Косопад - 20

• 63 333
  • 786
  •   2
Отговори
# 375
  • София
Благодаря ви за отговорите
Не не е бил на кортикостероиди - и АБ не е пил
Косопада започна около месец след болестта, поне тогава го забелязахме

# 376
Здравейте, сина ви е на 15 г и след прекаран Ковид през ноември косата започна силно да оредява
Ползвах различни шампоани серуми и витамини няма значителен ефект от възстановена коса
Може ли да ми кажете какви изследвания- кои хормони на щитовидната жлеза да му пусна, да видим дали не е нещо от нея?

Ето по-важните изследвания:

ПКК (пълна кръвна картина) – e тест, който дава информация за установяване на анемия, възпаление и левкемия; Това е основен показател, който трябва да се проследява при всички индивиди с косопад.
Серумно желязо – високо и особено ниско съдържание има отношение към косопада. Желязото е ключов елемент, необходимо за синтеза на хемоглобин и миоглобина. Косата функционира, като потенциално депо за желязо. Желязо-дефицитните анемии са придружени от косопад. Хемоглобинът, като преносител на кислород е нужен за клетките на космените фоликули.
Серумен феритин – това е главния желязо-свързващ протеин, който показва, колко желязо се съхранява в организма. Той е ранен показател на железен дефицит. Той е маркер и за възпаление. Феритин се съхранява и в космените фоликули. Ниският серумен феритин нарушава растежа на косата, тъй като тялото се стреми да запази желязото за основни функции на тялото Нивата на феритин често са ниски при жените в пременопауза и менопауза, особено пациенти с женски тип косопад.
Тотален желязо свързващ капацитет (TIBC) – чрез измерване в циркулацията е мярка за налично желязо в човешкото тяло.
Полови хормони (тестостерон, дехидроепиандростерон сулфат, пролактин, фоликулостимулиращ хормон, лутеинизиращ хормон ). Мъжките и женските полови хормони влияят върху растежа на косата. Признаци на андрогенен излишък включват загуба на коса и плешивост, растеж на косата по лицето, гърдите или корема. Дихидротестостеронът (DHT) е пряко свързан с нивата на тестостерон и уврежда космените фоликули, напоследък се счита за главен виновник за косопада . Дисбаланс в синтезата на женските полови хормони (естрогени) също води до косопад.
Щитовидните хормони (T3, T4, TSH) имат пряко отношение към косопада и последният често е един от първите признаци на хипотиреоидизъм. Косопад се наблюдава и при хипертитеоидизъм, но по-рядко. Когато в организма няма достатъчно феритин, щитовидната жлеза не може да произвежда достатъчно тиреоидни хормони.
Цинк, мед и селен в кръвен серум – ролята на тези микроелементи в косопада е все още дискутабилна. Цинкът е мощен инхибитор на регресия на космения фоликул и ускорява възстановяването на космения фоликул. Дефицит на цинк корелира с алопеция ареата. Повишена концентрация на цинк може да доведе до плешливост. Цинк и мед участват в регулацията на хормоналния баланс и в усвояване на витамини и протеини, които са важни за косата.
 Хормони на надбъбречните жлези – Те са свързани със стрес, а той води до косопад.
Имунологични изследвания Последно проучване от 2019 установи, че дефекти в регулаторните Т-клетки могат да бъдат отговорни за алопеция ареата и други видове косопад.

Аз бих добавила към този списък Андростендион, а към стресовите хормони - кортизол и пролактин.
Ако ще правим пълен списък, то и кръвна захар и инсулин са задължителни, чернодробни ензими, АСТ, креатинин, пикочна киселина, урея.
Други - вит. В12 и D, като с В12 е добре да се пусне и фолат, тъй като се тълкуват заедно.
За жените е важно кога точно се пускат хормоните спрямо дните от цикъла.

vnd, преди да изсипете 300+ лв в лабораторията, имайте предвид, че косопадът след Ковид (независимо как лекуван) е масово явление. Отнема 6 и повече месеца, за да започне възстановяване. Добра храна, спокойстивие, евентуално подсилващи витамини и добавки според мен са за вас, отколкото да търсите проблем с биохимията на момчето Simple Smile

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 14:19 от the doors

# 377
   Здравейте, преди дни попитах тук дали някой е използвал продукти на DSD de Luxe, те са само за локално приложение.На мен ми ги изписаха в клиника Лилия-София.Аз така или иначе ги взех, но дали някой е ходил в тази клиника и дали има положителен резултат от там и от козметиката която предписват?

# 378
Щом са ги изписали, значи е имало преглед. Може ли да разкажеш повече за самия преглед? Може да бъде от полза за някои от нас, или да породи интересни дискусии.

# 379
Щом са ги изписали, значи е имало преглед. Може ли да разкажеш повече за самия преглед? Може да бъде от полза за някои от нас, или да породи интересни дискусии.

Да, направиха ми трихологичн преглед, с образна диагностика и се вижда че имам телогенен косопад.
Назначиха ми много изследвания, които трябва да направя и след месец пак да отида с тях. А през това време ми изписаха козметика-шампоан, лосиони 2 вида, които трябва да се прилагат локално по схема.
Козметиката е при тях-те са вносители до колкото разбрах. Доста е скъпа според мен, но предполагам, че такъв тип козметика е по принцип скъпа. Ами това е ...Надявам се да има резултат от всичко защото аз съм по принцип с много тънка и редичка коса, а сега от както започна да пада съвсем. Дали има изобщо вариант да се възстанови косата?...незнам..
  А причината за този косопад, както и това да бъде спрян, след като са ми готови изследванията ли ще се разбере?

# 380
Успех. Какво трябва да изследваш?

# 381
Успех. Какво трябва да изследваш?

ПКК,Албумин,Общ белтък, Креатини, Уреа, Пикочна киселна,GPT, GOT/ASAT/ALT,GGTP, Желязо, Феритин, Фол. киселина, Витамин В12, Ca, Фосфати, Магнезий, Естрадиол, Лутропин, Фолитропин, Прогестерон, Пролактин, Дехидроепиандростерон, SHBG, Андростендион, FT4, TSH, TAT, MAT, HOMA-IR,Витамин D, Цинк, Androstenediol glucuronide.

Това е, много ми се виждат но щом трябва....
Дано се разбере причината.

# 382
Прави впечатление, че повечето прекарали Ковид с оплаквания за засилен косопад след него са били на кортикостероидна терапия по време на лечението, което пък обяснява косопада. Вашият син имаше ли такива лекарства и колко време след това започна косопада.
Иначе за стареенето на скалпа и побеляването не съм съгласна. Моята от години е с някакъв косопад, пооредяла е леко, на моменти като, че ли се оправя, но тя си е тънка по природа, но нямам бели коси. На 46 съм за протокола. Сестра ми е 5 по-малка и отдавна е прошарени, вина ги е бил с дебела и гъста коса, която от боядисването се развали

Разбира се всеки има право на мнение, американският дермаролог за който писах е посветил години на "scalp aging care", та при това остаряване точно както при другото това,че има някой на 50 без бръчки, не означава,че остаряването не е факт.
Исках да споделя,че и като превенция и след установен косопад грижата за скалпа става все по важна с натрупването на годините.
За побелялялата коса отново е индивидуално има хора спосребрени коси от млада възрас и такива с тъмни коси на преклонна възраст- ген, начин на живот. Какво и кога кара косата да побелява е сложно за обеснение и аз не се наемам да тълкувам, една от многото причини вероятно е остаряването на скалпа.
И точно както грижата за кожата на лицето, колкото по навреме толкова по- добре и ефективно.

# 383
Каква е тази кортикостероидна терапия по време или  след Ковид? аз пих силен АБ само и за дих.пътища някакво, авирон май.

# 384

Да, направиха ми трихологичн преглед, с образна диагностика и се вижда че имам телогенен косопад.
Назначиха ми много изследвания, които трябва да направя и след месец пак да отида с тях. А през това време ми изписаха козметика-шампоан, лосиони 2 вида, които трябва да се прилагат локално по схема.
Козметиката е при тях-те са вносители до колкото разбрах. Доста е скъпа според мен, но предполагам, че такъв тип козметика е по принцип скъпа. Ами това е ...Надявам се да има резултат от всичко защото аз съм по принцип с много тънка и редичка коса, а сега от както започна да пада съвсем. Дали има изобщо вариант да се възстанови косата?...незнам..
  А причината за този косопад, както и това да бъде спрян, след като са ми готови изследванията ли ще се разбере?
Не искам да те отчайвам, но тази клиника за нищо не става. Не съм чувала да имат друга диагноза, освен телогенен косопад. И как инче, андрогенният не се лекува. Безкрайно съм учудена, че не са ти назначили и прословутия си курс с мезотерапии, които прави само мъжа на въпросната самозвана Лилия, след почистване на скалпа... Не бих дала ни лев, ни минута от времето си на тия самоповъзгласили се "лекари - трихолози"...

# 385
Относно тази клиника - винаги съм се чудела всъщност тези хора лекари ли са, имат ли медицинско образование, специалност…? От сайта им единственият доктор в някакъв мъж, въпросната дама Лилия не е записана с такава титла.
Като цяло не бих се доверила на някой, който твърди, че само с продаваните от него уникални и единствени препарати, ще има резултат.

# 386
  Аз много се чудих преди да отида в тази клиника, но когато човек е притеснен трябва все нещо да предприеме. Аз лично незнам какво мога сама да направя и как да си помогна. Изчела съм доста по темата и вече се обърквам....
  А дали личен лекар като погледне изследванията които са ми дадени да направя, може да помогне, без да се стига пак до такива клиники?
   На Вас какво Ви е помогнало да се справите с този проблем?

# 387

Роси 1608,
Според мен най-добре след като направиш изследванията да вземеш и второ лекарско мнение,различно от лекарите в клиниката/ след като има толкова негативни коментари, явно има нещо, което не е това за което се представя- те твърдят,че са специализирани в лечението на косопад,но излекуваните и доволни пациенти не са много/.
Използвай взетите от тях продукти,но срокът 1 месец не е особено голям за да видиш резултат. Но поне ще си наясно как ти се отразяват, дали имаш раздразнение на скалпа, дали утежняват,омазняват и т.н.
Евентуално след разчитане на резултатите и среща с личен лекар и срещата в клиниката ще решиш дали и как да продължиш.
В групата има много момичета, който могат да помогнат с резултатите и разчитането им.
Относно цената на лечението, да скъпо е защото е продължително и освен специализираните продукти за коса, допълнително се натрупва и от цената на витамините,минеталите и всички добавки.
По важно е обаче колко е ефикасно лечението. Това,че ще платиш много в никакъв случай не означава че ще е ефикасно, това е най неприятното.
Дано не се окаже,че си загубила, време, средства и надежди.
Четенето по темата много помага, има момичета с огромен опит и много познания, можеш да получиш помощ и насока.
Най -трудното е,че всичко е доста индивидуално и работеща схема за всички е почти невъзможно да се намери, но общо взето е:

* Изследвания за да се видят дефицити и да се търсят оптимални нива.

* Витамини, минерали, желязо и хранителни добавки, съобразно нуждите.

* Медицински шампоани балсами и маски, Дълбоко почистващ шампоан от време на време за да почисти натрупванията.

* Серуми и енергизиращи гелове
/ Медисютикъл, Епруваж, Давинес/

* Ежедневни масажи

* Грижа за скалпа и дължините/ етерично масло от розмарин, преуош, еластисайзър на Филип Кингсли с допълнително количество към него на масла- рициново и д-р./

Това е в общи линии,разбира се, колкото по вече и колкото по дълго време ефекта е по добър.
Много е важно каква е причината за косопада и дали се работи за отстраняването и/ дали са дефицити,стрес, хормони и т.н./
Възможно е да се обърне процеса,но изисква упорита и комплексна работа за дълго време, резултатите не са гарантирани, но са възможни.

# 388
Здравейте, отново!
Преди време бях писала, че имам косопад от октомври миналата година,като ноември прекарах и ковид. Косопада продължава и до ден днешен, като е на периоди, докато затихне и изведнъж пак се усилва. Падат ми и израстващи косички, освен това косата ми оредя над челото, но като цяло косата ми пада от всички части на главата.
Ходих на дерматолог, той ме препрати на ендокринолог и ми изписа алпикорт. Ендокринолога ми пусна изследвания и ме препрати на гинеколог. Гинеколога също ми пусна изследвания, но още при прегледа се установи, че нямам гинекологичен проблем. Изследванията направих на 3тия ден от МЦ и всичко е наред. Нямам проблеми с полови хормони също така нямам проблеми и с щитовидна жлеза (дори ми пусна и антителата към нея за да изключим автоимунно заболяване). Единственото което се установи, е че имам инсулинова резистентност и по висока глюкоза на гладно. До тук "добре", но понеже ендокринолога се съмнява, че е андрогенна алопеция ме препрати отново на дерматолог. Този път отидох на частно. Дерматолога каза, че не смята, че е андрогенна алопеция, а просто оредяване на косата. От инфекция може би. Но такава за сега не се установи( освен прекарания ковид). Нямам проблеми с бъбреци, зъби, стомах и т.н. Изписа ми отново алпикорт, но този път алпикорт ф и капсули новофан. И каза след месец отново да отида. От седмица някъде отново ми се засили косопада. И отново ми падат много къси косички, новоизрастващи около 1-2-3 см.
Въпроса ми е към дамите с андрогенна алопеция или от хора с наблюдения над този вид алопеция. Как се разгърна при вас? Как разбрахте какъв точно е косопада ви? Някакви изследвания правихте ли по специални? За какъв период се разгръща изведнъж или с години?
Постоянно ми расте нова коса. Стърчат насам-натам и после падат. Все още не мога да се успокоя и не мога да разбера на какво се дължи този косопад. На всичкото отгоре като им кажа,че съм на 26 отговора е "много си млада за такава алопеция". Е да, но косата ми оредява и вече е доста видимо.
Започнах да си правя маски с масла - розмарин,репей,бадемово и гроздови семки, не знам дали не се усили косопада и от тях. Понеже маслените  маски имат този ефект върху вече мъртви косми.
Много съм объркана вече и не знам на къде да поема и към кой да се обърна.

# 389
Преди колко време изкарахте Ковид и имахте ли косопад преди това? Т.е. след Ковид ли се появи или е от доста повече време?
Иначе - няма възраст за андрогенната алопеция. В кой град сте и, ако сте от София, при кои специалисти сте била?

Общи условия

Активация на акаунт