Петокласници 2021/2022

• 38 055
  • 745
  •   1
Отговори
# 645
Моята в началото на годината беше с травма на два от пръстите на пишещата ръка. С болки написа половината домашно по английски и получи забележка, че е с непълно домашно. Не ми стана приятно, ама отговор не получих. На всичкото отгоре работят по учебник за първи чужд език, а те една в пети клас започват английския като втори език. Съответно отношението и изискванията са като към другите два класа, на които английският е първи чужд. На уроците учат с момичето по друг учебник и детето напредва, а това ми е най-важно.

# 646
  • при моите любими
И аз възпитавам децата да имат уважение към учителите, дори и те да бъдат различни, взискателни, субективни или странници. Но е много неприятно, когато учителят наистина работи всячески за да смачка учениците. Имаме такъв в нашето училище по технологии и предприемачество. Целия първи срок набляга на някакви чертежи и накрая пуска тест за дрелки и други машини, които децата не са чували дори. Масово 3 и 4 получават всички. По този предмет най-високата оценка е 5. Това действа на децата свръх демотивиращо и определено не го уважават. Бойкотират часовете му, дори родителите пуснаха подписка срещу него. По музика имаме подобна ситуация. Много изискваща, защото се дразнела, че децата подценяват предмета и. Не кара никой да пее, защото не смята, че всеки има музикален талант, но ги скапва от тестове по теория и изисква всички песни да се учат на изуст и да се знаят. И аз бях учудена от подхода по тези предмети, защото по наше време те ни бяха разтоварващи и не толкова изискващи учене и старание.

# 647
Аз лично винаги съм се дразнела на учители, които смятат своя предмет за най-важния в училище. И сега не смятам така за моя предмет. Който иска да учи, знае, работи и получава хубави оценки. Който е само за присъствие в час, съответно да няма претенции за оценка. Ако виждам старание и желание от страна на ученика, може и да дам от себе си за поощрение. Ако видя демонстрирана незаинтересованост и мързел, съответно няма да дам от мен.

# 648
Най- интересно е, че моето дете е най-старателно по технологии и музика. Обаче не му се получава, тя е много припряна, бърза, има проблеми с фината моторика, така и не се научи да държи правилно химикалка. Вкъщи все нещо майстори, къщи, дворци от стиропор, картон, завива винтове, дялка си лодки от борови кори. Имали да правят чертежи по технологии, тя бързо, бързо начертала, оразмерила, това хубави стрелки, тънки линии със сигурност не е направила добре, като си я познаваме. Но заради отсъствия на госпожата, да попълни някакъв норматив и да пише оценка, без да има реално изпитване ми идва в повече.

# 649
  • София
Това с оценките по музика, трудово/предприемачество Wink рисуване и физическо е пълна глупост. Бяха им натряскали по всичко едни четворки. После зор да ги поправят и изпитват...То човек да намрази музиката. Ми аз и до ден днешен не познавам нотите, кво?

# 650
  • София
Ми аз и до ден днешен не познавам нотите, кво?
Научаваш ги на дърти години, кат' мен Cry
Моят получи две двойки заради ноти. Сдуха се доста. Та четохме заедно, гледахме клипчета, помагах за домашни. Няма да става музикант, но поне понаучи основните неща. Плюс инструменти и каквто там имат.
Не знам кому е нужен този стрес. Уж си говорихме с него, че е добре да знае като цяло, без да изпада в подрибности. Е, засегнахме и други неща от живота, но няма как.

# 651
Моята щерка засега е пълна отличничка. Единствената й петица е в трети клас при едно изпитване, където заради лошо поведение на нейн съученик, учителката се ядосала и намалила с по една единица оценката на всички изпитани. Що рев, що чудо беше, при това не толкова заради самата оценка, колкото заради това, че е несправедливо получена. Тази година и на мен ми прави впечатление колко сериозно се взимат всички предмети. По музика ги оценяват само с тестове, по физическо докато са дистанционно им дават уроци за волейбол, баскетбол.., върху който учителят изпитва и оценява, а пък по технологии и предприемачество учителката държи на всеки детайл. На един чертеж и беше намалила оценката с половин единица заради това, че стрелката била малко по- отворена , отколкото е нужно. Едно време тези предмети бяха за разтоварване, сега вече за съжаление не е така.

# 652
  • Пловдив
На Дреб днес му писаха 5 за срока по ФВС. Още не съм му казала, защото точно след часа ми се хвалеше, че господина му е писал шестица в часа и най-вероятно ще му остави и 6 за срока (5 от входното ниво и 6, 6 след това).
Не е някаква спортна натура, но тренира редовно, а освен тренировките в клуба, прави всекидневно и упражнения вкъщи. Именно мотивацията му дойде от това, да има 6 за срока Rolling Eyes
Обяснявам му, че не са важни оценките, защото са много субективни (сам се убеди в това), но съм сигурна, че ще е много демотивирани за следващия срок именно по ФВС.
По другите предмети всички (ще) има отличен като гледам, по повечето да е е оформен вече.

# 653
  • София
Преди 35 години публично ме изгониха от училищния хор 🤣 опасявам се, че ще има оплаквания от съседите, ако се намеся по музика. Тотален провал съм в тази дисциплина. Интересно, че за толкова години нищо не се е променило в подхода към тези предмети, вместо да получат обща култура и удоволствие, ги намразват.
Ми аз и до ден днешен не познавам нотите, кво?
Научаваш ги на дърти години, кат' мен Cry

# 654
Аз всеки път обяснявам, че оценките не са важни, а знанията и че 5 е хубава оценка. Не знам за какво им е успех в 5 клас, дори за стипендия не им трябва. Но малкото си го следи и иска да е средно над 5.50, може би съучениците му влияят така.
Когато обаче има несправеливост или грешка, не се сдържам да се намеся - възпитано и с добро, поне да питам какво става.

В 6 клас ще ги записвате ли на школи или частен учител с цел подготовка за НВО?

Аз по по мат. няма, понеже е в МГ, но по БЕЛ се чудя какво да правя и дали да му заемам времето от 6 клас или да изчакам 7-ми?

# 655
При нас се случи по английски. Онзи ден каза, че иска да изпитва деца с по-малко оценки и пусна останалите, вкл моето да не присъстват в часа. Преди това 6,5,6,6,5. Удивително по време на неприсъствието му го изпита устно, врътна още една 5 и остави 5 за срока за отр.време.
Прецених да не обсъждам сега, но в случай че тази тенденция продължи, със сигурност ще го направя.
За уроци - имам половин година да се колебая. Има пропуски определено, но да кажем че втория срок ще ми оформи мнението-дали са от петокласния стрес и са преодолими, или изискват трайна работа.

# 656
Моето няма да го записвам на школи. При нас е безсмислено, тя работи по-добре индивидуално. Втория срок на 7 клас ще преценя дали да й търся учител за отработване на формата и малко тренировки. Ще има подкрепата на ресурсен, така че ще може да даде максимума. Предпочитам да продължи да работи системно, както сега го правят.
Та от моя гледна точка повече смисъл има в индивидуални уроци, които да определят слабите места на конкретното дете и да се работи там, а не като в клас под калъп. Малко ми се губи смисълът при школата, тъй като повтаря модела на работа в клас. Лично мнение.
Ще видим след 5 години с първокласника, но предполагам, че това ще ми е подходът - индивидуални уроци, ако има нужда и за което има нужда.

# 657
Mateda, мисля, че във всяко училище преподавателите подбират текста за общинския кръг, т.е наистина е различен. Моите деца казаха, че текстът им се сторил много интересен и затова писали с удоволствие. Разказаха ми, но не помня, а сега са на литературен клуб към училището, ще ги питам после. Кой е бил текстът при вас?

Текстът е бил за Моцарт и е много интересен, но друг е момента с подробните описания, от които моето детенце е пропуснало някой. Но пък си е тестване и да се свиква с формата. Simple Smile

# 658
  • София
Mateda, текстът, който са преразказва, бил със заглавие "Умната маймуна и глиганът" /или нещо подобно/.

За школите от 6.клас  - с баткото доста се чудих, в 6.клас започна с школа по БЕЛ, защото не можах да намеря подходящ учител за индивидуални уроци. Втория срок сам изрази желание да се запише и на математика, в същата школа. Мнението му е, че му е било много полезно. С малките не знам как ще процедирам, още умувам.

# 659
И аз умувам за допълнителни занимания, тъй като мисля, че училищното ниво е все по-ниско, за съжаление. С каката при нас само в 7-ми клас ходеше на школа, но мисля, че пандемичното обучение е на доста по-ниско ниво.

Общи условия

Активация на акаунт