Косопад - 20

• 63 349
  • 786
  •   1
Отговори
# 360
LoLo30,

Твърди се,че косопада започва 2до 4 месеца след събитията предизвикали го -болест, диета, силен стрес, хормонални промени, раждане и др. Ако причината не е открита и не се въздейства в посока възстановяване на нормалното състояние , напълно възможно е косопада да продължи доста дълъг период
Как стресът води до косопад.

Стресът може да има различни форми – внезапен или хроничен, физически (напр.травма) или психологически (страхове и тревоги), но независимо от източника си, влияе върху цикъла на растеж на косата, като го забавя и спира и след приблизителния 3-месечен период косъмът пада, като от стрес човек може да загуби до 70% от косата си.
Косопад от стрес
При силен стрес, често се изчерпват запасите на витамините от B-групата в организма, както и на цинка.

Допълнително биотинът (витамин B-7) е доказано ефективен в борбата срещу косопада, като тук говорим за вътрешен прием, тъй като съдържанието му и усвояването му от шампоани и лосиони е незначително.
Стрсът води до химични реакции в организма и допълнителни липси на важни елементи, което пък води до косопад. И отново стигаме до вътрешен проем за покриване на дефицити и оптимални нива.
При наличие на косопад твърдението всичко е в норма не бива да ни успокоява и отказва от приема на витамини и минерали идеята е да се достигнат оптимални нива.
И още интересна информация на:
https://agleu.eu/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/%D0%BA%D0% … %B0-%D1%81%D0%B8/

# 361
  • София
Благодаря ти, Lorinda, полезна както винаги. Ще прочета допълнително информация. Че тази част със загубата на 70% на коса от стрес ми се струва малко стряскаща 😅 но понякога пък човек трябва малко да се постресне, че да се задейства и да се вземат мерки. При мен не е конкретно травмиращо събитие, по-скоро постоянна тревожност и стрес и като цяло проблеми с нервите, но все си мисля, че най-критичния период отмина  и все пак косопада продължава. Но донякъде нормално де,няма как да спре изведнъж , предполагам. Приемам вит.Б комплекс и сякаш с него е малко по-добре, така че явно има връзка с това, което каза. Благодаря още веднъж. 🌸

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 19:58 от LoLo30

# 362
Благодаря ти, Lorinda, полезна както винаги. Ще прочета допълнително информация. Че тази част със загубата на 70% на коса от стрес ми се струва малко стряскаща 😅 но понякога пък човек трябва малко да се постресне, че да се задейства и да се вземат мерки. При мен не е конкретно травмиращо събитие, по-скоро постоянна тревожност и стрес и като цяло проблеми с нервите, но все си мисля, че най-критичния период отмина  и все пак косопада продължава. Но донякъде нормално де,няма как да спре изведнъж , предполагам. Приемам вит.Б комплекс и сякаш с него е малко по-добре, така че има връзка с това, което каза. Благодаря още веднъж. 🌸

LoLo,
Не съм искала да те плаша,но да права си,че трябват мерки, постоянство и комплексна грижа.
Доста бавно идват резултатите, но са напълно постижими и възможни.
Твоята коса е красива и много обгрижвана. Но превенцията е също толкова важна колкото лечението.
По себе си наблюдавам- само маски, само професионални продукти за коса дори и най добрите и качествени не се получават добрите резултати,но от комплексната грожа с приема на необходимите медикаменти, масажи и професионалните продукти за коса - резултатът е уплътнена коса с по -жив вид, блясък и обем.
Пътят е дълъг и труден но си струва.

# 363
Здравейте, някой от вас дали е ползвала шампоана на Ревалид, една приятелка каза, че й помогнал за косопада и се чудя дали да не го взема.

# 364
  • София
Здравейте, някой от вас дали е ползвала шампоана на Ревалид, една приятелка каза, че й помогнал за косопада и се чудя дали да не го взема.

Аз използвах шампоана и ампулите на Ревалид, но за сравнително кратко врече- месец и половина, лично аз не видях някакво подобрение, но пък нямаше и влошавоне и усилване на косопада 😃 иначе шампоана е добре измиващ, след него направо ми скърцаше косата. Не пречи да се пробва попринцип, на теб може и по-добре да ти повлияе, но трябва постоянстно и комплексни грижи, както каза и Lorinda в предното мнение. И много грижа за скалпа също. Серума на Ревалид го загледах в последно време, видях, че съдържа една съставка, която липсваше при ампулите- Redensyl, може и да е добър.

# 365
Скърцаща коса значи ,че е премита и аз лично не бих ползвала такъв продукт.
Да се види ефвкт трябват поне 4м.

# 366
Аз имам шампоана,  не се мия с него всеки път, но май ме сърби скалпа от него. Като цяло за ефект от шампоан не се надявай.

# 367
Шампоаните против косопад смятам, че трябва да са щадящи към кожата на главата, да стягат гнездата на фоликулите .Този тип шампоани ги оставям малко да поседят на скалпа и тогава отмивам.Не нанасям по дължините.

# 368
Благодаря, момичета! Значи, няма да го взимам на този етап.

# 369
  • София
Скърцаща коса значи ,че е премита и аз лично не бих ползвала такъв продукт.
Да се види ефвкт трябват поне 4м.

Тази част със скърцаща коса честно казано и на мен не ми допадна много като усещане. И косата ми се омазняваше по-бързо след това.
Сега съм с Меди - Bioclenz, но за мен и той също е доста измивен де. Оставям го за кратко, масажирам и отмивам.

Друг въпрос - относно миенето с шампоан за косопад, с каква честота трябва да е? Защото все пак го редувам и с други шампоани, а него го ползвам на всяко 3то-4то миене, което не е особено често, та не знам до колко има ефект така..?

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 08:43 от LoLo30

# 370
Аз също съм ползвала шампоана на Ревалид-никакъв ефект.

# 371
Попаднах на много интересна статия от дерматолог със дългогодишен опит в областта на косата и грижата за здрава кожа и коса.
Та той е стигнал до извода,че скалпа също остарява и това води до загуба на косата. Както при кожата на лицето се появяват бръчки, старчески петна,та скалпа със остаряването си води до косопад.
Та той съветва:
* ежедневни масажи за да се повиши циркулацията
* допълнително хидратиране на бебешките косички по линията на бретона и слепоочията,поръди факта че до тях не достига хидратация те растат много бавно само с 2 милиметъра на месец.
Препоръчва алое вера, етерични масла и рициново масло.
* избягване на допълнителното изсушаване на скалпа със агресивни продукти и уреди.
* преуош терапия+ много хидратация и за слалпа не само за дължините.
Твърдят че остаряването на скалпа е една от причините за побеляване на косата.
Та сега борбата с бръчките продължава...по цялата глава.🙃

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 11:02 от Lorinda

# 372
  • София
Здравейте, сина ви е на 15 г и след прекаран Ковид през ноември косата започна силно да оредява
Ползвах различни шампоани серуми и витамини няма значителен ефект от възстановена коса
Може ли да ми кажете какви изследвания- кои хормони на щитовидната жлеза да му пусна, да видим дали не е нещо от нея?

# 373
Здравейте, сина ви е на 15 г и след прекаран Ковид през ноември косата започна силно да оредява
Ползвах различни шампоани серуми и витамини няма значителен ефект от възстановена коса
Може ли да ми кажете какви изследвания- кои хормони на щитовидната жлеза да му пусна, да видим дали не е нещо от нея?

Ето по-важните изследвания:

ПКК (пълна кръвна картина) – e тест, който дава информация за установяване на анемия, възпаление и левкемия; Това е основен показател, който трябва да се проследява при всички индивиди с косопад.
Серумно желязо – високо и особено ниско съдържание има отношение към косопада. Желязото е ключов елемент, необходимо за синтеза на хемоглобин и миоглобина. Косата функционира, като потенциално депо за желязо. Желязо-дефицитните анемии са придружени от косопад. Хемоглобинът, като преносител на кислород е нужен за клетките на космените фоликули.
Серумен феритин – това е главния желязо-свързващ протеин, който показва, колко желязо се съхранява в организма. Той е ранен показател на железен дефицит. Той е маркер и за възпаление. Феритин се съхранява и в космените фоликули. Ниският серумен феритин нарушава растежа на косата, тъй като тялото се стреми да запази желязото за основни функции на тялото Нивата на феритин често са ниски при жените в пременопауза и менопауза, особено пациенти с женски тип косопад.
Тотален желязо свързващ капацитет (TIBC) – чрез измерване в циркулацията е мярка за налично желязо в човешкото тяло.
Полови хормони (тестостерон, дехидроепиандростерон сулфат, пролактин, фоликулостимулиращ хормон, лутеинизиращ хормон ). Мъжките и женските полови хормони влияят върху растежа на косата. Признаци на андрогенен излишък включват загуба на коса и плешивост, растеж на косата по лицето, гърдите или корема. Дихидротестостеронът (DHT) е пряко свързан с нивата на тестостерон и уврежда космените фоликули, напоследък се счита за главен виновник за косопада . Дисбаланс в синтезата на женските полови хормони (естрогени) също води до косопад.
Щитовидните хормони (T3, T4, TSH) имат пряко отношение към косопада и последният често е един от първите признаци на хипотиреоидизъм. Косопад се наблюдава и при хипертитеоидизъм, но по-рядко. Когато в организма няма достатъчно феритин, щитовидната жлеза не може да произвежда достатъчно тиреоидни хормони.
Цинк, мед и селен в кръвен серум – ролята на тези микроелементи в косопада е все още дискутабилна. Цинкът е мощен инхибитор на регресия на космения фоликул и ускорява възстановяването на космения фоликул. Дефицит на цинк корелира с алопеция ареата. Повишена концентрация на цинк може да доведе до плешливост. Цинк и мед участват в регулацията на хормоналния баланс и в усвояване на витамини и протеини, които са важни за косата.
 Хормони на надбъбречните жлези – Те са свързани със стрес, а той води до косопад.
Имунологични изследвания Последно проучване от 2019 установи, че дефекти в регулаторните Т-клетки могат да бъдат отговорни за алопеция ареата и други видове косопад.

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 11:04 от Lorinda

# 374
Прави впечатление, че повечето прекарали Ковид с оплаквания за засилен косопад след него са били на кортикостероидна терапия по време на лечението, което пък обяснява косопада. Вашият син имаше ли такива лекарства и колко време след това започна косопада.
Иначе за стареенето на скалпа и побеляването не съм съгласна. Моята от години е с някакъв косопад, пооредяла е леко, на моменти като, че ли се оправя, но тя си е тънка по природа, но нямам бели коси. На 46 съм за протокола. Сестра ми е 5 по-малка и отдавна е прошарени, вина ги е бил с дебела и гъста коса, която от боядисването се развали

Общи условия

Активация на акаунт