Ваканцията след ОСМИ клас - част 3!

• 31 713
  • 757
  •   1
Отговори
# 120
  • софия
Ако вдигнат цените, пискливите хора се появяват. Нищо, че те най-вероятно максимум веднъж в живота си са се "прецакали" да платят вход. Зоопаркът го имат за социална придобивка и наличност.

Добро утро ☕

# 121
А, то остава 2лв да е след увеличението Simple Smile))
В бг май всичко се прави, колкото да се отметне и после всеки да се оправя Sad. Онзи ден със стълбата на Караджов камък същото усещане имах - ковната една дървена стълба, тя си гние, никой не я поддържа и така докато не дай Боже нещо се случи. Или някой нещо обещае и с обещанието се приключва.

И пак съвсем друга тема (днес скачам от тема в тема Simple Smile). Вчера слушах откриването на Парламента. Нинова каза нещо, което ми се струва добро предложение, но за мен е невъзможно, та се чудя дали е просто популизъм или имат конкретно решение (не съм фен на бсп и не им зная идеите) : да имало само по 1 учебник по предмет за клас, който да бъде разбираем. То ако е така, мисля, че за да няма сърдити издателства могат да се пуснат безплатни електронни варианти за всички класове. Ама май съвсем се размечтах Simple Smile
В тази връзка се сещам, по-късно да погледна дали има електронни учебници за 9 клас на по-ниска цена от книжните и да разпечатвам нужното, така и раницата ще олекне (оптимист съм, че ще има къде да носи раница).

# 122
  • Пловдив
Мария, след увеличението е, преди плащахме по левче.
А в същото време в Търново в Музея на илюзиите, супер тъп, скапан и измислен, входа е мисля 15 лева. Бяхме преди 2 седмици и ме шокира, влезнах, де, но изобшо не си заслужава. Не може да е като входа за Царевец всеки случай.
Дано това стане с учебниците, но не ми се вижда възможно. Много интереси има намесени, не става... Че вижте какво става с клиничните пътеки. Всички знаем, че се точи касата, всички знаем, че ни искат пари за всичко в болниците, но не може да търсим сметка на лекарите щото те за хубаво видите ли. И така ще си караме, като сме Овци.
Звънче, прекрасна снимка!!! ❤️

# 123
  • у дома
Добро утро!
Ние преди много обикаляхме България-почти навсякъде са символични входовете,а пък като има и семеен билет хептем ..Само си спомням преди години,че входа на музея в Созопол беше 8 лв и нямаше семеен билет(др музей от 100 НТО бяха по 3-4лв вход,а семейният билет 10 лв). И не ме шокира толкова цената,,а това,че нямаше нещо кой знае колко интересно и запомнящо се ..В Несебър беше много по-интересен например,а цената наполовина.
Иначе и аз съм градски тип-никога не съм имала село и не ме влече земеделието ..Имаме място на 12 км от града,но там има само дръвчета,касис и трева...Зимнина не слагам-ядем си плодовете така и компот слагаме само от круши ,но доста буркани(стигали сме до 100бр.)-през зимата го разбивам с пасатор и става като нектар-аз си играя и беля кората на крушите и се разбива супер-децата много обичат.Мъжът ми правеше сироп и сладко от касис-много са хубави.Аз правя салата Ропотамо,даже по 2 дози,защото като се опече нещо на скарата за гарнитура е супер и това е.

Последна редакция: чт, 22 юли 2021, 08:10 от svetlaem

# 124
  • софия
Музеят на илюзиите в София е готин. В Барселона и Копенхаген ходихме в подобни. Умряхме си от кеф, почти ден прекарахме там. Не знам каква цена са билетите (подариха ни), но се надявам да съберат пари и го направят по-голям и тук.

# 125
Ми аз да кажа тогава за ремонта на зоопарка в Стара Загора, който се точи сума време...и през това време тигрите и други животни измряха. Абсолютен шок за мен. Да не говорим колко ме натъжават зоопарковете, аз лично съм против тях, макар да съм разумен човек, не фанатик веган или природозащитник. Но условията обикновено са отвратителни, дори и да са приятни за нас за кратка разходка.
Цените на музеите в България считам за достъпни. Куца им малко рекламата.

# 126
И на мен ми е жал за животните в софийския зоопарк. Ходим изключително рядко поради тази причина.
Много, много смътно си спомням стария зоопарк в центъра на София. Може да беше малък, но беше зелен, по-близък до естествената среда на животните, а не бетон като сегашния ...

# 127
  • София
Аз бих правила домашни храни, но мъжът и детето не ядат лютеница, чушки, домашни млека, компоти. Едно време баба ми купуваше агне и си го деляхме, но не се ядеше с охота и престанах.
При нас и да вдигнат цените за вход, не вярвам нещо да се промени вътре. Преди две години бяхме в музея на солта в Поморие - е, няма такова неподдържано място и нелюбезен персонал.

# 128
  • София
Звънче, много е скъп музеят на илюзиите в София-21лв за възрастни и 17лв за ученици. Това почти 80лв. на семейство ми се струва прекалено. Както и за Равадиново. За зоопарка съм съгласна, защото там се издържат и изхранват десетки хора и животни.В Берлин, преди 3 години, платихме към 70Е.  Но има места, където някой просто слага някаква цена без мисъл.
Вчера в Димитровград ходихме в дом музей Пеньо Пенев. Платихме общо 5лв, като с този билет можехме да посетим и историческият музей и художествената галерия, но ни чакаше още доста път, та не сколасахме, но беше изненада.
За пазаруването и готвенето и аз съм като Фиш, предпочитам да имам всичко вкъщи, каквото и да ми се готви, но го купувам от магазина, а не от хора. Вила също имаме в близост, само двор с трева и плодни дръвчета, но водата е със сонда и на ток и няма условия за целогодишно живеене. Нет и моб.връзка също липсва.За уикендите обаче става.

# 129
  • Пловдив
Момичета, тази промяна се прави с пари.
У нас пари за нищо няма, най-малко за животните. За Стара Загора не знаех, че са умрели някои животни, беше ни любим зоопарк, децата с удоволствие ходиха при "Чичо елен" няколко пъти годишно. Харесва им, защото животните са близо, и... хранят козите със солети. Това е най-големия кеф. А Чичо Елен беше един луд елен, който вече си умря, набора беше на 2-3 годинки, когато го водехме там, и елена като видеше мъжа ми, който е 2 метра, нещо се разяряваше и блъскаше оградата с рогата си. Но си почина след някоя и друга година. Иначе, животните в плен живеят много, много повече. Благодарение на добрите практики точно на зоопарковете по света, някои животни се запазени и им се увеличава популацията. И на почти навсякъде условията им са прекрасни, само у нас има още какво да се желае, но се стараят, клетките малко по малко се осъвременяват. За това ме дразнят природозащитниците, че искат забрана за зоотота - ако ги няма, някои животни ще си изчезнат. И съм убедена, че щом живеят повече, не се чувстват зле. А е много полезно за децата да учат от живата природа подробности за животинките,а не всеки може да си позволи да ги води на сафари, а и да може, е опасно някак.
Като чета Доня, се радвам, че имаме малък двор. Не мога и не искам да ставам роб на двора си. Ама за мен е робия, а за някои хора удоволствие. Ето и Нешка Робева с кеф си чопли градината и това я държи. Не ни се налага да имаме запас от неща, магазина е на 30 метра от къщи, добре поне, че сме в цивилизацията. Даже в локдауна април миналата година в наше село не беше свършила тоалетната хартия, не беше свършила маята, абе всичко си имаше,голям кеф.

# 130
Ние живеем в къща, съвсем близо до София, води се район на столицата. ММ се грижи изцяло за двора, баба ми вече не може. Аз съм скарана с този вид дейности. Мога и да не излизам на двора. Предната част е с райграс, цветя и дръвчета, а задната - зеленчукова градина. Добре му се получава. Вече берем краставици, доматите са още зелени. Последните дни ядем само тиквички, много се раждат просто. Децата не са големи фенове, но пък ние обичаме. От зимнините слагаме само домати. Понякога и сладко от ягоди. Друго у нас не се яде. ММ прави и консерви с риба, той си я лови.

# 131
  • софия
Звънче, много е скъп музеят на илюзиите в София-21лв за възрастни и 17лв за ученици. Това почти 80лв. на семейство ми се струва прекалено.
😲
Доста е за това, което в момента има там. Иначе наистина е интересно, децата, които са там обясняват, показват, говорят добър английски. Абе, направено е както трябва.
Дано поне вложат парите в развитие на Музея.

Преди 3-4 години направихме малка обиколка - Шипка, Сопот, Калофер, Карлово,Трявна. Навсякъде цените за вход бяха символични. В Трявна в една от къщите разпоредителката ни сподели, че опитали да учеличат с 2 лв. и имало вой, не било можело входът да е 5 (6) лв. Много било. Не знам как се издържат тези места. Повечето бяха спретнати, поддържани.

# 132
  • Отвъд алеята зад шкафа
В България музеите и зоо кътовете бавно стигат до идеята, че трябва да могат да се самоиздържат. В музеите ни е тема табу това. Чакат на държавна издръжка. Годините социализъм трудно се изкореняват от мисленето. Години наред така беше и с театрите.
С епископската базилика в Пловдив е много видима разликата - има чужд инвеститор, налял е пари, направил го е работещо и цената на входа е съвсем различна.

Чуждите зоо градини са наистина градини - с преобладаващо зелени площи, дървета, обиталища, набодобяващи естествената среда на животните. Нашата в София - бетон, желязо, клетки - не можеш да забравиш дори за момент, че животните са в затвор. В чуждите зоо например имат магазини,  в които предрагат храна за животните, имат мърч стоки - плюшени играчки, магнити и т.н...

Аз съм градско чедо, но да ви кажа какво има в двора ни - ядлив кестен, череша, ябълка, смокиня. Само смокините берем, другите неща са оставени като джунгла. За сметка на това дворът ни е дом на много птици, прелитат постоянно, пищят като се карат за територия, вдигат голям шум. Имаме и лозница, която се вие в единия край на терасата, гроздето го правим на сок.

# 133
Това с храната за животни е така и недоумявам защо не го направят и тук! Колко пък да струва!

# 134
  • Някъде в Европа...

А в същото време в Търново в Музея на илюзиите, супер тъп, скапан и измислен, входа е мисля 15 лева. Бяхме преди 2 седмици и ме шокира, влезнах, де, но изобшо не си заслужава. Не може да е като входа за Царевец всеки случай.
Да съм ви казвала, че Търново е най-смотания град във всяко отношение?! 😉 Градът на 600-те лв. заплата, високите цени и Кроношпан..без главна улица и адекватен транспорт...и..още колко мога да напиша....

Общи условия

Активация на акаунт