Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Защо да кърмим? Предимства за всички

 • 10 606
 • 7
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Защо да кърмим? Предимства за всички


Щом като над половината жени в САЩ избират да кърмят в днешно време (за разлика на двадесет и пет процента в средата на шейсетте), е очевидно, че днес мнозинството жени знаят за ползите от кърменето. Когато ги попитат защо са избрали да кърмят бебето си, повечето майки биха споменали предимствата за здравето, а също и специалната близост, която споделят с бебето си. Това, което не е известно на мнозина е, че има много предимства не само за бебето и майката, но и за цялото семейство, както и за обществото.
 
Предимствата за бебето включват:

Човешкото мляко е биологически специфично за човешките бебета. Простичко казано, това означава, че всеки вид бозайници прави мляко, което е уникално пригодено за неговите малки. Кравето мляко е богато на протеини и минерали, защото телетата са на крака и тичат само часове след раждането – бързият растеж на мускулите и костите е необходим за тяхното оцеляване. За сравнение, човешкият орган за оцеляване е мозъкът. Човешкото мляко е богато на фактори, които подпомагат растежа на мозъка. Това означава, че деца, които са кърмени, са склонни да имат по-висок резултат на тестове за интелигентност, поради полезните ефекти от човешкото мляко върху развитието на нервната система. Бележка под линия: защо не се избере бозайник, който е по-близък до хората, за да се осигурява изкуствено мляко за човешките деца – примат, може би? Можете ли да си представите горила, която седи пасивно, докато е привързана към доилен агрегат като крава? Малко вероятно, но е забавна мисъл.

Човешкото мляко съдържа ензими, хормони и имуноглобулини, които просто не могат да бъдат дуплицирани в адаптираното мляко, макар че производителите продължават да се опитват. Те рекламират своята марка като “най-близка до майчиното мляко”, но дори те са съгласни, че кърмата е най-доброто. Погледнете кутия от изкуствено мляко – пише го на етикета. Тъй като кърмата е винаги сурова и прясна, не губите никакви хранителни вещества, които се унищожават при обработката на адаптираното мляко.

Майчиното мляко е жива тъкан, която се променя, за да посрещне хранителните нужди на вашето бебе, и за да го защити от болест. Съдържанието на мазнините в човешкото мляко се мени от месец на месец, от ден на ден и дори от час на час. Например, млякото, произвеждано за преждевременно родено бебе е по-богато на протеини и калории, отколкото млякото, произвеждано за доносено бебе, давайки на по-малкото бебе каквото му е нужно, за да навакса с растежа. В студен климат човешкото мляко съдържа повече мазнини – в топъл климат повече вода. Ако бебето ви е много гладно, суче по-енергично и получава повече мазно крайно мляко. Ако е просто жадно, суче по-спокойно и получава по-бедно на калории мляко. Като расте, съдържанието на мазнини в млякото постепенно ще намалява, защото растежът му ще се забавя и то ще се нуждае от по-малко калории на килограм тегло. Стандартите за изкуственото мляко се базират на данни за събрано на едно място човешко мляко от различни майки, затова всяка порция адаптирано мляко е една и съща. Човешкото мляко постоянно се приспособява през цялото време, докато бебето ви суче.

Човешкото мляко също се променя и за да защити вашето бебе срещу микроби. Това е особено важно през първите шест месеца от живота му, докато неговата все още незряла имунна система постепенно изгражда негов собствен запас от елементи, борещи се с бацилите, или иначе казано имуноглобулини. Вие му ги осигурявате чрез млякото си през цялото време, докато кърмите. Ако вие или бебето ви сте изложени на микроб, млякото ви започва да произвежда антитела, които предпазват бебето от същите тези микроби. Белите кръвни телца в млякото ви произвеждат специален протеин, който покрива вътрешностите на бебето ви, като предодвратяват преминаването на вредни бацили от чревния му тракт в кръвообращението му. Концентрацията на антитела в млякото ви всъщност се увеличава, когато детето ви расте и суче по-нарядко, като по този начин продължава да осигурява защита през цялото време, докато суче.

Кърмата съдържа антивирусни, антибактериални, антигъбични и антипротозоални фактори, също както и антитела срещу много специфични болестни организми. Кърмените бебета имат по-ниска заболеваемост, анемия, диария, менингит, диабет, гастроентерит, астма, запек, алергии, болест на Крон, зъбни и речеви проблеми, рак в детска възраст, белодробни заболявания, катаракт, висок холестерол, и много други. Изкуствено хранените бебета са три до четири пъти по-склонни да страдат от ушни инфекции и инфекции на долните дихателни пътища и е шестнайсет пъти по-вероятно да се разболеят през първите два месеца след раждането.

Да не забравяме важността от емоционална сигурност и близост до майката, на които кърмачето се наслаждава. Всеки, който някога е виждал бебе, което блажено се унася в сън, докато суче, или се укротява на гърдата в периоди на стрес, знае, че кърменето предлага много повече от хранителни и имунологични ползи. Кърменето обезпечава, че бебето ще има много физически контакт с майка си – няма начин друг да му ‘даде’ гърда! Вместо да прави бебетата по-зависими, изследванията са показали, че кърменето прави бебетата по-независими, когато порастнат, тъй като нуждите им са били посрещнати така ефективно, докато са били малки.


Предимствата за майката включват:

Продължение на естествения ви репродуктивен цикъл. Кърменето подтиска овулацията и забавя завръщането на фертилността. При майките, които кърмят изключително (без бутилки, неограничено кърмене ден и нощ, без захранване преди шест месеца), кърменето е 95% - 98% ефективно като противозачатъчен метод. Повечето жени нямат цикъл през този период на изключително кърмене, но цикълът им започва до няколко месеца след въвеждане на други храни. По света кърменето е най-широко прилаганият метод против зачеване. Повечето жени в тази страна (САЩ) не практикуват този вид изключително кърмене, затова повечето от тях използват друг контрацептивен метод. Едно от най-приятните неща по отношение на кърменето е това, че известно време (обикновено месеци наред) нямате мензис.

Кърменето помага на тялото ви да се приспособи към многото промени, които се случват, след като родите. Докато кърмите, се освобождават два хормона – окситоцин, който кара матката ви да контрахира и да се възвърне към състоянието си отпреди бременността по-бързо, минимализирайки загубата на кръв, и пролактин, който ви помага да си отпочинете. Кърменето изгаря допълнителни калории и повечето майки откриват, че отслабват по-бързо (без диета) отколкото майките, хранещи изкуствено.

Кърменето е по-лесно от храненето от шише. Веднъж попитах една майка-тинейджърка защо е избрала да кърми, и без да се поколебае тя ми отговори “Защото съм мързелива!”. Кърмата е винаги готова, винаги на перфектната температура, и няма нужда да бъде измервана. Няма бутилки, които да бъдат мити и пренасяни, и няма мляко, което да бъде охлаждано и после затопляно. Нощните хранения са по-лесни, защото всичко, което трябва да направите, е да вземете бебето в леглото при вас и да го накърмите, докато и двамата се унасяте в сън. Пътуването е по-лесно с бебе на кърма – толкова по-малко има за носене. В извънредни ситуации (независимо дали сте в снежна буря, торнадо или сте попаднали в задръстване) кърмата е винаги достъпна незабавно.

Кърменето на бебето е задоволително емоционално. Тук не става дума, че няма да изградите връзка с бебе, хранено от шише, но съществува уникална близост между майката и сучещото й бебе. Кърмещите майки са склонни да са на една вълна с нуждите на бебето си и това увеличава не само увереността на бебето, но и самочувствието на майката по отношение на уменията й като майка. Да можете да успокоите болно, нервно или уморено бебе на гърдата е едно от най-задоволяващите неща на кърменето.

Кърменето осигурява здравни преимущества не само за бебето, но и за вас. Рискът от рак на гърдата, рак на яйчниците, рак на шийката на матката, и остеопороза е по-нисък за кърмещите майки.


Предимства за семейството:

Бебето мирише по-добре. Не, наистина, така е. Изпражненията му и върнатото имат по-малко неприятна миризма. Това особено се харесва на татковците.

Макар че бащите понякога се чувстват изоставени в процеса на кърмене (особено през първите седмици на изключително кърмене), те наистина харесват факта, че спестяват много пари. Изкуственото мляко струва средно 19-29 лева на седмица (в зависимост от възрастта и теглото на бебето), и това е ако предположим, че бебето ви не е алергично и може да приема от по-евтиното мляко. Хипоалергенните млека струват по-скъпо. Добавете стойността на лекарския преглед за всяко ушно възпаление и пр., и можете да спестите една-две хиляди лева за първата година на бебето.

Когато по-големите деца видят братчето или сестричето си да суче, това е естествена форма на сексуално възпитание. Какво би могло да даде по-добър пример в общество, толкова обхванато от мисълта за гърдите като сексуален обект, от това да видят как за по-малките си братчета и сестричета се грижат по такъв красив, естествен начин?

В днешния забързан начин на живот кърменето ви ‘принуждава’ да си починете, да седнете и да кърмите. Все едно природата е предвидила система за хранене, която ви окуражава да се погрижите за себе си, дори да имате милион други неща, които смятате, че трябва да свършите. Починете си и се насладете на тези ценни моменти, защото бебетата растат твърде бързо.


Предимства за обществото (това може да изглежда отдалечено, но потърпете...)

Кърменето е добро за природата. Помислете... то не изисква използването на енергия, на материали за опаковане и не трябват животни, фураж или машинарии.

Кърменето е добро за работодателите. Тъй като изкуствено хранените деца се разболяват по-често и за по-дълги периоди от време, отколкото кърмените бебета, работещите майки, които не кърмят, по-често отсъстват от работа.

Корпоративните програми за кърмене в САЩ са дали резултат от 27% намаление на отсъствието от работа и 36% намаление на парите, изразходвани за лечение. Работещите майки, които получават поддръжка на работното място не само, че отсъстват по-рядко от работа за да се грижат за болното си бебе, но и са склонни да са по-лоялни работници.

Програмата WIC в САЩ изразходва два пъти повече средства за адаптирано мляко, отколкото за храна, давана на кърмещи майки. Ако всяко WIC бебе е кърмено до шест месеца, правителството на САЩ може да спести 450-800 милиона от средствата, изразходвани за здраве и социални грижи.
Изкуственото хранене струва милиарди долари на правителствата, здравните организации и семействата. В много страни бебетата, които не са кърмени са изложени на риск от повишена смъртност от болести, разводнено адаптирано мляко и нечиста вода. Изборът да не се кърми често е решение на живот и смърт в развиващите се страни.


Надявам се тази информация да ви е дала храна за размисъл, ако се опитвате да решите дали да кърмите или не. Ако вече сте взели решение, поздравления. Ползите далеч надвишават недостатъците.

Ако лично аз (и аз определено не съм обективна тук, защото имам шестте най-умни, най-красиви и талантливи деца на земята – всичките кърмени, разбира се) трябваше да избера едно преимущество на кърменето, то щеше да е начинът, по който се чувствате за първи път, когато бебето се отдръпне от гърдата по средата на сукането и ви се усмихне, докато мляко капе от ъгълчето на устата му, докато кърма тече навсякъде, и после с нетърпение се заема да си довърши храненето. Това е чувство, което никакви пари не могат да купят.


Anne Smith, BA, IBCLC
превод от www.breastfeedingbasics.com

# 1
 • Мнения: 2 655
BOO,
страхотна статия. Давай, поствай често такива.
Ние имаме нужда от духовна храна понякога.  Wink Има дни, когато съм ужасно отчаяна за даден проблем с кърменето. Само влизам прочитам и убедена, че правя най-доброто за бебето продължавам напред.

# 2
 • Мнения: 2 567
Чудесна статия, наистина!
Безкрайно много искам да кърмя поне 6 месеца, дай Боже да го постигна  Wink

# 3
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 190
Замина статията по предназначение, пратих я на две познати, която трябва да родят до няколко седмици.

# 4
 • Мнения: 2 657
BRavo Boo newsm10

Az ne mislq skoro da spiram da karmq.Dano da imam karma de Grinning

# 5
 • Мнения: 4 406
аз пък толкова много исках да кърмя дълго, а пресъхнах когато бебо стана на 5 месеца...

# 6
И аз мисля да кърмя колкото мога по-дълго...на имам малкък проблем с едното зърно ...малко е разранено и се мъчиме с едни силиконови зърна,ама нещо бебо се полива целия с кърма и им се мръщи....
Дано скоро се оправи това зърно,че да е всичко наред

# 7
 • Мнения: 1 378
Цитат на: boo
Защо да кърмим? Предимства за всички
Ако лично аз (и аз определено не съм обективна тук, защото имам шестте най-умни, най-красиви и талантливи деца на земята – всичките кърмени, разбира се) трябваше да избера едно преимущество на кърменето, то щеше да е начинът, по който се чувствате за първи път, когато бебето се отдръпне от гърдата по средата на сукането и ви се усмихне, докато мляко капе от ъгълчето на устата му, докато кърма тече навсякъде, и после с нетърпение се заема да си довърши храненето. Това е чувство, което никакви пари не могат да купят.


превод от www.breastfeedingbasics.com


 Heart Eyes  и аз така го чувтсвам  newsm03 Blush

Общи условия

Активация на акаунт