Лятото на балкан или море, НОЕМВРИйче в нас рита и расте - Ноемврийски мами - Тема 4

• 42 978
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Marchelsi, Факт е, че това с помпата е доста хвърляне на боб. Първо ще се опитам да отговоря на въпросите ти, после ще кажа моя личен опит.

1. Трябва ли ми помпа за родилното или не? Да изчакам ли с покупката?
2. Каква да взема електрическа или ръчна?
4. Коя марка е по-добра? Вчера рекламираха Филипс обаче във всеки магазин който посетя казват, че медела била топ марката за помпи. Обаче пък вчера казаха, че Филип били професионалните.
1. Може би е хубаво да имаш.
Някои болници също имат. Дори да не даваш на бебето от шише, защото не бих разчитала на стерилизацията в болницата, то поне да стимулираш гърдите. Или да цедиш до облекчаване ако вземе, че слезе много кърма бързо. (Макар и по-малко вероятно.)

2. Нямам опит с ръчна, та бих отговорила електрическа.

3. Нямам опит с Филипс, та бих отговорила Медела.

Сега личния опит- родих секцио следобед почти в 17ч. Носих си електрическата Медела и още на следващата сутрин след раздвижването започнах да се боря с нея. Grinning Естествено, в началото нищо не излизаше, но гледах на 2-3 часа да цедя за по 10ина минутки за стимулация. Изливах в мивката каквото успявах да изцедя.

Вкъщи също я ползвах доста доста усилено около месец. Отново с цел стимулация. В началото бебето не засукваше много добре и се опитвах да давам и от шише.

Случвало ми се е ако бебето направи по-дълга пауза да я пускам за малко за облекчаване на препълнени гърди. Носила съм я веднъж на сватба. Grinning Бяхме без детето и да не се изцедя 6-7 часа беше немислимо.

В резюме- предвид че ни беше първо дете, категорично искайки второ някой ден, реших да направя тази инвестиция и определено не съжалявам.

А за майка ти и свекърва ти... Rolling Eyes Мъдро правиш, че от сега си ги отписала като достоверен източник. Grinning

# 601
Благодаря ви момичета! ❤

Относрно мама и свекито. Аз бях абсолютно директна и им казах, че дори и от чист мързел кърменето е от предпочитане за мен. Не топлиш, не приготвяш, винаги имаш където и да си. Не знам защо така анти кърмене ми вменяват. Поне таткото ме подкрепя и за него по-добро от майчиното мляко няма.

# 602
добре де  Яренце не си ли хвърляла най полезното в мивката а именно коластрата ?
Иначе моята майка ако чуе само че не искам да кърмя ще превърти перките Simple Smile Но общо взето това е личен избор и няма какво да се занимаваш да ги слушаш , тя моята свекърва като чу за пелените за многократна употреба и ЕБХ ме гледаше като Луна гледа Земята

# 603
Не слушай предишното поколение. Тогава кърменето и захранванията са били две вселени разлики със сега. Майка ми като ми каже, че нямала кърма и умирам от смях. А пък свекърва ми е викала мед.сестра да й изцежда на ръка препълнени гърди, била с треска и после се отказала от този "ужас" с кърменето. Формули не е имало и са хранели с кисело мляко от втори месец, сокове от 4ти месец и прочие безумия.
Не слушах никоя от тях за съвети, както и не съм давала вода докато не започнах захранване и въпреки напишкните памперси, майка постояно ме упрекваше, че не било нормално да оставя жадно детето.

За помпите. Моят опит с ръчна на Авент беше отличен. Една година съм я ползвала всекидневно, нощно, всякак. Развих си мускулите на ръката.
Вземи я с теб в родилното, да не търчи мъжът ти да купува или носи твоята. Стерелизиране там може да стане с ел.кана (поливах измитите части, не съм ги пускала вътре).
Сега си взех електрическа на Медела за да се поглезя с второто, а и защото вече знам, че помпа си трябва, поне в началото докато се напаснем. Или за случаите, в които цедях преди дълга разходка навън. Не съм кърмила публично, защото не ми беше удобно навън.

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 13:57 от Elanlli

# 604
От моя опит - хубаво е да имаш помпа в болницата, ако не искаш да използваш болничната. При мен се наложи да остана 5, вместо 3 дни и гърдите се подуха и вдигнах 38 температура. Помпата ме спаси.
Отделно, ако всичко е наред с кърменето - няма да имаш нужда от помпа, но моят сучеше 5 минути и заспиваше на гърда,съответно се цедях след това,за да не ми спре кърмата от малкото сучене.

Марките на помпите - приятелка ми даде авент, аз лично не съм доволна от нея, въпреки че няколко са супер доволни. Медела не съм пробвала, но са неоправдано скъпи за мен. В последствие взех електрическа на Cangaroo, понеже ми потрябва евтина и безжична за една сватба, на Canpol сигурно също са ок. Препоръчвам да е електрическа, само си седиш и тя си те дои Simple Smile

Относно майките и бабите - там е трудна борба, моите само са кърмели, но с трудното хранене на малкия(качи само 400гр първия месец) и майка ми настояваше,че може би нямам кърма и да дохранвам. Спаси ме това,че бях гледала лекции на Елена Василева и Ася Демирева и знаех,че около 2% на планетата нямат кърма и то най-често заради здравословно състояние,а не без причина. Също знаех от тях,че ако започнеш да дохранваш е много вероятно да ти намалее наистина кърмата,защото бебето не търси кърма,понеже си набавя хранене от шишето. Та стиснах зъби, свързах се с консултант по кърмене и нещата се наредиха. Една приятелка пак се подведе по свекърва ѝ,която само ѝ дуднеше,че детето ѝ е гладно и не можа да кърми,защото започна да дохранва,а тя тоооолкова искаше изключително кърмене. Така че потърси лекции и консултант по кърмене и колкото и да е трудно - не слушай за това баба и мама Simple Smile

# 605
# 606
Mного готина лекция , ама аз и си я харесвам Ася . Научих полезни неща. При нас си беше на живо , благодарение на " Мама знае най-добре".

# 607
  • София
добре де  Яренце не си ли хвърляла най полезното в мивката а именно коластрата ?
Хвърлях, защото нямах условията да съхранявам правилно. А и не виждам смисъл да цедя, да го пазя и като дойде бебето да му бутна шише. Бутам направо гърда. Grinning

Когато ми я носеха и беше при мен, гледах да я държа на гърда максимално дълго. Какво и как е успявала да изсуче- божа работа.

# 608
Marchelsi, аз първо се консултирах с мои скоро родили близки + отзивите в Бг мама, разбира се Grinning. Така се насочих към електрическа помпа, почти всички препоръчват този вариант. Избрах Медела, много добри отзиви прочетох за тази марка, много щадящо и ефикасна. Вярно, че е от най-скъпите, но инвестицията си струва, при положение, че плануваме да има и още бебета, а и я намерих на добра промоция.
Планирам раждане в Токуда, а там разбрах, че не предлагат оборотна помпа, а и да имаше едва ли бих я ползвала, предпочитам да си нося. Това което споделят раждалите мами, за подуването на гърдите първите дни в родилното + температура най ме притеснява, така че доколкото разбирам, помпата е от голяма помощ.

# 609
И на мен ми е много тегаво избирането на помпа. И не мога да разбера едно, повечето, които гледам са за техни си шишета. Как се процедира в такъв случай, ако си купим примерно  помпа на Avent, то и шишетата ли тр да са такива и да цедим директно в шишето? Или ако сме си харесали други шишета, можем ли да прехвърлим кърмата директно в друго шишенце?

# 610
  • София
Molly*, може да се пресипва, да.

На мен ми беше удобно на Меделата и това, че с нейните си шишета- като ги сваля от помпата, само завивам биберона. (А не се налага да пресипвам.)

# 611
Аз имах Авентски шишета и ставаха на тази на Cangaroo,  не съм пробвала и с други.

# 612
Тук е намалена помпата

# 613
Може и да съм пристрастна, но нищо лошо не мога да кажа нито за екипа, нито за болницата.

Ами да и аз може да съм пристрастна, ма и клиентелата е приятна, поне за мен, днес бях да пусна едни изследвания имаше 20 души за лаборатория, всеки си чакаше спокойно нямаше струпване, реда се спази на 100% без коментари ... абе сещате се какво искам да кажа.

Мерси Pischi, Ирен, намерих малко по-стара лекция на Ася на същата тема и сега ще я гледам Simple Smile

Аз май писах за помпата , ама една приятелка ми даде нейната - на Авент и ще я ползвам нея, пък ако не ми пасне тогава ще имам идея какво не пасва (надявам се)

# 614
Аз вчера бях на лекция+ презентация на Медела. Много ми хареса . Ако трябва да използвам, бих избрала от техните. Иначе сетра ми ми подари нейната , даже не знам каква марка, използвана точно 2 пъти. Покрай мен никоя от мамите не е ползвала помпа, освен едната ми дружка и то само защото се върна на работа 4 месеца след раждане и се цедеше, за да е бебчо на кърма.

Общи условия

Активация на акаунт