За роднините с различен социален статус

• 9 054
  • 286
  •   1
Отговори
# 30
Темата е изключително неясно зададена.Разбира се ,че баби,дядовци и близки роднини могат да поглезят детето с подарък или друго.
Задължение на родителите е да възпитават децата си в морални ценности и да обяснят,че хората нямат равни възможности.
Вече ако се цели нещо подмолно,пак задача на родителите е да го пресекат.

# 31
Брей, като дават - лошо, като не дават - пак лошо, няма угодия, чорбаджията продължава да бъде изедник дори със самото си съществуване. Ако даде един швейцарски шоколад направо край, разтурия, съсипа децата. Ако не дава нищо, ууууу, скръндза, егоист  🤣 Авторката така и не се появи да каже какъв е идеалния вариянт, защото от роднини не можеш да се откажеш дори с Държавен вестник, имаш си ги, те едва ли ще се откажат от имането си, имат си хората, та какво да правим ако така са се стекли нещата вече? Да купуват подаръци според статуса на получаващия че да не се изкушава да драпа към по-горна каста? Децата не трябва ли да растат с някаква амбиция все пак?

# 32
Прочетох някъде, че не даващия,  а вземащия и затруднен и  и благородно , условно казано, да можеш да приемаш.
Тъй че, нека се учим и  да приемаме.

# 33
Нали говорим за близки роднини, за най- близки роднини, кой и защо трябва да се чувства задължен? И съм вземала, и съм давала и всички сме били доволни.

# 34
  • София
Това, че някой ти е близък роднина, не го прави автоматично близък.

# 35
И какво лошо има, ако ти нямаш възможност да заведеш детенце на море, баба, дядо, леля да направят това? Една кръв са все пак, детето може би им е наследник.

Разбира се, че няма лошо.
Но за съжаление много малка част от хората могат да го направят интелигентно, великодушно и с финес.
В повечето случаи излиза като някаква форма на унижение спрямо родителите.

# 36
Може ли да конкретизирате формата на унижение?
Понеже, явно аз редовно "унижавам" родителите на моите внуци. Водя си ги често и навсякъде с мен.

# 37
Може ли да конкретизирате формата на унижение?
Понеже, явно аз редовно "унижавам" родителите на моите внуци. Водя си ги често и навсякъде с мен.

Мога, но няма.
Не съм написала никъде, че Вие ги унижавате, сама го написахте.

# 38
  • Между гори и планини
Самостоятелна съм от 17 годишна, срамота е майка ми да води мен, мъжа ми и детето някъде. Ние толкова ли сме нескопосани?

# 39
  • Варна
За мен не е толкова до самостоятелността колкото до това, че почивката не е почивка, ако се набутаме с нечии родители. Много си ги обичам, но отдавна сме отвикнали да съжителстваме под един покрив, независимо за ден, седмица или месец. Майка ми и тя ми предлагаше да ми подари почивка една седмица на хотел, но аз отказах. Даже не знам защо го предложи, спокойно можех и сама да си я платя, просто не ми се ходеше и нямах нужда. Сигурно съм й се видяла уморена нещо, идея си нямам.

# 40
  • София
Самостоятелна съм от 17 годишна, срамота е майка ми да води мен, мъжа ми и детето някъде. Ние толкова ли сме нескопосани?

Аз правя разлика. От пълнолетие не съм висяла на нашите на врата, но с удоволствие съм ги оставяла да си глезят внуците. Същото (ще) правя и аз - децата ни след пълнолетие се оправят сами с изключение на основни неща, които е нормално да се поемат от родителите в опредлен момент, а след време и внуците ще глезя, но за основните неща се оправят сами.

# 41
  • Paris, France
Скрит текст:
Подкупването на децата с материални облаги е класика, котаго трябва да бъдат привлечени на нечия страна. Възрастните не се свенят особено да използват материалния си статус за  влияние върху деца и внуци, също и племенници, и то все от интерес. Така че няма как да важи приказката "дават ли ти - яж", защото даването на скъпи подаръци и водене тук-там е като троянски кон. Рядко са хората, които го правят от сърце това даване, а и винаги стана напрежение в това отношение - ако едните дават от сърце, другите си мислят "те какво се опитват да ми кажат, че те са повече от мен ли".

Ти говориш за разведени родители или родители в конфликт, които се надцакват. Това с пъненето и показността е изключителна рядкост и само съм го чела и чувала, но не и виждала. За какво леля или чичо ще подкупват племенник?

Много съм получавала от баби и дядовци, роднини и познати, също съм и давала. Нищо лошо не видях и никой нищо не е искал в замяна. Имах приказни ваканции благодарение на щедростта на баба, дядо и роднини. Имах и възможност да общувам и живея с деца на моя възраст благодарение на това, че далечни роднини приемаха да пускат децата си с нас на море, у баба и дядо, канеха ме у тях.  

Майка ми и свекърите дават на децата ни неща, които ние няма да им дадем, защото не можем да си го позволим или защото не смятаме, че е нужно или полезно. Не протестираме,защото децата са доволни 🥳.

А как точно скъпите подаръци са като троянски кон?

# 42
А знаете ли колко е хубаво да се дава? И да видиш едни щастливи очи.....

# 43

Разбира се, че няма лошо.
Но за съжаление много малка част от хората могат да го направят интелигентно, великодушно и с финес.
В повечето случаи излиза като някаква форма на унижение спрямо родителите.

Не мога да го схвана това унижение. Не е някой далечен братовчед, с когото сте били "конкуренция" като млади, а баба и дядо/леля и чичо. Значи може да се праща детето лятото при баба на село, а на луксозен хотел на море не може???

# 44
  • София
Родителите решават какви подаръци да позволят за детето си. Не е необходимо трети страни да го разбират или одобряват.

Общи условия

Активация на акаунт