Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Преобразуване на немокро помещение в мокро

 • 1 090
 • 32
 •   1
Отговори
 • Мнения: 632
Здравейте,

На няколко пъти из темите в този форум съм срещал тезата, че при така модерното "префункциониране" на стаите трябва да се внимава помещение, което не е предвидено за мокро да не се превърне в мокро. Например хол (класически, без кухня) да се превърне в кухньохол или пък спалня да стане баня.
Както и че в многоетажни сгради мокро помещение може да има само над друго мокро на долния етаж.
Поне така разбрах аз нещата, може и с грешно впечатление да съм останал.

Въпросът ми е къде точно е описано това?
Във всеки случай в ЗУТ не намерих нищо такова, предполагам е забито някъде в някоя наредба.

Ще се радвам ако някой може да посочи конкретния нормативен акт, където е дефинирано какво точно може и какво не, тъй като имам един специфичен казус, който не съм убеден дали е ОК или не е.

Благодаря!

# 1
 • Мнения: 701
Единствените неща, които трябва да съобразяваш са да не буташ носещи стени, колони и трегери и да провериш кой отдушник и канал за какво е. Тъй че по скоро е казус според казус. За съжаление хората не винаги се съобразяват с такива неща. Ще дам няколко примера. Междувременно съм питала един архитект по повода, ще коментирам пак като ми отговори.

Скрит текст:
Пример - живеем в блок старо строителство, в който има планиран комин за печки, камини и т.н. Тогава не е имало аспиратори и абсорбатори. Съотетно нашия аспиратор е вързан с отдушника на банята, защото искахме камина. Да, но някои хорица са си вързали аспиратора към комина и това ни прецаква плановете, защото е пожатоопасно. Предполагам можем да се оплачем по въпроса, но не си заслужава нервите.

Кухнята е преместена още преди да е завършен строежа и сега е от другата страна на банята. Съответно ползваме един и същи канал за мръсна вода. Да, но този на банята е по-различен, оказа се, от този на кухнята и не можем да си сложим мелачка за боклук на мивката, защото има там някакви ВИК рискове, понеже има ъгли, дебити и други неща, от които не разбирам.

Понеже кухнята е била на друго място по план, по план на друго място са и специалните ключове за печка с отделен бушон. Ел техника и беше пълен идиот и го домързя да ги превързва, за това трябваше в "новата" кухня много внимателно да преценим къде какво да включим като уреди. Справихме се, защото бяхме оставили много мегдан за такива грешки, но си беше неприятно изживяване.

Също преди завършване мокрото помещение е събрано с едната тоалетна. Т.е. сега тоалетната е г-образна и има тоалетна в единя ъгъл и шкав с пералня и сушилня в другия. Бяхме го предвидили и има хубава вентилация. Имаше опция да вържем сушилнята направо в отдушника, който минава през стълбището, но решихме да не го правим, макар че от сегашна гледна точка не виждам проблем във входа да мирише на изпрано, вместо на разни зимнини, цигари и т.н.

# 2
 • Мнения: 632
Благодаря за отговора и че си препратила запитването към компетентен човек! Ще се радвам дс разбера какво е казал по въпроса.

При мен е по-прост случая, става дума за нова сграда, всъщност недовършена още (малко преди акт 15), където самият инвеститор е изпълнил помещенията по различен начин спрямо първоначалния си проект. Едната баня е направена на мокро за пералня и бойлер (дотук добре), за сметка на това банята е там, където по проект е било спалня. Само че на "гърба" на спалнята е кухня, и сега банята ползва общо ВиК с кухнята.

Та се чудя дали тия рокади са ОК и дали изобщо ще им дадат акт 15 и 16, след като не отговарят на собствения си проект.
Чух и за т.нар екзекутивна документация, която трябва да се прави при разлики спрямо проекта, но не знам в кои ситуации е нужна и дали важи за този случай.
Също така си мисля дали преди нотариалния акт трябва да им искам актуална скица/проект, който да отговаря на реалното изпълнение на помещенията. Защото така излиза, че съм направил всичко на своя глава, пък те са ми го продали както е по техния проект.

  # 3
  • Мнения: 701
  Привет, позволих си да препратя конкретния случай. Това е отговорът:
  "Не може да има баня върху спалня от друго жилище по закон.
  Мокро (баня, тоалетна, перално) може да е над друго такова или над коридор (като са в отделни жилища)
  За кухня над спалня има тълкувания, някои го приемат за мокро и пак не може, други казват че не е тоалетна и може."

  # 4
  • Мнения: 632
  Мда, това потвърждава впечатлението ми от по-рано.

  А относно превръщането на спалня в баня (ако приемем, че отдолу е пак баня) - това ОК ли е?

  Дали ще може да кажеш (или твоя човек да каже) конкретно къде е описано това, което казва - закон, наредба или там каквото е? Това ми беше всъщност първоначалния въпрос. Ще ми е от голяма полза, защото ще ми помогне да обоснова позицията си.

  Благодаря за съдействието!

  # 5
  • Мнения: 701
  https://www.290caselaw.com/glossary/zut-154/ Тук, но успех с терминологията Simple Smile

  # 6
  • Мнения: 632
  Точно този чл.154 от ЗУТ го обследвахме изключително внимателно с моя адвокат, дума по дума, но там не пише нищо за мокри помещения и спални...

  # 7
  • Мнения: 701
  Ок, пробвай тук, моя спец каза някъде  в последните глави.
  http://imot.goddess.bg/4087/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B1 … 0%B8%D0%B2%D0%B8/

  # 8
  • Мнения: 1 422
  Цитат
  ЗУТ
  Чл. 40.
  (2) Санитарни помещения над жилищно помещение, над кухня или килер за хранителни продукти се допускат само в жилището, което обслужват.

  Цитат
  НАРЕДБА № 7 ОТ 22 ДЕКЕМВРИ 2003 Г. ЗА ПРАВИЛА И НОРМАТИВИ ЗА УСТРОЙСТВО НА ОТДЕЛНИТЕ ВИДОВЕ ТЕРИТОРИИ И УСТРОЙСТВЕНИ ЗОНИ
  Чл. 110.
  (3) Санитарни помещения над жилищно помещение, над кухня или килер за хранителни продукти се допускат само в жилището, което обслужват.

  # 9
  • Мнения: 632
  Да не би да стаяа дума за чл. 110 ал. 3:

  "Санитарни помещения над жилищно помещение, над кухня или килер за хранителни продукти се допускат само в жилището, което обслужват."

  ?

  EDIT: Опа, Stillness, благодаря, не видях коментара ти докато пишех моя и търсих.
  Дотук добре, ама тука пише изрично санитарни помещения, а не мокри. Т.е. кухни, мокри (за пералня/сушилня/бойлер) не се покриват.

  Също така не става ясно за преобразуването на спалня в баня, ако под нея е пак баня.

  # 10
  • Мнения: 701
  Да, Стилнес го цитира по-горе

  # 11
  • Мнения: 52 380
  В наредбата изрично са изброени стаите и всяка една от тях какво точно помещение се води!
  Така че какво е мокро помещение, или друго, отпада.

  Чл.108

  Чл. 108. (1) Жилището се проектира като група от функционално и пространствено обединени помещения и отворени покрити и открити пространства, които трябва да задоволяват жилищните нужди на определен брой обитатели.
  (2) В жилището се предвиждат:
  1. жилищни помещения (помещения с основно предназначение за обитаване) - дневни, спални, детски стаи и трапезарии;
  2. помещения със спомагателно и обслужващо предназначение:
  а) помещения за подготовка на храна - кухни, кухни-трапезарии, кухненски бокс;
  б) помещения за санитарно-хигиенно обслужване - бани, тоалетни и бани-тоалетни;
  в) помещения за домакински дейности (пране, сушене и гладене);
  г) складови помещения - дрешници и килери и др. (във или извън жилището);
  3. комуникационни площи - входни и изолационни преддверия, коридори, вестибюли и вътрешни стълби;
  4. отворени пространства (балкони, лоджии и тераси) и др.


  Наредбата не боправи с понятие мокро помещение. Този термин си е на автора на темата. Съответно-той трябва да го подведе към някои от помещенията в наредбата!

  Забраната е единствено за санитарно помещение - то не може да бъде над дневна, спалня, трапезария детски /жилищните помещения/, не може да е над кухня, и не може да бъде разположено над килер за хранителни продукти.

  Над всякакви други помещения, може.

  # 12
  • Мнения: 632
  Тета, тези определения в чл. 108 ги знаех още като стартирах темата.
  Това, което ми липсваше, беше само къде е написано правилото за баня над какво точно може и не може да бъде тя. С помощта на Инферия и Стилнес разбрахме, че е регламентирано в чл. 110 ал.3, която незнайно защо е дублирана и в чл. 40 ал. 2 от Наредба №7. Като и в двата случая алинеята за банята няма абсолютно никаква връзка с другите алинеи в същия член - та ако не знаеш, че го пише там, абсурд да го намериш.

  Що се отнася до понятието "мокро помещение", мен лично ме дразни тази дума, защото всеки я употребява както му падне, и като цяло само от контекста може да разбереш какво се има предвид. Някои наричат "мокро" помещението, където си слагат пералнята и сушилнята - което на мен ми е супер странно, защото това помещение обикновено не е мокро в буквалния смисъл.
  Други пък използват "мокро" като общ термин за всяко помещение с връзка към ВиК - тоалетна, баня, "мокро" в горния смисъл, и дори и кухня.

  Та единствената причина да използвам "мокро" е, че други ползват тая дума, и мислех, че е някакъв термин. А дори да не е, я ползвам просто с надеждата да бъда разбран по-лесно. След като вече и аз се убедих, че това е някакъв жаргон, който не е ясно определен какво значи, спрях да го ползвам. За помещение с пералня ползвам "перално", за всичко останало си има еднозначни и широко разпространени думи. Общият термин за тоалетна и баня е санитарно помещение, а за кухня и перално няма общ термин, защото нямат никаква връзка.

  За да се върнем към темата, единственото което все още не ми е докрай ясно, е дали банята няма право да бъде изцяло над жилищно помещение, или не може дори да захваща част от такова. Както и ограничението "килер за хранителни продукти" - кой и как доказва дали килерът е за хранителни продукти или не. Питам защото се оказва, че в конкретния случай банята наистина захваща на долния етаж 1-2 кв.м. от нещо, което по проект се води килер (без допълнително пояснение какво му е предназначението).

  # 13
  • Мнения: 52 380
  Санитарни помещения не може да са над жилищно помещение. Точно и ясно е казано. Иззяло, наполовина - не може! Никак не може.

  За килера..дай чертеж от проекта, къде е ситуиран? Тогава ще може да се каже какъв е.

  # 14
  • Мнения: 6 226
  В стари тухли има в кухните една ниша, в най-добрия случай около квадратен метър, която се води (е) килер за хранителни продукти. Така е проектирано в едни други времена, когато хладилници не е имало или са били рядкост.
  В НС обикновено има един квадратен метър в коридора, дори не винаги е отделен със стени, който се води килер/склад, просто защото не може да има жилище без склад и отбиват номера с тази ниша.

  Общи условия

  Активация на акаунт