Против акне/пъпки по лицето 13

• 69 953
  • 743
  •   1
Отговори
# 465
  • Пловдив
Определено изглежда по-добре. Не знаех, че в айхърб го продават това, ще си го взема и аз, въпреки че БП на крем само ми докарваше още повече пъпки, понеже изпукваше всяка запушена пора, но се надявам с пяната за почистване да не е така...

Като го ползва месец още ще дам отзив дали се повлиява добре.

# 466
Момичета, на кой ден от цикъла е добре да си пусна полови хормони, т.к след всичко изпробвано, мисля че става дума за хормонално акне.
Мисля да си пусна всички хормони, включително и щитовидни, но не знам кои хормони в кой ден от цикъла е най-добре да се пускат.

# 467
Момичета, на кой ден от цикъла е добре да си пусна полови хормони, т.к след всичко изпробвано, мисля че става дума за хормонално акне.
Мисля да си пусна всички хормони, включително и щитовидни, но не знам кои хормони в кой ден от цикъла е най-добре да се пускат.

Здрасти! Аз ходя на еднокринолог и съм много доволна, казала ми е на 2-5 ден от цикъла да ги пускам.

# 468
  • София
Шитовидните хормони се изследват на “чист ден”, т.е. цикълът да е приключил.
При нас както нещата вървяха на добре, така изведнъж бузите на тийна се изпъпчиха зверски с едри червени подкожни пъпки…Вече не знам къде грешим:(. Направо е като обезобразен. Като им се появи връх, леко ги пуквам и оставям гнойта да изтече до кръв. 😳🥵Не знам колко е правилно, но иначе мисля, че тази гадост уврежда подкожната тъкан като стои с дни там. И някак не се резорбира напълно, а остава надигната червенина…
Решила съм тази седмица да го водя в кожния диспансер. Някой да има отзиви?
В неделя пътуваме за море. Дано там да се изчисти лицето му от вятъра, слънцето и солената вода! 🙏

# 469
Шитовидните хормони се изследват на “чист ден”, т.е. цикълът да е приключил.
При нас както нещата вървяха на добре, така изведнъж бузите на тийна се изпъпчиха зверски с едри червени подкожни пъпки…Вече не знам къде грешим:(. Направо е като обезобразен. Като им се появи връх, леко ги пуквам и оставям гнойта да изтече до кръв. 😳🥵Не знам колко е правилно, но иначе мисля, че тази гадост уврежда подкожната тъкан като стои с дни там. И някак не се резорбира напълно, а остава надигната червенина…
Решила съм тази седмица да го водя в кожния диспансер. Някой да има отзиви?
В неделя пътуваме за море. Дано там да се изчисти лицето му от вятъра, слънцето и солената вода! 🙏

Съжалявам ако вече го знаете и давам излишни съвети, но проверката е майка на...да.
Не забравяйте слънцезащитата и за минута дори.
Когато правите екстракция на няма значение какво, използвайте игла първо.
Продават в аптеките фини и не се усеща нищо при убождане. Но така имате възможност да стигнете до " жилото " на пъпката при Хубаво убождане. Според мен, ако остава червена и леко подута пъпка, но е без връх, вътре в пората ( в пъпката ) има още нещо, което си работи. Просто е " убита " локално отгоре, завехнала, но пората не е напълно чиста. Може дори и мръсна кръв да е, вода, себум, не е нужно да е гной.
А поприцип кожата ни има свойството да се регенерира до някаква степен. Единствено, според мен отново, трябва да се притеснявате от евентуални белези след пъпки с дълбоко " гнездо". Но уж вече и белезите са лечими

# 470
  • София
Много благодаря за съветите! Да слънцезащита задължително ще има. И аз с игличка действам, без изстискване само. За надигнатата червенина имах предвид, че остава когато сме третирали пъпката само с крем и тя се е свила и изсъхнала, но никога не изглежда като здрава кожа. Когато е механично почистена, после остава коричка, която с времето пада. Но пак остава червено петънце като следа 🙁.

# 471
Някой ползвал ли е терапия със кръвна плазма? Доколкото ми стана ясно се взема собствена кръв и се отделя плазмата от нея, след което се инжектира под кожата. Имам две близки, които ползваха по различен начин тази терапия. На едната направиха крем от кръвната плазма за псориазисно петно и докато го полза ефекта е отличен, но след спирането пак се върнало. Видях резултата върху лицето на детето на другата позната и наистина е впечатляващо, но колко е дълготрайно не знам. Самите процедури са скъпи, ако имат постоянен ефект да даде човек толкова пари, но ако всичко се върне обратно след спирането...
 Но мисля да пробваме с това, защото и при нас ту затихват, ту се обостря и става ужасно защото кожата и е много бяла. Имаше моменти, когато си мислих, че всичко е към края си, но уви... Пък догодина ще е абитуриентка и искам да с чиста кожа.

# 472

Полови задължително точно на трети ден от цикъла - не 2-5, а трети! Тогава естрадиолът трябва да е в най-ниските си нива и по това се съди дали е висок. Ако се пуснат на 4 или 5 ден няма да се знае дали е висок, защото ще е повече от минималното ниво и нищо няма да разбереш. Също така не се бъркай от референтните стойности - те са супер завишени и това, че е в норма, не означава, че е добре.
Естрадиол на трети ден трябва да е на долна референтна стойност, т.е. ако тя е 45, естрадиолът трябва да е около нея, за да се каже, че няма проблем. 2 или 3 пъти над норма, примерно 150 вече може да се каже, че е висок, въпреки, че горната граница е до 500 примерно...

Пролактин трябва да е до 250. Лх и ФСХ зависи от възрастта - трябва да са в съотношение 1:1 и до към 6. ЛХ 7-8-9- може да говори за ПКЯ. Освен тях пусни 17-О-Прогестерон (не чистия прогестерон), Тестостерон, ДХЕА, Андростендион.

Казвам ти ги тия неща, за да си разчетеш правилно резултатите после. А ако искаш да видиш дали имаш евентуално естрогенова доминантност, се пускат естрадиол и обикновения прогестерон точно 7 дни след доказана овулация и по тяхното съотношение (има онлайн калкулатор в нета) може да разбереш имаш ли ЕД и колко силна е тя - съотношение под 100 е ЕД, между 100 и 200 е гранично и над 200 си ок.

Щитовидни хормони седмица след или най-много седмица преди цикъл на гладно и жадно.
Пусни си също глюкоза и инсулин, защото пъпки може да има и от инсулинова резистентност. И пак не гледай референтните - инсулинът го дават до 25, но над 7 си е чист проблем...

# 473
tiriti, а естрадиола играе ли роля при акнето, защото мислех да пускам само андростендион, тестостерон, LSH, FSH и DHEAs, т.к. имам редовен цикъл и не мисля в посока ПКЯ. Според теб да пускам ли и естрадиола?

# 474
Ами аз бих пуснала на твое място, за да знаеш откъде тръгваш. Принципно и дерматолог да те прати на изследвания, естрадиол ще ти пусне. По-скоро ЛХ ако е над 7 може да говори за ПКЯ, с висок естрадиол може да ти е редовен цикъла и пак да е висок и да трябва да вземеш мерки, защото честно казано остави пъпките, но естрадиолът, ако е висок, е доста гадно нещо и може в бъдеще да образува тумори, защото много от видовете рак са естроген-зависими и естрогенът ги подхранва. Та ако е висок, е хубаво да му се противодейства навреме.

Аз затова писах и за съотношението Естрадиол - Прогестерон на 21 ден от цикъла и определянето за естрогенова доминантност - много жени страдаме от това, без дори да знаем. Проблемът на естрогена е, че от всякъде го приемаме и дори мазнините в тялото ни го произвеждат.

А твоите пъпки дебели, подкожни ли са? В коя част на лицето са? Аз като бях по-млада и имах естроген в небесата, ми излизаха главно огромни пъпки вулкани по челото. С годините ми се подобриха нещата (и след ражданията) и сега вече ми излизат по линията на челюстта, където пак казват, че са хормонални, но моите хормони в момента са в най-добрия си период, отколкото някога са били.

Аз примерно минимизирах максимално козметиката, която ползвам - никакви серуми, тонери и т.н. и виждам подобрение.

# 475
Дълбоки пъпки с гной и кръв имам аз. По челото, бузите и гърба. На третия ден от цикъла с всичко останало ще пусна и естрадиола значи. Макар че ако се окаже хормонално акнето, никак не ми се пият противозачатъчни...

# 476
Няма да пиеш противозачатъчни, те са канцерогенни. Има и други начини за нормализиране на хормони. Като ти излязат резултатите, пиши ми на ЛС, ще ти помогна да ги разчетеш и ще ти кажа какво да правиш. Има страшно много добавки, които влияят на хормоните, не се притеснявай!

За пролактин забравих да ти кажа - преди изследването, ден поне, гърдите не трябва да са стимулирани, в деня на изследването трябва да поседиш спокойно в лабораторията без да мърдаш (то по принцип трябва да се лежи половин час, ако търсим най-точни резултати, но досега не ми се е случвало да ме изтърпят в лабораторията да им лежа), та сядаш на един стол и 20 минути седиш преди да ти вземат кръв, те си знаят лаборантите и няма проблем.

Защото пролактинът е много чувствителен и се повишава при движение, стимулация и т.н.

# 477
  • Пловдив
За пролактина ... наистина ли може да има общо с кожните проблеми?
За самото изследване освен легом в лаб.поне 20-30 мин, въздържание от секс също, поне 24ч.
Аз имах проблем с него, но не съм свързвала с пъпките...

# 478
Аз не знам точно кой от хормоните може да е отговорен конкретно за пъпките, но пролактинът е важен да се види, защото има състояние пролактином, което май не е добре и трябва да се вземат мерки, също високият пролактин е отговорен за високия естроген - навързани са, ако не се пусне всичко, няма да се видят причините защо едно е високо примерно.

Сега се сещам, че за пъпки може и черния дроб да не работи много добре и да не изхвърля токсините от тялото, тялото да се задръства и да го избиват - причините може да са десетки и трябва да се отхвърлят една по една...

# 479
  • Пловдив
Аз имам пролактином и не мисля, че има общо...да, кожата ми е мазна и имам пъпки, но единични и най-вече покрай цикъл. Далеч съм от акне.

Общи условия

Активация на акаунт