Презиме на детето

• 5 833
  • 54
  •   1
Отговори
# 30
В някои случаи наистина не звучи добре, но това е предимно, когато презимето се образува от името на майката и то е чисто женско от типа на Елица, Росица, Ралица, Дария, София, Боряна... Тогава, ако е момиче по-добре да е без окончание и да звучи като второ лично име.

# 31
  • Крайбрежен район
Как разбрахте, че нападам? И то яростно? Scream
Давам си сметка, че не всеки има чувство за хумор, ама не приемайте толкова лично и драматично нещата. Нито нападам, нито съм яростна. Аз дори пиша с усмивка на лице.

Що се отнася до дългите имена аз ги обожавам. Звучат ми аристократично. Александрова, Владимирова, Цветомирова, Божидарова... Обожавам имена в които преобладават р, т, н....
Имам три кратки и беззвучни имена. И за какво ми служат? За нищо. Едно от друго по-грозни. Да не ви казвам какво е бащиното ми, но се представям с него, защото малко повече го харесвам от фамилията. Ако махна пък ова съвсем става мазало. Dizzy Face

# 32
Аз съм привърженик да няма окончание, Особено  в някои случаи, към които бих причислила и настоящия.
 Бащата на дъщеря ми е Божидар и понеже обожавам името му държах да е без ова. Допада ми и как звучи Диана Божидар. Фамилията е дълга, нетипична / има елемент на чуждестранно звучене/. Бонус точка в решението ни дава и факта, че малката е одрала кожата на татко си Heart
 Не съм се водила по мода, а по лично усещане за благозвучност Simple Smile

# 33
  • София
Как разбрахте, че нападам? И то яростно? Scream
Давам си сметка, че не всеки има чувство за хумор, ама не приемайте толкова лично и драматично нещата. Нито нападам, нито съм яростна. Аз дори пиша с усмивка на лице.

Що се отнася до дългите имена аз ги обожавам. Звучат ми аристократично. Александрова, Владимирова, Цветомирова, Божидарова... Обожавам имена в които преобладават р, т, н....
Имам три кратки и беззвучни имена. И за какво ми служат? За нищо. Едно от друго по-грозни. Да не ви казвам какво е бащиното ми, но се представям с него, защото малко повече го харесвам от фамилията. Ако махна пък ова съвсем става мазало. Dizzy Face
Съжалявам просто така ми звучите на мен четейки, може би не съм права, все пак в онлакн комуникацията се губи много. Аз не съм обидена и не го приемам лично, пак казвам моят случай не е такъв и децата ми са по традиционния начин записани.

# 34
На мен лично ми звучи по-добре да има окончаниего -ов, -ова, но това не се относя за всяко име. В примера, който съм дала по-назад, мисля е видно кой е по-звучния вариант. Моите деца имат презиме с традиционните окончания, но не ми звучат добре. То, всъщност, и без тях пак нямаше да ми звучи добре презимето. И това, защото родителите на мъжа ми искали да е нещо нетрадиционно, рядко срещано име, което към днешна дата се стремят още повече родители и това е видно и от темите във форума. Ако мъжът ми беше кръстен дословно на дядо си, сега децата ни щяха да имат по-благозвучно презиме.

# 35
  • Крайбрежен район
В някои случаи наистина не звучи добре, но това е предимно, когато презимето се образува от името на майката и то е чисто женско от типа на Елица, Росица, Ралица, Дария, София, Боряна... Тогава, ако е момиче по-добре да е без окончание и да звучи като второ лично име.

Да, когато взема името на майката не винаги може да се образува бащино име от него. Имам позната, чиято дъщерия е Мария Зорница Иванова. Добре, че не е момче, защото щеше да звучи доста кофти с това име. Но за момиче си е супер.
Имам друга позната на която детето е Галинов. Не е крайно лошо и е по-добре от Пламен Галина.

Мисля си обаче, че имаме късмет, че сме се родили в славянска държава и имаме само три имена. Дълги, къси, звучни, беззвучни, каквито - такива. Хората имат по 10 имена, от дълги по-дълги, от сложни по-сложни и не правят драма. А ние се цънцарим за няколко буквички. Гледах едно дете, което имаше две собствени имена и четири фамилии. Беше цяла какафония. Тук е разрешено детето да има до 5 лични имена, макар че е рядкост. Аз ако се омъжа мога да си сменя фамилията. В тяхния случай не може. Името на мъжа се прибавя към имената на жената.

# 36
Не нападаме яростно,а просто изказваме мнение.Аз съм за традиционните окончания,но има имена например Гео,за които няма как.Тъй като Гео е измислено ими производно от Георги,родителите на синове,трябва много да мислят при именуването,тъй като ще се носи и като бащино име.
Пак ще повторя,че цитираното име си е съвсем нормално и няма никакъв проблем.А какво да кажат испанците с три-четири лични имена,после фамилиятя на майката,после на бащата....

# 37
  • Пловдив
Какво му е на "Благовестов"? Аз познавам даже хора с това презиме.

# 38
Имам познати дечица с татко Благовест.
И двете са Име Благовест Фамилия, не Благовестови.

# 39
  • София, България
Благовестов седи едно натъртено, не че е трудно за произнасяве, но без окончанието би подхождало на всяко име.

# 40
На мен Благовестов ми харесва, хубаво българско име, какво му е.

# 41
Нашата дъщеря е осиновена.Още като и измислях име бях решила,че презимето ще е без окончание.Просто не ми харесва Николаева,незнам защо.Николова ми харесва,Николаева изобщо.Нещо ми звучи изкелифещино.Мое мнение.По време на делото ми бяха казали,че съм имала късмет с тоя състав,който бил в момента.Имало друг състав,който не разрешавал.Та всеки си преценява.Сега малко все едно е с две имена Алекса Николай.Но по нагоре някой беше писал,че дефактно презимето,не се ползва почти и са прави.Даже бях забравила,че така и съставих името.

# 42
Да, явно е въпрос на усещане наистина, като много неща в този живот.
Може ли един страничен въпрос, ако искате да отговорите, разбира се? Практика ли е при осиновяване да се променя името? Питам, защото хората около мен, които осиновиха, не промениха имената на децата, но тук във форума разбирам, че често се прави. Детенцето на един колега е Александра и той ми каза, че са си го оставили, не искали да му променят съдбата или нещо от сорта, а и името е хубаво.
И моите адмирации за всеки осиновител Heart Exl

# 43
Александра и аз можеше да си я оставя, макар че не ми харесва комбинацията с фамилията, но детето ми имаше старо и не особено хубаво име. Освен това всеки родител има право да избере името на детето си, нали? Смяната на името е като късане с миналото и започване на ново начало. Синът ми имаше съвременно име, но реших и неговото да сменя, да са наравно един вид.
Смяната на името има и друг смисъл, един вид затруднява биологичната майка ако тръгне да търси детето. А и понякога се осиновява дете с друг етнически произход и различна религия. В този случай името също се сменя. Ибрям Христов не би звучало добре и би поставило детето в ситуация да отговаря на въпроси защо името му е такова.

# 44
Разбирам. При старовремски, малцинствени или абсурдни имена не съм се съмнявала, по-скоро за хубавите имена питах. Не бях помислила и за момента с евентуално търсене от биологичните родители, но така или иначе, по-истинският родител е този, който отглежда, възпитава, трепери, прегръща, утешава, обгрижва.
Наши семейни приятели осиновиха момче и момиче и си им казаха истината от съвсем мънички, за да не научат от доброжелателни комшии и да се травмират. Не им промениха имената, съвсем нормални са. Децата много ги обичат и са толкова благодарни, че не искат и да чуват за биологичните си родители, не проявяват абсолютно никакъв интерес към тях и никога не са. Вече пораснаха и те самите си имат семейства и деца.
Мама Ру, а ти си дала най-хубавото име на твоето момиче, знаеш! Hug

Общи условия

Активация на акаунт