Частни училища - информативно-дискусионна тема 47

• 42 615
  • 750
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте,
Предстои ни да кандидатсваме в ПУК и се опитвам да направя информиран избор за потенциалните частни училища, където да кандидатсваме, а дали ще ни приемат е друг въпрос.
Дъщеря ми до момента посещава Монтесори градина, където научи много неща, има силно развито изображение, по-свободолюбива е, но страшно любознателна. Искам да не убивам тези нейни черти, но в същото време да получи едно добро ниво на образование и да се научи на дисциплина.
В темата най-много се споменават СС и Питагор като две от училищата с най-добри резултати и в същото време с традиции и история, което за мен в важно. Биха ли могли да споделят родители на деца с тези училища реално колко натоварени са техните деца? Налага ли се всяка вечер да се учи, имат ли много домашни, има ли натиск за високи оценки? Чувам супер противоположни мения и честно казано ми е трудно да се ориентирам. По ваши наблюдения деца на какви родители посещават тези училища, има ли много заможни такива? За мен средата е толкова важна, колкото и образованието, което ще получи.
Ние живее в един от южните квартали на София, а за мен локацията е важна и честно казано освен по-горе изброените две училища като опция имаме Izzy (но за тях ме притеснява, че са твърде нови и планират да се местят в Лозен, което би било много неудобно за нас), Дорис Тенеди (но за него не виждам никакви мнения , резултатите им не са много добри и честно казано ме притеснява, че го посещават деца, чиито родители просто могат и искат детето им да  учи в частно, не заради образованието, което дава, а по-скоро заради удобствата, които идва от частното образование - може и да греша пак казвам, нямам много мнения за него).
В един момент бях гледала и училището към Немското посолство, но ме притеснява, че не дават БГ дипломи, а от сега не може да се предвиди на къде ще се насочи детето след  7-ми клас.
Училища от типа КО, БШ, Веда ги изключвам заради локация.
Ако мислите, че изпускам някое друго училище, на което си струва да обърнем внимание съм отворена за предложния.
Ще се радвам да ми съдействате с информация и мнение.

# 481
  • Отвъд алеята зад шкафа
Еее, защо ми затриха последното мнение? Беше си по темата! Че Питагор и ПЧМГ са сред първите по резултати!

S^^,  всякакви родители има, повечето са обикновени хора от средната класа, поне в споменатите училища.  Иззи няма да се местят в Лозен, даже правят нова сграда за по-големите ученици до сегашната. В училищата с отлични резултати на НВО се учи, няма как иначе, но е очевидно, че децата там се справят. Сега започват дни на отворени врати, набележете 3-4 училища ( локация +резултати) и отидете на място.

# 482
  • София
Децата, които познавам от Монтесори детски градини масово отиват към Откривател и Фюжън. Може да отидете и да разгледате. Към момента Иззи скоро няма да се мести в Лозен, но скоро ще почнат Откритите врати и можете да отидете да си зададете въпросите.

За математическите състезания- Андариел е права 90% са заучени и оттренирани алгоритми и типове задачи. Обикновено към 5ти клас става ясно дали дете има заложби или не, което изобщо не означава, че ако детето има заложби ще има и желание Simple Smile Аз бях от тези със заложби и желание, което загубих в гимназията. Не виждах смисъл и какво ще ми донесат състезанията. Изобщо не пречи дете, което харесва математиката да продължи в МГ.

И последно Иззи се старае да е Иззи... ПЧМГ, НПМГ са съвсем различен тип училища.

# 483
Мога да говоря за Света София. Има всякакви родители. От доста заможни, до съвсем нормални. Училището като такова по никакъв начин не съдейства за разслоението на имуществен принцип. Но все пак всичко зависи от възпитанието и манталитета на родителите. Ние имахме късмет да попаднем в клас в който изобщо няма никакво състезание по този въпрос. Но като цяло не мога да обобщавам. Вероятно има и изключения.
Учи се. Сега много зависи какви са ви критериите за много натоварване и малко учене. До 4 клас смятам, че беше повече от лесно. Не се налага децата да учат през седмицата. Домашните са за около половин ден общо.
От 5 клас стана по-натоварено. Но това е заради програмата. Моето дете реши през седмицата да си помага и започна да учи по разказвателните предмети. Общо взето на седмица има по 3-4-5 урока по 3-те разказвателни. По математика и български започнаха да ги натискат повече, но плавно се увеличи натоварването. Английският винаги е бил с еднакво темпо и натоварване.
Домашните по Бел нараснаха като количество в 6 клас. По математика са си все в рамките на лист/лист и половина в най-лошия случай. По английски стандартно имат да учат думи, да правят упражнения (един юнит) или да пишат есе (вече).

# 484
Благодаря за бързите отговори.
За Питагор съм се записала да ходя на отворените врати, но при тях приемът е по-рано и ако вземат по някаква случайност да я приемат, трябва да я запишем до 3 дни, още преди дори да са отворили датите за подаване на документи в другите училища.
В Изи дори не са обявили кога ше имат прием за ПУК 2 за догодина, аз мисля, че те май голяма част от бройките си ги запълват от ПУК 1 и може би на по-късен етап разбират колко свободни бройки ще има.
Иначе за СС имам няколко познати с деца там, едното го отписаха, че му беше дошло твърде много (burn out), на другото дете майката каза, че щом нейната дъщеря се справя, а тя била мързеливичка и ние ще се справим, третата ми казва, че там са много цитирам "Гъзари" и вече не знам на какво да вярвам.
В Питагор ме притеснява математиката, не съм сигурна, че на моето дете това му е силата, поне от сега не мога да кажа. Доста е артистична, обича да си съчинява по картинки и да рисува... но това не означава, че трябва да я запиша в училище, където няма да получи добро образователно ниво, само защото на 5 години съм видяла, че обича да рисува. Рисуването ще го развиваме, но добро ниво на обща образователна култура е важно, за да може като дойде момента да си избира на къде иска да се развива, да има опции.
В Монтесори училище не иска да продължава, притеснява ме адаптацията към реалността в 8-ми клас в конвенционална гимназия. Няма все още випуск деца излязъл в 7-ми клас от някое Монтесори училище, за да има някава обективна база да се прецени.
По принцип на нас по район ни се пада 73-то, което не е лошо училище. По класациите след НВО за 7-ми клас винаги е сред първите 10-15. Чудя се вариант държавно училище - частна занималня до колко е добра опция също? Там обаче нямат ПУК.

Последна редакция: ср, 06 окт 2021, 15:08 от S^^

# 485
  • София
Здравейте,
Предстои ни да кандидатсваме в ПУК и се опитвам да направя информиран избор за потенциалните частни училища, където да кандидатсваме, а дали ще ни приемат е друг въпрос.
Дъщеря ми до момента посещава Монтесори градина, където научи много неща, има силно развито изображение, по-свободолюбива е, но страшно любознателна. Искам да не убивам тези нейни черти, но в същото време да получи едно добро ниво на образование и да се научи на дисциплина.
В темата най-много се споменават СС и Питагор като две от училищата с най-добри резултати и в същото време с традиции и история, което за мен в важно. Биха ли могли да споделят родители на деца с тези училища реално колко натоварени са техните деца? Налага ли се всяка вечер да се учи, имат ли много домашни, има ли натиск за високи оценки? Чувам супер противоположни мения и честно казано ми е трудно да се ориентирам. По ваши наблюдения деца на какви родители посещават тези училища, има ли много заможни такива? За мен средата е толкова важна, колкото и образованието, което ще получи.
Ние живее в един от южните квартали на София, а за мен локацията е важна и честно казано освен по-горе изброените две училища като опция имаме Izzy (но за тях ме притеснява, че са твърде нови и планират да се местят в Лозен, което би било много неудобно за нас), Дорис Тенеди (но за него не виждам никакви мнения , резултатите им не са много добри и честно казано ме притеснява, че го посещават деца, чиито родители просто могат и искат детето им да  учи в частно, не заради образованието, което дава, а по-скоро заради удобствата, които идва от частното образование - може и да греша пак казвам, нямам много мнения за него).
В един момент бях гледала и училището към Немското посолство, но ме притеснява, че не дават БГ дипломи, а от сега не може да се предвиди на къде ще се насочи детето след  7-ми клас.
Училища от типа КО, БШ, Веда ги изключвам заради локация.
Ако мислите, че изпускам някое друго училище, на което си струва да обърнем внимание съм отворена за предложния.
Ще се радвам да ми съдействате с информация и мнение.
От ПУК до 3 клас няма особено натоварване. Вечер не се учи. Всеки уикенд има домашно по 3 предмета. По АЕ понякога е малко повече (от моя опит - най-вече в 1 клас). В СС в класовете има доста деца, идващи от Монтесори ДГ. Независимо от финансовото положение на родителите основен приоритет е образованието, а не шарените дрешки, придобивки и камо ли писане на надценени оценки, за да са доволни платежоспособните родители. Сред родителите има както много заможни, така и много известни (а и двете).

Вижте и ЕСПА, Томас Едисон като резервен (или основен) вариант, щом сте в южен район - макар че и двете веднага бих ги отписала заради сграда/локация.

Благодаря за бързите отговори.
За Питагор съм се записала да ходя на отворените врати, но при тях приемът е по-рано и ако взематапо някаква случайност да я приемат, трябва да я запишем до 3 дни, още преди дори да са отворили датите за подаване на документи в другите училища.
Това не трябва да е драма - просто записваш в Питагор и после, ако решиш да я преместиш, губиш една такса. Много хора сме минали през този сценарий.

По принцип на нас по район ни се пада 73-то, което не е лошо училище. По класациите след НВО за 7-ми клас винаги е сред първите 10-15. Чудя се вариант държавно училище - частна занималня до колко е добра опция също? Там обаче нямат ПУК.
Това ми е любимата тема. И на нас по район ни беше 73-то. Вариант 73-то със занималня (и дори с персонален частен учител) няма нищо общо с ЧУ от рода на коментираните, като ползите са в градината на ЧУ, с изключение на таксата.

Последна редакция: ср, 06 окт 2021, 15:08 от Аш

# 486
Ама хайде стига де. Преди през психолога нямаше да преминат деца с очеизвадни проблеми в дициплината, и нежелание или неумение да спазват установени правила. Не говорим за 3 група на детската градина, а за деца в 1 клас. И не е едно дете да кажеш, че се случва. И не е само мое впечатление. И на училището е.
Просто казвам, че критериите са занижени. Цедката преди беше много тясна, сега не чак толкова.
Нормално е да е занижена. Приемат 80 деца тази година!

Именно! Нали точно това казвам в поста на който ти опонира обидено. Пожелавам им да удържат нивото и при толкова увеличен мащаб.

Света София приемат по 70 деца от няколко години:
70 деца преди две години: https://www.svetasofia.com/priem/
70 деца сега: https://www.svetasofia.com/kandidatstvane/

Много добре знаеш, че Питагор приемаха страшно малко деца на фона на тия 70 в Света София. Това значи ли, че нивото в Света София е ниско? Означава ли, че приемат деца с проблем в дисциплината? В никакъв случай.

Опонирах обидено на личната нападка, че моето дете е гениално. И не, не е гениално. Нападат лично хора, които нямат аргументи.

# 487
  • Пловдив/София
S, скокът от Монтесори към СС иПитагор ще е доста голям и труден за детето. Първо те почти не пишат в Монтесори, готвите ли се отделно за изпита? Второ цялата свобода и лежерност и след лятото най-натоварените училища… ще му дойде в повече на детето. Нещо средно според мен ще е по-добре. Не знам защо сте гледали Немското, а КО изключвате заради локация, те са на 10мин пеша. Не че съм фен на КО.
Аз лично бих 1. Оставила детето още една година там и после 73то 2. Избрала по-среден вариант ЧУ от типа Фюжън, Британика дори, средно натоварени така да  се каже.
Страничен въпрос- ако ви се струва, че се прекалява с домашните за първи клас, как процедирате? Натискате ли детето да ги напише макар да е мъка и да намалява свободното време или колкото- толкова? Нова ми е тази мъка с домашните през уикенда, очаквах по страничка-две, не по 5 на предмет…

# 488
  • София
Иначе за СС имам няколко познати с деца там, едното го отписаха, че му беше дошло твърде много (burn out), на другото дете майката каза, че щом нейната дъщеря се справя, а тя била мързеливичка и ние ще се справим, третата ми казва, че там са много цитирам "Гъзари" и вече не знам на какво да вярвам.

На всички вярвайте, различни са и децата, и родителите и както за едното дете е било леко, така за другото е било непосилно.
Моето дете е в друго училище, но тези приказки ги слушам и аз 4 години, на един домашните са му малко, на друг прекалено много; в единия клас се харесват родителите, в другия се джавкат; при едната начална учителка не се гъква в часа, при другата е шумотевица цял ден. Няма стандартно дете и стандартен клас и учител просто.
Идете, вижте училищата и преценете. Много от нас са си променяли твърди позиции след посещение на училищата.

Пипи - не мисля, че има вариант домашните да не се пишат. Simple Smile

# 489
S, скокът от Монтесори към СС иПитагор ще е доста голям и труден за детето. Първо те почти не пишат в Монтесори, готвите ли се отделно за изпита? Второ цялата свобода и лежерност и след лятото най-натоварените училища… ще му дойде в повече на детето. Нещо средно според мен ще е по-добре. Не знам защо сте гледали Немското, а КО изключвате заради локация, те са на 10мин пеша. Не че съм фен на КО.
Аз лично бих 1. Оставила детето още една година там и после 73то 2. Избрала по-среден вариант ЧУ от типа Фюжън, Британика дори, средно натоварени така да  се каже.
Страничен въпрос- ако ви се струва, че се прекалява с домашните за първи клас, как процедирате? Натискате ли детето да ги напише макар да е мъка и да намалява свободното време или колкото- толкова? Нова ми е тази мъка с домашните през уикенда, очаквах по страничка-две, не по 5 на предмет…

Натискам детето и вътрешно ми се реве Simple Smile

# 490

Познава буквите и цифрите, пише ги по детски, но не може да чете. Не може да смята - може да преброи колко обекта има на една картинка, но не и да сметне 5+3. Първи и последен звук на думата може да каже. Решаваме задачи с лабиринти и фигури - тя е голям фен на картите на Clever book и се занимава. Но точно от Монтесори градината се запали по такива задачи.  Оцветява добре, финната моторика и е сила, черате по-хубави линии от мен. Честно казано не знам какво ще има на самите приемни изпити в Питагор и СС, не упях да намеря актуална информация. Взела съм сега няколко учебни тетрадки на Моливко за 5-6 годишни деца да порешаваме. Не знам дали е достатъчно.

За немското се бях навила по едно време, когато офисът ми беше наблизо, много ми допада системата им на обучение и за това се замислях дали можем да прежалим толкова път всеки ден, но отпадна заради липсата на лиценз.
Колкото до домашните- аз лично бих я натискала, няма как да я оставя на самотек. Единствено ако видя, че полага усилия, но пак не се справя бих мислила за други варианти.

Последна редакция: ср, 06 окт 2021, 16:03 от S^^

# 491
Скрит текст:
Ама хайде стига де. Преди през психолога нямаше да преминат деца с очеизвадни проблеми в дициплината, и нежелание или неумение да спазват установени правила. Не говорим за 3 група на детската градина, а за деца в 1 клас. И не е едно дете да кажеш, че се случва. И не е само мое впечатление. И на училището е.
Просто казвам, че критериите са занижени. Цедката преди беше много тясна, сега не чак толкова.
Нормално е да е занижена. Приемат 80 деца тази година!

Именно! Нали точно това казвам в поста на който ти опонира обидено. Пожелавам им да удържат нивото и при толкова увеличен мащаб.

Света София приемат по 70 деца от няколко години:
70 деца преди две години: https://www.svetasofia.com/priem/
70 деца сега: https://www.svetasofia.com/kandidatstvane/

Много добре знаеш, че Питагор приемаха страшно малко деца на фона на тия 70 в Света София. Това значи ли, че нивото в Света София е ниско? Означава ли, че приемат деца с проблем в дисциплината? В никакъв случай.

Опонирах обидено на личната нападка, че моето дете е гениално. И не, не е гениално. Нападат лично хора, които нямат аргументи.

Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Сама каза, че Света София са в този мащаб от години. На Питагор им е за първа година. Схващаш ли разликата между двете? Или ще се налага да дообяснявам?
Да потретя. Пожелавам на Питагор да се справят с новия мащаб и да не занижават критериите поради по-сериозния прием.
Да почетвъртя: Да, лични впечатления от няколко новоприети деца в 1 клас с проблем в дисциплината. Изобщо с проблеми да признават авторитети и да спазват наложени в училище правила. Сериозни проблеми. Подобни деца не биха имали и малък шанс да преминат през психолог преди.
Да попетя: ( хахах как трябва да се напише) За какво ниско ниво говориш и ми вменяваш като изказване?
Да пошестя: Сама навря твоето дете в центъра на разговора. Съжалявам, че модератор изтри написаното.

Последна редакция: ср, 06 окт 2021, 16:14 от Fancy

# 492

Натискам детето и вътрешно ми се реве Simple Smile

Да си призная на мен домашните ми бяха болна тема, все влачехме някъде учебници и терадки, все дописвахме някакви задачи.
А аз все натисках детето, защото преди години едното се озова в АК в 8 клас без идея как се учи сам, а още по-малко как си разпределяш времето.
Именно уменията и способностите които се натрупват с тези домашни са по-важното от знанията. Поне според мен.

# 493
  • София
S, скокът от Монтесори към СС иПитагор ще е доста голям и труден за детето. Първо те почти не пишат в Монтесори, готвите ли се отделно за изпита? Второ цялата свобода и лежерност и след лятото най-натоварените училища… ще му дойде в повече на детето.
Мисля, че потребителят зададе въпроса към родители с деца в СС/Питагор. Като такъв мога да кажа, че моето дете преди ПУК вися една година на дивана заради пандемията, като се е занимавал основно с таблет и телефон - никаква дисциплина, никакво общуване и въпреки това не му беше трудно в ПУК Joy И въобще скокът от Монтесори не е доста голям и труден за детето. ПУК е точно за това - детето да се адаптира към правилата и дисциплината в училище.

# 494
Скрит текст:
Аз лично бих 1. Оставила детето още една година там и после 73то 2. Избрала по-среден вариант ЧУ от типа Фюжън, Британика дори, средно натоварени така да  се каже.

Познава буквите и цифрите, пише ги по детски, но не може да чете. Не може да смята - може да преброи колко обекта има на една картинка, но не и да сметне 5+3. Първи и последен звук на думата може да каже. Решаваме задачи с лабиринти и фигури - тя е голям фен на картите на Clever book и се занимава. Но точно от Монтесори градината се запали по такива задачи.  Оцветява добре, финната моторика и е сила, черате по-хубави линии от мен. Честно казано не знам какво ще има на самите приемни изпити в Питагор и СС, не упях да намеря актуална информация. Взела съм сега няколко учебни тетрадки на Моливко за 5-6 годишни деца да порешаваме. Не знам дали е достатъчно.

За немското се бях навила по едно време, когато офисът ми беше наблизо, много ми допада системата им на обучение и за това се замислях дали можем да прежалим толкова път всеки ден, но отпадна заради липсата на лиценз.
Колкото до домашните- аз лично бих я натискала, няма как да я оставя на самотек. Единствено ако видя, че полага усилия, но пак не се справя бих мислила за други варианти.

Ще цитирам съобщението на СС от фейса за старта на новата приемна процедура:

"Ние смятаме, че за кандидатстване в нашето училище  не е нужна специална подготовка, а натрупани социални умения, определена зрялост в развитието и сигурност в знанията от трета възрастова група.
Изпитните ситуации са съобразени с интелектуалното и емоционалното развитие на 5-6-годишните деца. На тази възраст всеки месец е от значение. Даваме си сметка обаче, че има деца, които са с изпреварващо развитие и надскачат стандартната за възрастта си зрялост. Ако Вие мислите, че Вашето дете има знания и умения, които го отличават от връстниците му, и е готово за приемна процедура на един по-ранен етап, можете да се възползвате от ранния прием, който ще бъде организиран на 06.11.2021 г."

Не мога да говоря в конкретика вече, защото преди доста години сме кандидатствали. Но основното според мен е да овладее най-трудните неща, които се изискват за 3 група. Ще се ориентираш от Моливко. А ако може и някои неща за 4 група ще е само от полза. Но според мен обръщат много сериозно внимание на възможностите за концентрация, спазване на правила, поведение в непозната ситуация.

Пипи, в СС има страшно много деца от Монтесори градини.

Общи условия

Активация на акаунт