Има ли мами от Норвегия

• 41 189
  • 304
  •   1
Отговори
# 285
Според доктора си е вирус:) и трябва да си почивам само. Той си обяснява ситуацията с това, че бях в Бг, пипнала съм си там вирус, прибрала съм се тук; огромни разлики в температурата и хоп болна. Не съвсем оздравяла започвам работа и си пипвам и норвежки вирус, за да няма дискриминация:)  ка6лях отвратително, поне ми изписа много силен сироп за ка6лица с кодеин. След втория прием се успокоих, само дето съм отнесена:)))
При нас си вали сняг вече 2ри ден, но все о6те не е натрупало много.
нелиса, изпратих ти е-mail. Българското образование се признава по принцип. Има си процедури, които се следват и се запла6та разбира се:) Зне6 ли езика и си достатачно самоуверен, работа се намира. Има доста българки, до6ли по този начин.  Всичко се свежда до добре пресметнат риск/полза.

Поздрави на всички
Дани, снимка на бебчо?

# 286
Здравейте, момичета!
Много ви благодаря за информацията. Моят норвежки се свежда още до азбуката и елементарни думички като ikke.  Laughing. Утре на спокойствие ще се ровя из интернет и ще ги прегледам. Ако не се лъжа норвежкия е близък до немския - поне някои думички са същите. Не мога да разбера как точно се произнасят О с чертичка и А с кръгче. Thinking Сигурно ви звучи смешно, но в моя разговорник (единствения "учебник" на български, който успях да намеря) е описано толкова сложно, че трябва едва ли не да си йога, за да го произнесеш. Ще бъде ли много нахално от моя страна, ако ви помоля от време на време да ми помагате в ученето. Пожелавам ви приятни почивни дни, а на болните - да оздравяват по-бързо.

# 287
Здравейте дами (и тук-таме господа),

включвам се тук специално, за да пусна един материал, който би бил интересен на 'Raf'.
Само дето като гледам, той не е пускал нищо от 28 Януари, така че е твърде вероятно да не го види.
Как и да е:

http://www.aftenposten.no/english/business/article1634046.ece

Може би вече е късно, но бих го питал "защо баш па в Norge?" аз лично бих предпочел да се пенсионирам на по-топло местенце. Макар, че с това глобално затопляне миграцията в Норвегия може да се окаже и далновиден ход.

# 288
Възможно ли е да  започна примерно като продавачка или сервитьорка, или нещо в селското стопанство - нещо за което не се изисква отлично владеене на норвежки? В Норвегия признават ли българските дипломи за висше образование?

Нелиса,
мисля, че като грамотен човек със съответното образование, трябва да опиташ да прескочиш етапа 'сервитьорка'.
Какво имам впредвид? Нищо не ти пречи да опиташ следното:
1. намириш в и-нет контакти на норвежка петролна фирма; Примерно: http://www.statoil.com/statoilcom/po/nr303104.nsf?opendatabase&lang=en
2. преглеждаш списъка с отворените позиции. В случая като гледам най-вече за математици и физици са приритали, но идеята ти е ясна. Като намериш позиция, която ти харесва - кандидатстваш, само че се понапъни малко със CV-то ('житие' по нашему) и мотивацията.
И знай че грамотни хора не връщат, така че с малко късмет и настойчивост, ще успееш.

За последно - ще ти напомня една стара мъдрост:
Внимавай какво искаш, защото може и да го получиш.

Последна редакция: сб, 24 фев 2007, 03:23 от stj

# 289
И така един кратък урок по норвежки Laughing о с чертичка се произнася средно между "ъ" и "о", а с точка отгоре ( в писмения език се сре6та и аа) се произнася "о"; българското "о" се произнася "у" в повечето случаи, но понякога си се чете "о", до този момент нито един учител не ми е обяснил какво е правилото. Обяснението, което сама си намерих е, че се чете "о", когато е преди 2 съгласни като в Norge, jobb, morgen... но и това не е 100%.  Об6то взето в норвежкия няма такива ясно изразени правила като в българския. А когато ги има са последвани от един куп изключения Laughing

# 290
Привет норвежки. Тази седмица моя син е във ваканция и съм убедена,че няма да ме остави да си вися пред РС Mr. Green
Пожелавам ви много успешна и хубава седмица в която ще си вързваме и мартенички Heart Eyes

# 291
Здравейте,момичета.Квине как е новата къща?

# 292
Привет норвежки.Къде се изгубихте?
Ние с Марти сме си в къщи и от него трудно се добирам до РС.Пишете,че ни отиде на кино темичката деееее.Германките,холандките,италианките и други имат хиляда теми,а ние като типични скандинавки сме здържани и лаконични  Rolling Eyes
Хайде да се пораздвижим малко  Joy
Ми ние дори имената на децата си не сме си казали да не говорим за нашите newsm78
Надявам се,че това което пиша няма да обиди никой,аз го казвам с най-добри намерения   newsm51

# 293
Здравейте.  bouquetБебин6тайн, права си за теми4ката, ама мен специално ме е налегнала една....не ми се пи6е6е. Не искам само да се оплаквам в тази тема.Тъкмо в понеделник си казах 4е, ето сега 6те се похваля в петък, събота и неделя бяхме в Лангесунд. Там има голям хотел с баделанд, та децата да усетят не6то от ваканцията, ама то пак болести ни налегнаха.То4но на тръгване мъжа ми се събуди с температура и не бе6е добре през цялата по4ивка. Но както и да е той по принцип леко ги изкарва разни грипове. Но в понеделник сина ми ... и той с температура, а в4ера и аз. Лежим, кихаме , ка6лим и никак не за хвалба работата. Аз много се страхувам след тази пневмония, която прекарах. Отделно , 4е малката ве4е е много жива и никак не и се лежи.Да се похваля_ в неделя се преобърна сами4ка от гръб на корем. Simple SmileТрябва много да я пазим да не тупне на пода.Ина4е бе6е много весело за децата да поплуват  sport027, бебето и то усети от цялата работа, много и хареса да плува по гръб.Освен това има6е и съу4еници на сина ми и му бе6е супер забавно.Музикантите в хотела бяха естествено българи и си прекарахме приятно 2те ве4ери. smile3501

# 294
  • пяната на дните
rkb, standefjord, много ви благодаря за отзивчивостта! Ще се опитаме да уцелим хубавия празник 17 май!

# 295
  • Stavanger,Norway/ Varna
 Grinning Здравейте и от мен. Най после се позатопли, та се метнах на едни дьлги разходки, сега горкия ми крьст постоянно се обажда, но какво да направя, писна ми заради кофти времето да си стоя в кь6ти. Болните, да не се дават на вируса, най скоро6но оздравяване. Спретнахте ли мартениците ве4е? Аз като малко дете, нямам тьрпение да дойде утре и да се наки4а, 4е и на мьжо 6те лепна една да бьде сьпри4астен.
Поздрави   bouquet

# 296
  • Stavanger,Norway/ Varna
libelule verte, здравей, като гледам как е трагнал климата на затопляне, изоб6то не се притеснявай дали 6те има лято. Тази година например, има6е много хубаво лято, бе6е топло, даже се кьпахме в морето и постоянно висяхме на плажа. Е на 17 май при нас валя, но тази година може да се размине. СнаБДИ с добри обувки и дрехи за дьжд и няма да има проблем. Simple Smile

# 297
Здравейте на вси4ки. След дълго отсъствие ето ме и мен. Не ми остава много време напоследък да пи6а, но ви 4ета редовно/не 4е много сте се разписали де/. При мен не6тата са на високи обороти в момента. Занимаваме се предимно с майстори, материали, магазини и т. н. Доста опит насъбрах в тази област за кратко време. Mr. Green Ина4е вси4ко върви по план. Синът ми съ6то бе6е в ваканция, но той ходи на SFO така 4е нямах проблеми с скуката. Бяха им направили доста хубава програма. Дани разказвай как бе6е раждането? Как е сега в БГ болниците? Как се отнасят лекарите? Няма да забравя то4но след като родих тук даваха едно предаване по BTV "Това е животът" и като гледах как се отнасяха лекарите там направо нямам думи макар 4е вси4ко това става пред камерите и лекарите все пак се съобразяват. А какво ли е когато няма камери? Хайде лека но6т сега на вси4ки.

# 298
Честита Баба Марта!Нека всички да сте здрави и червени бузки. Квине аз родих лесно защото имах позната лекарка т.е тя ме изражда и ми би обезболяващи.А на другия ден пак ми обръщаха внимание все едно бях вип-персона.Все още е зле здравеопазването и ако никой нямаш зад гърбът си все едно си никой.И вярно е че за пред камерите лекарите са внимателни и т.н.  Моята комшийка роди след мен и небеше очарована много от отношението и грижите.Иначе в нашето Аг-отделение вече има вип стаи която си плащаш по 30лв. и си сама в стаята с топла вода и телевизор.Иначе ако реша пак да раждам,ще си платя пак и всичко ще е супер.Защото аэ за 2 часа родих бързо и лесно въпреки че имах шевове но не ме боляха и бях адекватна и в настроение и се майтапихме с лекарките и акушерките,че така 5 деца ще родя още...И пак казвам трябва да имаш познат в болница. Незнам как е в Н-я,но при нас е така.Сега ми кажи при вас дава ли се вода на бебета?Моето бебче вече има колики,неплаче но ме ползва за биба и така спи през деня.Сега пак мърка и аз отивам.чао Честита Баба Марта!

# 299
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!ДА СТЕ БЕЛИ И ЧЕРВЕНИ И МНОГО,МНОГО ЗАСМЕНИ  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт