не е *богата* на мазнини, а тези, които ги има се използват за сосове (т.е. ядки и се използват често и навсякъде) и така се усвояват максумум мастноразтворими нутриенти, при минимум поети мазнини.

Просто в мазнините има много енергия, а идеята е в енергийния бюджет за деня да се вкарат максимум микронутриенти. Например 1-2 лъжици зехтин се равняват на един леген салата както казва Невена.
Единия е Орниш, другия е Еселстийн, и двете диети са нискомазнинни (като Орниш все пак позволява малко количество от няколко ядки на ден, Еселстийн изобщо ги забранява както и авокадо), само че това са режими при точно определен проблем, след като си веган би трябвало да знаеш, че преди няколко години, имаше спорове между "растителни" доктори относно ядките, защото пък има много доказателства, че консумацията на много сурови семена и ядки пази от сърдечно съдови заболявания. В сините зони реално хората макар и да наблягат на растително хранене са далеч от нискомазнинното.
jerami, Не, не всеки човек има нужда от точно 10% животинска храна. Някои хора са генетични вегетарианци, а други месоядни, трети рибоядни.

https://www.fromthegrapevine.com/health/diet-dna-vegetarian-gene-study

Моите холестероли се подобряват на кетогенен режим, разбира се без определени наситени мазнини и с омега 3. Питър Аттия беше пуснал същото. Давала съм линкове към брат и сестра, които се тестват след мазнотии и след НМ ден. Е, има и изключения.

За щитовидните - еми аз точно намаляване на Т3 целях и се получи. ТSH ми е било над 2 само като бях ИР, а след отслабването не съм видяла над 2 дори зимата. Като падна прекалено, минах на WFPBD.  Нямах много наднормено тегло. Щитовидните хормони се менят в зависимост от температура и хранене и това е физиологично, нормално.

Защо съществува кетозата е обяснено в първия пост няколко пъти.

Миро, смутитата са определено вредни, защото допринасят за лоша хигиена на устната кухина. Да се гаврътват необработени със слюнка праскови е самоубийство за ИР. То и за стомах и черва е вредно.

Нямам нерви да търся стари постове. Пиша от телефон. Проучванията се намират, като се пусне на английски това, което те интересува.

Не знам защо кетогенна = много месо за вас и тонове мазнина. Ям много гъби, кълнове, листа, плодове като домати и малини пинякога и съм си в кетоза. Мазнината ми е от маслините и зехтина в салатите, авокадо, дето свекърите го пращат и жълтъци на яйца. Малко от бразилски орехи или други ядки. Млечни, месо и риба в момента не ям на никаква диета.

Като съм WFPBD и не ям нищо животинско ям бобови, кълнове, кафяв ориз, много домати, цвекло, пащърнак.

И на двата режима мога да вместя спокойно по 15 порции зеленчук дневно.

като са толкова добри методите на Орниш, защо Бил Клинтън е стигнал до байпас и е в момента развалина? Как не му е реверсирал плаката този негов, талантлив съветник по храненето?  Не е вярно, че няма хора, които се хранят високомазнинно и не доживяват над 80г. Ричард Бернщайн, на 87г, не е вкусвал повече от 12 грама ВХ на хранене от началото на 70те и е още жив и работи. За човек с диабет от тип 1, който е бил на смъртно легло като е спрял въглехидратите неговият живот е голямо постижение, защото след спирането на ВХ той няма никакви поражения от диабета, на 80г няма типичните костни изменения, които получават диабетиците. Няма деменция, нестабилност итн.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Richard_K._Bernstein

Познавам негови пациенти на 80+ години, но историите им не са в интернет
Едно по едно, винаги има малък процент от хора, които се различават от останалите, примерно има хора, които могат да ядат стъкло (засилен пример но се разбира какво имам предвид), има хора, които постигат най-добро здраве на високомазнинно хранене, има и хора, които постигат най-добро здраве на високовъглехидратно хранене (над 90% въглехидрати), има хора, които каквото и да правят и както и да се хранят винаги ще са здрави, има и хора, които каквото и да правят и както и да се хранят винаги ще са болни, моите постове са за останалите 90-95% от хора, на които здравето им зависи от храненето, и при тях важат точно тези неща, които съм описал, това 10% е ориентировъчно, може някой да има нужда от 5%, а друг да има нужда от 15%, може някой да има нужда от повече месо, а друг да има нужда от повече яйца и т.н. и т.н.
Относно примера, който даде, не е коректен, защото онзи човек браво за усилията му, но не е здрав, освен това заради спецификата на заболяването му, ти е ясно, че той буквално винаги е мерил всяка хапка, аз говоря за хора, на които не се налага да мерят всяка хапка цял живот, и не приемат лекарство, без което няма как да оцелеят и един ден, тоест, дори и да са били болни са се излекували и да са приемали лекарства са ги спрели и се радват на сравнително добро здраве.
Аз пък предлагам Миро да се вихри в друга тема...и ако е възможно, да отнесе там "калорийте", "артерийте"...и всички подобно изписвани думи. 🙄
Невена, не Джерами, а Миро е писал за Орниш. Иначе и аз не знам защо се мисли, че кетогенно е само ядене на много месо и тонове мазнина...д-р Бернщайн не беше ли диабетик тип 1 от ранна възраст?
Джерами, я кажи повече за Т3 и влиянието му върху глюкозата. А също и върху панкреаса. 🙂
T3 е отговорен за транспорта на глюкозата в клетките, и за нормалното отделяне на инсулин за да се поддържа нормална кръвна захар, когато се изключат въглехидратите, увеличават се хормоните на стреса, за да не падне прекалено много кръвната захар, а кортизола пречи на т4 да се конвертира в т3 и почва да се преобразува в реверсивен т3, отделно самия реверсивен т3 се свързва с т3 рецепторите и се конкурира с т3 на клетъчно ниво, което влошава още повече нещата, демек, дори ако т3 е в норма, при повишен реверсивен т3 пак може да има проблем, заради повишаване на хормоните на стреса, много хора се хвалят как чувстват прилив на енергия, само че надбъбречните жлези могат да произвеждат голямо количество от тея хормони за определен период отвреме, след това следва срив, те се изтощават и настъпва надбъбречна умора.

# 618
  • Мнения: 179
Какво точно наопаки правя да речем спрямо както Невена е правила в миналото - същите неща, къде е проблема не мога да разбера, или забележката не е към мен? Wink Невена твърди, че се е излекувала. Само че всяка част от миналото й е участвала в този процес да не забравяме.
Споделяме опит и идеи.

Sisi как точно се храниш, сподели, излекувала ли си се?

# 619
  • Мнения: 31 804
Какво точно наопаки правя да речем спрямо както Невена е правила в миналото - същите неща, къде е проблема не мога да разбера, или забележката не е към мен? Wink
Забележката определено е към теб 😉 По-различното е, че нямаш проблем с инсулина, а се изказват и дори даваш съвети (някои откровено вредят на ИР) на хора които имат висок инсулин...останалото би трябвало и сам да схванеш.
Продължавам нататък...Никой не разправя постоянно и не съветва да се ядат торти- Невена, Елора вече са с оптимални КЗ и инсулин (не само на гладно) и са писали, че понякога, обичайно при цикъл ядат торта. Аз ям торта много рядко- само по поводи, по малко. А не е проблем и да направя нвх сладкиш и да си го ям с абсолютно чиста съвест. 😉 Но определено ям такива неща доста по-рядко отколкото очевидно ти предполагаш...
Относно купешките😉 сладоледи- ям, но рядко. Почти няма сладолед който да НЕ ми идва твърде сладък. Като си купя сладолед, после прото не ми се яде много скоро сладолед. Избирам от най-приемливите които има в магазина като качество/цена. А когато ми се занимава, направо си го правя вкъщи- без да добавям захар или подсладител. Евентуално, подслаждам с малко плод (предимно горски) или шоколад. Пия какао, кафе и яма кисело мляко с какао без да подслаждам изобщо- не ми горчат така, свикнала съм. Понякога си позволявам и плод различен от горските плодове- обаче пак е рядко, в малко количество и обикновено ме изкушават сезонните плодове. В по-скромни количества, след протеин и салата, дори и сладките плодове не ми вдигат драстично КЗ (но става дума за наистина скромни количества). Черен шоколад 85% или ганаш с него също са ми ок за КЗ- рядко ми се яде по повече от 10-12 гр черен шоколад (1 квадратче е това).
Някога дали си теглил колко тежат 2 праскови? Това Е тема за ИР и отслабване, не знам колко хора тук могат да се похвалят, че са отслабнали с праскови или със смути от праскови и спанак...Някои които са се подобрили са хапвали някакъв плод понякога, може би, но се сещам само за Елора ако говорим за плодове различни от малко количество горски плод...
Не сме всички с аватари "с кървавици"- а и ако се върнеш да прочетеш някоя тема назад...имаше повод Миоки да си избере точно тази картинка. 😉
Също така, никой тук НЕ препоръчва да се ядат неограничени количества ядки. Трябва си четене с разбиране...
Джерами, благодаря за обясненията. Беше ми полезно да прочета. Дали в България изобщо се изследва реверсивен ТЗ? Май не...

Последна редакция: пн, 09 авг 2021, 14:22 от dolce miele

# 620
  • пак там
  • Мнения: 2 892
Пиша от комп, при мен няма, за съжаление...

# 621
  • Мнения: 31 804
Рися, аз съм от телефона, но и при мен няма.
Скрит текст:

Обаче там където са трите точки, горе вдясно, като се щракне излиза опция "Информирай модератор". Явно съм доста търпелива...

# 622
  • Paris, France
  • Мнения: 17 461
jeramiТ3 се произвежда 90% в черния дроб и 10% в щитовидната жлеза. Служи за обработка на въглехидрати и протеини и когато такива се приемат в по-малко количества, Т3 не е необходим в големи количества. Корелира и с външната температура предния месец и съответно пада през зимата и се качва със затоплянето на времето. При бозайниците скоците и падането имат връзка с разплодителен сезон, разгонване, зимен сън. При хората е същото, дори близо до полюсите на земята:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10093311/

Т3 Не пада само при кетогенна диета. Пада и при нискокалорична, още повече при гладни пости, заедно с инсулин и това е физиология, напълно нормално. Толкова е нормално, колкото е нормално да се потим като е горещо и да зъзнем като ни е студено.

Има начини да бъде вдигнат, като най-лесния е с външен хормон, на хапче. Нужно ли е? Когато на човек, хранещ се кетогенно се даде външен хормон за да компенсира падането, излишъкът от Т3 започва да му разгражда собствените мускули ако не се увеличи приема на протеин. Проучване с група дебели, сложени на кетогенна диета е показало, че половината, на която дали Т3 загубила допълнителни 47.4 грама азот, което се равнява на около 1.4 кила  не мазна тъкан (мускул). Т3 е катаболен (разграждащ) хормон. Кой иска да губи мускули, дето ги и нямаме? Проучването:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6345421/

От там: " Our results warrant the conclusion that there appears to be no place for T3 as an adjunct to dieting, as it enhances mostly body protein loss and only to a small extent loss of body fat" - резултатите показват, че няма място за Т3 като помощ при отслабване, тъй като основно помага за загуба на телесни протеини и много малко за загуба на мазнини.

Нисък Т3 е добър за дълголетие. Дълголетниците и децата им имат нисък лептин и нисък инсулин, високо TSH, ниско Т3 и висок пролактин.

https://academic.oup.com/biomedgerontology/article/65A/4/365/636109

За rT3 - при кетогенна диета има някакво увеличение, да, както го има и при ниски калории. След края на диетата нивата се нормализират.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3702673/

Леко високо rT3  не е непременно лошо. Хората със синдром на Даун имат  нисък rT3 и сърдечносъдови заболявания и ниска продължителност на живота.

Да, има качване на кортизол. Моят е нисък и едвам отлепям сутрин, но ако е висок, към горна граница, не се започва с кетогенна. На първа страница има едни добавки, които е добре да се вземат преди да се почне диетата ако не могат да се набавят с храна точно за да не страдат адренали и щитовидна. Коензимираните В витамини, Ц, магнезий не сме ги сложили за красота.

При кетогенна Т4 не пада. Ако пада, може би има проблем с вида на мазнините. Царевично олио, от рапица, омега 6 затрудняват работата на щитовидната и даже са предлагани в миналото като лечение на хипертироидизъм.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3705/

Омега 3  помагат.

Усещането за студ, което може да е от хипотироидизъм, но може и да е от ниски калории се поправя с повече протеин и калории.

# 623
  • Мнения: 43 442
Долче, впечатлих се от кучешките сладоледи, дето ядеш! Simple Smile

# 624
  • Мнения: 1 779
Да ви попитам, как ви влияят доматите, Без плодове мога, но без домати не. Забелязвам , че  ми вдигат захарта и инсулина, когато изям голяма салата с домати и магданоз , но  не мога да се спра.  Смятате ли , че са много вредни за такива като нас?

# 625
  • Мнения: 19 849
А как засичаш вдигане на инсулина? Много ми се иска да направят такива апаратчета, като за КЗ.

# 626
  • Мнения: 179
Здравейте. Някой попадал ли е на статистика при НВ за причините на смърт, как се променят нещата... Стана ми интересно покрай Richard K. Bernstein

И още един въпрос - някой от вас има ли светлочувствителност/фобия на очите и му се налага да носи слънчеви очила?

# 627
  • Мнения: 40 292
Мда, тук всички сме умрели от НВ, призраци пишат.

Да ви попитам, как ви влияят доматите, Без плодове мога, но без домати не. Забелязвам , че  ми вдигат захарта и инсулина, когато изям голяма салата с домати и магданоз , но  не мога да се спра.  Смятате ли , че са много вредни за такива като нас?

Как реши, че е от доматите?
С какво ги ядеш тия домати.
Сто пъти сме писали,че протеините и мазнините са тези, които засищат.
Нужно е правилно съчетание на храната.
Домати лятото винаги съм яла, а също и откакто съм минала на режима. Не съм имала проблеми.

# 628
  • Мнения: 24 576
И на мен не забелязвам да ми пречат доматите, но и не ям само салата де, те са ми отстрани на по-съществена храна и съответно не е някакво много голямо количество наведнъж.
Всеки си е различен де, не е невъзможно и на някого да не му понасят добре. Автоимунните протоколи май и доматите изключват, явно има нещо.

# 629
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Да ви попитам, как ви влияят доматите, Без плодове мога, но без домати не. Забелязвам , че  ми вдигат захарта и инсулина, когато изям голяма салата с домати и магданоз , но  не мога да се спра.  Смятате ли , че са много вредни за такива като нас?
Лятото и аз имам склонността да наблягам на салата от белени розови домати със зехтин и овче сирене... Но гледам да не е повече от едно хранене, защото ме подуват ужасно, а ако в един ден ям втори път - киселини и други екстри. При всички АИП се изключват, така че внимателно.

Общи условия

Активация на акаунт