Милано и Северна Италия - тема 13

• 36 540
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Мики, Hug

Реджи
, аз паркирах на паркинга на фондацията. Мноооого ти благодаря, че ме светна, не го бях забелязала в сайта.
До Навили и обратно ходихме пеша.

Земетресения аз все не усещам. Joy Във фейсбук четох, че наистина много хора са го усетили силно в Комо. В училището на сина ми са ги изкарали за малко на двора (беше в събота, не в неделя). Даже в Лугано са го усетили.

Последна редакция: чт, 23 дек 2021, 19:09 от Barbabeau

# 511
  • Milano
Барба, аз си изкарах акъла. Както се гримирах в банята, почнаха да треперят стъклата на прозорците и самите прозорци "влизаха" навътре и шкафчето над мивката се местеше.🤦‍♂️🤦‍♂️

Дребна беше на училище в събота (2 съботи в годината), пода е треперил, дъската и т.н.
Извадили са ги навън и се е обадиха да ходим да я вземаме.

Моля, няма защо. И ти си ми давала отлични съвети за паркинг в Комо.😉

Пп. Да, да в събота, моя грешка.

Декрета "Празници", одобрен днес:

- валидността на сертификата за ваксинация намалява от 9м на 6м от 01.02.2022г;

- задължително носене на маски на открито от влизане в сила на декрета до 31.01.22 и в бяла зона.

- задължително носене на маски от тип FFP2 в транспортни средства, в т.ч. и ГТ от влизане в сила на декрета до 31.03.22 (край на извънредното положение).

- Ffp2 маски задължителни в театри, кина, зали за концерти, спортни събития на открито и закрито, стадиони и т.н. от влизане в сила на декрета до края на извънредното положение (31.03.22).
Забранена консумацията на храни и напитки в горепосочените места на закрито;

- супер грийн пас (само ваксинирани или излекувани) в музеи, тематични паркове, басейни, фитнес-зали и т.н. от 30.12.21 до 31.03.22;

- супер грийн пас и при консумиране правостоящи на закрито в барове, ресторанти и т.н .от влизане в сила на декрета до края на извънредното положение.
Тоест с тест може да се консумира само "на открито".

- в дискотеки, зали за танци и т.н. се влиза с бустерна доза, или с 2 дози ваксина + негативен тест от 30/12/21.
Те остават затворени до 31.01.22.;

- На летища, пристанища ще се правят тестове на случаен принцип. При положителен резултат - 10-дневна карантина в "Ковид хотели".

Това е най-общо.

Пресконференция и вестник с декрета, като източници:

https://youtu.be/39BNiRMkQCU

https://www.ilgiorno.it/cronaca/nuovo-decreto-covid-1.7182681

Последна редакция: пт, 24 дек 2021, 10:00 от regina di cuori

# 512
  • In transit
Реджи, чудни снимки! Наслада за всички сетива. Почвам да се замислям живот и здраве догодина да наемем един апартамент за по-дълго време и да разгледам Милано както му се полага.
Въпреки, че на мен времето никога не ми стига в Италия.

# 513
  • Milano
Мики, пожелавам ти го!:hugs:

Весела Коледа на всички!🥂🥂 🥂

Дядо Коледа на моите мечти😍:

И малко майтап - "На Коледа трябва да ме оставите на мира":

Последна редакция: пт, 24 дек 2021, 14:53 от regina di cuori

# 514
  • Milano
Никой не е писал след мен и няма как да се допълня.

Снощи е одобрен нов декрет антиковид, който ще влезе в сила от 10.01.2022 и ще важи до края на извънредното положение (31.03.2022 за момента).
Обобщено, ще се изисква супер грийн пас (ваксинирани/излекувани) за :

- всякакъв вид транспорт, в т.ч ГТ;
- за хотели;
- за сватбени тържества, кръщенета и т.н.;
- за панаири и конгреси;
- ресторанти и т.н. на открито;
- термални центрове на открито, басейни, културни центрове и т.н.

Намалява се капацитета на стадионите на 50%, а на залите на закрито на 35%.

П.п. супер грийн пас за музеите го изместиха за 10.01.22 вместо от днес.

При следващи събрания на Министерски Съвет през януари вероятно ще има и други затягащи мерки.

Еiger, маски ффп2 купих от аптеката за 1 евро/броя, в Есселунга са по 1,40/2 бр. (не че имаше).
Одобрени са фиксирани цени на тези маски в декрета, но не се знае колко (още не е публикуван).

Някои вестници с новината:

https://www.ilgiorno.it/cronaca/super-green-pass-autobus-metropo … -aperto-1.7196215

https://www.ilsole24ore.com/art/quarantena-obbligo-vaccinale-scu … avolo-cts-AErJR44

https://www.repubblica.it/cronaca/2021/12/29/news/quarantena_ridotta_-332001085/

Последна редакция: чт, 30 дек 2021, 09:54 от regina di cuori

# 515
Много благодаря за информацията. Чудя се какво се случва с хората, които не могат да се ваксинират по медицински причини? Има ли някакви изключения?

# 516
  • Milano
Те са си изключени по принцип, но трябва да имат документация за това. Както са изключени и децата под 12г.от показване на супер грийн пас.

Тук е някаква лудница с тестовете - явно хората са влезнали в контакт с позитивни и чакат с часове пред аптеки, болници.
Вчера над 1млн теста са били направени.

Вижте oпашката на един drive-trough в Бреша , заснет с дрон:

https://www.localteam.it/video/centinaia-in-coda-per-un-tampone- … allhub-di-brescia

Последна редакция: чт, 30 дек 2021, 11:46 от regina di cuori

# 517
  • In transit
Уау! У нас тепърва предстои това. Sad

# 518
Само се моля да не затворят ресторантите и магазините , че не знам какво ще правим 5 дена в Милано  Animal See No Evil

# 519
  • Milano
Това става в червена зона.
Ломбардия в момента е в бяла зона.
Вие кога пътувате?

Разрешено е ходене до хранителни магазини, аптеки и т.н. при всякакви зони.
Има и доставки до вкъщи.

Нямат намерение да правят локдаун (засега).

Да ви имам проблемите, честно.

Здравето на първо място.

# 520
Пътуваме в края на Януари.
За трети път ще пътувам до Милано.  Пътуването ни , е насочено към шопинг и забавление , каквото съм искала да видя в Милано , съм го видяла предните два пъти , и след като нямам интерес към забележителности в Милано , нормално е да се притеснявам за другото .
За здравето си не се тревожа , здрава съм. Със две ваксини и преди месец  отново се разболях от Ковид. Какво толкова да го мисля здравето...със сигурност не мога да се разболявам от Ковид през месец...

# 521
И ние пътуваме края на януари. А това с намаляване валидността на ваксинационния сертификат от 9 на 6 месеца от 1.02.2021 остава нали? Защото на сайта на външно министерство няма такава информация. Последното е новостите от 16.12 че освен с ваксина и с тест.

# 522
Ако не си ваксиниран не можеш да ходиш никъде реално   
А деца над 13г? Явно и за тях трябва ваксина 
Мислех февруари за отидем с дъщерята...явно ще ни се размине

# 523
... Със две ваксини и преди месец  отново се разболях от Ковид...

Извинявам се, че въпросът ми не е по темата, но "отново се разболях", означава ли че един път сте била болна преди ваксинирането и след това пак сте се заразили?

# 524
  • Milano
От 12 навършени години нагоре се изисква сертификат.

И ние пътуваме края на януари. А това с намаляване валидността на ваксинационния сертификат от 9 на 6 месеца от 1.02.2021 остава нали? Защото на сайта на външно министерство няма такава информация. Последното е новостите от 16.12 че освен с ваксина и с тест.

Остава от 01.02 намаляването на валидността на сертификата.

Кое го няма на сайта на Министерството?
Новите мерки ли?
Още не е публикуван декрета в ДВ.
Има го като новина на сайта на Правителството:

https://www.governo.it/it/articolo/comunicato-stampa-del-consigl … inistri-n54/18912

На практика това, което беше разрешено и с тест вече няма да бъде - транспорт, хотели, и т.н.

Остана само за ходене на работа, но вероятно и него ще премахнат.

Общи условия

Активация на акаунт