Седмокласници 2021/2022

• 30 358
  • 754
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
Още веднъж ще починем и тогава ще мислим за училище.
За мен все още остава неяснотата след 10 клас. Значи , ако в 11 и12 клас то учи история и география например, а детето няма да кандидатства това, какъв е смисълът да избера това училище? Същевременно обаче до 10 клас училището ме устройва , защото има китайски. От една страна ще учи два безмислени предмета точно когато е големия зор да се учи за кандидат студентски изпит . И ако е избрало химия , физика или математика, зора ще е много голям. От друга страна  е изкушението да учи в това училище, заради избрания език. Друго чудене имам и по отношение на това, дали ако плана сега е да учат история, дали когато стигне в 10 клас планът ще е  същия. Вижда ми се твърде сложно от сега едно дете да се ориентира какво иска да учи в университета.
Ако мислите ми вървят в правилна посока, какъв е смисълът от точно това училище, и не е ли по добре да се избере такова, с план който би му помогнал за по- важния изпит.А желаният език може и в школа/ уроци да се научи.
Та лично за мен това е доста неясно. Мислите ми вървят в тази посока след като се сблъсках с проблем при племенника. Учи софтуерни и хардуерни науки в най- реномираното училище в града. Учи три математики/ не знам какви/.Идеята да кандидатссва с биология , на която да се яви на матура е невъзможна. Тоест той трябва да се яви на бг, информатика или математика. И отделно да се готви за биология.
Ако някой може да обясни по простичко този казус. Правилно ли съм разбрала ситуацията или съм се загубила в цялата информация?

# 181
Здравейте! Това с ДО за следващата година нека не го приемаме за 100%, според мен ще си учат основно присъствено, може да ги спрат, но за малко и силно се надявам, че ще е така, но това и от нас зависи, трябва да сме настоятелни!

Последна редакция: пн, 16 авг 2021, 13:06 от P.Sh.

# 182
Renydent, ами да, такава изглежда ситуацията. Отгоре на всичко в някои гимназии обявяват предварително и 4-те профила още при кандидатстването, но се оказва, че в края на 10-ти клас дават възможност децата да избират наново 2-та профила, които ще учат в 11-ти и 12-ти. Така било и по наредба. Добре, ама кой гарантира, че след 10-ти клас, когато дойде моментът и за нашия набор, няма да изменят пак нещо и да задължат децата, приети в паралелки с преварително избраните 3-ти и 4-ти профил, да учат точно тях. Пък отгоре на всичко можело и да не намерят учители за тези профили и колкото и да иска детето да ги учи, да няма тази възможност. Всичко е доста имагинерно и трябва да имаш кристално кълбо, за да го прозреш. А като за капак това, което се учело в профилите, не било същото, което ще свърши работа при кандидатстването в университет (за биологията и химията конкретно попаднах на такова мнение). Та в тази връзка сегашният министър е спешил университетите да предлагат критериите за прием и балообразуване точно за медицинските специалности, защото там кашата е пълна.

# 183
renydent, добре си се ориентирала да го измъдриш смисъла, но докато дойде нашия ред изобщо не се знае какво ще измислят и променят, и сега мислят варианта за медицината и никой не го одобрява, учениците няма да равноправни, едните учат с години за да влезнат а другите ще са само от първи гимназиален етап. Та не виждам на кого му е притрябвало на някой да сложи още два предмета като история и география след като не са му важни на ученика.

# 184
  • София
renydent, и на мен ми се струва много объркано всичко Sad
Попоглеждам насам-натам, но няма яснота според мен. Както и bedrjih писа току-що, може да влезеш с даден профил, за който после няма учители. Винаги го има и варианта детето да размисли. И става съвсем интересно.

Ето, засега моята иска биолгия. Но след 2-3 години може да размисли щото биологията не е лесна и някак трябва да те влече натам.
Силно завиждам на мъжа, който изобщо не се е трогнал. Нали ще влезе някъде, все нещо ще запише после.

# 185
  • Пловдив
Здравейте! Това с ДО за следващата година нека не го приемаме за 100%, според мен ще си учат основно присъствено, може да ги спрат, но за малко, силно се надявам, че ще е така, но това и от нас зависи, трябва да сме настоятелни!

Да съм настоятелна за присъствено обучение точно в този момент?!? Няма начин. Ако до 15.09 цифрите намалеят- ок, но към днешна дата нещата не са розови. Аз няма да рискувам. По- добре по- малко грамотна, но здрава.
 С биологията аз просто дадох пример, изобщо не визирам медицина. Другият проблем, който съществува е с хорариума при децата кандидатстващи в чужбина. Някои университети искат определена бройка часове, а се оказва, че децата ги нямат. Може да ги наваксат със СИП /ЗИП, ама ако изобщо се предлага в училището. Е, тогава що е нужен тоя зор в 7 клас, наистина не разбирам. Явно нещо ми се губи.

Последна редакция: пн, 16 авг 2021, 11:06 от renydent

# 186
  • Сф
Рени, не го мисли толкова отсега. Дори и всичко да подредим, може детето да си смени желанието с годините първо, второ -предполагам само, вие ще се целите в медицина. В такъв случай бих избрала у-ще с биол. и химия или такава паралелка. За какво ви е китайски или езиково? Въпреки, че те всички учат език интензивно, поне английски. Учене ще си има по- натам яко, това е ясно. В каквото и да се целят.Малко от подготовката може поне да им спестим с насочване в подходяща паралелка. Тука едни роднини на мм, голямо бутане за медицина беше-е ми ни тук ни в Пловдив ги приеха, та накрая в Македония и после се прехвърлиха.Отдавна вече работят като зъболекари със собствени кабинети. Маневрират хората,  няма лошо.
 Аз гоня езика при моята, конкретен език , конкретна държава. А какво ще стане като професия, не мога да кажа отсега. Нито ще натискам. За всеки случай съм проверила и СУ, има подходяща специалност, че и дотирана, защото е от редките. Осигуря ли желаната среда, другото ще се нареди. Така разсъждавам и натам се целим. Дадеш ли общото и частното ще изскочи.

# 187
  • Майничка
Това за хорариумите за чужбина още не е ясно и евентуално би "спънало" много малко младежи в сравнително малко на брой специалности.
За нашия випуск така или иначе вече някаква яснота ще има.
Бях го писала в някоя от темите - не ми е ясна логиката на училищата, които залагат 3 и 4 профил от 8 клас. Така или иначе, по наредба възможните профили се  гласуват за всеки випуск поотделно в края на 10 клас. Едно такова обявяване може да е само заявка, подсказка от училището, не и задължителна форма за децата от конкретната паралелка.

# 188
  • Пловдив
Не, изобщо не се цели в медицина. И кака й не е в медицината. Доктор, даскал и поп се става по призвание и с много любов. Никога не бих накарала децата си да учат това, което не искат. Изборът на професия в повечето пъти е за цял живот и човек трябва да е щастлив с този избор. Да го прави с желание и хъс.Това е била моята мечта, те си имат техни. Всеки по пътя си.
Пак казвам, че посочените от мен предмети са само примери. Китайският пък просто така ми дойде, няма значение дали е немски, френски или друг език.
Просто се чудя, защо е измислено така. Вероятно има някаква логика, но аз не я схващам.

# 189
  • Сф
Да, Рени, абсолютно си права. Но повечето майки прехвърлят собствените си амбиции върху децата. Понякога е много смешно,а и претенциите са до небето. Но... понякога и гена надделява, не бъди така категорична Simple Smile
Аз лично завиждам благородно на деца , които 5,6 клас вече знаят какво искат и се стремят към него. Моето не от тях Simple Smile И още нещо много ме дразни у  момата. Аз съм изключително точен човек при поставени задачи, от малка. А моето чака последния момент да си свърши нещата. Да не говорим, че постига приличен резултат с минимум усилия. Ако можеше да е малко по- събрана и сериозна..ама не би.

# 190
  • Пловдив
Хаха, описваш моето дете. Аз нямам против да надделее гена, ама явно не са от мен ния деца. Каката от 7 клас каза , че това е ужасна професия- гнусна и причиняваща болка и тя не можело да причинява болка на хората. Но пък знаеше ,че иска да учи в Англия. Малкото пък знае какво не иска- не иска да е доктор. Но нейният мотив към момента е друг- не можело да поема отговорността за живота на хората. Обясних , че ако машинистът обърне влака или на инженера му падне сградата жертвите ще са повече. Друго било.
Не знае към момента какво иска.

# 191
Бях го писала в някоя от темите - не ми е ясна логиката на училищата, които залагат 3 и 4 профил от 8 клас. Така или иначе, по наредба възможните профили се  гласуват за всеки випуск поотделно в края на 10 клас. Едно такова обявяване може да е само заявка, подсказка от училището, не и задължителна форма за децата от конкретната паралелка.

Gargamela, на мой въпрос беше отговорила за профилите тук в тази тема. Благодарение на разясненото от теб и Дидева разбрах каква е ситуацията сега. Но в тази система твърде много се бърничка и съмнението, че след 3-4 години положението може да е съвсем различно, изобщо не ме напуска.

# 192
  • Варна
Моята пък само за медицина говори. Не съм сигурна обаче доколко е повлияна от "идола" си - голямата щерка Smiley или е осъзнато желание. Доста рано ми се вижда да са сигурни в избора си. Ще се целим в езикова гимназия с първи език - немски. Трети и четвърти профилиращ ще го мислим по-късно.

# 193
  • Майничка
И моята не е наясно какво иска. Виждам я обаче, че й се удават доста неща с ръцете и ще се опитам да я убедя поне да изкара някакви професионални курсове за китап - дали фризьорски, бармански или сладкарски - да избира, но да си има план Б.

Колко навивах каката да изкара курсове за барист, не ми върза. В 12 клас  я изловихме случайно, че поработва като сервитьорка, впоследствие току подработва на парче покрай следването, но разхвърляни неща, стреля напосоки и за кратко.
Не че при мен е било по-различно - и вестници съм продавала, и съм сервитьорствала, и екскурзовод съм била като студентка, докато се докопам до стабилни преводи, обаче ми се ще малкото да подходи по-тактически. И двамата с баща й сме много хуманитарно насочени, та той трудно би преглътнал идеята за професионална гимназия, но аз изобщо не я изключвам, съдейки по характера на девойката. А за прословутата "среда" - тя не че не се влияе от нея, но по-скоро е склонна да я трансформира бавно и полека, както й отърва, отколкото да следва пасивно или да се капсулира. И в автото да влезе, ще си намери нещо интересно, пък и ще се радва, че й е близо (относително, спрямо езиковите 😁).

# 194
Моята изобщо няма идея какво и къде иска да учи. Един от братовчедите и е във 2АЕГ и тя уж там "иска" като реално засега само това училище някой ѝ е рекламирал и просто него го знае.

Има ли фейсбук група темата ни?

Общи условия

Активация на акаунт