Милано и Северна Италия - тема 13

• 36 538
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
... Със две ваксини и преди месец  отново се разболях от Ковид...

Извинявам се, че въпросът ми не е по темата, но "отново се разболях", означава ли че един път сте била болна преди ваксинирането и след това пак сте се заразили?
Да. Точно така се получи при мен.

Какъв е този ,,подсилен Green Pass ,, ? Зелен сертификат за две дози или за три дози?

# 526
Здравейте, успешна година всички! Запознатите, моля да кажат дали се гледа 9 месечна валидност на сертификат за ваксинирани за влизане в Италия. Предстои ми пътуване скоро, 2 дена след този срок на моя сертификат, не мога да си поставя бустерна преди пътуването. Благодаря

# 527
  • Milano
Кога точно ви предстои пътуването?

За проверки от чужбина не мога да кажа.

В Италия сертификата се проверява с тази апликация:

Ако ви свети червено е невалидна.
270 дни, не точно 9 месеца.

Ако ви проверят на летището и е невалидна, следва карантина.

Ако не ви проверят и влезете в страната (имате и негативен тест естествено под формата на сертификат):

- ако пътувате преди 10.01.22 може да ползвате транспорт, хотели, да се храните на открито в заведения, посещавате музеи, докато е валиден теста.
Ако се върнете преди 10.01.с изтекъл сертификат (проверяват се с апликацията) ще ви трябва тест, за да ви пуснат да се качите на самолета.

- ако пътувате от 10.01. нататък за всичко изброено по-горе ще се изисква сертификат за ваксина/преболедуване = супер грийн пас или "подсилен зелен сертификат" ( green pass rafforzato).

Тестове няма да се приемат.
Маски ФФП2 в транспорта.

П.п. Може да прочетете 1-2 страници назад.

# 528
Сертификатът ми става на 270 дена на 20.01., на 22.01. искам да летя с тест, но дали става само с това. Говореше се, че за ЕС 9 те месеца започват от 01.02. Дали изобщо да тръгвам? Не намирам инфо или не търся където трябва.

# 529
  • Milano
В Италия валидността на сертификатите е намалена на 9м (270 дни) от 15.12.21, а от 01.02.22 ще стане 6м.

Европейските сертификати, които ще станат с валидност 9м от 01.02. ще позволяват да се лети в ЕС, но после в страната важат собствените й вътрешни правила, казаха по новините.

Ето сайта на посолството:

https://ambsofia.esteri.it/ambasciata_sofia/bg/ambasciata/news/d … vid-19-nuovo.html

На практика дори да влезете в Италия няма да ви допуснат на борда на самолета за връщане, защото сертификата ви тук няма да е валиден.
Може и за самолета да бъркам, но за хотели, заведения, музеи и т.н. - не.

Последна редакция: нд, 02 яну 2022, 22:21 от regina di cuori

# 530
Много благидаря за разяснението, сега ми стана ясно.. 🎉

# 531
Кога точно ви предстои пътуването?

За проверки от чужбина не мога да кажа.

В Италия сертификата се проверява с тази апликация:

Ако ви свети червено е невалидна.
270 дни, не точно 9 месеца.

Ако ви проверят на летището и е невалидна, следва карантина.

Ако не ви проверят и влезете в страната (имате и негативен тест естествено под формата на сертификат):

- ако пътувате преди 10.01.22 може да ползвате транспорт, хотели, да се храните на открито в заведения, посещавате музеи, докато е валиден теста.
Ако се върнете преди 10.01.с изтекъл сертификат (проверяват се с апликацията) ще ви трябва тест, за да ви пуснат да се качите на самолета.

- ако пътувате от 10.01. нататък за всичко изброено по-горе ще се изисква сертификат за ваксина/преболедуване = супер грийн пас или "подсилен зелен сертификат" ( green pass rafforzato).

Тестове няма да се приемат.
Маски ФФП2 в транспорта.

П.п. Може да прочетете 1-2 страници назад.

Имате ли представа, при поставяне на 3-та бустерна зона, отново ли важат 14 дни, преди тя да бъде валидна или не? И ако предприема пътуване след 10.01 и вече имам поставена 3та, трябва ли да замина с допълнителен тест или важи само обратно към България?

# 532
И аз имам един въпрос, ако някой е наясно. Ако си поставя трета, бустерна, доза ваксина, но още не са изтекли 9 месеца от валидността на сертификата, трябва ли да минат 14 дни, за да е валиден новият сертификат? Тоест може ли да се използва старият докато изтекат необходимите дни след третата доза?
Писали сме едновременно с Joana85, като въпросите ни са сходни.

# 533
  • Milano
Нямате ли отговори на тези въпроси на сайта на МЗ, Правителство?

За Италия трябва да си свалиш новия сертификат за трета доза с нов qr код.

За втората не беше необходимо.

От сайта на Правителството:

"Новите сертификати за "трета доза", наречена още "бустерна" и т.н. се издават до 48ч. от ваксинацията и имат валидност 9м от датата на поставяне на ваксината, но от 01.02.22 тя ще бъде намалена на 6м."

Предполагам е сходно навсякъде, тоест бустера важи веднага.

Joana85, правилата за влизане в Италия до 31.01.22 са : ваксина/излекуване + тест + плф. Няма значение дали е бустер.

За към България незнам какво се иска, гледате си тамошните заповеди.

# 534
Добро утро! Имам въпрос за плф документа.. ние сме двама възрастни с дете на 3г. За всеки възрастен отделен ли документ се попълва, а за детето? или е един документ за семейство? Благодаря!

И дали някой, който скоро вече е пътувал може да сподели къде е най-изгодно да се направи антигенен тест ( с ваксина сме но летим преди 31.01)  и какво точно изискват за него, освен да е на английски, печат? Или го сваляте резултата само от телефона

# 535
  • Пловдив
HanAa - dPLF е отделен за всеки възрастен, децата се добавят в него. 1 за теб, 1 за мъжа ти, а детето към едниия.
Тест правихме на изнесен пункт пред МОЛ. Издават го във вид на европейски сертификат на хартия, като съдържа името на латиница, дата на раждане, дата и час на вземане на пробата и резултат - тези по 10лв. Не е нужно да е на английски с печат. Ние си бяхме качили теста в електронен формат, но ги имахме и разпечатани /ваксина+тест+dPLF/, защото иначе трябва да ми пипат телефона служителите /даваш си телефона, вместо листовете/. Не навсякъде е предвидено ти лично да си държиш телефона и те само да сканират. Не знам къде в Италия отивате, но проверете и регионално дали няма нещо /примерно за Пулия се изпраща още 1 форма/.
Joana85, за момента -
България-Италия ваксина/или бустер/+тест+dPLF
Италия-Бългрия - ваксина /или бустер/.
Но до края на януари могат да се случат много неща.
И аз изтеглих приложението за проверка, което е дала regina di cuori. Имам алтернативни за другите държави, където сме ходили, и си проверяваме документите, да няма издънки.
Бустерната доза важи веднага, а не след 14 дни.

При пътуване в ЕС проверявайте https://reopen.europa.eu/bg, има го и като приложение. Задава се от коя за коя държава е пътуването и излизат изискванията в момента.

Последна редакция: пн, 03 яну 2022, 09:23 от jul

# 536
  • София
И ние попълнихме 3 плф за всеки от нас. През една регистрация.
Бързи тестове си пуснахме в централата на Цибалаб, по 10 лв. До половин час ни изпратиха резултатите като линкове към пдф на телефоните, във формат европейски сертификати.
Проверяваха всичко чрез сканиране и на нашето летище, и на това в Милано.

# 537
HanAa - dPLF е отделен за всеки възрастен, децата се добавят в него. 1 за теб, 1 за мъжа ти, а детето към едниия.
Тест правихме на изнесен пункт пред МОЛ. Издават го във вид на европейски сертификат на хартия, като съдържа името на латиница, дата на раждане, дата и час на вземане на пробата и резултат - тези по 10лв. Не е нужно да е на английски с печат. Ние си бяхме качили теста в електронен формат, но ги имахме и разпечатани /ваксина+тест+dPLF/, защото иначе трябва да ми пипат телефона служителите /даваш си телефона, вместо листовете/. Не навсякъде е предвидено ти лично да си държиш телефона и те само да сканират. Не знам къде в Италия отивате, но проверете и регионално дали няма нещо /примерно за Пулия се изпраща още 1 форма/.
Joana85, за момента -
България-Италия ваксина/или бустер/+тест+dPLF
Италия-Бългрия - ваксина /или бустер/.
Но до края на януари могат да се случат много неща.
И аз изтеглих приложението за проверка, което е дала regina di cuori. Имам алтернативни за другите държави, където сме ходили, и си проверяваме документите, да няма издънки.
Бустерната доза важи веднага, а не след 14 дни.

При пътуване в ЕС проверявайте https://reopen.europa.eu/bg, има го и като приложение. Задава се от коя за коя държава е пътуването и излизат изискванията в момента.
Много благодаря за полезната информация Simple Smile

# 538
  • Пловдив
HanAa - Италия е червена зона от петък. Прибиране в България без карантина само с ваксина + ПСР.

# 539
Благодаря,  jul! Да, втресох се днес след новата заповед, надявам се да поотпуснат мерките до 2 седмици или поне да приемат и антигенен да важи на влизаме в Бг

Общи условия

Активация на акаунт