Лятото на балкан или море, НОЕМВРИйче в нас рита и расте - Ноемврийски мами - Тема 4

• 43 014
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
Milk-choc, много полезно, благодаря! Аз понеже съм тотален новобранец - позволяват ли след секцио да ти го донесат, че да пробваш поне да глътне малко коластра? Веднага ли 'тръгва' и коластрата?

# 571
Milk-choc, много полезно, благодаря! Аз понеже съм тотален новобранец - позволяват ли след секцио да ти го донесат, че да пробваш поне да глътне малко коластра? Веднага ли 'тръгва' и коластрата?
Коластра вече имаш Simple Smile винаги си има, да. За това кога ти дават бебчето зависи от болницата. Например в тази, в която аз ще раждам, те раздвижват 6 ч след секцио и при желание ти дават бебето. Обаче в едно друго АГ отделение моя колежка беше 3 дена разделена от бебето, че и на друг етаж, вика с тази операция не мога да стигна до него по стълбите. За мен точно този фактор е водещ в избора на родилно, искам максимална близост с бебето при всякакви обстоятелства (секцио, нормално). Може да проучиш как стоят нещата, консултантите по кърмене силно апелират да си искаме бебето (ако и то, и ние сме здравословно ок) и че никой няма право да ни държи разделени ако няма нужда от специфична медицинска намеса. Аз имам две нормални раждания, при които бебето беше поставено на корема ми с все пъпна връв и слуз, за да няма толкова стрес. След това докато родя плацентата ги вземаха да ги измерят и почистят малко и още докато ме шиеше АГ от разкъсванията вече кърмех Simple Smile после се гушкахме докато лежа след раждане, взеха ги да ги изкъпят и покажат на таткото и обратно при мен. С първото се наложи да лежи на кислородна палатка една вечер, изрично помолих в първия момент, в който е гладен и може да яде (не му даваха, че беше много нагълтан с води) да ми го донесат и така и стана. С номер две не сме се разделяли. Сега тръпна с номер три Simple Smile

# 572
Точно , в шейново най рано на другия ден след секцио ти го връчват . В Токуда поне 1 път го носят на майките в реанимация да го гушнеш да цокне. Което нали 1 път е по добре от 0 пъти.
В Св Лазар могат и веднага да ти го донесат стига ти да си ок , Там общо взето няма реанимация. Стаята си ти е индивидуална реанимация но пък имат кофти неонатология. За жените с секцио контакта с бебето в някои места става трудно малко в началото.
То не само заради кърмата е важно а като цяло.

# 573
Milc-chok, много полезно инфо, все едно слушам Ася или чета някоя страничка от книгата на Хедра, но друго си е като имаш опит вече с две дечица. Ти беше от Варна нали, имаш ли представа за консултанти по кърмене тук в града, знам че има, но не знам добри ли са. Мисля че беше споменала, че ще раждаш в Майчин дом, ще е много хубаво ако за всички се процедира така както го описа. Аз още не съм на 100% сигурна къде бих искала да раждам, но клоня към АГ заради апаратурата и в случай на раждане преди 36 седмица моята АГ ми каза, че трябва да е там. А то не знаеш кога ще ти се наложи нали...
За кърменето ми е филм и колкото повече слушам, толкова по сложно ми изглежда. Относно помпите сега мисля първоначално да взема механична помпа с надеждата да кърмя от гърда и да я ползвам само ако се налага. Само че незнам каква и нямам идея как да избера, с доста малки гърди съм, ама знам ли такива ли ще си останат и как да я избирам изобщо тази помпа..

# 574
Molly, аз съм им голям фен на Ася и Хедра, затова все си ги припомням. Аз с кърменето и с първото бях спокойна, защото бях се подготвила с информация, а и в Майчин дом не създават спънки за това (за разлика от другите аг-та). За Варна препоръчвам Симонета Попова като консултант. Но съм разговаряла и с други, която успее да ми вдигне от списъка на сайта на Нац.асоциация, всички са били много полезни и отзивчиви. Иначе за АГ- всички се насочват заради неонатологията натам, но истината е, че дори не дай Боже да се наложи, за 3 Мин бебчето ще бъде закарано там от М дом (предполагам и от Окръжна). Аз лично се водя при избора си от това как протича самото раждане (независимо какво) и колко бързо мога да се докопам до бебето си Simple Smile условия в стаите, лекари- по не ми влияят, добри специалисти има и в трите варненски отделения, условията в АГ и окръжна са подобрени. Но не искам раздяла с бебето ако не се налага.
Моята много близка приятелка ражда в Шейново преди 4 г, беше нормално раждане с доносено бебе без усложнения, но отказваха да й дадат бебето изцяло. Носеха й го за 2-3 ч на ден само, такава била там процедурата. Тя ходеше да си го издирва и пак не й го даваха. Вика какъв е смисълът да ги стискат тези десетки бебета в бокса, много се ядосваше, защото те й го носеха нахранено с изкуствено мляко и не искаше да суче, едва като се прибраха и повика два пъти Ася Демирева закрепиха сукането. Дано тези процедури са се променили от тогава в тази болница.

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 15:58 от Milk-choc

# 575
Коластра има и преди раждането (не си правете експерименти, но ако стиснете здраво зърното в 9ти месец, много вероятно да излезне капка). Масово практиката е след секцио да ви дават бебето на другия ден, след като ви раздвижат и извадят от реанимация. В общи линии едни 24 часа най-много не сте заедно. Да кърмите в реанимация е сложно и не знам колко оправдано, но пък някъде може и да дават (в по-бутикови болници). Аз не бих го направила донякъде и заради упойките и лекарствата (изобщо не говорим, че човек има нужда от няколко часа да се осъзнае, а неподвижен, омотан в системи, абокати и с катетър съвсем странно идва + че е хубаво гърдите да се измият преди да сложите бебето, което си е невъзможно в тая ситуация). Тези 24 часа не лишават бебето от нищо критично за здравето, живота и бъдещето му. Не ги мислете и не се фокусирайте върху тях, това са излишни и ненужни тревоги, особено предвид колко травмиращо е самото секцио.

# 576
защо пък ти е да миеш гърдите преди да суче 😳За първи път чувам подобна история. Нали ще отмеш цялата микрофлора , ще ти станат по чувствителни гърдите и по вероятно е да се насмуче със сапун Simple Smile Жените като кърмят не си мият гърдите преди кърмене Simple Smile А и повечето жени са си теглили душ в деня на секциото все пак

# 577
bleizi, то не е основно за кърменето даже, колкото че е изключително важен контактът на бебче с мама във възможно най-ранни срокове. Нямам опит със секцио (за мен топ майките героини са родилите секцио, честно, евала как се вдигат след операция да си обслужват бебето- шапка свалям!), но като цяло е хубаво персоналът да помогне за този контакт, гледала съм клипчета в другите страни как им ги слагат бебчетата да легнат до лицето на мама и ги придържат акушерки. Особено при спинална упойка - бебето да се успокои от гласа на майка си е безценно, цялото раждане е огромен стрес и за тях. Но тук сме много назад с тези неща, за съжаление.

# 578
Еднократното измиване на микрофлората не е фатално, а секциото не е като да не ти се случва нищо - нощници, операционни, лепят ти разни неща, потиш се, трепериш от студ, изобщо не е забавно и грам не се чувстваш чист и неопетнен след това. Но пак де, вероятно е субективно.
А за контакта майка-бебе съм напълно съгласна, обаче при секцио това отива леко на заден план. Тук никой в болниците не се вълнува от тия неща, а майките се травмират ненужно. Далеч по-готино е да родиш нормално, да ти дадат веднага бебето и идилията да започне. Но когато човек опре до секцио това си е достатъчна травма само по себе си и е безкрайно тъпо майките да страдат допълнително психически понеже не са им дали бебетата на мига.

# 579
Гамора и в темата за Надежда съм чела подобни неща и недоумявам как... Вярвам ви, но моите впечатления са толкоз други .. харесвам болницата и също им следя страницата във ФБ, наскоро имаше за две двойки близнаци родени естествено, това не всеки го прави.
Аз там правих инвитрото и до тук не ми се струва, че са ни взели за нещо излишни пари, даже нееднократно някой иска да ни спести нещо. Цената им за раждане не е евтина, ама е това няма после дай още Х пари за ей тия неща дето не влизат и Y пари под масата.
Но май напоследък са доста претоварени, хората и от това се оплакват.

# 580
Milk-choc , много благодаря за полезната информация. Във Варна ли ще раждаш или в Майчин дом в София? От край време са известни със специалистите си, със сигурност. Чувам напоследък много и за неонатологията на Токуда.

Тъкмо се образовам за първоначалните бебешки грижи и леко се филмирам. Знам, че това не е хубаво за кърменето и проучвам отзиви за болниците - ако мога да си избера по-удобна атмосфера.

# 581
Да, аз там имам няколко приятелки, които са раждали и пак отидоха, аз си разказах моята история. Иначе и при тях - от 4 раждали там, само една роди естествено. Едната ѝ казаха,че е с предна плацента и е рисково(не беше превия), срязаха я, сега искаше да пробва естествено,не беше с предна плацента и бяха минали 3 години и пак ѝ казаха,че щом е раждала секцио, пак ще ражда така, а знам случаи,в които си раждат естествено,даже след 2 секцио. Тези момичета, въпреки че са ги срязали, а са отишли за естествено и ми казват как не е имало кой да им обърне внимание за кърменето,понеже е препълнено,пак казаха,че биха раждали там, така че си има различни гледни точки Simple Smile

# 582
За мен това не е опасност де, че май май ще съм секцио по реални причини, но те разбирам - ще им издиря от любопитство статистиката.
Неонатологията на Токуда се води много добра.

# 583
dee92, във Варна съм аз в Майчин дом. Тук имаме само три опции за родилно отделение Simple Smile
bleizi, то ако мислиш, че нормалното раждане е песен- пак си изнервен, изпотен, чувстваш се недодялано и ако извадиш късмета да имаш шевове, не можеш да си седнеш на Д-то за заветното кърмене на бебето хахаха. На всичкото отгоре с второто раждане така ме втресе после, цяла нощ зъзнах, освен това бебето огладня докато бях с абокат на система физиологичен разтвор, докато го взимах ми падна абоката и се окъпах в кръв, после пък си осветих очите на дезинфекционната лампа, защото съм смотана и гледах към нея докато е включена, та ме изписваха с вампирски червени очи Simple Smile като цяло обаче се стремя да гледам на нещата от позитивната страна и каквото стане- такова Simple Smile

# 584
  • Варна
Molly, аз съм им голям фен на Ася и Хедра, затова все си ги припомням. Аз с кърменето и с първото бях спокойна, защото бях се подготвила с информация, а и в Майчин дом не създават спънки за това (за разлика от другите аг-та). За Варна препоръчвам Симонета Попова като консултант. Но съм разговаряла и с други, която успее да ми вдигне от списъка на сайта на Нац.асоциация, всички са били много полезни и отзивчиви. Иначе за АГ- всички се насочват заради неонатологията натам, но истината е, че дори не дай Боже да се наложи, за 3 Мин бебчето ще бъде закарано там от М дом (предполагам и от Окръжна). Аз лично се водя при избора си от това как протича самото раждане (независимо какво) и колко бързо мога да се докопам до бебето си Simple Smile условия в стаите, лекари- по не ми влияят, добри специалисти има и в трите варненски отделения, условията в АГ и окръжна са подобрени. Но не искам раздяла с бебето ако не се налага.
Моята много близка приятелка ражда в Шейново преди 4 г, беше нормално раждане с доносено бебе без усложнения, но отказваха да й дадат бебето изцяло. Носеха й го за 2-3 ч на ден само, такава била там процедурата. Тя ходеше да си го издирва и пак не й го даваха. Вика какъв е смисълът да ги стискат тези десетки бебета в бокса, много се ядосваше, защото те й го носеха нахранено с изкуствено мляко и не искаше да суче, едва като се прибраха и повика два пъти Ася Демирева закрепиха сукането. Дано тези процедури са се променили от тогава в тази болница.
Така е за Майчин дом, моя приятелка се следеше при тях, но се наложи секцио в 8 месец и й предложиха да й го направят там, но бебето задължително го пращат в АГ и тя естествено реши да смени болницата, вместо да стоят отделени....

Общи условия

Активация на акаунт