Парфюмни размисли и страсти (август 2021 г.) - 263

• 65 992
  • 685
  •   1
Отговори
# 660
От 10- 12 години някъде ми е парфюмното хоби. Била съм и с малко и с много пари за парфюми. Била съм и с повече и с пет бройки. Двете неща не са взаимозависими при мен- парите и бройките аромати  Единствено и само от значение е да нацели човек точния аромат към момента. Нито многото проби, нито парите спасяват я тоя късмет с удовлетвореността. От личен опит. Simple Smile)

# 661
  • София
И друго нещо, което ми също толкова интересно е
Парфюм на Шанел например, който мирише нааааа зюмбул да кажем и един евтин от 10лв, който също мирише на зюмбюл... Разликата не е ли само в името?
С който и да си все мирише на зюмбюл..... И не се заяждам само питам

Това вече е маркетинг. Комерсиалните марки - за тях колкото са по-известни, толкова по-висока е цената на парфюмите и реално потребителя плаща за името. И ако човека "Х" иска на бутилката да пише Chanel (нямам нищо против марката, притежавам техен парфюм и много го харесвам), a не примерно Dove, ще даде една добра сума. Но ако не иска да дава толкова много, то намира алтернатива.
За нишовите парфюми вече нещата са по-различни.
Какво значи нишови?

# 662
  • Стара Загора
Аз мисля че все пак концентрацията и качеството е по-добро на реномираните фирми. Харесвам трайни парфюми с развитие, а евтините рядко имат такова.
Че цената е завишена така е, но нали трябва да има търговия. Simple Smile

Така е, спор няма, че големите компании държат повече на състава и качеството. Но примерно парфюм от порядъка на 60-70лв. за едни ще е евтин, а за други скъп. Хубавото е, че на пазара има за всеки по нещо.

# 663
Първият ми хубав, истински парфюм беше Chanel chance. Купих си го от Турция, е нямаше такава прелест, пръскаш се два пъти и ухаеш цял ден. Това е било преди повече от 10 години и си го спомням. Еми след това взех си взех имитация на същия, не може да става и дума за същия аромат. Еми не е същото, само споделям, не ме разбирайте погрешно, и оригинали съм купувала и реплики, но разликата е огромна. Затова вече съм на принципа, който писах по-горе.

# 664
Аз си произхождам от парфюмно зависимо семейство и поради този факт никой не се изненадва от растящият брой на парфюмните бутилки / вече съм ги ограничила доста - голямата бройка ме товари неистово / ....
   За разлика от много хора тук аз не колекционирам- пръскам даден аромат докато ми омръзне , разделям се с него и се насочвам към следващ ....и така, постоянно съм в позиция да откривам и опознавам.
  Много харесвам да поръчвам парфюми абсолютно на сляпо, въпреки че винаги съветвам хората да не го правят Simple Smile
  Някой попита за разликата между Joy и Joy Intense - разликата за мен е само в началните ноти, след около час двата аромата се развиват еднакво на кожата. Joy започва по - пудрено, а Joy Intense по - свежо / цитрусово /
Поръчах на сляпо La Nuit Tresor a la Folie - точно него никога не съм пробвала, а съм го подминавала стотици пъти .Надявам се да ми хареса - обичам топли, сладки и гушкави аромати - ей такива , които ти топлят като шалче на шията и карат сърцето да ликува .

sotd : Sunshine Amouage .... придобих го отново и повече никаква раздяла ....как ми беше залипсвал само .....

# 665
Около мен няма парфюмно-зависими, но има хора, които държат на бранда, за да се почувстват, че имат някакъв статус. Не отричам, че и на мен ми влияят такива неща. Дори не знам дали съм парфюман наистина или по-скоро не мога да търпя да има нещо популярно и аз да не съм запозната с него. Така започнах манията си. Е, хайде, няма да се критикувам толкова остро, обичам красотата и красивото, а ароматите са част от това.
С парите, откакто развих тази страст, бях доста неразумна. Определено не мога да си позволя нишови аромати сега и веднага и то по няколко. Но пък дадох точно такива суми за хиляди отливки и други по-евтини парфюми, защото не можех да се спра, докато не се запозная с онова, за което говорят хората.
Вече се сложих на диета и ще трябва да се удържам. Мисля, че бих могла пак да живея с по-малко парфюми, но все ще ме гложди любопитството да опитвам още и още, след като съм прочела хубави отзиви. Да си призная, почти няма парфюм, който да съм потърсила, защото сама съм преценила, че ще ми допадне или защото търся определен аромат. Не, в 98% от пътите съм търсила, защото ме пленява нечий разказ. Така съм аз.

# 666
# 667
И покрай мен няма такива запалянковци. В работата ми (женски колектив) колегите много ми бяха харесали Pure Musk Narciso и всички си купиха имитации на парфюма ми, които струват 11лв за 50мл.... Целият отдел миришеше на моето Нарцисо. Еми вече не искам да го нося. Това ме накара в ежедневието да ползвам трудно откриваеми парфюми и по възможност такива без имитации. Есента си купих от Германия Принцесата на Килиан (нея всъщност спряха ли я?) и покрай нея залитнах към марката, която за щастие в София се предлага в много малко магазини и човека с имитациите, от който колегите пазаруват, я няма в листата си Simple Smile
Успях на едно намаление да си купя Rolling in love, който е единствения ми такъв парфюм. Носи ми голяма радост. Дори гледах, че има Килиан в cult beauty, където периодично пускат кодове за отстъпка и мога от там да си поръчам рефил като изхабя моя на по-поносима за мен цена. Харесвам много и червилата на Килиан, и честно казано залитам повече към декоративната козметика, отколкото към парфюмите, но ми е изключително интересно тук да ви чета.
Впечатли ме описанието на Ковачева за червената бутилка парфюм на нов немски бранд и съм си оставила отворен сайта им при възможност да си поръчам оттам сета им с три мини аромата за проба. Иначе масовите парфюми много не ме впечатляват. Искам да нося слабо познати парфюми, а не такива, които всеки втори има.

# 668
Около мен също няма парфюмани, аз съм единствена с повече от 3-4 аромата. Joy То и аз съм пишман парфюман де, не мога да харесам нищо на Шанел или Диор, а нишови, които да издирвам под дърво и камък, направо ме отблъскват. Аз обичам удобството, да мога да тествам днес и веднага да купя. Не се стремя да ползвам аромати, които другите нямат, защото така или иначе харесвам много малко от масовите бестселъри. А и всеки парфюм седи различно на всеки. По тази логика и копията не ги разбирам, не е ли същата формула със същите съставки - не е същото,не са заменяеми. Не си правя труда изобщо да разглеждам имитационната парфюмерия.

# 669
Само аз съм луда в семейството и приятелите ми. Ееее скромно луда с 160 бутилчици и 30 минита. Идея какво да помъкна на моренце.?  Chanel19  във фрагрантика.Nature Sunny

По име не знам как се търси профил там, само по номер.

Най-близката ми приятелка има там някъде колкото и аз +/- 100, не са ни събрали парфюмите, а друга наша страст, но ето - оказа се, че и това ни е допирна точка. 🙂
Друг от приятелите с чак такава страст - не.
Сестра ми обича парфюми, но няма повече от 4-5. Племенничките и те сигурно по 4-5-6. Снаха ми е събрала вече над 10, от които поне 5 аз съм и купила или подарила.
И големият ми брат обича парфюми, но и той 3-4 има.
Понаучих още 2-3 човека да проявяват повече интерес към ароматите, радват ги.

Chanel19, по име не знам как се открива във фрагрантика, но на линка към гардеробчето на всеки, след member има един номер, това е личният номер на всеки с гардеробче и по него се открива човека лесно.

Аз МНОГО хора "подхлъзнах" през годините , почи няма ден , в който някой да не ми пише какво , или от къде да купи нещо . Имам не малко хора , с които съм се запознал покрай парфюмите , но и доста които ги познавам от деца , които сага имат по минимум 10-15 заради мен основно.
Най-трудната част е да се пречупи "новобранеца" за по-високите цени на нишовите парфюми.

Нямам други такива откачалки с безобразни колекции около мен. Някои се закачат и почват да проявяват по-сериозен интерес покрай мен, но засега не са се изпуснали до степен на мания, да кажем почват да поддават на по-широк спектър аромати. Но тук откакто се запознах с няколко парфюмни прекрасници, не се чувствам чак толкова самотно луда 😄

Най-обичам някой като ми зададе въпроса "Защо пак си си купил нов парфюм....За какво са ти?"  Laughing

Ох, не мога устискам да си дам и аз мнението за Мемо, с условието, че много харесвам бранда, а имам доста нишови, с които да го сравня. Имам 3 в момента - Марфа, Corfu и Sintra, тях си ги избрах по пирамида и усет, че ще ми харесат. Пробвала съм още 4-5, и от тях искам Siwa, Tamarindo, Luxor. Дано не пробвам още, че не знам. 😁
Относно зарибяването на хора около мен, една случка :
В чужбинска парфюмна група измъкнах под носа на един потребител желана бутилка, той ми писа, оказа се българче 😁, начинаещ парфюман. От дума на дума си хареса какво да пробва от моите, дойде даже да си избере и явно не очакваше толкова много избор, беше като дете в сладкарница 😁 За един - два месеца си купи 20 бутилки, и след всяка ми снима колекцията си😁 Хем го предупредих, че е заразно, ама не слушат младите. Иначе лични близки приятели нямам с големи колекции, но по групите
 '' познавам'' доста със завидни колекции, говоря от 300 нагоре и предимно ниш.

А...знаеш ли какво точно го е впечатлило? Stuck Out Tongue

За година си спретнах набор от 87 аромата, отделно са пробите и отливките.

Аз мостри и бек-ъп бутилки не броя , големите декантери от 250мл нагоре ги броя за 1.

С близките си внимавам да не говоря много по темата понеже се опасявам да не досаждам, а колегите ми ползват парфюми в хомеопатични дози и купуват не повече от един годишно.
Добре, че го има форума, тук почти успявам да си представям, че съм съвсем в ред! Flowers Rose Flowers Rose Flowers Rose

Номинирам те за "Най-добър пост в темата"
Имам един близък приятел с Hyperosmia , не знам как се превежда на Бг , с който се съобразявам какво нося,ако ще се видя с него. Не всички , но повечето хора около мен са си Врачанска Школа , и от 8 нагоре пръскания си е стандарт.

Не е генерика, съвсем друга концепция са. Тези парфюми не са на базата на алкохол (нямат никакъв алкохол, ура за на който му пука за алергени и алкохоли в козметиката, аз не съм от тях 😄) и всички са на базата на някаква тяхна иновативна молекула, която май присъства във всички заглавия.

Да , имам спомен , че бяха на водна основа парфюмите им , но може и да се бъркам. Memo имат и още една spinoff марка , но нещо ми избяга името...ще се сетя.

Парите не се намират, за тях човек работи! 🙂 Като ги давам за парфюми, не ги давам за нещо друго. Сега е ред на другото.
Скрит текст:
Започнахме ремонт и ще сменим почти всички мебели у дома, покупката на Ani Nishane за мен се явява като апогей на поредната година с парфюмна лудост и временно средствата за парфюми се пренасочват другаде. И без това един приятел, който вчера беше у нас и е в детайли запознат с маниите ми, каза: може в някой магазин за обувки, дрехи, парфюми или козметика като нямат нещо да кажат: ето ви тук един телефон, обадете се, там ще го има със сигурност това, дето го търсите.
И мм каза, че у нас е като в магазин... 😊 С всичко съм прекалила, знам си го. Дано сега не прекаля с мебелите.

Поне ще е шарено във Вас Laughing
Малко офф , но ултра-минимализма в интериорния дизайн , основно бяло и бледи тонове , така тренди последните години напрато ме побърква.

Финансовата страна винаги е важна. Радвам се че има толкова съфорумки с възможности. Лошото идва когато и ти искаш, а нямаш възможност. И го казвам като образован човек, с магистратури и говорещ 2 езика. Просто в България има професии за които трябва да си много учил, а заплатите са мизерни буквално. Никой не е виновен, че например аз съм се забила в това, но при все че толкова труд съм вложила в учене и не мога да си реализирам парфюмната мания ме депресира, честна дума. Въртя се тука с дни да реша кой парфюм да си взема при все че искам поне 10, а мога да си купя само 1 и то 30 мл.
Както и да е, много се радвам че мога да чета във форума вашите отзиви и мнения и да виждам прекрасните снимки, които качвате. И аз като другите се чувствам по-малко самотна с вас тук 🌺

Купувай си неща не от магазини , а онлайн , и от големите складове. 30мл във физически магазин често са по-скъпи от 100мл онлайн. Намери си онлайн група в FB примерно , където хора си разменят неща , и си разделят парфюми , търси си тестери.
Има МНОГО начини да си купуваш хубави парфюми , БЕЗ да даваш много пари. 

Аз попитах как успявате, в смисъл по-скоро как приоритизирате, защото както казах, аз искам да си купувам и дрехи и парфюми, а не с колко пари разполагате и откъде идват?

Не пуша , не пия , не друсам , рядко ям навън , обичам да си готвя сам , защото съм капризен много на тема храна. Винаги гледам да си намеря нещо по-евтино , да ползвам купони , кешбек , купувам си тестери , и големи декантери,които понякога разделям с други хора. Има марки , които искаш или не трябва да платиш високата цена , но в повечето случаи идеята , че нишовия парфюм задължително ти е половин,или цяла пералня са големи митове.

Е човек си задава такива въпроси неминуемо, просто е по-добре да го прави само на ум.
Масово хората в България не могат да си позволят дори масови парфюми и представете си шока на форум с парфюмани и средна сума от 2-3 хиляди месечно изхарчена за парфюми. Аз също съм била "Уау". Но като ТРЗ знам на какви хора правя заплатите и че има сектори с много работна ръка в които 5000 е средна към ниска заплата, та си отговарям лесно на въпроса.

Митове , предразсъдъци и легенди са това .

Парфюм за спорт

Парфюм за деня

# 670
Понаучих още 2-3 човека да проявяват повече интерес към ароматите, радват ги.
Аз МНОГО хора "подхлъзнах" през годините , почти няма ден , в който някой да не ми пише какво , или от къде да купи нещо.
Тези не ги броя. Консултации на тема "парфюм" правя постоянно. Но то така е с още куп неща и аз съм един справочник за всичко за приятелите си. Най-много се изкефих на една приятелка, която знае за лудостта ми, но не и мащабите ѝ. Беше в нас, хареса парфюм МК и тя, която никога не е имала нищо, освен Аvon и Oriflame, и за която повече от 20 лв за парфюм е равносилно на престъпление, извади 130 лв и ѝ го поръчах! Подарявала съм и шишенца с остатък от по 10-15 мл и от там се затъркаля снежната топка... Сега се похвали с нови два, да видим до къде. Везна е и тя, суетата ѝ е в кръвта, очаквам, че ще залитне, но тя е в пъти по-разумна от мен и ще се озапти овреме.

Аз мостри и бек-ъп бутилки не броя...
И аз.

# 671
  • The Evergreen State
Благодаря за хубавите предложения които дадохте Flowers Rose. Прекрасни места, сигурно е още по-добре да се посетят на място за да им се усети чара с всичките аромати, не само от парфюмите а и от хартийките и сапуните и другите продукти които продават.

И на мен понякога ми се иска нещо различно, нещо не толкова масово. Затова и ми стана интересно за парфюмерията във Флоренция. Шипинга до тук обаче е 90 EUR това ме отказа. Пък и тези места си мисля че е по-добре да се посетят на място.
Има и други варианти - Лалик, Ван Клийф, Картие не са толкова масово разпространени, имат хубави неща също.
Дайте предложение ако имате нещо в колекцията си което е непопулярно и недооценявано на пазара и което харесвате и пръскате с удоволствие. Тук няма някои марки по магазините като Роша, Бушерон, Ланвин, Лолита Лемпика, така че те също минават за редки Simple Smile и са ми любопитни (имаше ги отдавна но спряха да ги предлагат по магазините).

Последна редакция: вт, 31 авг 2021, 14:36 от Athena

# 672
  • София

Да , имам спомен , че бяха на водна основа парфюмите им , но може и да се бъркам. Memo имат и още една spinoff марка , но нещо ми избяга името...ще се сетя.

Walther, другата марка, ако не се бъркам е Floraiku. Имам един любимец от тях, но не ми е чак пък толкова любим, за да платя колосалната му цена. Въпреки че, признавам си, оформлението и дизайнът на флаконите и кутиите са изпипани до съвършенство.

# 673
Здравейте, може ли някой да опише Lalique le parfum много ми се иска да го поръчам на сляпо, но има много разнопосочни отзиви за него. Благодаря предварително!

# 674
  • by the sea
Винаги съм имала парфюм, моите родители обичат да имат малко,
 но хубави неща и мен ме научиха така.
До около 25г имах по един парфюм, докато не открих фрагрантика и тук се наотвориха повечко парфюмерии  и молове и стана тя каквато стана Grinning
Имам приятелка, която обича да има повечко парфюми, но не чак колкото мен.
Тя и други мои приятелки обичат да говорят с мен за парфюми и ги открехвам на нови брандове.
Те като пътуват ми носят мострички пък Simple Smile
Относно финансовата част-наистина е много неприятно да знаеш какво искаш и какво заслужаваш, но да нямаш възможност, обаче на мен това хоби ми действа много мотивиращо и няколко пъти съм се преквалифицирала, работила съм и на  две места защото знам че обичам хубави неща и трябва да ги имам Grinning

Общи условия

Активация на акаунт