Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Релокация/ Намиране на нова работа в чужбина и преместване

 • 3 311
 • 21
 •   1
Отговори
 • Мнения: 11
Здравейте, дами!

Знам, че темата е много дъвкана, но пък можем да добавим някои актуални наблюдения, които да са полезни и на другиго докато обсъждаме един частен случай. Много ще се радвам, ако се включите.
 
Реших, че искам да замина, толкова спонтанно, колкото и не съвсем. На 30 съм, не съм живяла извън България, учила съм в София. Работя си професията (IT от по-скоро периферията, не съм баш кодер) от десет години насам, не съм работила нищо друго. Говоря само английски, но мисля, че кажи-речи навсякъде по света професията ми се работи на английски. Много искам да науча още един език обаче Blush
 
Все още не кандидатствам на обяви, защото ми предстои защита на магистърска теза, а ми се иска когато започна, да имам готовност да зарежа всичко и да тръгна, но разглеждам Линкдин много активно. За вас това търсене бил ли е работещ вариант? Успявали ли сте безпроблемно да смените държавата с дистанционни интервюта, докато сте били другаде? В кой момент на подбора е най-удачно да се обсъжда потенциалната релокация? И според вас колко вероятно е работодателят да е отворен към цялата процедура?
Предполагам в европейските държави тя е по-лесна, най-малкото, защото е по-бърза, но много харесвам и идеята за Австралия, Нова Зеландия и Канада. Имате ли наблюдения доколко е реалистично работодател от там да се ангажира със сроковете и логистиката, съпътстващи кандидат, който дори не е кандидатствал за виза все още?
 
Другите държави, които харесвам са скандинавските и прибалтийските (за които отново има тонове свободни позиции). Звучи като по-лесния план, но ще ми е много интересно да чуя всякакъв разказан опит. Като цяло, иска ми се да намеря работа и да се преместя в зависимост от нея, а не обратното. Това реалистично ли звучи?
 
И последно Blush Как си транспортирахте домашните котки и лесно ли беше да се намери жилище, в което да са добре дошли?
 
Ще бъда благодарна на всяко мнение, благодаря ви, че прочетохте темата ми!

# 1
 • Paris, France
 • Мнения: 9 414
Почвам с домашните котки. Котки не бих влачила до Нова Зеландия или Канада, освен с кораб. Клетките минават по пътеките с багажа, могат да бъдат затиснати някъде и животното премазано или наранено. В багажното на самолета температурите стават минусови. Виждала съм огромни клетки с песове като лъвове, които французи качват на презокеански полети, защото не намират кой да ги гледа лятото, но не бих го причинила на мое животно.

На много места собствениците на апартаменти не искат животни и това е написано в договора. В повечето хотели също не става.

Според мене е по-удачно да намериш наблизо нов стопанин за котките. Така бих направила аз.

Ако се местя в Европа, бих заминала без котките и като се устроя, идеално в къща, бих ги пренесла с кола, автобус, микробус, ако трябва с преспиване някъде ако отивам в ОК, Ирландия, Скандинавието, Испания, примерно. Ще трябва да носиш всичките тоалетни, ако имат и да извеждаш котките от клетката само на каишка. Ако побегнат и се заврат под леглото ще ги гониш с часове да ги прибираш по клетките. Да знаеш, че може да откажат храна и вода няколко дена.

Английски е достатъчен в Европа и май навсякъде в IT индустрията.

Освен LinkedIn, виж indeed.com!

В IT сферата е напълно реалистично да си намериш работа с дистанционни интервюта и после да се местиш. Мъжът ми така дойде в Лондон и така се върна в Париж. Много хора, с които работи идват тук така и научават френски на място.

Посъветвай се с колеги от университета, които вече са някъде!

Внимавай заплатата брутна или нетна ли е и какви да данъците. Извън държавите от залива данъците често са брутални и ескалиращи. Заплата, която ти се вижда висока може да не ти стигне за режийните накрая.

Идеалното е да идеш да поработиш по някой проект няколко месеца и да видиш как се чувстваш навън и тогава да обмисляш емиграция. Всяка имиграция е една малка смърт (две имам зад гърба ми, в съзнателна възраст). Може и да не ти хареса.

Успех ти желая и целувки по опашките на котките.

# 2
 • Мнения: 11
Много благодаря, Невена, признателна съм за вниманието и особено за много ценния съвет относно данъците. Така се изцепих веднъж на едно интервю с една британска компания Grinning вярно, предстоеше им да отворят малък офис в България, предполагам създаден с идеята да си улеснят плащанията, защото планираха да се разрастват тук, но пак Grinning Казвам си аз парите, мацката отсреща казва добре и след десет секунди "Чакай малко, това нет ли е?", аз казвам "Ъъъ, да?" и тя започва да се смее, и казва, че е работила и с други българи преди и ние сме единствените хора, които просто не се интересуват от брутната си заплата изобщо. Тоест когато гугълвам средна заплата за професията си в различни градове и държави, това, което виждам е преди данъци? И съответно когато гледам различни cost of living таблици, те имат предвид само нетните разходи?

За котките, вярно е. Не се притеснявам толкова за тях, защото има на кого да ги оставя за известно време и съответно кой да ми ги изпрати с бусче за превоз на животни, когато вече имам готовност да ги настаня, което според мен е най-хуманния начин, по който може да пътува котка, предвид че не е куче, което да разхождаш на полянките на всяка бензиностанция, ако пътуваш с кола. Но това със сигурност изключва другия край на света, защото и аз не ги виждам как пътуват 17 часа в багажното. А те са три! Grinning И те те поздравяват също. Sparkling Heart  Но като цяло и не залагам особено много и на шансовете да стигна чак дотам без предварителна подготовка, а просто пускайки кандидатури от тук.

В момента работя в компания с централен офис в ОК и преди Ковид кризата пътувах много често дотам. Лесно ми беше да сметна, че бих си дала шанс, но по-скоро не почувствах Лондон като моя град. В предишната компания пътувах често из Източна Европа, но това го броя повече за купон, отколкото за опит с живота извън България Joy Вече откъм мнения на приятели и познати, то е колкото хора, толкова разкази. Имам приятели, които са много щастливи в Лондон, на мен ми стана някак изморително там след като бях обиколила като отвързана всичката тази култура, която предлага на тепсия всеки ден, по цял ден.
И затова разчитам на работата да даде началния старт, нататък ще е изненада и... то това му е хубавото на живота в крайна сметка Blush

Това стана по-дълго и от първото и се извинявам, но ми беше много полезно да поговоря с чисто нов човек, хаха. Благодаря още веднъж.

# 3
 • Мнения: 6 810
Аз съм кандидатствала по IT обяви за чужбина. Обикновено не ми харесват заплатите, които ми обявяват. Може би ако човек е сам, са достатъчно, не знам. Аз броя себе си, мъж и дете и не се знае мъжът кога и дали ще си намери работа. Та затова се поотказах да пробвам вече, чакам те да ми пишат и да кажат колко дават и има ли смисъл да се хабим с интервюта и задачи. И да, повечето обявени заплати са преди данъци.
Релокацията се обсъжда още в началото, да речем в края на първото хр интервю. Повечето сами ти изпращат информация дали имат пакет за релокация, ако нямат - пращат информация за града, питат те наясно ли си с цените на наемите и пазаруването и т.н. Така че ти препоръчвам преди интервюто да разгледаш наеми, да пуснеш една търсачка с какъв бюджет се живее нормално в еди кой си град ( в quora има много такива въпроси и отговори), да разгледаш супермаркети и транспорт, забавления, за да си подготвена каква сума да искаш на въпроса за заплатата.
Обаче в момента повечето рекрутъри от чужбина, които ми пишат, търсят remote, т.е. не искат да се релокираш. В повечето случаи е като фрилансър, така че ти може и там да идеш да работиш, но няма да си им пряк служител. Ама пробвай, де, аз както казах, не чета вече обяви Grinning Може въпреки пандемията още да са навити да релокират.

# 4
 • Мнения: 11
Обаче в момента повечето рекрутъри от чужбина, които ми пишат, търсят remote, т.е. не искат да се релокираш. В повечето случаи е като фрилансър, така че ти може и там да идеш да работиш, но няма да си им пряк служител.

Това е интересно, защото на мен ми направи впечатление точно обратното, но само за европейските обяви. Първата ми идея беше да уговоря някоя добра заплата за римоут позиция, да си остана тук официално и просто да ида на околосветско пътешествие Joy Казвам си ето на, пандемия, всичко е римоут, това ми е шанса, започвам да гледам и всичко завършва с "Офис локацията ни е еди-къде-си и даваме безплатни напитки".

От друга страна, последните няколко рикрутъри, които са ми писали действително бяха с римоут предложения до един, но всички бяха в Щатите, т.е. предполага се, че предлагат контракторски позици в Източна Европа в случая, а там и моето наблюдение е, че се надяват на супер ниски бюджети. В Европа май не е точно така, т.е. те изначално може би не тръгват с идеята да аутсорсват.

Но е факт, че няколкото души, на които казах пей рейнджа, който си представям се изпариха след това Joy

# 5
 • France
 • Мнения: 145
Здравей. Не съм в IT сферата но ще споделя опита си във Франция. В последните месеци интервютата за работа са масово дистанционни, както и повечето позиции. Аз работя от къщи 3 дена седмично както в много от фирмите. Имам познати  IT. Впечатленията им са че последните 2 години заплатите стагнират. Не са малко фирмите които назначават в Южна и Централна Европа , Индия, за работа дистанционно. Това дърпа заплатите надолу, особено след ковид кризата. Мениджърите са по добре платени но зависи от фирмата, града и т.н.  Някои позиции в България са с много добри заплати, които им дават по висока покупателна способност отколкото по голяма заплата в чужбина. Още нещо:  работя в сравнително голяма фирма, с офиси в цяла Европа но седалището е във Франция. IT отдела ни са французи и говорят на френски. Според мен обобщението че английския ти е достатъчен само защото си IT e прибързано.

Последна редакция: вт, 27 юли 2021, 14:54 от trolche

# 6
 • Paris, France
 • Мнения: 9 414
Elisheva, за данъците не мога да помогна, защото на всяко, конкретно място е различно. Във Франция доскоро данъците се плащаха на края на данъчната година,след февруари, по някакви, неразбираеми за мене схеми и таблици. Двама души с еднакви заплати плащаха различни данъци в зависимост от това къде работят, на държавна работа или в частна фирма. Имаше значение и от колко души се състои домакинството. Едно дете под 18г се брои за половин данъкоплатец. Ако съпругата не работи се брои за един данъкоплатец. Има някаква сума, под която не се плаща никакъв данък. Сега ги удържат директно.

В Англия бяха прогресивни преди 20 години. За първите 5 000 лири не плащаш нищо, за следващите 5 или 10 плащаш 20% и за цялата останала сума плащаш 40% данък. Удържаха по 40% още на заплата, а на края на годината можеха да се върнат пари с молба.

Много IT специалисти работят 6 месеца в една държава и 6 в друга и така плащат по-малко данъци. Някои даже се водят по половин година на Бахамите или в Емирствата, уж, пак с тази цел.

Мъжът ми е работил по проекти във Франция с IT-та които не знаят френски, даже българи. Не мисля,че е важно да знаеш френски. То ако е важно си го пишат като изискване.

Трябва да проучиш как стоят нещата там, където отиваш.

За покупките - в Англия храната, супермаркети и пазари беше безумно евтина. Алкохолът беше много,много скъп и не се продаваше след 8 или 9 вечер в магазини, а само в заведения. Във Франция е евтино на пазара, но има доста луксозни продукти, които са скъпи. Алкохолът и особено виното са супер евтини в магазините ако не си претенциозен към марка и година.

Цигарите са доста по-скъпи, отколкото в БГ.

За наемите - гледаш на място и какво включва. Във Франция дълготрайните жилища под наем често се предлагат необзаведени.

Щом не си в еуфория в Лондон, не отивай там! Живях там над десетилетие и си ми харесваше, но с деца не бих живяла там сега.

Дълго се получи и объркано, май.

Поздрави от нашия Филу:
Скрит текст:


Избрал българското. Родопското одеало си е най-топличко:

# 7
 • Мнения: 11
Благодаря страшно много за цялото внимание, Невена, изобщо не е объркано и ми е много полезно. Развих една страшна система, калкулирам цял ден днес Grinning Виждам позиция, която харесвам, хващам града и правя средна сума на разходите за живот от всички възможни таблици в интернет; след това добавям сума за непредвидени разходи; отивам в калкулатор, който ориентировъчно да ми покаже каква брутна сума е това годишно в града, държавата и всичко допълнително, което калкулатора предлага; след това сравнявам със средната заплата за професията ми и годините опит в нея и в зависимост от това колко близо звучат двете суми, добавям още някой процент отгоре за и аз съм човек и защото още не са започнали да ме режат, за да се обезкуража Joy Съответно когато съм готова да започна да изпращам кандидатури вярвам, че ще мога да се включа с адекватен очакван рейндж, т.е. и да не е адекватен, поне да е такъв, който ще ми откажат, а не такъв, с който ще се изненадам неприятно после Grinning Но това, предполагам, се прави повече в детайл след някакво съществуващо предложение все пак.

Понякога си мечтая да спра да пуша, а живота в България и почивките на Изток хич не помагат за това, така че ето на, още една очаквана перспектива.

Много ви е красива котката и се засмях на глас на одеялото, ценител! Grinning Много да е здрава и гушлива!

Данък опашка и от моята сбирщина:
Скрит текст:


Цитат
Според мен обобщението че английския ти е достатъчен само защото си IT e прибързано.

trolche, много искам да се науча Hug Най-сериозно ми е една от причините – знам, че извън училищна възраст и с тегава работа трудно се учи извън естествена среда и едва ли бих тръгнала на школа в София за единия втори език без приложение, но съм супер отворена да уча. Споменавам английския като работен език навсякъде, където съм работила през последните няколко години само като причина да не мисля, че ще е невъзможно да се стигне изобщо до научаване, защото няма да мога да функционирам междувременно. И да, възможно е да стане по-трудно предвид всички нови възможности за работодателите в момента, което до известна степен е още една причина да си мисля, че ако искам тепърва сега да опитвам, по-удобно няма да става също толкова, колкото и аз няма да ставам по-млада Trollface

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 01:12 от Elisheva

# 8
 • Paris, France
 • Мнения: 9 414
Мерси за опашката 💐. Много е красива. Чакам другите две. Нахална съм, знам.

За цигарите - пиша ти като пушач. И аз си мечтая да спра да пуша, но докато си мечтая, пуша. Тук, във Франция, в момента, кутия цигари, с 20 цигари вътре, струва около 12-13 евра. Има нелегална продажба по улиците на цигари,които се внасят от Алжир, Украйна, направени в нелегални цехове. Около 5-7 евра струват на улицата, но не във всички квартали ги има. В Англия са още по-скъпи май. Като дойдохме преди почти 20 години, в Англия струваха 6 лири, а тук 2 евра.

Виж цената там, където ще ходиш и я умножи по 45 ако пушиш по кутия на ден! Причината е,че много хора почват да пушат повече като идат на ново място, без приятели и близки, без някакви занимания в свободното време.

Винаги носи цигари от БГ! Не си казвай, че спираш да пушиш и няма смисъл. Винаги може да ги подариш. В куфара слагаш. Ако пътуваш с ръчен багаж, предвиди време като влезеш да купиш от free shop. По-скъпи са малко май, но в пъти по-евтини отколкото в държавата, където отиваш. Ако държавата е извън ЕО, показваш билета и купуваш стекове без данък и е по-евтино.

Във Франция цигари се продават само в магазинчетата за вестници и някои барове, на които пише bar tabac. Няма в супермаркетите и ако останеш без цигари след 7 вечерта, лошо. Има денонощен магазин на Champs-Élisées и няма да ти казвам колко пъти съм ходила в 3 през нощта. Добре, че имаме директен автобус и минава на всеки половин час нощем, а не е и далече. Има цигари в някои малки магазинчета,отворени през нощта,но ги държат под тезгяха и струват с поне 3-4 евра по-скъпо.

Можеш да опиташ да минеш на електронна цигара. Пълнителят е около 50 евра месечно, а сутрин 2 с кафето и така. Опитай от сега!

С твоята професия няма да е лесно, защото по закон от 2022г тук се минава на работа от къщи когато е възможно, а ще се ходи в офиса 2 дена седмично или нещо такова. Няма как да не пафкаш пред компа.

За езика - учи се отвсякъде, но зависи от човека. Колкото повече езици знаеш, толкова по-лесно ще го научиш. Ако работиш с английски с чужденци като тебе, няма да стане. Възрастта не е голяма пречка. Немски, някой скандинавски без финландски са много близки с английски. Финландският и естонският май са трудни.

Ако знаеш къде отиваш, можеш да почнеш още 2-3 месеца преди да заминеш. Има безплатни материали в интернет.

Друго се сетих - ако имаш колеги, които искат да заминават, да идете заедно. По-лесно е, когато сте повече хора. Ако един има проблем, другите помагат, а и си се знаете. После всеки си поема по пътя.

Сетих се и друго - гледай квартирата да е близо до работата! Пестиш ежедневно време и средства. Да знаеш, че на някои места има сметни такси и разни данъци, които квартирантът плаща и може да са по-висока от самия наем. На всичкото отгоре в бедните квартали с ниски наеми тези такси са високи, защото мнозинството живее на социал и не ги плаща. В 3та зона в Лондон плащах повече council tax, отколкото в центъра и още от първите месеци установих, че е по-изгодно за сам човек, на когото не му трябва голямо жилище, да живее в центъра.

Виж градския транспорт и цените му! Във Франция работодателят плаща част от транспорта. Мъжът ми плащаше 30 евра за карта за цял Париж, а работодателя плащаше останалите 30. Така е навсякъде. Кола в началото не ти трябва. С такси до ветеринаря и толкоз 🥳. Ние нямахме кола доскоро. Беше мъка да я паркираме и обслужваме и сега е ад, макар че много хора ги няма, та има места в подземния паркинг. Само чакаме да мине карантината, демонстрациите, поправката на трамвая до нас и я шитваме.

За мацките ще ти трябват паспорти и е добре да имат застраховка. Миналата година моят котарак се запуши и лежа в клиника. Платихме 2000€ От джоба ни, при положение, че имаме застраховка за него, но тя не покрива всичко. Имаше кръвни изследвания, ехографски, лекарства и седмица престой в клиниката. Искаха да платим в брой, защото покрай карантината хората правели чекове без покритие или имало проблем с кредитните карти.

Котките трябва да са ваксинирани, кастрирани. Направи В България всичко, което можеш да направиш там!

Тук има диспансер за хора, които нямат средства. Трябва бележка, че човекът е на социални помощи. Преглеждат и животни на хора с по-високи доходи, но се плаща, макар и не колкото при ветеринар. Заведох веднъж котарака, че ми е удобно мястото, но ми отказаха, а той беше запушен и с инфекция. Исках да платя, но не признаваха застраховката и стана една....... Отидох другаде, а в диспансера работи съседка, която го следи в клиника до нас, но него ден клиниката не работеше. Има и ветеринар и на повикване.

Намери си някакъв 3 или 4 месечен проект и иди с цигари и без котките. Поне ще видиш как е с очите си.

Емиграцията е много голяма стъпка, а не си на 15 или 18г. Тогава морето е до колене.

# 9
 • Мнения: 11
Това е абсолютно най-малкото, което мога да направя в замяна на цялото отделено време и внимание.
Скрит текст:
Предлагам злощастен хубавец, чието лице не излиза на снимки:

И малката леопардова цветарка:
Те вече не са съвсем млади и имат доста богат хелт рекорд, който пазя в отделни от паспортите им файлове, предполагам всеки ветеринар след специализиран преглед може да издаде нещо като документ, удостоверяващ здравен статус, в който да са изброени и кастрацията, и номерата на чиповете и т.н, както и бележка, че са клинично здрави (В паспорта дори има страница за такъв подпис и печат) преди пътуването, който да съпътства паспорта. Очаквам, че настаняването в последствие ще е много по-трудно от самото им пристигане в страната, защото всички знаем че е едно да кажеш "С котка съм", три са вече леко бордърлайн каквото и да си говорим Grinning
За щастие имам сигурен ентусиаст, който вече се е грижил за тях дълго време в мое отсъствие и наистина вярвам, че предвид, че няма да се стоваря на някоя гара с трите клетки още от пристигането, в последствие ще успея да намеря място и за тях, готова съм да плащам пет депозити и може би добавка към наема, приемам го за окей.

Относно тестовото местене, страх ме е да си зарежа работата в България заради краткосрочен проект, защото е хубава, просто не предлага възможност за релокация на този етап, а най-вероятно и на по-следващ. Имам близки приятели в скандинавските страни, които биха ударили едно рамо с временно гостуване или дори намиране на по-дългосрочно настаняване в последствие, мислех дори вариант да направя това гостуване докато все още работя настоящата си работа, независимо, че ще е по-скоро трудно (имам малък ипотечен кредит и независимо, че е добра, заплатата е все пак източна), но не знам доколко впечатленията ще са реалистични, предвид че това няма да е така да се каже истинско вписване в местния живот и че ще е доста трудно финансово. Но пък се притеснявам, че в другия случай ще е трудно финансово когато се върна обратно...

Интересното е, че знам, че е трудно, особено на 30, но някак само на интелектуално ниво, отвътре си мисля по гимназиалному, че всичко ще е точно Joy

Изключително ми е полезно да ти чета отговорите, защото, честна дума, никога нямаше да се замисля за цигарите, например. Grinning А всичко е вярно! И всичко добавям в един собственоръчно направен чеклист Joy

# 10
 • Paris, France
 • Мнения: 9 414
Ау, сладури! Много са хубави, пу, пу! Моят септември ще празнува 11 години.  Расте, но не старее 🎂😊.

Проблемът да се намери жилище с котки не е в парите, а в това, че много хора и организации не искат животни заради впиващата се миризма и шума, но и за да не им изяждат и издраскват дограми, паркети, мокети. Пак, зависи къде отиваш. Тук има къщи в близки до градовете, празни селца, където няма такива изисквания. Ако работиш в крайна зона не е и далече.

В паспорта на моя Филу, но и на други котки и кучета има номерата на чиповете. Честно казано, не съм запозната с местене на животно. В Англия ги държат задължително по 6 месеца в карантина, при това в ужасни условия и затова животно не бих носила там.

За тестовото местене - ако кажеш, че искаш да работиш в дадена страна и работодателят ти има проекти там, може да те прати. Вариант е да поискаш сабатична година - неплатен отпуск. Не зная дали в твоя случай е възможно, но съществува.

Тест в Скандинавска страна хич не е лесна работа. Животът там е ужасно скъп и като пиша ужасно скъп, имам предвид всичко от храна, през транспорт, алкохол, цигари. Само наемите са съпоставими, но сравнявам с Париж и Лондон. Иначе животът е удобен ако можеш да свикнеш да е тъмно като ставаш и тъмно като излезеш в обедна почивка в 2 на обед. 2-3 часа слънце има зимата и това е максимума, като слънце е силно казано. В началото е интересно, особено лятото, но после става малко скучничко. Аз бих отишла в Норвегия или Дания, може би защото съм учила езика.

Не е трудно на 30г щом имаш желание. Мъжът ми дойде в Англия на 31г. Не му хареса, обаче. В началото искаше да обикаля, да ходи по музеи и развалини, но като се сблъска със здравеопазването и установи, че в централен Лондон няма откъде и една свястна франзела да си купи взе да иска да се прибира. Климатът в Лондон е долу горе като в Париж.

Ти нямаш деца. С деца е много, много трудно, доста по-трудно, отколкото с котки 🥳. Ако имаше дете щях да ти напиша километрична листа какво да гледаш, защото всичко е важно. С деца Франция ми се вижда рай пред Англия и даже България, но не е лесно. Тук имат 4 месеца годишни ваканции, по 2 седмици на всеки 2 месеца. Може да ги водиш в училище ако работиш, но почват да църкат като видят, че приятелчетата им са по баби и на екскурзия.

Колко ще ти е трудно финансово не мога да кажа. Зависи от размер на ипотека, кога и дали ще си намериш работа като се върнеш и къде. Сложно е. Емиграцията е доста скъпа работа.

В местния живот може и никъде да не се впишем, а на някои места просто няма такъв. Северните хора са индивидуалисти и по-затворени. Трябва да идеш, да поживееш и да take it as it comes, просто да еволюираш там.

# 11
 • Мнения: 11
Задължително ще пиша — щях да кажа когато стигна някъде, но най-вероятно ще пиша още когато се защитя наесен и започна да говоря с работодатели за реални възможности Grinning

Благодаря за топлото посрещане и чакам с нетърпение!

# 12
 • Houston, TX
 • Мнения: 12 889
Почвам с домашните котки. Котки не бих влачила до Нова Зеландия или Канада, освен с кораб. Клетките минават по пътеките с багажа, могат да бъдат затиснати някъде и животното премазано или наранено. В багажното на самолета температурите стават минусови.
Написаното не е вярно.На самолет има максимум по 2 клетки. Животните са в специално помещение, не при багажа. В това помещение температурата е като в кабината и съвсем не са нулеви. Добре е преди да пишете нещо из публичното пространство да проверите как стоят нещата
Всяка държава си има стандартни изисквания за внос на домашни котки. Котката трябва да има 2 ваксини, които трябва да са сложени в определен период преди полета. Трябва да е и чипирана.
От държавата изпращач се издава сертификат. Някой държави имат определени изисквания към сертификата  (например за внос в България се изисква печат от министерството в страната на изпращане, а другите държави в ЕС не изискват печат)
При кацане на самолета първо се изкарват животните, ако има такива на полета. Със сертификата се минава през дежурните ветеринари и животното се прибира веднага в къщи. Ако няма нужните ваксини тогава ходи в стационар, където трябва да изкара карантина.
При наемане на жилище в САЩ и Канада , ако има животно се плаща депозит, който не се връща. В хотел не са ми искали депозит за котката

Общо взето, цялата информация я има в нета, само трябва да потърсите какво казват официалните източници.
Има авиокомпании, които не приемат животни (напр  Turkish airlines),докато други приемат (напр Lufthansa) - информацията я има на сайта на съответната компания. Ние използвахме Lufthansa и персонала им направи чудеса от храброст, за да съкратят престоите по летищата и да се чувства котката ни добре.

Другото, което е, че котката трябва да е в специална клетка, която е одобрена от авиокомпанията.

# 13
 • соросоиден либераст
 • Мнения: 11 474
В Австралия не е ли забранено да се внасят кучета и котки?

# 14
 • Мнения: 320
При последния ми полет имаше пътници с две котки - и двете бяха вътре в кабината със собствениците си. Моя приятелка навремето с презокеански полет, котката пак беше с нея. И кучета съм виждала вътре в кабината. Зависи явно от авиокомпанията и животното.
Двете котки последно бяха до нас и аз се притесних, че ще е мнооого дълъг полет и се разрових за тапи за уши, но пък те не издадоха и звук за петте часа - явно бяха упоени. А аз, като се местих с колата си, с всичкия си акъл ще давам на котката натурално успокоително нещо си, да не съм я тровила с химии. И ми се прекръстиха пет пъти, че работи безотказно - изпитано било. Дадох го, и като тръгнахме, още не бяхме излезли от паркинга и се почна. Осемнайсет часа врещене, скубане, дращене, вой, до мучене го докарваше - оглушах, ослепях, едва доживях да стигна. И тоалетна си имаше, ама се изпика върху телевизора на задната седалка за отмъщение. Хората по бензиностанциите и колите, които задминахме много й се радваха - аууу каква е сладка, а на мен ми се разтапяше чайника.
Ако трябва да я превозвам пак някога - конска рецепта упоително ще искам.
Сори, извън темата е, обаче още имам посттравматично разстройство:)

Общи условия

Активация на акаунт