Има ли мами от Норвегия

• 41 183
  • 304
  •   1
Отговори
# 270
Дани честит син, да ти е жив и здрав baby_neutral Kvinnebg честито и на теб, сега ли 6те се местите? Аз да се оплача, че пак не съм добре:( явно не се бях излекувала изцяло и съм си в къ6ти отново. В дне6ния Стандарт има статия за едно проучване на УНИЦЕФ. Та накратко най 6тастливите деца живеят в Норвегия Laughing
Лондон. Децата в Норвегия, Финландия, Дания, Швеция и Белгия са най-щастливи, пише Би Би Си, цитирайки доклад на УНИЦЕФ.
Проучването е направено по 40 показателя, включващи бедност, здраве, безопасност и мнението на децата за собственото им благополучие. Изследването е направено в 21 индустриално развити страни, както и в Чехия, Полша и Унгария. Най-нещастни се чувстват децата в САЩ, следвани от британчетата и италианчетата.
Да не съм ви чула/ прочела повече да критикувате Laughing тук е най добре и точка по въпроса  Joy
Сега прочетох Афтенпостен, там информацията е обратна:
Ifølge denne rapporten rangerer barn i Norge seg selv som tredje dårligst vurdert etter tilfredshet. Bare barn i Polen og Portugal kommer dårligere ut.

Samtidig blir Norge vurdert som det nest beste landet i OECD materielt sett. Det er ingen direkte sammenheng mellom landets rikdom og barnas velvære. Tsjekkiske barn rangeres for eksempel høyt på trivsel og lavt på velstand. Rapporten viser at barn i Storbritannia og USA, i likhet med Norge, kommer oppsiktsvekkende dårlig ut.

– Rikdom alene gjør ikke norske barn lykkelige. Det er et stort tankekors at norske barn kommer dårligere ut enn svenske og nederlandske barn på tross av vår suverene velstand og mange velferdsordninger, sier Kjersti Fløgstad som er generalsekretær i UNICEF Norge.
Стана ми интересно и прочетох оригинала Simple Smile И 2те медии гре6ат, Норвегия е на 7 място, т.е. по средата.

Поздрави на всички с пожелания за един усмихнат ден

Последна редакция: чт, 15 фев 2007, 09:11 от rkb

# 271
Здравейте моми4ета. Два дена ме е нямало, а колко не6та са се слу4или.Първо, 4естито мом4енце на Дани.  Надявам се малкият Юнак да внесе много приятен хаос в семейството.Да ви е жив и здрав и много , много да ви радва.  bouquetKvinne,, зна4и днес е големият ден?Пожелавам ви много 6тастие и разбирателство в новия дом.За6тото къ6тата е важна, но е важно да я 4увства6 като свой дом. Казвам го по повод на това , 4е синът ми наскоро сподели, 4е най после запо4нал да харесва на6ата къ6та.Аз се у4удух, но после си дадох сметка, 4е след толкова много местене както в БГ , така и тук той явно дасега не е могъл да се по4увства някъде сигурен.
rkb
, и ти да се лекува6, за6тото видя какво стана с мен.Грипа е коварен, за6тото много отслабва имунитета и после какво ли не може да те пипнe.
bob4enka, радвай се ,4е си добре. И аз имах мн. лека бременност и като теб дори се съмнявах понякога дали е истина, но сигурно скоро 6те запо4не да ти ли4и и да усе6та6 малкото 4ове4е. Тогава няма да се 4уди6. Simple Smile
А вси4ки които имате у4еници, какво мислите да правите през зимната ваканция. Тук запо4ва от понеделник, при вас как е?

# 272
Привет норвежки.Няма и грам съмнение тук е най-стряхотната страна ха-ха-ха Joy
Дани цункай адаша от мен Hug
Квинне я да оздравяваш бързо.Тук е чудно за живеене и няма болни newsm78.Честита ви нова къща.Пожелавам ви много любов и щастие в нея Heart EyesА за бебе при мен...ако има новина ще я напиша веднага newsm17
Аз и моя герой също нещо не сме добре.Той цяла седмица си е в къщи,че е хремав ужасно.А мен от два дена такава глава ме цепи аман вече с тая моя мигрена.Дано само да не се доразвие,че тогава ми идва да smile3511.Айде оплаках ви се.
Хубав и усмихнат ден на всички

# 273
  • пяната на дните
Здравейте мили норвежки мами! Извинявам се, че ви безпокоя в темичката ви, ама не ми се сърдете Hug. Аз и моята беба и нейния тати от много време сме си запланували едно пътуване до Норвегия и си събираме парички от закуски, и вече сме готови да тръгнем, само че се оказва, че е невъзможно да си вземем отпуските точно в разгара на лятото (всички колеги искат на морето тогава). Та въпросът ми е: Примерно през май или началото на юни как е обикновено времето там при вас? (иде реч за около Осло) Щото ще е много тъжно, ако попаднем в мъгли и дъжд и студ, аз все си представям едно синьо небе...Пък и да не простудим бебка, все пак е слънчево българче...Усмивки ви желая!

# 274
Заповядайте  bouquet По принцип вали, но не чак толкова много. На 17 май е националния празник на страната и можете да видите не6то, което отдавна го няма в България, а именно детска манифестация Laughing Много е красиво, зелено на всякъде и много,много цветя. Температурите обикновено са между 15 и 20 градуса, само имайте в предвид че влажността е много висока тук.

# 275
Здравейте, момичета!Всичко наред ли е при вас?Kvinne честит ти нов дом,да му се радвате и да бъдете много щастливи в него!Как е вече свикнахте ли? Sandefiord как си,всичко ли е наред т.е като ходи на преглед?Ей,Бебинщайн сложих си камерата вече и ще се виждаме.Момичета моето юначе прави 1 седмица и ще се събираме на банкет по женски эа негово здраве.Чао отивам да го кърмя гладника доскоро.

# 276
Хайде , успе6на нова седмица от мен.  Бързам да пи6а , за6тото си знам , 4е тази седмица достъпа до компЮтъра 6те е ограни4ен. Зимната ваканция запо4ва и сина ми о4аква разни приятели на гости. Тогава се играе и на компЮтърни игри и play station. Надявам се да мога да се вклЮ4вам все пак.На  тези норвежци о6те не съм им свикнала на порядките явно. Оказва се, 4е не става просто ей така да званне6 на някое дете и то да дойде у нас. Те половината имат програма за всеки ден и едва ли не трябва записване. newsm78.Ина4е се надявам 4е ве4е съм здрава. Дани, благодаря 4е пита6. Тук ни6то не ти казват като правят изследванията, пра6тат резултатите на ли4ния лекар и той се обажда ако не6то не е наред.Засега нямам новини, та дано вси4ко е ОК.
Libelule verte, не зная къде живее6 в момента, но се приготви 4е май, Юни в Норвегия е по скоро влажно и обла4но , отколкото слън4ево.Пожелавам ви да слу4ите на хубаво време, но това е трудно прогнозируемо тук, дори и през Юли.Така 4е идвайте Grinning. Подкрепям rkb, 4е 17 май е не6то,  което е интересно да се види, за6тото музеите са си все съ6тите, но толкова много хора и празни4но настроение има един път в годината.

# 277
Привет момичета! sdndefjord ние сме във ваканция от другата седмица и ще настане паника.Най-ме ядосва моя син като му стане скучно и започне да ми мрънка(ох какво да правя сега,скучно ми ееееееееееее).Ама аз съм му приготвила учене по БГ учебниците,че оня ден писа картичка на приятеля си в БГ и написа ШТАСТЛИВ  ooooh!направо щях да умра от смях.
Дани браво ще мага да си видя адаша Hug
Квинне оздравяхте ли?
Спорна,усмихната и здрава седмица момичета   bouquet

# 278
Здравейте,момичета.Радвам се за вашите деце,че имат ваканция,нашите в Бг нямат.Как сте,какво правите?Явно ежедневието яко вие грабнало и нямате време да пишите.чао приятна вечер

# 279
Здравейте мили дами! 
Пиша ви от България и се интересувам как може да се емигрира в Норвегия.
Писна ми от простотията и циганията тук и търся "бяла" страна за живеене.
Моля,  ако не ви затруднява да ми отговорите на някои въпроси. Лесно ли се намира работа; какви са условията на живот; как да се потърси жилище? И все въпроси от този род? Опитвам се сама да уча норвежки чрез американски сайтове, защото тук (в Бургас) няма учители и въобще каквато и да е литература на норвежки?
Извинете, че не се вмествам в темата ви, но вие единствено можете да ми дадете информация от "кухнята". Ще ви бъда много благодарна ако ме посъветвате как да постъпя, за да си намеря работа и да се устроя в Норвегия.

# 280
Започвам с оплакване: о6те не съм оздравяла:( започнах работа и на 3 ден бях отново толкова зле, че не е истина. Добре че сестрата на личния ми лекар е много разбрана, взе ми всички изследвания за които я помолих, та даже и други за които и идея си нямах че могат да се правят там толкова бързо. Днес 6те са получили резултатите от всички изследвания та имам час при лекаря. Междувременно бях на о6те едно интервю и ми предложиха работата, а в понеделник 6те ходя на о6те едно:) Така че трябва да имам диагноза и съответното лечение най накрая.........Нелиса, официално няма как да емигрира6 в Норвегия, все пак живее6 в страна член на ЕС. Начините да дойде6 и да се установи6 законно тук, за момента са 2: омъжва6 се за норвежец или си намира6 работа. Първото е ясно. За второто 6те ти е много трудно. Закона в момента е, че трябва да си намери6 работа на 100% и със сключения трудов договор да кандидатства6 за виза от България. Норвегия все о6те не е преподписала договора си с ЕИО, така че си важат тези правила. Но дори и след като го преподпи6е този договор не6тата няма да са кой знае колко по лесни. Единствената разлика 6те е, че 6те може6 да дойде6 тук, да си намери6 работа, да подаде6 документи тук и да чака6 тук за работна виза. НО....всичко това е свързано с много средства, така че трябва да прецени6 много добре има6 ли средства да живее6 без да получава6 заплата за около половин година в най ло6ия случай. За намирането на работа зависи от специалността ти. Някои специалности се търсят и ако знае6 езика може6 лесно да си намер6 работа. Повече информация може6 да намери6 на сайта на www.udi.no само не чети информацията на български=много е непълна, чети на английски макар че най пълната информация е на норвежки. Ако иска6 мога да ти напи6а сайтове за онлайн норвежки, но трябва да знае6, че тук всеки си говори диалекта, така че 6те зависи къде се установи6:) Ако има6 други въпроси питай, вярвам че и другите 6те се включат.

# 281
Привет, ех, добрах  се до компЮтъра. Мразя синът ми като мрънка "какво да правя", но всеки ден да идват деца у нас не било лесно.Голямо готвене падна.Все искат нец6то да ядат.Нооо, да са живи и здрави.
Голям сняг падна при нас. Затрупва ни. ooooh!Радост за децата, ужас за нас, които трябва да го 4истим.Как е при вас?

# 282
Мерси много  rkb bouquet. Ще ти бъда много задължена ако можеш да ми изпратиш споменатите сайтове за норвежки език на е-mail: aqua_grata@yahoo.ie. Колкото до специалността завършила съм биология и управление на качеството, но в момента работя като еколог Нефтохим. Надявам се да мога да намеря някаква работа покрай норвежките рафинерии, но ще трябва да наблегна повече на английския. Според теб имам ли някакъв шанс да си намеря такава работа ? Как стои въпроса с жилищата в Норвегия? Поразрових в норвежки сайтове и направо се стресирах от цените на жилищата. Не можах да намеря нищо по въпроса за наемане. Може ли човек със скромна заплата (имам предвид местна, т.е. ако на първо време намеря каква да е работа) да си позволи да плаща наем и да си покрива разходите за храна, ток и т.н? Възможно ли е да  започна примерно като продавачка или сервитьорка, или нещо в селското стопанство - нещо за което не се изисква отлично владеене на норвежки? В Норвегия признават ли българските дипломи за висше образование? Дано не съм досадила с въпросите си, но мисля, че вие можете да ми дадете най-пълни отговори. Извинявам се, че навлизам така остро в чужда територия  Blush Пожелавам на теб и всички норвежки мами лек ден.

# 283
Здравейте момечета! ЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ имаме си нов стар член бебчо. Hug
rkb, много е гадно това твое дълго боледуване.Дано да са ти добри изследванията и да се излекуваш  Heart Eyes
sandefjord, знам какво е  ooooh!мен това ме чака от другата седмица
nelisa,здравей съгражданке Laughing Ами аз нямам много какво да допълня от това,което ти е написала rkb.ще ти кажа само,че тук наистина е мнаго трудно да се намери добра работа без норвежки,но ти щом го учиш може и да успееш.Нямам представа как стои въпроса с твоята диплома,но от личен опит знам,че признават нашето  образование свързано с културата.За наемите да много са високи и изобщо живото в Норвегия е много скъп стандарта е ужасно висок.С една заплата на продавачка трудно би се опровила,ако си сама.Най-добрия вариант за идване тук е да се омъжиш.тогава вече ще си изкараш и курс по норвежки безплатен и после ще можеш да си потърсиш работо с твоята си специалност.Но тово също си е риск.Пожелавам ти успех и дано скоро да дойдеш при нас. newsm10
Приятни почивни дни момечета и много усмивки

Последна редакция: пт, 23 фев 2007, 11:34 от Бебинщайн

# 284
здравейте Момичета кокичета
rkb, дано се оправиш по-бързо и успех с интервютата, да имат добър резултат

моичкият е във ваканция от 10 седмца, т.е. 5 март, аз планирам каране на кънки - той ще кара и ще ме учи,а аз сигурно ще счупя рекорда по пребиване
може и да прескочим до басейна
иначе само, ще мърмори че е скучно

хайде весел и топъл уикенд (че при нас от седмица е -20)

Общи условия

Активация на акаунт