Седмокласници 2021/2022

• 30 357
  • 754
  •   1
Отговори
# 165
  • Mars Hotel
Тези дни само, ви чета, на морето сме и съм заета да се карам с прекрасната и да "запазвам" места на плажа🤣🤣Гена респект,страхотни деца имаш! При нас,  няма никакъв шанс, нещата да се случат без външна намеса ( не, че е сигурно и така де) повтарям, подсещам, "натискам" , с една дума правя каквото трябва, а какво ще стане.........
И при нас е така. За съжаление, ако аз не се намесвам, нищо няма да се получи. Тя може само да мрънка и да се оплаква от несправедливия живот, но да запретне ръкави и да се вземе в ръце никога няма да стане. Добро ми е детето и послушно, но ѝ липсва всякаква амбиция и инициативност.

# 166
  • София
Младежът съм го записала на курс по БЕЛ и МАТ, но се чудя дали да не го отпиша от курса по МАТ и да ходи на индивидуални уроци. Вчера го заведох пробно при една учителка по математика и тя каза, че е добре по математика и за момента няма пропуски по материала. Конкретно за математиката, двамата с ММ можем да му помагаме вкъщи, защото сме с математическо образование, но много се изнервя обстановката, а и детето не ни възприема като “учители”. Ако се опитам да му покажа по-лесен начин да реши някоя задача, той казва “госпожата в училище ни каза, че тази задача се решава еди как си…” и въпросът приключва 🙂
Вчера попаднах на една интересна статия във ФБ за разказа “Череши”, който се падна на НВО тази година. Статията беше писана от психолог, който обясняваше, защо този разказ е неподходящ за деца на 13-14 год. Основната идея беше, че чувствата се развиват последователно. Хората се раждат със способността да се тревожат, да обичат, после се научават да тъгуват, разбират какво е чувство за вина, ревност и т.н. Носталгията, като чувство, се развивало към края на пубертета, не по-рано от 19-20 годишна възраст. В този ред на мисли, няма как дете на 13-14 години да разбере, какво е носталгия по детството.
Сега си обясявам, защо и на двамата с ММ много ни хареса “Череши”, а според сина ми е “безсмислен разказ”. 😔

# 167
  • Майничка
Точно заради такова мрънкане, че от 8 години му се "радвам" ежегодно, съм стигнала до извода, че отказвам да нося отговорност. Давам цялата необходима информация, ако се налага - разяснявам, но ако не си свърши момата работата- няма да я свърша заради нея. Тази година  имаше приятели в 7 клас - изясних й как да търси и проверява балообразуване, учебен план, учебни програми, горе-долу как да ползва статистиките с успеха и баловете. За това съм спокойна, макар че пак ще огледаме всичко догодина. Видя горе-долу какъв резултат следва да гони, нататък топката е в нея.

# 168
Съгласна, че на 13 години много чувства още не са развити, не са изпитани и едно от тях е носталгията, дори и тъгата, мъката от раздялата с роден дом, родно място. Те са деца. Още са необременени. Мислят си за днешния ден и за предстоящите близки. Няма какво толкова да си спомнят и тъгуват за миналото, защото съзнателното им минало е на няколко години само. А мисълта за гимназия като стъпало преди университета за голяма част от тях е абсолютно неразбираема.
Та в този смисъл те наистина няма как да разберат чувствата, които един възрастен човек изпитва, когато след дълго странстване, след години се върне на място, където е бил щастлив, волен и безгрижен като дете.

# 169
  • Майничка
Абе, като видя компанията на щерката как притихват и се поспират, когато минават покрай детската градина, в която ходеха, не бих го твърдяла със сигурност.

# 170
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Много задълбочени теми сте подхванали.
Аз винаги съм помагала във всичко, което ме помолят.
Наборчето вчера ме изуми. Много хареса досадната учителка по литература. Изкараха почти 3 часа урок, като каза, че разбрал повече за преразказите за това време отколкото за цялата учебна година и от учителката в училище и учителката от уроците. Вечерта написа още 2 за домашно и днес с нови сили да обсъждат грешките и пропуските.
На школи не смятам да го записвам. Каката ходи и на БЕЛ и МАТ, но тя има състезателен дух и по-добре се справя в група. Дребния като е в група само гледа тавана и лапа мухи. По МАТ ще се справи и сам. Малко допълнителни индивидуални само за геометричните задачи може и да се наложи. След ударната седмица за преразкази не съм решила как ще продължим.

# 171
  • Пловдив
Ами Ренидент има щерка на 30. Този филм съм го гледала . Да си призная,леко се бях впрегнала ,четейки темата. Усетих навреме , че залитам в амбиция.
Тук е мястото за пореден път да кажа благодаря на Гаргамела! Върна ме бързо в правия път!

Последна редакция: пт, 13 авг 2021, 14:48 от renydent

# 172
  • София
Здравейте, момичета! Извинявам се, че нахлувам в темата ви. Аз съм от седмокласната/бъдещите осмокласници/.
Синът ми посешаваше школа по БЕЛ от 6.клас, в 7.клас започна и на школа по математика. Не се отказа и от индивидуалните уроци по математика, на които ходеше от 5.клас. Ако школите бяха присъствено  - щеше да научи много, но той просто си е скатавка при ДО. В последния месец преди НВО-тата сам поиска да му намеря индивидуални присъствени уроци по БЕЛ. Ходеше с ентусиазъм и твърди, че е научил много. При нея започна да пише страхотни тези, просто защото тя "говореше" неговия език.
Правил е много преразкази в школата, почти всяка седмица им се даваше такъв. Точките му варираха между 31 и 34, най-често 32-33, като имаше и два, оценени с 28 т. Приятелката ми винаги искаше да й изпратя неговите преразкази, за да може дъщеря й да си види грешките/бяха в една и съща школа/.
На НВО по БЕЛ на преразказа имаше 24,5 т - отидохме да видим работата му. Всички присъстващи четирима служители се скупчиха при нас - беше последният възможен за преглед на работата ден, последният половин час. Първо се възмутиха, че са му дадени само 5 т на тезата - едната точка му бе спестена заради уж погрешно изписана дума - бяха приели "ж" за "ш", незнайно защо/учудвам се, че вече не помня и думата /. Продължихме с преразказа, всички бяха на мнение, че много хубав, правилно оформен, даваха му 32-33 точки. Притеснявах се, че е разменил епизоди накрая/по негов спомен/, но не беше. И накрая, 9 точки разлика между първи и втори оценител, като, незнайно защо, бяха приели за меродавни точките на първия - 24.5 т.Моята приятелка също беше изумена, защото, както ви писах, знаеше какви преразкази прави той, дъщеря й имаше 32 т.
В крайна сметка балът му стигна за 2 АЕГ, където искаше и където се записа на първо класиране по първо желание. Синът ми е отличен ученик, който има широк кръг от приятели и излиза всеки ден за дълго време.
Ако сега трябва да избирам, бих се спряла на индивидуални уроци, колкото и много да харесваме и двамата учителите по БЕЛ и Математика в школата.
Наистина няма универсална рецепта - винаги се прибавя ярката индивидуалност на прекрасните ни деца. Най-важното е да попаднат на учители, с които те ще работят с удоволствие, желание и хъс. Това не означава задължително много часове всеки ден - достатъчно е да е ефективно работещо детето в конкретния момент. Аз много помагах, "ръчках", но с последната учителка по БЕЛ това не се налагаше  - сам си пишеше домашните и си четеше, просто имаше химия между тях.
Извинявам се за дългия и объркан пост Hug Исках всъщност да напиша, че не винаги само добрата подготовка е достатъчно условие - моментното състояние на детето, както и субективизмът при оценяването играят много голяма и важна роля.
Пожелавам ви наситено с много положителни емоции лято! Бъдете здрави, уверени, спокойни и подкрепящи прекрасните си деца през предстоящата учебна година Kissing Heart

Допълвам се - ако усетите, че детето не се чувства комфортно в школата или при учителя, не се колебайте и сменете независимо дали има 6 месеца до НВО или само 6 седмици Hug

Последна редакция: нд, 15 авг 2021, 13:26 от beb4o_fb

# 173
И моята дъщеря ходи на школа от шести клас и бяха изцяло дистанционно. За шести клас това ми беше ок, защото в училище ДО беше пародия, часовете по математика по 20 мин, по БЕЛ преподавател много млад без опит и с школата от шести клас запълвахме пропуските. Сега обаче става ясно, че и седми клас ще е дистанционно и аз също се ориентирах към учители. Да ама не мога да намеря, намерих по математика, вместиха ни буквално като услуга, но по БЕЛ не откривам. Те добрите учители отдавна са ангажирани, а с някой случаен не ми се рискува. Вие как намерихте учител през учебната година?

# 174
  • София
Tickles, вън фейсбук -групата ни имаше родители, търсещи учител по БЕЛ може би януари месец. Писах на всеки, отговорил на поста, за мое щастие там беше писала и учителката по БЕЛ. Обясних й ситуацията, вземаше го в 19 часа, в 20 часа, просто беше неуморна. Имахме късмет, за мен беше важно и да е наблизо с оглед на късните часове. Мисля, че след НВО много родители бяха доволни, защото тя беше подготвила децата им. Определено тази година тя ще бъде много ангажирана, аз, живот и здраве, ще запиша догодина близнаците ни при нея. Дано и за тях тя се окаже точният избор. Сега търся добър учител по математика,  досегашната ни учителка определено не е точният избор. Успех!

# 175
  • Пловдив
Сложни теми сте подхванали. Ние сме във ваканция на макс. То и не остана, де, 1-ви септември чука на вратата.  На школи не съм записала, само английския продължаваме. Щерката е достатъчно отговорна на този етап, казва уж, че се е амбицирала и ще си гони оставането в МГ, та да видим. Колебая се за уроци по БЕЛ, може би ще направи някоя консултация и ще преценим. Смятам да записвам максимално на всякакви пробни изпити, дано има повече присъствени такива.

# 176
  • Сф
Моята е одобрена за лагера.От 1 си септември. Отива в лагера , в който ходех аз като ученичка с моето училище. Обзор .
Егати съвпадението. За съжаление се притеснявам от ситуацията с кв.
Да видим какво ще се случва. Навсякъде е пълно, планини, морета ,народа е пощурял.

# 177
Моята е одобрена за лагера.От 1 си септември. Отива в лагера , в който ходех аз като ученичка с моето училище. Обзор .
Егати съвпадението. За съжаление се притеснявам от ситуацията с кв.
Да видим какво ще се случва. Навсякъде е пълно, планини, морета ,народа е пощурял.

Да иде и да се върне здрава, да си прекара чудесно и да натрупа добри спомени.

Един въпрос към мамите от Пловдив - знаете ли магазин, книжарница или някъде където да се продават спирали, от тези за тетрадките, търсих тук в нашия град, ако може изобщо да се нарече такъв, но никъде не намерих, предварително благодаря за инфото.

Момичета не остана, за някои половин а за други още един месец, после се почва екшъна.
Честит празник на всички които празнуват.

# 178
  • Майничка
Тони, в Дедал има спирали, и стъпкови, и безконечни. Не зная дали в магазина в края на Главната (до БНБ) държат на склад, но в базата им на Брезовско шосе със сигурност има. Имат и онлайн магазин.

# 179
Значи сега остава да се поразходя, и да си взема, благодаря ти gargamela, и в нета пак ще погледна да видя кой какво аджеба предлага.

Общи условия

Активация на акаунт