Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Онлайн консултации с акушер-гинеколог – д-р Давидова

  • 53 900
  • 859
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 1 331
И аз се включвам с въпрос към групата за ваксината за ковид по време на бременност. Точно 50/50 са лекарите, които питам- за поставяне изобщо, а никаква представа в кой момент от бременността е подходящ. Преболедувах леко 6м преди да забременея, антителата ми спадат, но има още все пак. В 17 седмица съм.

# 31
  • Мнения: 8 705
Д-р Давидова, имам още два въпроса:

1. Гинеколог може ли да диагностицира цистит с опипване на слабините?

2. Придърпвания в областта на разрез от секцио след 6 години на какво могат да бъдат симптом? Може ли да е неврологичен симптом това?

# 32
  • Мнения: 4 196
Здравейте възможно ли е след имунизация за Ковид, като страничен ефект да имам кървене извън цикъл? Пих промолут нор, но ме притеснявят електроцитите в кръвната ми картина. Хормоните, женски и щитовидни нямат отклонение.
С изключение на тестостерон. Който ми е завишен. При стойности до 1.90 преди месец ми беше 1.85, а сега - 1.96  Как да го намаля?
Варирането в електроцитите притеснително ли е?

    # 33
    • Варна
    • Мнения: 1 119
    Здравейте д-р Давидова,

    Въпроса ми е следния.
    Принципно чест страничен ефект на лечението на проблеми от най-различни области с кортикостероиди за вътрешна употреба е нарушения в менструацията и окосмяване.
    Имам генетична предразположеност към хиперандрогенемия и последиците от това, или с други думи  ПКЯС.

    Доколкото четох инхалаторните и локалните кортикостероиди, които ми се налага да взимам  продължително време  не предизвиквали такива странични ефекти.
    Но страха в мен остава.
    Какво мислите има ли някаква дори и минимална вероятност инхалаторни и локални кортикостероиди продължително ползвани за хронични дихателни проблеми, да доведат до засилено окосмяване и нередовна менструация?

    # 34
    • Мнения: 2
    Здравейте!
    Тъй като заминавах на море и трябваше да ми дойде ми предписаха линдинет 20 , за да изместя цикъла си. Трябваше да ми дойде на 2.08 затова започнах приема им на 28.07. Пих ги до 6.08 включително, но имах сексуален контакт с приятеля ми и съответно не се пазихме, но се притесних, че е възможно да съм забременяла, защото не съм пила хапчетата в точен конкретен час, а горе долу в един диапазон, като на следващия ден след контакта не съм пила вече хапчета. Има ли повод за притеснение и ако евентуално съм забременяла има ли риск с бебето нещо да не е наред?

    # 35
    • Мнения: 314
    Здравейте доктор Давидова!
    Моят въпрос е свързан с ваксината за ковид. Колко време след поставена такава мога да планирам бременност? Срещам много противоречиви мнения. Личния лекар ми каза поне 3 месеца, че не трябва да забременявам,някои специалисти казват и 6 м.
    Защо трябва да се чака и на какви основания? Какви са рисковете? Това достатъчно проучен въпрос ли е или лекарите просто дават някакъв оптимален срок за всеки случай?
    Това ще ми бъде втора бременност.
    Втората игла поставих в средата на Юли.
    Ще се радвам да чуя и вашето мнение.
    Поздрави!
    Добър Ден,

    Задали сте един доста интересен и актуален въпрос. Мнението ми е, че ваксината срещу Ковид е начин, по който да се освободим от пандемията възможно най-скоро ако има масова и едновременна ваксинация. Разбира се във ваксинационните програми има хора, които не могат да се включат поради специфика в здравословното състояние. Както болестта Ковид, така и последствията от нея и от ваксинацията в дългосрочен план все още не са известни. Бременните и жените, които планират бременност са специфична група, при които ние не можем с лекота да препоръчаме ваксина. На този етап препоръките на Американския Колеж по Акушерство и Гинекология са, че няма противопоказания за ваксинация при тази група от пациенти. Смятам, че предвид многото неизяснени последствия е добре жената да изчака оптимално време от 3-6 месеца преди да планира забременяване.

    Хубав ден,

    # 36
    • Мнения: 1
    ЗдравеТе д-р Давидова
    Нз каде и дали пиша на правелното място защото съм нова но , имам проблем ,имам ужасен сърбеж дори ставам на рани този сърбеж го получих след второто ми раждане детето ми е на 4г. Вече но не минава Моля Ви за съвет или някакви лекарства нз какво е но като пиша в интернет се оприличава на херпес или екзема в интимната област искам да ходя на гинеколог но ме е срам 😔😔😔

    # 37
    • Мнения: 314
    Др Давидова здравейте.
    Аз искам да ви попитам ваксината за ковид пречили да бъде кърмене едно бебе.
    Имаме бебе на 9 месеца
    Лек ден

    Добър Ден,

    Спрямо данните на СЗО, към момента няма данни за безопасността на ваксините срещу COVID-19 при кърмещи жени или кърмачета. Въпреки това е малко вероятно да представляват риск за бебето.
    СЗО препоръчва кърменето да продължава и след ваксинацията. За момента моето мнение се препокрива с тези препоръки.

    Хубав ден,

    # 38
    • Мнения: 314
    И аз се включвам с въпрос към групата за ваксината за ковид по време на бременност. Точно 50/50 са лекарите, които питам- за поставяне изобщо, а никаква представа в кой момент от бременността е подходящ. Преболедувах леко 6м преди да забременея, антителата ми спадат, но има още все пак. В 17 седмица съм.

    Здравейте,

    Зависи какъв е титъра на антителата Ви. Ако имате достатъчно не е наложащо ваксинирането. По принцип се счита, че след 16 г.с може да се ваксинирате с РНК ваксина.

    Поздрави,

    # 39
    • Мнения: 1 331
    И аз се включвам с въпрос към групата за ваксината за ковид по време на бременност. Точно 50/50 са лекарите, които питам- за поставяне изобщо, а никаква представа в кой момент от бременността е подходящ. Преболедувах леко 6м преди да забременея, антителата ми спадат, но има още все пак. В 17 седмица съм.

    Здравейте,

    Зависи какъв е титъра на антителата Ви. Ако имате достатъчно не е наложащо ваксинирането. По принцип се счита, че след 16 г.с може да се ваксинирате с РНК ваксина.

    Поздрави,

    Благодаря Ви, към началото на бременността бяха около 1100 (при реф стойност 50, лаб Рамус), средата на юли - 630 ( еквивалент 89 BAU, тук не помня реф, но мисля 33, отнова Рамус)

    # 40
    • Мнения: 314
    Д-р Давидова, имам още два въпроса:

    1. Гинеколог може ли да диагностицира цистит с опипване на слабините?

    2. Придърпвания в областта на разрез от секцио след 6 години на какво могат да бъдат симптом? Може ли да е неврологичен симптом това?

    Добър ден,

    Симптомите на цистит са често уриниране и парене, като допълнение за диагнозата може да се пусне както обикновенна така и стерилна урина. Диагнозата не следва да се постави с опипване.
    Относно втория Ви въпрос, трябва да се посети акушер-гинеколог и да се опипа областта на разреза за уплътнения и сраствания.

    Хубав ден,

    # 41
    • Мнения: 314
    ЗдравеТе д-р Давидова
    Нз каде и дали пиша на правелното място защото съм нова но , имам проблем ,имам ужасен сърбеж дори ставам на рани този сърбеж го получих след второто ми раждане детето ми е на 4г. Вече но не минава Моля Ви за съвет или някакви лекарства нз какво е но като пиша в интернет се оприличава на херпес или екзема в интимната област искам да ходя на гинеколог но ме е срам 😔😔😔

    Добър ден,

    Във вашия случай е наложащо да посетите гинеколог. Трябва да се направи преглед и да се вземе микробиологичен секрет. След като излязат резултатите ще може да се предпише терапия спрямо вида на изолирания проблем.

    Хубав ден,

    # 42
    • Мнения: 314
    Здравейте възможно ли е след имунизация за Ковид, като страничен ефект да имам кървене извън цикъл? Пих промолут нор, но ме притеснявят електроцитите в кръвната ми картина. Хормоните, женски и щитовидни нямат отклонение.
    С изключение на тестостерон. Който ми е завишен. При стойности до 1.90 преди месец ми беше 1.85, а сега - 1.96  Как да го намаля?
    Варирането в електроцитите притеснително ли е?


    Здравейте,

    По принцип кървенето не следва да е свързано с ваксината. Отклоненията Ви не са високи, но е желателно изследванията да се разчетат от личния Ви лекар.
    Относно тестостерона - хубаво е да го изследвате и следващия. Ако пак е завишен е редно да се пуснат и други хормони.

    Хубав ден,

    # 43
    • Мнения: 314
    Здравейте д-р Давидова,

    Въпроса ми е следния.
    Принципно чест страничен ефект на лечението на проблеми от най-различни области с кортикостероиди за вътрешна употреба е нарушения в менструацията и окосмяване.
    Имам генетична предразположеност към хиперандрогенемия и последиците от това, или с други думи  ПКЯС.

    Доколкото четох инхалаторните и локалните кортикостероиди, които ми се налага да взимам  продължително време  не предизвиквали такива странични ефекти.
    Но страха в мен остава.
    Какво мислите има ли някаква дори и минимална вероятност инхалаторни и локални кортикостероиди продължително ползвани за хронични дихателни проблеми, да доведат до засилено окосмяване и нередовна менструация?

    Здравейте,

    Вероятността инхалаторни и локални кортикостероиди ползвани за хронични дихателни проблеми не би следвало да доведат до нарушения в менструацията и прекомерно окосмяване. По-скоро проблемите с ПКЯС следва да доведат до тези отклонения.

    Хубав ден,

    # 44
    • Мнения: 314
    Здравейте!
    Тъй като заминавах на море и трябваше да ми дойде ми предписаха линдинет 20 , за да изместя цикъла си. Трябваше да ми дойде на 2.08 затова започнах приема им на 28.07. Пих ги до 6.08 включително, но имах сексуален контакт с приятеля ми и съответно не се пазихме, но се притесних, че е възможно да съм забременяла, защото не съм пила хапчетата в точен конкретен час, а горе долу в един диапазон, като на следващия ден след контакта не съм пила вече хапчета. Има ли повод за притеснение и ако евентуално съм забременяла има ли риск с бебето нещо да не е наред?

    Здравейте,

    Когато противозачатъчните не се пият по конкретната схема или се прекъсва техния прием,  противозачатъчен ефект не се гарантира и е възможно забременяване.
    Редно е ако сте бременна да спрете хапчетата, защото е възможен спонтанен аборт.

    Поздрави,

    Общи условия

    Активация на акаунт