1 АЕГ - тема 4

• 80 291
  • 736
  •   1
Отговори
# 615
в 1 АЕГ натискът за учене съществува само по някои предмети. при повечето е ако искаш - ще научиш, ако не искаш - няма. а при някои има учители, които са просто къса клечка, и да искаш да научиш - трудно. като цяло, този подход на мен ми харесва. големи са децата и натискът не винаги е удачен подход вече.

за Колежа не коментирам. аз принципно не го харесвам и не съм нито проучвала нито дъщеря ми е кандидатствала там. все пак съм чувала, че много се учи, но не е задължително това да е негатив.
Точно на същото мнение съм. Става дума за големи ученици, почти възрастни, натискът при тях не работи вече. Трябва си вътрешна мотивация, която, ако до момента не е изградена - лошо. После в университета съвсем друг е режимът и няма пък изобщо натиск за нищо и какво правим тогава?

Ако АК е желано училище, тогава по-добре там да се отиде, за да няма усещане за нещо пропуснато. За моето дете никога не е било цел и не сме кандидатствали, но за други вероятно не е така.

# 616
  • Някъде на край света
Влизам с въпрос за втория език. Чудим се дали да пишем като желание паралелка с втори френски. Синът ми е учил немски (В1), английският му е на училищно ниво, а като цяло езиците не са му стихията. Изобщо не сме мислили вариант за езикови гимназии, но след неочаквано лоши резултати, плановете ни изцяло се пренареждат.
Има някакви шансове балът да стигне за паралелката с втори език - френски. Въпросът ми е доколко сериозно се учи и може ли да се получи така , че да не може да се справи с този трети за него език, още повече, че вкъщи няма кой да му помага. Има ли високи изисквания, за да не се забатачи в нещо, което не е за него? Той е готов да рискува, но не знам дали осъзнава с какво се захваща. Принципно целта ни беше първи език английски, втори немски независимо от училището, в което го приемат.
Шансовете му за гимназията не са високи - една точка под миналогодишния минимален бал за паралелката с руски(език, който не ни плаши толкова)  и една точка над минималния за тази с френски. Но след като пишем желание, трябва да сме готови, че може да го приемат. Следващото поред желание ще е 32-ро с езици, подходящи за него.
Проверете как стоят нещата и след второ класиране. Ако детето няма афинитет към езици във вашия случай бих заложила на втори НЕ.

# 617
  • София
Аз препоръчвам втори руски, заради прекрасната учителка по руски. Няма такъв човек!!!!:hearts:

# 618
  • Sofia
На трето класиране няма да рискуваме, освен евентуално за първото желание. РУски го предпочитаме, но въпросът е все пак в бала.

# 619
в 1 АЕГ натискът за учене съществува само по някои предмети. при повечето е ако искаш - ще научиш, ако не искаш - няма. а при някои има учители, които са просто къса клечка, и да искаш да научиш - трудно. като цяло, този подход на мен ми харесва. големи са децата и натискът не винаги е удачен подход вече.

за Колежа не коментирам. аз принципно не го харесвам и не съм нито проучвала нито дъщеря ми е кандидатствала там. все пак съм чувала, че много се учи, но не е задължително това да е негатив.
Точно на същото мнение съм. Става дума за големи ученици, почти възрастни, натискът при тях не работи вече. Трябва си вътрешна мотивация, която, ако до момента не е изградена - лошо. После в университета съвсем друг е режимът и няма пък изобщо натиск за нищо и какво правим тогава?

Ако АК е желано училище, тогава по-добре там да се отиде, за да няма усещане за нещо пропуснато. За моето дете никога не е било цел и не сме кандидатствали, но за други вероятно не е така.

Предпочита в Американския, но смея да твърдя, че още е във възраст, в която не е наясно точно какво  иска. Английският му до момента е на доста добро ниво, любимият му предмет и това предпоределя избора му на първи език. Готви се за изпита там сериозно, оцени това, че не е като НВО, има по-различен характер, проява на креативност (в частта за есе) и сякаш това му даде по-различна визия за колежа и желание да иска да е там.
При мен има дилема дали ще е правилното.

# 620
  • София
Не се притеснявайте, каквото и решение да вземете, все ще съжалявате. Joy
Ако финансово не е проблем, аз бих оставила детето да си избере училището.

# 621
Влизам с въпрос за втория език. Чудим се дали да пишем като желание паралелка с втори френски. Синът ми е учил немски (В1), английският му е на училищно ниво, а като цяло езиците не са му стихията. Изобщо не сме мислили вариант за езикови гимназии, но след неочаквано лоши резултати, плановете ни изцяло се пренареждат.
Има някакви шансове балът да стигне за паралелката с втори език - френски. Въпросът ми е доколко сериозно се учи и може ли да се получи така , че да не може да се справи с този трети за него език, още повече, че вкъщи няма кой да му помага. Има ли високи изисквания, за да не се забатачи в нещо, което не е за него? Той е готов да рискува, но не знам дали осъзнава с какво се захваща. Принципно целта ни беше първи език английски, втори немски независимо от училището, в което го приемат.
Шансовете му за гимназията не са високи - една точка под миналогодишния минимален бал за паралелката с руски(език, който не ни плаши толкова)  и една точка над минималния за тази с френски. Но след като пишем желание, трябва да сме готови, че може да го приемат. Следващото поред желание ще е 32-ро с езици, подходящи за него.
За френския, като втори език - не се притеснявайте. Няма да има проблем, ако не държи на него Simple Smile По-скоро, ако иска да го учи сериозно, ще трябват допълнителни уроци.

# 622
  • София
Синът ми беше в същото положение при кандидатстването след 7 клас. АЕ на доста високо ниво, НЕ - В1, но го приеха в паралелка с френски. Не само, че нямаше проблеми, ами и ученето на френски му беше лесно. Друг е въпроса, че са малко на брой часовете и почти нищо не успяват да научат за тези години.

# 623
Да, часовете по втори език са крайно недостатъчни, дъщеря ми ходи на допълнителни курсове, като целта и е да покрие B2 до края на обучението.

# 624
и аз така мисля за втория език. не е кой знае какво натоварване, часовете са малко. вървят кротко и постепенно. ще успее да се оправя без ваша помощ. то и по принцип ще се оправя без ваша помощ Simple Smile

за АК ме беше питал някой - Клер го е казала съвсем точно моя отговор.

# 625
  • Sofia
Много ви благодаря! Ще пишем тогава паралелката, пък каквото реши съдбата! Simple Smile

# 626
Приети сме по първо желание в паралелката с НЕ(момиче). Утре ще се записваме😁

# 627
И ние сме приети в паралелка с немски -също момиче 😀Утре ще се записваме

# 628
  • Някъде на край света
Добре дошли в гимназията. Само хубави емоции и много нови приятелства пожелавам на децата!

# 629
И моята дъщеря е приета в паралелката с НЕ, но при нас тя е второ желание. Остава да решим дали ще се запишем, че първото желание е НПМГ.
Успех на всички деца и спокойно лято на родителите😉

Общи условия

Активация на акаунт