С какво ви дразнят свекървите? – 130

• 29 288
  • 766
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Хаха, едностранчиви мнения в почти изцяло женски форум (в който на мъжете не се позволява да имат свое мнение за отглеждането на детето и не им вярват, че участват равностойно) се представят като пътят, истината и животът.
Аз бих казала, че това е резултат от неспособността на жените да не се ядат една друга и да задълбават в подробности.
Ще се подесетя - ценностите вървят в комплект, ако от мъжа се очаква да осигури жилище и основната издръжка на семейството, от жената много вероятно да се очаква така цитираните салата и ракия (което аз правя с удоволствие, нищо че съм достатъчно еманципирана, защото и двете ги консумирам).

Последна редакция: вт, 07 сеп 2021, 14:53 от Cuckoo

# 646
Наистина не всяка свекърва е дзвер, но много са, поне според снахите. И защо? Защото се бъркат, защото смятат, че младите са прекалено млади, защото не уважават конкретната снаха (недостойна за супер прекрасния син).
Обаче интересно, че на запад май не е точно такава драмата и вицовете (доколкото знам такива) са за тъщите, как те се месят и прочие.
Не знам защо там свекървите не се бъркат. Може би не им пука толкова и се радват на внуците отстрани, без да напират да "помагат" за всяко нещо.

# 647
  • София
Е, и при нас си има вицове за тъщи, но по-скоро за враждата между тях и зетьовете.

# 648
Не знам защо там свекървите не се бъркат. Може би не им пука толкова и се радват на внуците отстрани, без да напират да "помагат" за всяко нещо.
По този въпрос един мой приятел беше изказал интересна идея. Според него, в патриархалните общества жените нямат стойност сами по себе си, а се дефинират чрез децата си. От там и желанието за контрол над децата.

Последна редакция: вт, 07 сеп 2021, 15:07 от Анонимен

# 649
Уиш, интересна мисъл, има логика в това.
Може същото да се погледне и така: ако една жена не се е реализирала професионално, но е наистина добра в домакинството, тя ще иска да наложи надмощие именно там, защото виждайки как друга я измества, егото й страда.

# 650
  • София
По този въпрос един мой приятел беше изказал интересна идея. Според него, в патриархалните общества жените няма стойност сами по себе си, а се дефинират чрез децата си. От там и желанието за контрол над децата.
Има го и това. Невинаги е контрол, но го има отъждествяването с децата и техния житейски път, вкл. фукане с постиженията им.
Особено ако съпрузите са се "търпели" заради децата и на практика нямат свой отделен живот.

# 651
Може би по-скоро човекът, който има генералното чувство за неудовлетвореност и нереализираност, ще търси опити за надмощие в малкото области (или единствената), в които се чувства сигурен.

# 652
  • при късмета
Хаха, едностранчиви мнения в почти изцяло женски форум (в който на мъжете не се позволява да имат свое мнение за отглеждането на детето и не им вярват, че участват равностойно) се представят като пътят, истината и животът.
Мъжете, когато имат собствено мнение е различно от това да отстояват не своето, а мнението на майка си. Мнението на мъжете и да е различно от това на жена му, двамата трябва да намерят начин да разрешат въпроса. Свекървата пак няма работа там и нейното мнение е излишно и ненужно изначало. Снахата пак не с нея има да разрешава конфликт, а с мъжа си. Единственият, с който съм обсъждала каквото и да е за детето, това е мъжа ми и никой друг. На всички останали решението се съобщава и дори не целенасочено, а в един момент просто става въпрос
По този въпрос един мой приятел беше изказал интересна идея. Според него, в патриархалните общества жените нямат стойност сами по себе си, а се дефинират чрез децата си. От там и желанието за контрол над децата.

Това поражда друг въпрос, защо много повече майки на момчета имат тази нужда, в сравнение с майките на момичетата, нали все са им деца? Иначе е интересна мисъл

# 653
  • София
Това поражда друг въпрос, защо много повече майки на момчета имат тази нужда, в сравнение с майките на момичетата, нали все са им деца? Иначе е интересна мисъл
Ще се повторя - защото тук пишат жени, а единиците мъже, които се осмеляват да се оплачат от жените/тъщите, биват наритвани и иронизирани.
Ако отидеш в мъжка компания, дали там няма да се оплакват от тъщите си?
По твой пример мога да попитам защо все така се получава, че снахите имат проблеми със свекървата, а зетьовете нямат с тъстовете си? Значи всички снахи са интригантки.
Моята майка достойно замести свекърва, къде с основание, къде - без.

Последна редакция: вт, 07 сеп 2021, 15:47 от Cuckoo

# 654
Защото в патриархалните общества момичето напуска семейството, в което е родено и след омъжването си принадлежи на семейството на мъжа си. Защото в тези общества момичето е загуба на имущество за биологичното си семейство - изнася зестра. Момчето, обратно, внася работна ръка и имущество в биологичното си семейство. Следователно, момчето е по-ценно. Логично, майката ще иска да се самоутвърди чрез по-ценното дете.

# 655
  • при късмета
И зетьовете имат проблеми не само с тъстовете, но и с тъщите, даже по-често с тях. Само, че жените както искат семейството на мъжа да не се бърка в семейството им, така не иска и нейното да го прави и се грижи затова сама. Ограничава намесата на родителите си, а мухльто, който е взела е неспособен. От там са всички проблеми на една двойка. Ако ще ги създава родител, то е защото собственото му дете не е предотвратило конфликта, не защото има права и крива страна

# 656
А защо мислите, че майките на момичетата не се бъркат!
Бъркат се и още как 🙂 Просто момичето е свикнало с тази жена и съветите й, обикновено води домакинството, семейния живот и отглеждането на децата по същия или близък начин (по съвсем обясними причини) и затова особени сблъсъци там няма. И най-вече не й се впряга особено много. Защото или е съгласно с майка си, или просто пропуска покрай ушите и не й обръща внимание. А когато обърне внимание и се скарат, след 2часа вече са забравили.

# 657
Да и най-често представя мнението на майка си пред мъжа си за свое.

# 658
  • при късмета
А защо мислите, че майките на момичетата не се бъркат!
Бъркат се и още как 🙂 Просто момичето е свикнало с тази жена и съветите й, обикновено води домакинството, семейния живот и отглеждането на децата по същия или близък начин (по съвсем обясними причини) и затова особени сблъсъци там няма. И най-вече не й се впряга особено много. Защото или е съгласно с майка си, или просто пропуска покрай ушите и не й обръща внимание. А когато обърне внимание и се скарат, след 2часа вече са забравили.
И да се карат, се карат майка и дъщеря, нали? Съветите ги дава на дъщеря си, не на зет си и не с него се кара. Разминаването е кардинално, свекървите ръсят акълите директно на снахата, на нея правят забележки и директно на нея налагат собствените си виждания.
И е много лесно да се разбере дали някой има собствено мнение. Нали сега не се женят бързо, като преди? Всеки може да прецени мнението на партньора му доколко е собствено и доколко повлияно от родители. И за двата пола се отнася. А не да си затваря очите за ясни сигнали, да омаловажава или игнорира кардинално разминаване, да си мисли, че ще се промени след брака или появата на детето, да е допуснал вече сериозна намеса и после да се чуди как да коригира положението. Ми трудно, да не кажа, че изобщо ще го коригира.
Ще ми се тръшка свекърва ми за име примерно и после ще иска уважение и разбирателство. Ще ми казва как да си гледам детето и с какво, кога да го храня и ще разчита, че ще го вижда без мое присъствие. Ще звъни всеки ден да пита какво съм сготвила на сина ѝ и как го гледам, ми ще ѝ го върна да си го гледа както смята за добре. Нищо от изброеното няма да се получи. И мъжа ми, ако изначало зачита единствено мнението на майка си, просто няма да ми е мъж, нито баща на детето ми. Това се гледа преди създаването на дете, независимо дали с брак или не

# 659
Ма ко, не винаги може да се прецени преди детето. Това за отношението на свекървата, не за мнението. Simple Smile
Преди да забременея - с моята свекърва не сме имали проблеми (4 години това), ама след появата на малката - взе да раздава акъл и се жалва какво съм казала или че съм я погледнала накриво.

Последна редакция: вт, 07 сеп 2021, 18:26 от Dara77

Общи условия

Активация на акаунт